Last news in Fakti

24 Април, 2023 23:30 2 136 4

Важните новини във ФАКТИ на 24.04.2023 г.

  • пловдивски панаир-
  • кристиян шкварек-
  • ивайло мирчев-
  • страхил делийски-
  • атанас пеканов-
  • любомир стефанов-
  • георги ганев-
  • андрей чорбанов-
  • владислав панев-
  • олио-
  • бюджет-
  • шенген-
  • христо грозев-
  • мвр-
  • лидерска среща-
  • слави трифонов-
  • крадци-
  • левон хампарцумян-
  • парламент-
  • избори-
  • митрофанова-
  • валери жаблянов-
  • тома биков-
  • христо христев

Община Пловдив може да обжалва това, но днес изтича срокът за подаване на жалба, а кметът Здравко Димитров е в отпуск

Важните новини във ФАКТИ на 24.04.2023 г. - 1

След броени часове: Пловдивският панаир минава изцяло под контрола на Георги Гергов

Днес изтича срокът, в който управата на Община Пловдив може да обжалва решението на Пловдивския окръжен съд, с което бизнесменът Георги Гергов поема пълния контрол над Изложението.

Кристиян Шкварек: Ако направят стъпка назад и предложат нещо, което не включва Василев и Петков, може да стане.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е завърнал в по-силна позиция, отколкото е бил преди година. Около това мнение се обединиха предаването "Денят ON AIR" политолозите доц. Стойчо Стойчев и Кристиян Шкварек.

Ивайло Мирчев: Странният случай с Бюджет 2023. Има доста неясноти, недостатъчно информация и необявени буфери

На страницата си във Фейсбук депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев коментира предложения от Министерството на финансите бюджет 2023.
Ето неговите думи:

Страхил Делийски: Предстоящите местни избори вероятно ще са част от залога в лидерските разговори

Лесно, когато има 100-110 депутата да направиш правителство на малцинството и то да бъде ефективно, но ако имаш 65, това е далече от всякаква здрава политическа логика. Това обясни пред БНР политологът Страхил Делийски. Политологът смята, че е все по-голямо осъзнаването, че една от основните функции на политическите партии е да успеят да формират мнозинство и правителство.

Атанас Пеканов: Голяма част от ресурса от кохезионната политика реално ще бъде насочен извън София

Все повече европейски пари ще бъдат насочени към общините извън София. Това обяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов, който присъства на представянето на първия анализ на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет, цитиран от БНТ.

Любомир Стефанов: Президентът този път се опитва да играе малко по-благ и не толкова напорист

Миналата седмица в рамките на консултациите беше поискано време и вероятно това е причината държавният глава да им даде тази възможност, за да се види дали политическите сили са искрени. Удължителният закон за прилагането на бюджета от миналата година изтича в края на май, затова е редно да се захванат първо с бюджета. Това каза в студиото на "Още от деня" конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Георги Ганев: Бюджетът трябва да се приеме, независимо дали парламентът ще приеме кабинет

Има много твърдо поет ангажимент да не се подкрепя първия мандат на ГЕРБ. Така че ако има някакво договаряне, то ще е с втория мандат. Това каза в студиото на "Още от деня" Георги Ганев, депутат от "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Проф. Андрей Чорбанов: Оптимист съм за лидерската среща утре. Мисля, че двете водещи коалиции ще намерят общ език

Отказах се от колата и охраната на НСО. Аз продължавам да съм нормален български гражданин и нямам нужда от тези привилегии.

Владислав Панев: Разумен вариант би бил правителство на ПП-ДБ, а председателите на комисии да са от ГЕРБ

Не отказваме разговори с нито една политическа партия. В предишното Народно събрание, Демократична България се отзовахме на такива. Това е демократичната процедура. Целта е в този парламент да бъде излъчен кабинет. За нас е най-реалистично това да се случи с втория мандат.

Яни Янев: Решението за забрана за внос на украинския слънчоглед беше доста изненадващо за нас

Ако бъдем принудени да купуваме по-скъп слънчоглед или продължаваме да правим допълнителни разходи, олиото ще поскъпне. Намираме се в свободен пазар. Камионите престояват по 10-15 дни, в които се правят анализи. Ако не можем да произведем конкурентно олио, то ще бъде внесено, а ние ще спрем да произвеждаме. Това каза за Нова телевизия Яни Янев - председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

Мартин Димитров: Дефицитът в бюджета трябва да бъде намален на 3%

"В бюджета има доста въпроси, които заслужават внимание. Първият и най-важен е свързан с дефицита. Не трябва да има политизация на темата с бюджета, защото това е твърде отговорен въпрос".

Росен Желязков към Роберта Мецола: Присъединяването към Шенген е сред основните ни приоритети

Присъединяването към Шенген до края на годината е сред основните приоритети на България, страната ни високо оценява подкрепата на Европейския парламент по тази тема. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание, цитирани от БТА.

Татяна Ваксберг: Има физическа заплаха за живота на Христо Грозев, важно е как държавата ни ще го защити

"Тази сага ще продължи, тя само ще ескалира. Най-важното е какво ще направят в момента българските власти, за да защитят един български гражданин". Това заяви пред БНР Татяна Ваксберг, журналист от "Свободна Европа", след като преди дни Русия поиска обвинение и задочен арест за Христо Грозев заради помощта, която е оказал на свой колега да избяга от страната.

Иван Демерджиев заминава за Турция, кара и хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението

Заместник-министър председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще бъде на посещение в Анкара.

Деница Сачева: Най-добре за страната е правителство между двете формации, спечелили най-много гласове

"С ПП и ДБ имаме различни виждания - особено по отношение на публичните финанси, например. Ние искаме ясни отговори - какви са намеренията им, защото говоренето им е фокусирано само върху излъчването на послания, че не биха направили нищо с ГЕРБ в първия мандат, но от друга страна изглежда, че всичко, което биха могли да направят с втория мандат, могат да го направят само с ГЕРБ".

Слави Трифонов за референдума: Благодаря, но не събрахме подписи!

За провеждането на референдум за това да се събере Велико Народно Събрание, което да промени държавното устройство на Република България от парламентарна към президентска република, ние събрахме 145 193 подписа от българските граждани - в България и навсякъде по света.

Серийни обирджии, специализирали се да ограбват украински граждани, заловиха в Бургас

Бургаски криминалисти задържаха двама криминално проявени, проникнали в дома на 31-годишна украинска гражданка в комплекс „Изгрев” в морския град. Обирът бил извършен около обяд в петък, съобщи Нова телевизия.

Левон Хампарцумян: Зърнарите от лакомия загубиха 4 млрд.

До 30 юни България временно забрани вноса на зърно, мляко, месо и други храни с произход Украйна.

Ива Митева се връща в парламента

Бившият председател на парламента и бивш депутат от "Има такъв народ" Ива Митева отново се завръща в Народното събрание като директор на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз", потвърди самата тя пред "Дневник".

В рисковите секции води ДПС - 83 000 гласа, ГЕРБ има 55 000 и ПП-ДБ 12 000 гласа

Многомандатните избирателни райони (МИР) Търговище, Благоевград, Плевен, Монтана и Варна водят по резултати в рискови секции на последните парламентарни избори според анализ на Антикорупционния фонд (АКФ).

МВнР критикува руския посланик

"Във връзка с проведено интервю на посланика на Руската Федерация у нас за българска медия, говорителят на Министерството на външните работи заявява, че направеното изявление по вътрешнополитическа за България тема от страна на посланик Митрофанова е неуместно", съобщи МВнР.

Валери Жаблянов: Партиите не искат властта, когато няма европейски пари

„Народното събрание не трябва да оцелява от избори на избори, а да се създаде управляващо мнозинство, да излъчи правителство, което да управлява държавата. Много далеч са от тази цел, защото партиите, които спечелиха мнозинство – и ГЕРБ, и ПП-ДБ, са всъщност едни и същи като политическа програма, а сблъсъкът между тях е кой да унижи другия и да състави правителство въпреки изборните резултати. Този сблъсък няма да бъде преодолян, тъй като двете партии се опитаха да проведат едни фалшиви разговори пред обществото, да пробутат един театър с т.нар. законодателна програма, за да забавят времето, без да имат реални намерения да управляват в коалиция една с друга.“

Тома Биков: ГЕРБ има всички шансове за редовен кабинет

Имаме всички шансове за съставяне на кабинет и той да бъде избран. Това обяви в ефира на Euronews Bulgaria депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков. Според него първият мандат може да бъде реализиран и да срещне достатъчна подкрепа в парламента, ако се направят достатъчно компромиси, както от ГЕРБ, така и от втората политическа формация – обединението “Продължаваме промяната – Демократична България“.

Христо Христев: Референдум за лева не може да бъде проведен

"Няма как парламентът валидно да приеме подобно решение, без да наруши българската Конституция и договорите на ЕС". Това заяви пред БНР доц. Христо Христев - преподавател по право на ЕС, относно предлагания от партия "Възраждане" референдум за запазване на българския лев.

Христо Грозев: Повдигнатото ми обвинение за чуждестранен агент е абсурдно

От представените в съда документи Русия е подала в началото на февруари иск за моя арест като чуждестранен агент в няколко други страни, така че самият арест е абсурден. Не знаем в кои страни са подадени тези молби за екстрадиция, така че моето пътуване по света ще бъде ограничено. Това заяви пред bTV българският журналист Христо Грозев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИТН са предатели

    4 2 Отговор
    Налудничевият Слави не иска никаква Президентска република. Това с фалшивия Референдум е просто етин трик, който цели предизборната им кампания да започне много по-рано от тази на другите партии. Възраждане използваха тази Измама с фалшив Референдум, за да увеличат избирателите си!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол