Last news in Fakti

5 Април, 2023 08:29 3 072 44

Битката за Пловдив: „ПП/ДБ” и „Възраждане” са големите победители

  • пловдив-
  • избори

ГЕРБ-СДС увеличава с над 1000 гласа резултата си в сравнение с 2022 година, но въпреки това инкасира най-голямата загуба в Пловдив, откакто се явява на парламентарни избори

Битката за Пловдив: „ПП/ДБ” и „Възраждане” са големите победители - 1

Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България” и партия „Възраждане” са големите победители в Пловдив на вота в неделя. В 49-ото Народно събрание отиват 12 избраници, като добрата новина е, че този път поне половината ще са от Пловдив, пише "Марица".

Трети ден от местните партийни централи няма коментар, макар че е ясно - всички са победители. ДБ - защото прередиха листата на коалицията с преференциите на Манол Пейков и изпращат с ПП по двама депутати, макар електоралната тежест в коалицията да е поне 3:1 за "Промяната". ГЕРБ - защото вдигнаха с над 1000 гласа подкрепата си в сравнение с миналата година. БСП - защото все пак оцеляха и си имат депутат. ИТН - защото възкръснаха от нищото 2 седмици преди Спасителя, ДПС - защото също имат народен представител от Пловдив, макар махалата да пасува на вота. И, естествено, "Възраждане" - защото те наистина надскочиха себе си.

Единствените губещи може би са Пловдив и неговите граждани. Защото, освен няколко претоплени манджи за градската железница и стандартните обещания за реформи, справяне с инфлацията и корупцията, от политиците не чухме нищо съществено. Нямаше и дебат за това в какъв град искаме да живеем и как политиците наистина ще го направят по-добро място за живеене. Но пък имаше интриги - вътрешнопартийни, междупартийни, коалиционни, държавнически и геополитически. От което хората в "Столипиново" явно нищо не разбраха и "Източен" реализира нов рекорд за най-ниска изборна активност.

Коалицията ПП-ДБ е убедителен победител на вота в неделя с внушителните 31,43%. Втората сила ГЕРБ-СДС увеличава с над 1000 гласа резултата си в сравнение с 2022 година, но въпреки това инкасира най-голямата загуба в Пловдив, откакто се явява на парламентарни избори. Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е 5075 гласа, като близо половината идва от район „Централен”. Макар именно в „Централен” ГЕРБ-СДС да постига най-високия си резултат от 27,01% подкрепа, партията на Бойко Борисов, който бе водач на листата в Пловдив, изостава от основния си опонент с 2465 гласа. Тук ножицата между първите две сили е близо 9% в полза на ПП-ДБ.

„Продължаваме промяната-Демократична България” печели в пет от шестте района на Пловдив, а ГЕРБ-СДС взима само „Източен”, където изпреварва опонента си с 226 гласа. Този район обаче е с най-малка тежест за общия резултат в Пловдив заради изключително ниската избирателна активност, която удари дъното в етническите квартали. Единствено в „Източен” трета сила е ДПС. Във всичките останали райони третата позиция е за „Възраждане”, която регистрира и най-големия ръст в Пловдив в сравнение с предишните избори, ако не броим обединения резултат на ПП и ДБ, които за пръв път се явяват заедно на избори.

В това има добра и лоша новина. Добрата е, че партията на Борисов продължава да е ключов играч на политическата сцена в Пловдив и не се срива, каквито прогнози имаше заради открития конфликт между местния лидер Иван Тотев и кмета Здравко Димитров.

Близо 30-те хиляди гласа, които листата за съветници на ГЕРБ събра на местните избори през 2019 г., се запазиха на пети поредни парламентарни вота, а в неделя партията дори направи малък ръст. Лошата новина е, че ГЕРБ може да загуби Пловдив наесен, ако не намери подходящ кандидат за кмет, който да привлече по-широка мажоритарна подкрепа. През 2019-а Здравко Димитров получи на първи тур одобрението на над 39 777 пловдивчани, или с над 10 000 гласа повече от листата на ГЕРБ.

Сега ситуацията е много по-сложна, защото хората на Борисов вече не са първа политическа сила в града и бъдещият им кандидат ще трябва да наваксва партиен вот, за разлика от 2019-а, когато зад претендента Славчо Атанасов не стоеше сериозна политическа сила. В този смисъл в неделя вечер за Иван Тотев и компания трябва да е светнала червената лампа. Защото битката за Пловдив наесен може да се окаже решаваща за бъдещето на ГЕРБ. Навремето партията на Борисов изгря на небосклона чрез местния вот, а сега има опасност пак заради него да залезе.

За разлика от националния резултат, който се оказа недостатъчен за първото място на вота в неделя, в Пловдив общата листа сработи и изстреля коалицията ПП-ДБ убедително на първото място. Цифрите показват, че ако изиграят правилно картите си и улучат ваксата с кандидата, победителите от вота в неделя ще са основен фаворит и за местните избори наесен. Ясно е, че обединението има сериозни амбиции и едва ли ще се задоволи с четиримата общински съветници, които ДБ има в действащия Общински съвет.

Без известни лица и сериозни аргументи в споровете за местните политики дебютантите в топ 3 на изборния резултат от „Възраждане” могат да се окажат ключов фактор за бъдещото управление на града. С над 18 000 гласа в Пловдив те постигнаха резултат от 15,94%, какъвто патриотичните формации под тепетата не са виждали от времето на Славчо Атанасов през 2007-а.

Хората на Костадин Костадинов бързо се научиха да говорят това, което най-много хора очакват да чуят, което им дава резерв да растат още. Освен това отдавна е известно, че Пловдив е най-русофилският град след Варна, което го прави добра почва за развитие на проекта, чийто фронтмен е известен с прякора си Копейкин, макар да се представя като пръв поборник на българския лев.

Всички останали участваха в неделното състезание под тепетата на олимпийския принцип - Слави отново си взе 5-те процента, БСП продължи с утаяването към дъното, а ДПС просто протегна ръка, за да си вземе депутатския мандат от 16-и МИР.

Когато говорим за Пловдив през призмата на националния вот, обаче винаги трябва да имаме едно наум. Защото местните избори, които всъщност са най-важни за бъдещето на града, нямат нищо общо с националните. Освен това Пловдив е уникален с големия брой силни и устойчиви местни проекти

Те обикновено пасуват за голямата политика, но вадят огромни ресурси, когато се зададат избори за кмет и Общински съвет. В този смисъл основните играчи няма да минат без подкрепата на малките патерици в опита да превземат кабинетите на пл. „Стефан Стамболов”.

Естествено, всички сметки засега са без кръчмар. Защото до местните избори през октомври може да има още едни парламентарни и картите пак да се разбъркат. А винаги е важно кой управлява държавата, докато народът гласува (разбирай - кой брои гласовете).

Това, което очакваме най-накрая да се случи, е да започне дебатът за Пловдив. И политиците да спрат да го водят със себе си, а да включат поне от кумова срама и гражданите. Защото те може би по-добре от партийните началници знаят в какъв Пловдив и каква България искат да живеят.

Както е казано: а дано, ама надали...


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПП-торбичка със саламче и лютеничка

    34 7 Отговор
    Хапнахме предизборно преоценен саламец с най-евтината лютеничка и сега отново ще духнем бахурчето по американски.

    Коментиран от #14

  • 2 ти да видиш

    21 15 Отговор
    Чорапа да закрива тая кочина Подмяната сега зареди тях пак няма да има правителство

    Коментиран от #3, #17

  • 3 Така е

    40 10 Отговор

    До коментар #2 от "ти да видиш":

    Дошло е време за ВЪЗРАЖДАНЕ !

    Коментиран от #19, #23, #30

  • 4 ИВАН

    25 4 Отговор
    Кое му е русофилското на Пловдив, след като пачели ПП и Герб и двете партии са проевропейски и американски

    Коментиран от #6

  • 5 Груьо

    8 17 Отговор
    ВРЕМЕ Е ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА.
  • 6 абе ни е интересно

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "ИВАН":

    как може хем да си проевропейски, хем американски? европата в америка ли е или сащ са завладяли европата?
  • 7 Жорж

    21 6 Отговор
    Победители в Пловдив са хората, които не желаят САЩ да ни въвличат във война.
  • 8 празен хладилник

    12 5 Отговор
    Демек - най големите лапни шарани са от Пловдив ,така ли ?! Ама и от София има ,и от Русе има и от Варна има. Абе ,честито ,ясно - в тези градове нито се пазарува ,нито коли се карат ,ами само се гледа телевизия.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Реалност

    11 10 Отговор
    Явно в Пловдив преобладават хора с обратна сексуална ориентация и наркомани
  • 10 Абе

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "празен хладилник":

    Демек и в Пловдив има 18 000 малоуми
  • 11 Мутри Вън

    12 9 Отговор

    До коментар #8 от "празен хладилник":

    Не тези хора искат да живеят в нормална не метреса и не тулупска държава.Между другото основната причина за инфлацията са милиарди дългове теглени от ГЕРБ и липсата на реформи поради саботажи от ИТН
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 2 Отговор
    "Битката за Пловдив "

    ще се състои на Местните избори❗

    Сега има избирателни райони , в Пловдив в които се предлагат лица от София и поне още пет други града , които нямат дори куче от Пловдив ❗❗❗
  • 13 Гост

    9 13 Отговор
    Там където има млади и умни хора спечели промяната. Всичко друго е лош материал как казва сак султан.

    Коментиран от #16, #21

  • 14 3333

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "ПП-торбичка със саламче и лютеничка":

    И сега може да хапнеш салам.

    Коментиран от #26

  • 15 Механик

    15 3 Отговор
    Не мога да се начудя на гръмките фанфари за "големите победители"!! Надухте ни ушите.
    При 40% избирателна активност и спечелени по 25% гласове , елементарната математика показва, че за тия надувалници са гласували едва 10% от българите. Какви са тия велики победи и а зне знам. Малко като победите на укрите ми се струват. Много шум, никакъв реален ефект.
    10% правят "победителите" НЕЛЕГИТИМНИ, реално погледнато.

    Коментиран от #20

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Много често
    "млади и умни"
    са две групи хора ❗❗
  • 17 Антон

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "ти да видиш":

    Народът гласува за ГЕРБ, ДПС и Възраждане, нека те да съставят правителство. Промяната да е в опозиция. А е тъжно, че Възраждане толкова се харесват в Пловдив.

    Коментиран от #36

  • 18 Акъл няма

    5 6 Отговор
    Да си направим конфедерация София-Пловдив-Русе, там очевидно все още се ползва мозъка по предназначение! Всичко друго гроб може да продължава да го загробва

    Коментиран от #27

  • 19 Бягай към

    8 8 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    Русия.Там ще се възраждаш на воля.Тук е ЕС.

    Коментиран от #24

  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    При това тези 20-25( 10-12) % са за две партии общо ❗
    Ако се бяха явили самостоятелно - едната нямаше да влезе в НС , а две други щяха да са някъде по средата ❗
    Вувузелонадувки😉
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Калъчев

    12 1 Отговор
    Пловдив традиционно след 1989 г. се "управлява" от масони, криптоевреи, ОПГ-мафиоти лакоми за пари, рушветчии, с обща характеристика вредни негодници. Градът е презастроен от лакомите за пари общинарски нищожества, които разрешават да се строи повече строежи много нагъсто и така да получават повече рушвети от измамниците строителни фирми, перачи на откраднато ДДС. Новият квартал на Пещерско шосе е със сокаци като в Стария град. Тия общинари са за доживотни присъди. Къде ще паркират колите се хилядите новонастанени, не е ясно. Кметът и Община Пловдив могат ли да сътворят чудо? - Не е възможно, затова на съд!
  • 23 бАТАКА

    6 11 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    "Възраждане" е псевдопатриотична партия!

    Коментиран от #25

  • 24 Неразбрал

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Бягай към":

    какво е ЕС ?
  • 25 А бе,

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "бАТАКА":

    а другите са псевдоевроатлантически !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Прав си

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Акъл няма":

    приятелю, най голямото прокомунистическо зло "управлявало" територията ни през този век е ГЕрП. Дори мадридският мишок и очилатият хамстер бяха в пъти над тая сган.
  • 28 Кореняк

    3 2 Отговор
    Пловдив, защо се продаваш за лютеничка и салам. Къде са истинските, кореняците пловдивчани. Пловдив е син град.
  • 29 копейката

    5 3 Отговор
    Скоро е денят когато ще затворя границите,ще въведа купонната система и ще гледате Европа през крив макарон. Българина обича да живее затворен като овца е кошара
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ганю

    7 2 Отговор
    Възраждане е ТИМ
    не става ще разберете по късно по зле е от Бою
    после ще съжалявате
  • 32 оня с коня

    2 3 Отговор
    Вместо да величае ВЪЗТОРЖЕНО как някакви Третокласни партии били спечелили някакви Проценти на изборите в Пловдив,добре е да си припомни Крилатата фраза на един Западен политик:"Не е важно че губиш някаква си битка,важното е да спечелиш Войната".И точно това направи ГЕРБ - спечели Изборите /както и предходните/,което заслужава единствено Уважение че успяха ОТНОВО да получат Доверието на Българския избирател!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 оня

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Защо, Пловдив е умен град":

    Щом намесваш агресорите, ето виж кои са:

    (USA Bombing list: The Democracy World Tour) Кореа и Китай-1950-53, Гватемала-1954, Индонезия-1958, Куба-1959-61, Гватемала-1960, Конго-1964, Лаос-1964-73, Виетнам-1961-73, Камбоджа-1969-70, Гватемала-1967-69, Гренада-1983, Ливан-1983-84, Либия-1986, Салвадор-1980, Никарагуа-1980, Иран-1987, Панама-1989, Ирак-1991, Кувейт-1991, Сомалия-1993, Босна-1994-1995, Судан-1998, Афганистан-1998, Югославия-1999, Йемен-2002, Ирак-1991-2003, Окупацията и разполагане на военни бази на САЩ и Англия: Ирак-2003-2015, Афганистан-2001-2015, Пакистан2007-2015, Сомалия2007-2008, Сомалия2011, Либия2011, Либия2015, Сирия2014-2015.
  • 36 Общество

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Антон":

    Точно така, народа неискам Пп/дб. Да влиза с мафията в коалиция.

    Коментиран от #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Анонимен

    0 3 Отговор
    От първо лице, ед число бих казал, че за Господата от ПП и Възраждане са гласували млади хора, завършили елитни университети по Запад и това не е измислица, а подкрепено с доказателства.
  • 39 Хи, Хи

    1 1 Отговор
    Човек, като се поразмисли, кога ли пък е нямало мафия. С векове. Кирчо, не би се справил с провинциите и селата за кметовете. Дано да греша, а простите си искат простите като Бойко, защото им говорят на тяхния език опростен. Баламосва ги батето в Бг и Навън европейците, и те навън са възпитани и му вярват, но на идеяси нямат за Бай ганю. В някои държави бай ганю се е проявил. При раждането на внучето в Х Европа държава, баба Айше, купила торта, бонбони, кока кола и занесла на лекарите и започнали да се поглеждат... А баба Айше не знае абглийски и с мимики се разбрали, че черпи за внучето
  • 40 Анонимен

    1 1 Отговор
    Показвам на един дядо, това са от ПП младите, а той колко млади, тоя ниския до бежовото палто, най красивият от всички е е с бежовото палто, та това е Кирчо бре деди. Красавец и Линда е много добре изглеждаща
  • 41 Истина

    2 1 Отговор
    Коцето го харесват много вдовиците, майки на завършилите навън висшето децата им
  • 42 Антон

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Общество":

    Народът иска ПП и ДБ, както се видя в София, Пловдив, Русе. Просто мафията фашифицира изборите.

    Русия като стожер на източните ценности да преименува Санкт Петербург и Екатеринбург, да не съдържа "бург" в името си. Турция се преименува на английски (Туркие), редно е Русия да го направи също. Трябва да махнат и всички чуждици в езика си. За това да се обърнат Възраждане към Москва. Костадинов да си вземе една нова Лада или Москвич като представител на руските технологии, а да се откаже от Аудито А8, за да се продават повече руски коли и техника у нас.
  • 43 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Жалко за хубавия ни град Пловдив . Не знаех ,че в него живеят толкова много плиткоумници ,че да гласуват за изродени и подмянаджии .....
  • 44 Да си кажем истината

    1 0 Отговор
    ПП повече няма да спечелят парламентарни избори. Пред тях сега е въпросът – дали ще оцелеят в политиката?. Дали ще се топят в спиралата на предсрочни избори или ще се разпаднат в парламента ( ако не в този, то в следващото 50 НС)? Дори тази дилема няма да решат сами.
    Тези лъжци обещаваха,че няма да правят червени разделителни линии и ще направят така,че да има работещо правителство,сега приказват друго.
    Всяка партия,която попречи да се състави правителство ще я пратим на следващите избори на дъното до мая манолова,румен петков и останалите до тях!
    Това чака ПП и ДБ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове