Last news in Fakti

12 Април, 2023 11:49 1 989 10

Куриерските фирми са подали в НАП информация за 6.1 милиона пратки от продажби по интернет

  • интернет-
  • продажби-
  • нап

Получените суми от наложен платеж, близо 472 милиона лева, подадени от куриерските фирми, са отразени в предварително попълнените годишни данъчни декларации

Куриерските фирми са подали в НАП информация за 6.1 милиона пратки от продажби по интернет - 1

Близо 472 милиона лева от наложен платеж са получили физически лица от продажба на стоки в Интернет през 2022 г., като пратките, които са изпратили, надвишават 6,1 млн. Това показват данните за лицата, извършващи продажби в
интернет, подадени в НАП от пощенските оператори (куриерските фирми).

Получените суми от наложен платеж, подадени от куриерските фирми, са отразени в предварително попълнените годишни данъчни декларации, които са достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис в Портала за електронни услуги на приходната агенция.

При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми, уточняват още от НАП. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, съветват от НАП.

В случай че данъкоплатците установят вписани суми, които са получили от продажба на лична вещ или при връщане на стока, то те могат да ги изтрият, след което да подадат декларацията. Физическите лица, които извършват търговска дейност в интернет с цел печалба, независимо, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, са длъжни да декларират доходите си от продажби в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ, напомнят от НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации от физическите лица, извършващи дейност като търговци, едноличните търговци и регистрираните земеделски стопани, избрали този ред на облагане, е до 30 юни.

В случаите, в които физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, който не е избрал реда за облагане като едноличен търговец, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение № 3.

При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение № 5. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за 2022 г. за тези физически лица изтича на 2 май 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    9 2 Отговор
    АЛООО ПР00СТ М@ТРЯЛ НИКЪДЕ В ЕВРОПА НЕ СЕ СЪБИРАТ ДДС И ДАНЪК ВЪРХУ УПОТРЕБЯВАНИ ВЕЩИ .....А СЕГА М@ТРЯЛО ЧЕ ПЛАТИ ДДС И ДАНЪК НА УПОТРЕБЯВАНИТЕ СИ ГАЩИ ..ДА ЖИВЕЕ МУТРОКОМУНИЗЗМА В МАРИОНЕТНА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #5

  • 2 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    8 2 Отговор
    При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми, уточняват още от НАП.
    АЛОО НАП КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯ ДАЛИ ВЕЩИТЕ СА УПОТРЕБЯВАНИ???? ИЛИ НАМАЛЯВАНЕТО НА СУМАТА ВЕДНАГА ПОЧВА ПРОВЕРКА 3 МЕСЕЦА ОТ НАП И ПОСЛЕ ПЛАЩАЩ С ЛИХВИТЕ ...ЗАГУБЕНА КОЛОНИАЛНО МУТРЕНСКА ДЪРЖАВА
  • 3 Мое мнение

    10 0 Отговор
    Намерили начин да свалят още една кожа от гърба на голия. А Лукойл 20 години не плаща данъци щото работел почти на загуба, верваме ви !

    Коментиран от #4

  • 4 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мое мнение":

    НЕ ПОЗНА ..НАМЕРИЛИ СА НАЧИН ДА СЕ ГАВРЯТ С ХОРАТА...ИМАШЕ ЕДНА АКЦИЯ НА НАП В КОЯТО ПРОДАВАЧИТЕ НА ЧАСТИ ОТ СОБСТВЕНАТА СИ БРАКУВАНА КОЛА СЕ СДОБИХА С АКТОВЕ ПО ЗА 4-5 ХИЛЯДИ ЛЕВА ИЛИ ТРЯБВАШЕ ДА ПУСКАТ "СУХО" НА ДАНЪЧНИЯ ... ДА ПРИЗНАЕ ЧЕ ЧАСТИТЕ СА ОТ СОБСТВЕНАТА КОЛА
  • 5 Иво

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    В Германия има доста бит пазари и всеки продава каквото има и няма данък асамо плащаш за място
  • 6 ха ха ха ха ха ха ха

    9 3 Отговор
    Стига сте ревали. Ако имаш 300 пратки за една година и наложен платеж за 20 000 много ясно че си търговец.

    Коментиран от #9

  • 7 Таня

    5 4 Отговор
    Всеки тарикат трябва да си плаща данъците в държавата.

    Коментиран от #10

  • 8 Емо

    1 0 Отговор
    На туй, да си длъжен да помниш какво и за колко си продал през годината, се вика глупост. В най-бедната държава в ЕС трябва да има необлагаем минимум. А тия искат 15 % данък върху оборота. Но тази вещ, която си препродал все някога си я купил, и вероятно сега я продаваш на доста по-ниска цена като употрябявана. Разходите са за твоя сметка, а върху приходите - дължиш данък.
  • 9 Лазо

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха ха ха ха ха ха":

    Но нали за да вземеш тия 20 000 си дал пари за да ги купиш, бре аланкоолу?
    Разбойници, искат от всичко данък, ако не глоби!!!
  • 10 Емо

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Таня":

    Интересно как в САЩ до 1913 г. не е имало данък общ доход. Като го въвеждат, не всички щати го ратифицират, въпреки, че първоначално обявяват, че тоз данък ще го плащат само богатите. И до днес два щата не са го ратифицирали - единия от тях е Делалуеър, известен като данъчен рай, където е много по-изгодно да регистрираш фирма и да работиш. И сега се поставя въпроса, откъде е имала приходи държавата, като не е имало данък общ доход върху населението? Ами просто - от мита и данък върху оборота, но не върху продажбите, а върху производството на стоките, т.е. плаща го този, който ги произвежда и се включва в цената на стоката. И по този начин се елиминира безмисленото производство на стоки в ненужни количества.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове