12 Април, 2023 15:21 1 384 18

Спаси София представи нов проект за Ларгото

  • спаси софия-
  • проект-
  • ларго

Проблемите в момента са много - Ларгото е сърцето на града, но разделя северна и южната част на центъра. Подлезите принуждават хиляди хора всеки ден да катерят стълби, за да пресекат, а липсата на асансьори на най-натоварените изходи сериозно затруднява майките с колички и хората с намалена подвижност

Спаси София представи нов проект за Ларгото - 1

Днес пред граждани и медии екипът на Спаси София представи предложението си за подобряване на движението на едно от най-невралгичните места в София - кръстовището над метростанция Сердика. “Проблемите в момента са много - Ларгото е сърцето на града, но разделя северна и южната част на центъра. Подлезите принуждават хиляди хора всеки ден да катерят стълби, за да пресекат, а липсата на асансьори на най-натоварените изходи сериозно затруднява майките с колички и хората с намалена подвижност. Извиват се опашки от коли, които стоят в задръствания заради лошата организация на кръстовището. Затова с този проект искаме да решим всички тези проблеми.” - обяви Борис Бонев, общински съветник от Спаси София.

Експертите на Спаси София са направили транспортно проучване и предлагат реорганизация на лентите и светофара, така че да се даде приоритет на най-натовареното автомобилно движение в посока изток-запад, което формира над 60% от трафика там.

“Кръстовището в момента е организирано неефективно и затова има задръствания. С тази реорганизация значително подобряваме движението на колите, като приоритет се дава на най-натоварените направления. Така се намаляват задръстванията и времето за преминаване и мисля, че шофьорите ще усетят осезаемо подобрение.” - каза транспортният инженер Кристиян Христов.

Спаси София представи нов проект за Ларгото

От Спаси София предлагат да има три нови пешеходни пътеки за безопасно и комфортно пресичане, без да се слиза в подлезите, като така се осигурява свързаност между пешеходните зони на пл. “Св. Неделя“, пл. „Независимост“, археологическия комплекс „Сердика“, и по бул. „Кн. Мария Луиза“.

По думите на градските експерти, хиляди хора всеки ден преминават оттам и пешеходните пътеки сериозно ще улеснят пресичането, особено на майките с колички и по-възрастните. Проектът предвижда и подобрения за пътниците в 4-те трамвайни линии, преминаващи оттам.

“Предлагаме поставяне на трамвайни ограничители и пряка връзка между спирката и станцията на метрото. Така увеличаваме скоростта на трамваите и улесняваме прекачването между наземния и подземния транспорт.” - обобщи инж. Кристиян Христов от Спаси София.

По отношение на велосипедистите, предложението включва продължаване на съществуващата велоалея до самото кръстовище, като по този начин пешеходците и велосипедистите ще бъдат разделени, а целта е да са гарантира безопасността на всички участници в движението. По думите на арх. Иван Караджов, решението е изцяло съобразено с бъдещата реконструкция на пл. „Света Неделя“.

Спаси София представи нов проект за Ларгото

“Понеже голямата реконструкция на площада се отлага за неопределено бъдеще време, решихме да действаме. Анализирахме проблемите и набелязахме прости и евтини мерки, с които осезаемо да улесним всички участници в движението на едно от най-централните и натоварени места в цяла София. В града има място за всички и е възможно да има подобрения, без да има ощетени. Време е София да стане истински Град за хората.” - уверен е арх. Караджов.

Борис Бонев сподели, че проектът е изпратен до кмета Фандъкова и зам.-кмета по транспорт, Барбалов, като в него са описани аргументите и конкретните мерки за подобряване на движението. “Не трябва да се направи много - реорганизация на лентите и светофарните фази, нова маркировка и знаци, няколко понижени бордюра и трамвайни ограничители. Всички те са евтини и могат да бъдат осъществени в рамките на един месец. Надяваме се поне преди края на управлението, което поръча и плати концепцията “София-град за хората”, те да предприемат конкретни действия.

Предварителната работа е свършена от специалистите на Спаси София, така че още тази пролет да се похвалим с по-достъпен и безопасен център.” - завърши лидерът на Спаси София, Борис Бонев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 4 Отговор
    С Борко ходихме при Минеков за Халите.И Борко само мънкаше.Добре че бях аз да го наглася Минеков както трябва.Много се разочаровах от Борко.Оказа се голяма мижитурка

    Коментиран от #13

  • 2 да де

    16 3 Отговор
    Тия смешници вместо да отпушат трафика и да го направят безопасен за пешеходците ще правят пешеходни пътеки, подлезите за чий са тогава.
  • 3 Ром Бакарди

    6 1 Отговор
    Фан.дъ.ко.ва ша пугледне пруекта, ша изшора идин чай, или вав краен случай-идно виски, ша набере номера на своя Бог-Лидер-Герой и ша му вика: "Шефе Бойку......тука идни намкьори искат да праят ре-урганизация на Ларгото, ко да им кажа, ко да ги прая,сигорно и паре ша искат....дай акъл!" След три минути идва отговорът: "Кажи им да са е....вав г...а!"
  • 4 Бай Петко

    6 4 Отговор
    Махнете езическата статуя на смъртта. Първо с това почнете!
  • 5 анонимен

    12 2 Отговор
    По добре да не пипат нищо. Ясно е че ще го направят по лошо и няма нужда да се правят ремонт след ремонт на някои места , а на други да не се пипа нищо с десетилетия. Кварталът в който живея има тротоари от 1970 г. и не са ремонтирани оттогава. Няма смисъл да обяснявам в какво състояние са.
  • 6 Софиянец

    5 2 Отговор
    Пълен абсурд, зле реализирана идея. Правилно е да има пешеходна връзка но не е това начина.
    Дано направят подземни паркинги в централната градска част и повече пешеходно пространство и свързаност. За съжаление като гледам новите колеги ми се плаша.
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 2 Отговор
    ДА КОМБИНИРАШ ПОДЛЕЗИ С ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ............ГЕНИАЛНО?
  • 8 Агата Кристи

    13 2 Отговор
    Най-удачно е всички подлези да се затворят и в/у тях да се разчертаят "зебри".
    Предлагам и баните в Горна баня и Панчарево по 2 дни в седмицата да работят безплатно за омекн@лите китки като този, че там в по-задушевна атмосфера да диплат небивалици.
    Как не са се сетили да върнат и Централна баня по предишното и предназначение. Там ще им е и по-удобно, няма да пътуват толкова далече.
    Параметрите на човешката глупост е от минус безкрайност, до плюс такава ...

    Коментиран от #14

  • 9 хммм

    12 2 Отговор
    Тия г ейчета какво ще представят? Бал с маски ли?
  • 10 фсдсд

    7 2 Отговор
    Следващото предложение, ще е да изкараме и метрото отгоре. Стотици хиляди го ползват всеки ден и трябва да ползват стълбищата...
  • 11 По-тъпа идея

    8 2 Отговор
    И проект не бях виждал..всеки читав архитект ще го потвърди! Ама идват избори и тез момченца "бълват" идеи..нали са "умни" и "Красиви"......ако спечеят на есен жална ни майка....мислете хора!!!
  • 12 Просто човек

    2 7 Отговор
    Хора, милеещи за столицата. Наесен Борис Бонев - кмет!
  • 13 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А в бункера на войнолюбеца путин беше ли!?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тези жендер рейнбоу

    0 0 Отговор
    специалисти да стегат мешките за фронта. ние ше се опрайм със строителните талибани и корумпетата в Софето - че ги турим с личица към стената, друг начин нема.
  • 16 Е а си

    3 1 Отговор
    Х о м о г е й дружинката.
  • 17 Анонимен

    1 1 Отговор
    Спаси София да взима бързо левия изход от столицата. Аман от спасители.
  • 18 12345

    0 0 Отговор
    Колко нежни душички на снимката - ггей до ггей!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове