Last news in Fakti

12 Април, 2023 15:04 18 368 16

Пламен Грозданов: 2022 г. е рекордна за печалбите на бизнеса - почти три пъти повече в сравнение с 2019 г.

  • печалба-
  • бизнес-
  • бвп

Все още сме на последно място по БВП на човек от населението в ЕС и то на доста ниски равнища - 45% от средния за Европа, казва бизнесменът

Пламен Грозданов: 2022 г. е рекордна за печалбите на бизнеса - почти три пъти повече в сравнение с 2019 г. - 1

Заради своята гъвкавост българският бизнес се представи много добре през 2022 г., въпреки политическата криза в страната и войната в Украйна. Нарушените вериги на доставки дадоха шанс на местни производители да се намесят на определени пазари, а липсата на особен натиск от страна на правителствата създаде по-добра атмосфера за работа. Това коментира Пламен Грозданов, сдружение "Съюз произведено в България", в ефира на предаването "Бизнес старт" по Блумбърг България.

"Имаме ръст на БВП, невероятен износ с ръст от 38%, 40% ръст на вноса. Най-добре се представи индустриалният сектор с ръст от 5.8%, а дава около 31% от БВП."

Тези показатели ще растат в бъдеще, но с много по-бавни темпове, основно заради намаляващото потребление в Европа, която е основен пазар за България. МВФ даде прогноза за 1.4% ръст на БВП за 2023 г., а Министерството на финансите дава 1.8%, но това е малко, каза Грозданов.

"За страна като България ние се нуждаем от ръст на БВП над 5%-6%, за да догонваме. Все още сме на последно място по БВП на човек от населението в ЕС и то на доста ниски равнища - 45% от средния за Европа."

Големите и средни предприятия се представиха особено добре през 2022 г. и има потенциал за развитие, стига да има по-предвидима среда и политическа стабилност и да няма бързи промени в данъчната система, каза Грозданов.

"2022 г. е рекордна по отношение на печалбите на бизнеса - почти три пъти в сравнение с 2019 г. Нещата могат да се развиват в България, просто трябва да бъдат оставени да работят."

Нестабилната политическа ситуация забави инвестициите и доведе до ниски капиталови разходи в ключови инфраструктурни проекти, което влошава средата за бизнеса. Липсата на бюджет също е голям проблем, особено за общините, които са поставени в много тежки условия, като някои дори се борят за оцеляване, каза Грозданов и добави, че свиканото в сряда 49-о Народно събрание трябва "веднага" да приеме бюджет и да състави правителство.

"Отиването на още едни избори отново ще отложи проблемите, без това да доведе до някакви съществени промени в състава на евентуално ново Народно събрание", каза Грозданов и предупреди, че има опасност от популистки мерки в бюджета при такава ситуация.

Има отдръпване на инвеститори предвид политическата среда, независимо от сравнително ниските данъци, каза Грозданов. Износът на България все още е много ниска добавена стойност, като се изнасят много непреработени суровини.

"Добавената стойност на износа трябва да бъде по-висока. Другият голям проблем е голямата енергоемкост (на предприятията), която ни прави неконкурентоспособни в някои области."

Българските производители не приемат предложената идея за данък свръхпечалба, но според Грозданов трябва да се помисли за промяна в данъчната система, за да се посрещнат бъдещите разходи пред България в социалната сфера. Това трябва да се случи само при стабилна политическа обстановка, предупреди той.

Бизнесът е готов и подкрепя присъединяването на страната към еврозоната, като въпросът е кога да стане това, коментира Грозданов.

"Ние така или имаме задължение да влезем в еврозоната, поето с влизането в ЕС. Въпросът е кога ще бъдем готови. При 45% от БВП на глава от населението спрямо средното в ЕС това ще създаде много проблеми не толкова за бизнеса, колкото за населението... На всяка цена трябва да влезем, но въпросът е кога."


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    8 3 Отговор
    Най големия износ е без пари за Украйна.

    Коментиран от #7

  • 2 честен ционист

    18 2 Отговор
    Така нареченият български бизнес е просто банда мутри - спекуланти.
  • 3 Голям зор

    12 2 Отговор
    Пари за бизнеса има а заплати не.
  • 4 Мемфис

    8 7 Отговор
    Рекордна е, защото мутрата нямаше възможност да им обере печалбата! Това трябва да ви покаже какво направи ПП и каква е разликата с управлението на мафията ГЕРБ.

    Коментиран от #5

  • 5 провинциалист

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мемфис":

    "...какво направи ПП..." - изпълни пионерските поръчения - къде явно, къде не, биейки се в гърдите с претенции за демокрация и законност. Айде няма нужда. И едните, и другите са маскари.
  • 6 макони

    10 0 Отговор
    Давайте им помощи а за хората да духат супата ако я имат.
  • 7 Генерал Шарл дьо Облечен

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Много бъркаш! За Украйна нищо не отива без пари ами напротив от този конфликт ще се пръкнат много милионери, комисионери от продажба на оръжие за Украйна, произведено в България от държавни или частни фабрики. Плаща го законът заем наем, а и заемът и наемът в последствие ще го плащат българите, живеещи и работещи на територията на Украйна, каквото и да се случи с тази държава, тъй като ако не знаеш земеделието по онези земи е развито предимно от българие, които са бягали на времето от територията на Османската империя по един или друг повод и досега обработват там земята. В момента америнаците направо удрят джакпота от това тото защото една част от нашите сънародници се съгасяват да участват във война с Русия под предлог, че са украинци и САЩ няма нужда да изпращат техни войници, на които да плащат. Други пък бълагри работят тук в България във военните заводи и правят въоръжение, което американците изкупуват с новонапечатани от печатницата на ФЕД долари, като го записват на сметката на воюващите, които пък след това ще им го връщат с лихва.. После ще се чудим защо САЩ са най-богатата държава в света , а пък България най-бедната в Европа. Ами ей за това!

    Коментиран от #13

  • 8 А колко от тези предприемачи

    7 1 Отговор
    си внасят данъците! Или на "вашите" не са им толкова настоятелни, защото хазната не се пълни ! Затова МВФ не дава прогноза за растеж повече от 0.5-1 %! Колко от вас мислят за държавата, комунистически изедници ?
  • 9 СЗО

    9 1 Отговор
    Бизнеса печели рекордно, но протестира.....
  • 10 високи цени и паралии в кол цент и ИТ

    4 1 Отговор
    и всякакви кредити:
    2022 г. е рекордна за печалбите на бизнеса - почти три пъти повече в сравнение с 2019 г.
  • 11 Винкело

    7 0 Отговор
    Ей тъй като почнат... Кой "бизнес" бе, посочи два, три, пет "бизнеса", че да видят всички за коя става дума. Тука в квартала имахме два бизнеса. Единият затвори, другият си съкрати помощник-продавачката и сега само жена му опъва по 14 часа.
  • 12 Русенец

    8 0 Отговор
    Нали уж имаха нужда от помощи? За какво изсипахте половината хазна, там?
  • 13 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Генерал Шарл дьо Облечен":

    Доста ясно и изчерпателно описано.
  • 14 Русенец

    5 0 Отговор
    Али Бегов да не тръгне пак да реве, налято!
  • 15 Народа да го ...

    4 0 Отговор
    Ами нещо за увеличение на данъците евентуално да се мисли , или няма как, те са спонсорите на властта. За отмяна на подоходното облагане и въвеждане на прогресивен данък, като в белите държави ?! , или не утърва на държавните хранилници с големите заплати от над 3000 лв.
  • 16 дядото

    1 0 Отговор
    и рекордна по обедняване на народа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове