Last news in Fakti

5 Април, 2023 05:43 1 408 38

Геновева Петрова: Симпатизантите на ГЕРБ-СДС са отворени за коалиция с ПП-ДБ

  • геновева петрова-
  • социолог-
  • избори-
  • правителство

Много съществен донор за „Възраждане“ на тези избори се оказват бившите избиратели на „Български възход“, заяви социологът от "Алфа Рисърч"

Геновева Петрова: Симпатизантите на ГЕРБ-СДС са отворени за коалиция с ПП-ДБ - 1
Снимка: Евронюз България

„Изключително голяма част от българските граждани смятат, че трябва да се положат усилия да се направи правителство. Имайки предвид опита от предишните парламенти очевидно се нуждаем от нов модел на политическо поведение, различен от този, който виждаме досега от ГЕРБ и ПП-ДБ.“

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria социологът от „Алфа рисърч“ Геновева Петрова. По думите ѝ разговори между двете водещи политически формации ще има, но е трудно да се прогнозира изходът от тях.

Намираме се в нова политическа ситуация спрямо тази по време на предизборната кампания, смята Петрова и допълни, че знак за това е липсата на изявленията на двете големи политически сили вече два дни след изборите.

Симпатизантите на ГЕРБ-СДС в много голяма степен са отворени за коалиция с ПП-ДБ, над 60% я приемат, независимо че смятат ПП за един от ключовите си политически опоненти. Не такава е ситуацията при избирателите на ПП-ДБ. Те са доста по-поляризирани, но все пак, дори и сред тях доминират тези, които си дават сметка, че това е най-смислената възможност за сформиране на кабинет в 49-ото Народно събрание.
„Ако лидерите на всяка от тези две партии успеят по достатъчно аргументиран и приемлив за собствените си избиратели начин да обяснят промяната на позицията спрямо политическия си опонент, тогава едно подобно общо управление би имало повече подкрепа сред техните привърженици. Ако не успеят обаче да го направят по убедителен начин, тогава още в самото начало подобно управление би се възприемало с резерви, което ще бъде потенциален проблем“, коментира социологът.

Много съществен донор за „Възраждане“ на тези избори се оказват бившите избиратели на „Български възход“ – те са около 15% от общо 100-те хиляди гласа, които добави формацията на Костадин Костадинов на изборите в неделя.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    10 1 Отговор
    КРУМ БЕ!
  • 2 123

    38 9 Отговор
    Симпатизантите на ГРОБ сте готови на коалиция и с дявола само и само да отървете върхушката, която е начело ви от съдебно преследване. Но рано , или късно Видовден ще настъпи. И тогава ще видим как бай Ставри се усмихва под мустак.
  • 3 ГЕРБ

    28 4 Отговор
    Престанете да говорите небивалици,политиците може да са склонни на такива компромиси,но твърдия електорат на ГЕРБ,никога няма да простят такава подкрепа и ако се случи,това ще е края на ГЕРБ и те го знаят много добре.
  • 4 Гола

    27 6 Отговор
    Ох те и самите герб са готови да управляват със всички само и само да получат амнистия за стореното. Споко дпси итн са отворени на тази тема
  • 5 Стига

    29 6 Отговор
    Си смучи от пръстите ,хърло,че ще дойда да ти шибна 2 шамара.Банкянското крадливо говедо да си прави правителство с ДПС с които са си братиньовци.Стига сте ни пробутвали менторските малоумни тези.Ти за тъпаци ли не вземаш като повечето си колеги.От Марс ли падате,ликета.Вие ли незнаете кой стои зад ,Кюлчев,на кого целува ръка и кой разпределя порциите.Отврсщсвате ни ,не сме животни, ЯСНО!Един дърт крадец и лъжец от Банкя трябва да си ходи,че вече нямаме нерви да му траем номерата.Тогава ще има хоризонт за правителство.Какво сте се разлигавили и шикалкавите наемни лицемери?

    Коментиран от #9

  • 6 Те може

    21 5 Отговор
    да са отворени , но нито един уважаващ себе си , България и българите няма да преговаря със съсипалите и ограбили безмилостно държавата ни ! Закичили я със званието "първа по корупция и бедност в ЕС" !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Социологията е наука.

    22 1 Отговор
    Платеният социолог е манипулант и като такъв вече не е социолог, а празен лист хартия върху който платецът на дохода може да напише каквото е в негов интерес. Същото се отнася и за медиите.
  • 9 КриптоШарлатан

    7 20 Отговор

    До коментар #5 от "Стига":

    25 % са гласували за Борисов..ама лош,ама тъп,ама крадлив,ама корумпиран..не може да изчегърташ 25%от избирателите,защото и Вие сте с толкова.Сядайте и се разбирайте там,че ни писна от всички!!4%не подкрепям никого са хората,които просто отидоха да го заявят,останалите от вкъщи 60%са на същото мнение!!!!!
  • 10 От козяк са възхитени

    15 5 Отговор
    Те гербери заедно с пепейцидебейци са отворени и наведени, а козяк им се точи. Всъщност от козяк са възхитени. В никоя друга държава по света, вождовете не са толкова отворени и винаги готови. Само намигват на местните вождове и те с готовност се отварят за всичко, и си гепят пръстите на краката. От козяк обмислят, как да дресират и другите вождове по света така. Искат да прехвърлят нашият опит на всички
  • 11 оня с коня

    4 25 Отговор
    Лично аз като твърда Електорална единица на ГЕРБ съм склонен да приема едно компромисно Правителство на ГЕРБ и ПП ,което да управлява ДО Местните избори Наесен.Това ще бъде искрено приветствано от Запада поради факта че и двете партии са Про-атлантически,коеито неминуемо ще доведе до значителни финансови средства за БГ чрез Еврофондовете.Немаловажна ще е и ролята на подобно правителство във Вътрешен План и по-точно в Подобаващ отпор на засилващата се Руска Хибридна война в Държавата ни.Освен това Нормално би било Лидерите на партиите Борисов,Василев,Петков и Хр.Иванов да не участват в това Правителство.

    Коментиран от #14, #35

  • 12 бойчето-апаша

    15 2 Отговор
    лъже
  • 13 пламен

    17 3 Отговор
    Може, но без толупа и бандата крадци около него. Щом пиарката на толупа е милионерка с дворец на Витоша, значи толупа е милиардер от кражби.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Преговори

    17 2 Отговор
    с мафията ли ? Ти , госпожа , чуваш ли се какви ги говориш ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Деций

    17 2 Отговор
    Никаква легитимация за тези крадци от ГЕРБ.Съд и затвор,щото няма как да им се приложат други "екстри".Ако зависи от мен,методите на Светата Църква от средновековието,ще им се сторят като детско забавление!
  • 18 Голям зор

    5 16 Отговор
    Тия от ПП са абсолютни неразбранници.Кой ги довлече.Трябва да има правителство.

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Алоу

    17 2 Отговор
    Щом симпатизантите на шменти капели са отворени към ПП що не гласуват направо за ПП?
  • 22 Тити

    12 2 Отговор
    Ама има едно но никой не ги иска който се е хванал с мафиотите от Герб е потънал.
  • 23 Значи след изборите

    12 4 Отговор
    Стана ясно че процентите от гласувалите за ГЕРБ са процентите избиратели които съзнателно са ограбвали останалата част от народа. С толкова разбойници трудно ще се справим.

    Коментиран от #25

  • 24 А бе,

    8 1 Отговор
    по-добре да се затворят и да изчезват !
  • 25 Деций

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Значи след изборите":

    Не е точно така.За да гласува човек за този арогантен простак, трябва да има материален интерес,или да е пълен слепец!На хранилката са няколко десетки хиляди,а стотиците трудно могат да се нарекат хора.В тази група е корпоративният и купеният вот,останалите са пълни и.....ти!
  • 26 Правителство

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Голям зор":

    с мафиоти и некадърници като грабителите не искаме. Ръководството на Гроб са за затвора.
  • 27 Перо

    8 0 Отговор
    Това е голяма манипулация и лъжа на поръчковата “социоложка”! Проучването по ТВ от вчера, показа ясно, че 75% от хората не очакват и не искат принудителна и несъвместима коалиция с много кратък живот! Ясно е и че няколко човека /кандидат депутати/ ще изгърмят с дадените пари за хиляди преференции, без да бъдат депутати за дългосрочен мандат! Простотията не е от вчера!
  • 28 ¹19008е

    3 2 Отговор
    Гледай си Социологията другарко не казвай нищо за Избирателите на която и да била Партия защото ни обиждащ. Ние Избирателите на ГЕРБ и СДС Не желаем коалиция или обединение с Шарлатаните младите агенти на ДС веднъж завинаги го запомнете и спрете да ни обединявате със сульо и пульо.Предлагаме Експертен кабинет и който иска да го подкрепя него го подкрепя дотук и нито крачка напред с обединения

    Коментиран от #32

  • 29 Абе

    6 0 Отговор
    Симпатизанти на герб НЯМА има платени или зависими лица от чието мнение тиква и компания не се интересуват

    Коментиран от #33

  • 30 Еленков

    5 0 Отговор
    Те са готови за коалиция със всеки, стига да могат да строят магистрали, които не водят за никъде!
  • 31 има ли някой който още не е разбрал

    2 1 Отговор
    за тази коалиция говоря още преди изборите че ще става все по-зле работата и двете партии се управляват от едно и също посолство …
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Как пък нищо

    3 0 Отговор
    не можете да познаете!Но това не ви пречи да повтаряте глупостите,които се искат от вас!Срам и резил,но парите са по важни,нали?!
  • 35 Оня дето ще токова коня

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    Ти като единица на гроб също може да се наведеш и отвориш
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 кйлб44

    4 0 Отговор
    ГЕРБ се опитва да внесе раздор сред ПП-ДБ. Масово плюят по ПП и се подмазват на ДБ. Разделяй и владей! Разделят ли ги, ПП ще попаднат в изолация. После ГЕРБ ще претопят ДБ. Дано ПП-ДБ да осъзнаят в каква подла игра ги вкарва ГЕРБ. ГЕРБ са коварни, покварени и много обиграни в манипулациите.
  • 38 Минева

    1 1 Отговор
    Колко симпатизанти на ГЕРБ си питала?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове