Last news in Fakti

17 Април, 2023 04:27 1 938 12

17 април 1879 година Александър Батенберг става княз на България

  • българия-
  • княз-
  • александър батенберг

Първият монарх на Третото българско царство е роден във Верона, а майка му е полска графиня

17 април 1879 година Александър Батенберг става княз на България - 1
Снимка: Архив

На 17 април 1879 година Александър Батенберг е избран за български княз. Трябва да припомним, че Александър Батенберг е истински герой - доброволец от Руско-турската война 1877-1878 г. Той е племенникът на руската императрица е винаги в първите редове на големите освободителни военни кампании.

Той е и кръщелник на царя - освободител Александър ІІ. Роден е на 05 април 1857 г. във Верона, Италия. Син е на австрийския генерал Александър фон Хесен Дармщат и полската графиня Юлия фон Хауке. Получава добро образование в Дрезденското военно училище. Това му помага по време на Съединението да ръководи умело отбраната на общонародното дело.

Поема отговорността и смелостта да се противопостави на Великите сили и да ръководи този уникален национален акт, когато, освен лично, се свързва и държавнически с българския народ – завинаги.

Мен може да ме забравите, но Сливница - никога! Поне така твърди историята, че това са последните думи към изпращащите го българи след абдикацията.

Но все пак да припомним, че на 26 юни 1879 г. в Търново княз Александър І полага тържествена клетва пред Великото народно събрание. Великите сили потвърждават избора и в началото на м. август султанът според Берлинския договор го утвърждава с ферман за княз на България.

Младият монарх е недоволен от Търновската конституция, която ограничава правата му. Борбата между либерали и консерватори създава несигурност в страната. На 05 юни 1879 г. Батенберг назначава първото правителство начело с Тодор Бурмов, състоящо се само от консерватори. Парламентарните избори обаче печелят либералите.

Князът не желае да състави либерално правителство. Разпуска народното събрание и назначава ново правителство от консерватори, начело с митрополит Климент (Васил Друмев). Новите парламентарни избори са спечелени отново от либералите. Сега князът отстъпва и на 24 март 1880 г. назначава първото либерално правителство с министър-председател Драган Цанков.

Противоречията на княза с либералите се задълбочават и стават непреодолими, когато начело на правителството застава Петко Каравелов (28 ноември 1880 г.).

На 27 април 1881 г. князът, с помощта на военния министър Казимир Ернрот, извършва държавен преврат, като уволнява правителството и разпуска парламента. На 11 май обявява своите искания: пълномощия за 7-годишен срок, изграждане на нови държавни институции и изменение на конституцията след изтичането на срока.

Пълномощията са гласувани на 01 юли 1881 г. от Великото народно събрание. Но скоро страната изпада в нова вътрешна криза поради конфликта между българи и руси в управлението. На 23 юни 1882 г. изпълнителната власт е поета от ген. Леонид Соболев, изпратен от руското правителство.

В началото на 1883 г. консерваторите минават в опозиция. На 6 септември 1883 г. Търновската конституция е възстановена и се слага край на пълномощията. Тези действия на княза обаче го превръщат в нежелано лице за Русия, тъй като ограничават влиянието ѝ в България.

Съединението на 6 септември 1885 г. е провъзгласено в негово име. Той се превръща в ключова фигура и става ”княз на Северна и Южна България”, като влиза триумфално в Пловдив.

България търси международно признание на Съединението. Позицията на Александър ІІІ е за ”Съединение, но без Батенберг”. Англия неофициално подкрепя Съединението, но Австро-Унгария подтиква Сърбия към нападение на България.

Княз Александър І Батенберг се проявява като първия главнокомандващ в новата българска история. Сръбско-българската война от 1885 г. завършва с победа и достойна защита на Съединението.

Режимът на Александър Батенберг пренарежда и политическата система в страната.

Стига се, че Либералната партия се разцепва окончателно на две формации – ръководената от Драган Цанков, която подкрепя измененията в конституцията, и крилото на Петко Каравелов, което държи за пълното възстановяване на основния закон.

Изхабилата авторитета си Консервативна партия на практика престава да функционира и не играе роля в парламентарните избори от май 1884 година, спечелени от непримиримите либерали. Със съставянето на новото Каравелово правителство през юни 1884 конституционните промени са фактически анулирани. Формално това става през 1886 година с решение на Четвъртото обикновено народно събрание.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смок

    5 0 Отговор
    Бандити нападнаха и ограбиха Григор Димитров в Барселона навръх Великден, съобщават медиите в Испания. Гангстерите са били с мотори и са проследили Гришо след тренировката му. Крадците са карали до колата на Димитров и са ударили едно от страничните му огледала, принуждавайки го да спре. Тенис -звездата слиза от колата си, след което със сила бандитите отскубват часовника от ръката му.
    Според местните "El Caso" и "La Vanguardia" мъжкото бижу се оценява на 70 000 евро.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    18 0 Отговор
    МНОГО ПЕЧАЛНА ЛИЧНОСТ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ Е КНЯЗ БАТЕНБЕРГ....
    ..... НОВОИЗПЕЧЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ - ДЕФАКТО - ПРЕДАТЕЛИТЕ НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ , КОИТО СА СЕ ОБЛИЧАЛИ В ЖЕНСКИ ДРЕХИ ЗА ДА ИЗБЯГАТ ОТ ТУРЦИТЕ, ДОКАТО МЪЧЕНИЦИТЕ УМИРАТ ЗА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА .....
    . ГО УНИЩОЖАВАТ ...
    .... АКО ТОЙ БЕШЕ КНЯЗ , МОЖЕХМЕ ДА ИЗБЕГНЕМ ПОНЕ 4 НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ
    . ... ЖАЛКО
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    12 1 Отговор
    ПАК ЛИБЕРАСТИТЕ НАМЕСЕНИ :))
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "смок":

    да го дуxат богатите бе, няма само бедните да го дуxaт
  • 6 историята е само една

    14 6 Отговор
    Може би без Батенберг , изобщо нямаше да има съединение . Знаейки границите на България преди да ни погълне Османската империя , западните акули са се погрижили България ниикога да не си върне териториите и моща , която е имала ...и до ден днешен се грижат за това , но вече с ентусиазма на политическите продажници. А пък тези подли и кръвожадни сърби ....ако има нещо , което изключително много ме дразни в братушките, това е тяхната необяснима любов към Сърбия, може би , заради помоща им през ВСВ ....но те си затвориха очите за издевателствата на сърбите над българите в Македония , затваряха си ги даже дълго след Сталин , до управлението на Горбачов и Елцин....да видим сега Путин , който сега воюва с техните си “македонци“ , каква позиция ще има за произхода на “македонците“ и омразата , и дебългаризацията в СМакедония .
  • 7 Зелен Демократ

    14 3 Отговор
    Една от най-важните и подценявани личности в нашата нова история! Човек, които за радост няма нищо общо с Нас от Новото Нормално, човек със СЪРЦЕ и РАЗУМ!
  • 8 смях

    8 1 Отговор
    Защо князе са ни били германци?!?

    Коментиран от #10

  • 9 Авеее

    3 2 Отговор
    Князе са ни били германци,защото ако са били австрийци,щяха да ни поканят на ски в Алпите. А германците са по-футболни. Затова имаме България на Световно първенство през 1994-та година и толкова именити български футболисти. Иначе сме пак-падналови,ама да сме стоичкови стойки си е друго нящу.
  • 10 Вероятно

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "смях":

    защото не е имало друг вариант - в централна Европа, а също и в Руската империя начело са били германски аристократи - последната императорска династия на Руската империя е именно с такива корени. Какво да говорим за Австроунгарската империя, която е била другия основен играч на Балканите. Останалите големи сили - Франция и Англия, са свирели втора цигулка понеже Балканите не са им били приоритет.
  • 11 Гост

    1 1 Отговор
    Как можахте да превърнете статията в поредната рус0ф0бск@ пр0п@г@нд@? Князът не харесвал, че конситуцията му ограничавала правата. Ужас! Как може, някакви си българя да пречат на самостоятелното му разпореждане със страната им? Изборите спечелени от либералите, а той назначава консерваторите. После, пак печелят либералите и князът има разпра с тяхното правителство, като дори извършва държавен преврат, че и иска да се промени конституцията, която му ограничавала правата, моля ти се! А Австро-Унгария подтикнала Сърбия да ни нападне, след съединението, но за всичко били виновни руснаците. Руснаците и Путин! Да не забравяме и Путин!!....... и комунистите!!!
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    Стига с това "Батемберг", титуловал се е като "Княз Александър Български" за да се отличава от руските Александър І, ІІ, ІІІ.
    Като за историк-любител статията е хубава.
    Може да се добави:
    1. Като командир на пионерска десантна част, при форсирането на р. Дунав, принц Александър Батемберг е първия офицер стъпил на Българска земя през Руско-турската освободителна война.
    2. Да, той е бил принц Александър Йозеф фон Батенберг, но при възкачването си на престола е вече княз Александър Български. Това "княз Батемберг" ни е натрапено от комунистическата пропаганда.
    3. До каква степен Русите се месят в Българските работи говори следното: През 1879 година се разгаря спор за името на новата ни столица, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възприемане на историческото име Средец. Надделява обаче становището на руската администрация и столицата на България се нарича официално София. Името Средец продължава да се използва спорадично още няколко години.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове