Last news in Fakti

12 Април, 2023 15:34 3 261 58

Бойко Борисов видя два варианта за съставяне на редовно правителство

  • правителство-
  • президент-
  • партии

Тези министри остават в кошарката, правим ротационни принципи за председатели, комисии и президентът Радев отива да си президентства, каза лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов видя два варианта за съставяне на редовно правителство - 1

Първата политическа сила трябва да председателства парламента, заяви в кулоарите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той не изключи варианта Вежди Рашидов отново да оглави Народното събрание, съобщи БНР.

Борисов каза, че патовата ситуация създават тези, които не спазват парламентарните традиции. "Тошко Йорданов стана и им каза как беше досега и за какво спорим - първата партия получава председател на парламента", уточни той.

Бойко Борисов се обърна към президента Румен Радев, като подчерта, че той единствен е станал при влизането на държавния глава в пленарната зала.

"Има вариант, пак казвам, аз към Радев се обръщам добронамерено, защото ако не бях станал аз, нямаше да стане никога. Нали си давате сметка, че дори и в него вече политическата класа няма доверие, това значи. И аз искам решение. Решението трябва да мине през компромиси. Какво ще понесат партиите като загуба? Безотговорно е да кажеш - ако не съм сам, няма да има правителство."

"И в изказването на президента Радев звучеше единствено желание да се приеме бюджет, за да може след това служебното правителство да си харчи. Ясно и точно, нека наречем нещата с истинските им имена, затова пак изопачавайки мои думи, аз казах, че президентът Радев, когато има една такава тежка политическа конфронтация между партиите, може да се яви като обединител, което предполагам всички искат да видят. Радев иска тези министри, които стояха в кошарката, да им гласуваме пари да продължат месеци наред да харчат. Аз им предлагам след като не можем да се разберем политическите партии, тези министри остават в кошарката, правим ротационни принципи за председатели, комисии, каквото искат и президентът Радев само ги е оставил, а той отива да си президентства.

Тези, които сега са внесли бюджета и са предложили разходите, ние ще ги задължим като парламент да работят. Защо не се съгласяват, защото никой не иска при парламент да работи. Ние не нарушаваме Конституцията, те вече не са му подчинени. Ако с търпение, толерантност оставим както днешния ден да помислим има варианти, аз към Радев се обръщам добронамерено, защото ако не бях станал, нямаше да стане никой. Нали си давате сметка, че в него вече политическата класа няма доверие. Аз искам решение, решението трябва да мине през компромиси", добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза, че си е говорил и с Христо Иванов, и с Костадин Костадинов.

"Чухме декларациите на партиите днес, ако са им искрени декларациите има голям шанс да се направи поне в два варианта правителство", каза той и уточни, че спасителният вариант е посочил сега.

От ДПС смятат, че отговорността за неуспех при избор на председател на Народното събрание носи първата политическа сила ГЕРБ заради отказа да влязат в диалог с другите политически сили.

Рамадан Аталай:

"При липса на диалог се получава това. Наново се вижда, че страхът в първата политическа сила да влезе в управлението на страната е много голям"

Един от лидерите в коалицията ПП-ДБ – Христо Иванов заяви, че страната се намира в тежко политическо разединение, но въпреки това е твърде рано да се каже, че парламентът не може да заработи. По-ясни отговори може да има след като се завърти конституционната рулетка:

"Аз мисля, че все пак е много рано да се каже, че парламентът не може да заработи. Нека да изчакаме. Към този момент се намираме в тежко политическо разединение. Очевидно намирането на формули и механизми за разговор е трудно. Нека, пак ви казвам, да видим, когато бъде връчен първият мандат, какви ще бъдат анонсите, и тогава да коментираме всичко това. Аз се надявам, че всичко, което се случва, ще бъде знак за всички участници".

Ако не се избере председател на НС, процесът по консултации и връчване на мандати ще бъде блокиран, коментира от своя страна президентът Румен Радев.

"Надявам се, както казах в началото, да има смирение, диалог и разум. Има най-различни предложения, но всичко зависи от диалога от разбирателството между партиите. Ако не се избере председател, разбирате, че това ще блокира целия процес по консултации и връчването на мандати."

Председателстващият Народното събрание Вежди Рашидов коментира в кулоарите на парламента, че законодателният орган отново е поставен в същата ситуация за избора на председател, защото парламентарно представените партии са същите като в 48-ото НС. Той отказа да отговори на въпрос дали е съгласен с предложението на коалиция ПП-ДБ за ротация на председателското място:

"Не мога да ви отговоря предварително. Нека да обсъдят председателите, не мога да ви отговоря. Вие сте свидетели. Всички хора са различни - различно мислене, различни програми, различна идеология и точно там трябва в различното да се намери общото, а общото е просперитетът на българския гражданин.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ставри

    58 10 Отговор
    Бойко и министрите остават в кошарката.Втория етаж, южното крило.
  • 2 дидо шистата

    25 19 Отговор
    От Козяк искат правителство с ГЕРБ и ДъБъ-ПП!

    Коментиран от #22

  • 3 ужас

    64 7 Отговор
    Ама народа в затвора иска да го види ,а той в парламента влезе и пак иска да гепи . Наистина няма такава държава във цялата вселена.

    Коментиран от #6

  • 4 МНОГО Е УМЕН БАНКЯНСКИЯ

    42 6 Отговор
    С ЕДНА КНИГА ДА ИЗМИСЛИШ ДВА ВАРИАНТА.АКО БЕШЕ ПРОЧЕЛ ПЕТ-НЕ МИ СЕ МИСЛИ КОЛКО ВАРИАНТА ЩЯХА ДА СА
  • 5 Глупости

    37 6 Отговор
    и акъл ръси както до сега ! И Мултака , който той довлече , още да пречи на всички партии , само на шайката му и другата на дпс - да е в услуга ! И патерицата чалгарска и тя да помага ! Отврат неземна !
  • 6 Лена много уморена

    10 20 Отговор

    До коментар #3 от "ужас":

    Ленче, стига си спамила, ще оттече и твоя Дон Жуан в канала като теб.Намери си друг спонсор!😂😂😂
  • 7 Лаврентий Берия

    30 5 Отговор
    Можеше да отстъпи за ротационния Председател - като жест към ПП ако наистина ги иска за единомишленици поне на тема политики. Но както винаги говори едно и прави друго. Няма никаква надежда за правителство. Тоя вече го е решил!
  • 8 Джипко Бибитков

    34 3 Отговор
    Къртя пейки антивирусно. Слагам КПП-та и събирам декларации за излизане от градовете. Забранявам достъпа до планините - развъдник на фалшиви вируси. Кой иска да се коалира с мен?
  • 9 Ами

    38 5 Отговор
    Аз виждам само затвор! Нищо друго, свързано с Борисов!
  • 10 хммм

    34 5 Отговор
    Този все повече започва да прилича на турчин.

    Коментиран от #20

  • 11 Макс

    36 5 Отговор
    Гиди гнида такава . Значи сл.кабинет остава, Радев си гледа Президентството, а Толупа получава президентска закрила и помилване за всичките си безобразия . Е, добрата новина е че няма да стане .
  • 12 Румен

    33 3 Отговор
    И народа вижда два прекрасни варианта. Единия да си ходиш при дамата с детето, а другия в затвора при бай Ставри. На всички е ясно че докат си в политиката кат бай Ганьо България пропада. Върви си по мирно крадецо
  • 13 РИТОРИЧНО☝

    14 3 Отговор
    БАТЕ БОРИСОВ ТРЯБВА ДА СТАНЕ
    ЗАЩОТО РУ.РАДЕВ ИМА
    ПО ВИСОКА ДЛЪЖНОСТ ПО УСТАВ...☝
  • 14 Тишо

    30 4 Отговор
    А аз видях само един вариант за България ,шут по ГЕРБ и мутрата Борисов и вън от политиката.
  • 15 Забележка към медиите

    28 5 Отговор
    Не си вече министър да се разпореждаш в държавата Боко. Сега си само един прост депутатин. Един от 240. Така че и продажните медии да престанат да излъчват всяка глупост която изрече Толупа. Пак започнахте като преди да го показвате. Не сме забравили кой е враг номер 1 на народа.

    Коментиран от #39

  • 16 Мнение

    14 2 Отговор
    Ако у нас се следваше безпристрастно закона и се прилагаше равно за всички, сега това разделение с много натрупани въпроси за некоректни действия, да не споменем и престъпни, нямаше да го има.
  • 17 гост

    18 4 Отговор
    ГРОЗНИК КРАДЛИВ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Реалист

    15 4 Отговор
    Гладно прасе ако сънува:)
  • 20 Капитан падна ли ми

    18 5 Отговор

    До коментар #10 от "хммм":

    То по турско е било сто пъти по добре отколкото при Боко. Султан Бабаит уби животните на хората по селата, единственото препитание на бедните. Само за да вземе едни европари за измислени болести по животните. На тоя затвора му е малко.
  • 21 Странник

    5 2 Отговор
    Сега пък кошари...
  • 22 Реалист

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "дидо шистата":

    Ама нема да стане септември на попрафка:)
  • 23 Тиква

    17 2 Отговор
    На тази Хубава снимка, само дългия нос на Пинокио липсва за жалост!
  • 24 ........

    11 5 Отговор
    Много са се разбързали да правят правителства нещо....Сигурно трябва да си заслужат милионите подкуп.Орбан каза,че близо 1 милиард са взели да ни вкарат във война.Не вярвам да лъже.
  • 25 Иван 2

    2 5 Отговор
    Няма нищо по-лесно бате Гойко !!! Променяте конституцията -който "спечели" избори - негов е председателят на парламента,прави правителство сам (без възможност да го съборят 4 години, вот на недоверие, отчет на министри в парламента...) ,приема си бюджет сам ...въобще всичко е негово за 4 години !!! ТОВА ХАРЕСВА ЛИ ТИ ???
  • 26 И все пак,

    7 4 Отговор
    Като си върнеш гавазите по места,
    областните и други благи места и
    концесии...После кой ще ги маха.
    Значи,свой хора до местните.
    Това,габровеца ли ти го пошепна???
    А,Кире да се влачи по корем...
    Браво баце,добро попадение.
    Лисугера е на друго ниво!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 зъб

    13 3 Отговор
    Борисов скрий се..плашиш децата....кокошките спряха да снасят...бизнесмените се запасиха с успокоителни...че или плащаш или няма бизнес...пенсионерите се просълзиха че пак ще им вдигаш пенсиите...
  • 29 АРЕС

    22 3 Отговор
    Няма такава държава,най големия престъпник вместо в затвора иска да прави правителство.Ей народе,много си прост.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хари

    14 3 Отговор
    Не ни занимавайте с хора които трябва отдавна да са знаете къде
  • 32 Видьо Видев

    13 3 Отговор
    Борисов, защо бягаш от отговорност?

    Защо Борисов и хартиената му коалиция не си съставят правителство?
    След като имат необходимото мнозинство!

    Борисов,
    защо в името на собственото си оцеляване,
    продължаваш да дестабилизираш България?

    Защо Борисов не каже коя е Мата Хари?
    Защо Борисов отказва ДНК-тест за бащинство
    на дъщеричката си в Барселона?

    Борисов е изгубил всякакъв човешки образ!
    Борисов не го измъчва съвестта!
    И как да го измъчва, когато Борисов няма съвест!

    Коментиран от #36

  • 33 Хихихи

    1 6 Отговор
    Бойко донякъде е прав. Който дойде на власт включая и радев си ги назначават техните хора от село, кой в нои, кой в мвр, кой в горското, кой къде има държавна служба, нищо против др радев, но е дразнещо, всички вие лъжете и не спазвате законите на страната ни, като без конкурс ги назначавате, другите без конкурс им давате евтина земя държавна, що не си простити, или искате на нинова да отнемете всички симпатизанти на бкпбсп. Най старите сталинисти са при радев, деца, внуци от селото му в града омовдив и от там в хасково кърджали. Всички до един сте един дол дренки, без изключение, дори при живков си бе същото, с малки изключения, че имаше явни, а не нагласени конкурси, днес ви се плаща много, казват го майките на някои полицаи, 25 хил за полицай, преди тарифата бе 15 хил. Живи и здрави да сте гьонсурати
  • 34 Панов

    7 2 Отговор
    Бок лукът ще бъде изоран. Про стото племе си заслужава съдбата.
  • 35 истина

    5 5 Отговор
    в този форум е пълно с р....ски агенти
  • 36 мдааа

    11 2 Отговор

    До коментар #32 от "Видьо Видев":

    Единственото нещо, което го измъчва е как да направи така, че да не го разследват и да го оставят на спокойствие да дерибейства и краде. Само гледай какъв гърч се гърчи и какви ли не схеми съчинява болния му мозък.
  • 37 Име

    0 2 Отговор
    Да се оправя - сигурно е много добър в отдел - "Кадри", но е ясно едно - България е на последно място в Европа и - няма измъкване от ситуацията. Всички сме християни, православни и - сме от спортни отбори. Не става и на ГЕРБ рекламата - честно - искам да са сред нас - но са крайно некоректни - сега пенсионерите взимат 70 лева.
  • 38 Титу

    6 1 Отговор
    Как ги видял вариантите докато е съзирал кюлчетата със злато и пачките с евро????
  • 39 Ветеран от Протеста

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "Забележка към медиите":

    Колкото и да не ти харесва ,тва е положението.Б.Борисов е председател на Партията с Първи мандат за правителство и е редно да прочетем какво е решил.А на теб като не ти харесва - не го чети бе...Никой не те е накарал на сила да четеш,нали така...Айде със здраве ...

    Коментиран от #55

  • 40 Тома

    6 0 Отговор
    По добре веждито да не е председател защото той е болен човек едвам диша и може да умре на трибуната.Той трябва да си седи в кафенето да си пие уйскито да си пуши пурата и да вика че е главен мултак на републиката
  • 41 Два варианта

    4 0 Отговор
    Бай Ставри или при ортаците си от сик !
  • 42 идея

    4 0 Отговор
    А вижда ли варианти да е в панделата с компания ? Всички го плюят, а тоя си мисли, че дъжд го вали.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Само питам

    1 0 Отговор
    Тоя от какво го пазят двама охранители в парламента
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Толуп

    5 0 Отговор
    Варианта е един сикаджийската мутра да се оттегли завинаги от политиката.Мслко ли му са 4млрд.по овшорките?Никой не му вярва на тоя патологичен лъжец,който иска да прекара всеки и да рекетира.Епохата ти свърши Тикви и ти трябва да отговаряш затова,че докара българите до най-бедни в Европа.Зарсди схемите,авансово 100птоцента плащания з магистрали,срутища,спортни зали и накрая нищо свършено.Къде да парите?Не може този бандит да върти и замотава цялото развитие на държавата.Вън от НС!
  • 52 дядото

    1 0 Отговор
    моля,протестирам .към всички видове медии в република българия,макар да не са наша собственост..спрете с този човек,не ни го навирайте денонощно в ушите и очите,той не го заслужава.ако толкова го харесват господарите на медиите-да си го вземат,да си го....протестирам
  • 53 дядото

    1 0 Отговор
    погледнах в коментарите.каква огромна любов от хората към този политик.а какво е спряно от цензурата на канала-мога само да предполагам.
  • 54 Борисов в ада

    5 0 Отговор
    Когато комунистическата мафия / ГЕРБ / иска да състави правителство а народа не ще с тях . Позора за ГЕРБ е тотален . Единствения полезен ход е ГЕРБ да се осбободи от цялото си ръководство и Борисов за да има бъдеще . Петно се изтрива но позора остава завинаги за ГЕРБ . Без да се очисти ГЕРБ е невъзможно да същиствува в бъдеще .
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Толуп

    2 0 Отговор
    Варианта е един сикаджийската мутра да се оттегли завинаги от политиката.Мслко ли му са 4млрд.по овшорките?Никой не му вярва на тоя патологичен лъжец,който иска да прекара всеки и да рекетира.Епохата ти свърши Тикви и ти трябва да отговаряш затова,че докара българите до най-бедни в Европа.Зарсди схемите,авансово 100птоцента плащания з магистрали,срутища,спортни зали и накрая нищо свършено.Къде да парите?Не може този бандит да върти и замотава цялото развитие на държавата.Вън от НС!
  • 57 Какво

    2 0 Отговор
    Смирение,бе банкянски крадец и лъжец.Твойто място е в панделката.Кой не знае безбройните ти грехове мафиот и иска да го"уважават"боклука,сигурно по симетлийски.Нямсш място в НС.Днескс спи Тиквата,вън от НС,бай Ставри те зове.
  • 58 Флипп

    2 0 Отговор
    Абе как никой не коментира монументалното събитие - след повече от 15 години във властта и повече от 300 милиарда окрадени народни пари - Тиквата най-сетне стъпи в парламента!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове