24 Май, 2023 17:38 1 076 18

Омбудсманът иска спешна проверка на „Топлофикация София“ заради високите сметки

  • омбудсман-
  • проверка-
  • топлофикация-софия-
  • високи сметки

Проф. Ковачева обръща внимание, че „Топлофикация София“ е публикувала на сайта си на 9 май 2023 г. данни за размера на произведената и подадена топлинна енергия за м. април 2023 г., които показват, че количеството произведена топлинна енергия за м. април т.г., в размер на 353 370 MWh, е най-ниското количество от началото на годината досега

Омбудсманът иска спешна проверка на „Топлофикация София“ заради високите сметки - 1

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на енергетиката Росен Христов и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, в която поиска извънредна проверка на „Топлофикация София“ ЕАД заради необосновано високите сметки за парно, които получиха столичани за прогнозно потребление през април, съобщи Нова тв.

Гражданите се жалват, че фактурираните суми за този месец са по-високи, отколкото за типично зимните месеци декември 2022 г. и януари 2023 г. и искат по-ефективен контрол от страна на компетентните държавни институции, с цел установяване на причините за формирането на неочаквано високите сметки, и в случай че бъдат установени грешки или нарушения - за коригирането им.

„Отчитам продължителността на предоставяне на топлоснабдителната услуга в София през април 2023 г., както и значително по-високите цени на топлинната енергия за битовите клиенти в столицата в сравнение със същия период на 2022 г. В същото време обръщам внимание, че потребителите нямат възможност сами да извършат проверка дали топлофикационното дружество изпълнява всички свои задължения във връзка с правилното определяне на термохидравличните режими за постигане на минимални разходи при производството и преноса на топлинна енергия до сградните инсталации, както и относно температурните режими, техническото състояние, настройката и управлението на абонатните станции, които осигуряват централното топлоснабдяване на съответните сгради – етажна собственост“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание, че „Топлофикация София“ е публикувала на сайта си на 9 май 2023 г. данни за размера на произведената и подадена топлинна енергия за м. април 2023 г., които показват, че количеството произведена топлинна енергия за м. април т.г., в размер на 353 370 MWh, е най-ниското количество от началото на годината досега. За сравнение, данните за м. януари 2023 г. показват произведени 551 838 MWh, за м. февруари 2023 г. - 528 684 MWh, за м. март - 440 128 MWh. Омбудсманът посочва, че е съвсем разбираемо очакването на всички битови клиенти на столичната топлофикация - прогнозните сметки за м. април да бъдат най-ниските от началото на годината.

„Смятам за важно да отбележа нормативното изискване за поддържане на съответствие между подаваните количества топлинна енергия и потребностите от топлинна енергия в сградите - чл. 12 от Наредба № Е-РД-04-1/12.03.2020 г. за топлоснабдяването и чл. 5 от Общите условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди от „Топлофикация София“ ЕАД на клиенти в гр. София. В подкрепа на тези очаквания са и данните, публикувани от „Топлофикация София“ ЕАД за средномесечната температура на атмосферния въздух, както следва: за м. януари 2023 г. +3,9°C; за м. февруари 2023 г. +3,2°C; за м. март 2023 г. +7,1°C; за м. април 2023 г. +9,0°C“, аргументира се общественият защитник с настояване за проверка.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 5 Отговор
    Тази руса главица съм я забелязал, че като дойде края на месеца и почва с добрите пожелания, за да си оправдае бюджета и стотиците гърла дети лапкат покрай нея.

    Коментиран от #2

  • 2 Асдф

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Тази беше министър по времето на царо.
  • 3 Гост

    10 1 Отговор
    Крадливата топлофикация е най-голямата далавера, в София, на най-га"дния кмет фандакова и нейния господар, великия крадец бойко борисоф
  • 4 Питанка

    9 1 Отговор
    Колко плащате само за тръбите?

    Коментиран от #7

  • 5 ХАХАХА

    4 0 Отговор
    Синекурна длъжност за лапанье на паре ,за свои хора или с две думи от" умрел писмо" ,та те това ще резултата от проверката
  • 6 Буквоядец

    9 0 Отговор
    Да попита даскалицата -кмет. Нейната партия я сложи на тази длъжност. Нека ГЕРБ се погрижат и сметките да станат реални! Общинското дружество не трябва да краде от хората!
  • 7 Обират народа

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Питанка":

    88 лв. месечно без топла вода и парно.

    Коментиран от #11

  • 8 Така

    7 0 Отговор
    Точно така Гешев е време преди да се оттегли да вкара и тези кожодери по затворите... тези лъжат на поразия и рекетират обикновените хора от както са се пръкнали. Време е да си понесат последствията и да могат хората да се откажат от тях и да не плащат за някакви чужди тръби минаващи през апартаментите им, а напротив ДА ИМ СЕ ПЛАЩА както е във всяка цивилизована държава. Правителството трябва да направи това свой приоритет да се реши казуса с тези веднъж завинаги.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Цицерон

    10 0 Отговор
    Циркове. Парите вече ги прибраха. Топлофикация е държава в държавата. Законите не важат! Над тях е само Бог.
  • 11 Анонимен

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Обират народа":

    Пак добре си. Аз съм със сметка 115.76 лв също без парно, само за топла вода и една лира в банята. Не ми бе разрешено да я махна, че била в кръгът на парното. Скубене яко братче. Отърване от Топлофикация няма. Може да се разведеш, но с тръбите до гроб. Носиш си ги и на оня свят.
  • 12 патето Яки

    2 2 Отговор
    Безполезна калинка.
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Това се прави всяка година и чак сега ви прави впечатление........по този начин ,Топлото надписва,а при изравняването уж ще връща,но си ги удържа от новия сезон и така разполага със свежи пари през летните месеци.
  • 14 Буквоядец

    1 1 Отговор
    Дано ГЕРБ се сети и за хората. Ако са отписали изборите в София,няма да направят НИЩО!
  • 15 Гост

    1 0 Отговор
    „....чл. 12 отНаредба № Е-РД-04-1/12.03.2020 г. за топлоснабдяването и чл. 5 от Общите условия за продажба на топлинна енергия...”
    Няма как омбудсман да защитава обществения интерес, ако не познава материята. Трябва да се консултира с независими експерти, а не с ментарджиите в топлофикация и Комисията. Топлофикация е бандитско, уж търговско дружество, което краде милиони от закрепостени потребители. Цената е увеличена, бавно и полека, от 18 до 20 пъти заради ненаказаните престъпления. Общите условия не могат да са някакъв самостоятелен нормативен документ, ако не са подписани и то като част от писмен договор! Не се спазва дори Законът за енергетиката, съгласно който това бандитско дружество ТРЯБВА ДА СКЛЮЧВА ПИСМЕНИ ДОГОВОРИ С ПОДПИСАНИ ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ТЯХ! Една неграмотна Теменужка, а и другите подобни ѝ министри, глупеят в становищата си за договорите и се излагат без стеснение защото въобще не им е ясно какво точно работят, или пък им е ясно?!?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    0 0 Отговор
    Топлофикация си прави безнаказано собствено материално право и не продава топл.енергия, а само я доставя и то... до абонатната станция. Законодателят приел някакъв абсолютно излишен т.н. „топл.счетоводител”, който също не продава защото не е собственик на топл.енергия,която дори не измерва с търговски уред при потребителите, които не живеят в абонатната станция, където е търговският уред! Т.Н. „дялово разпределение” и „енергия” от сгр.инсталация са чиста фалшификация. Съучастник и защитник са районните и градски съдилища, които четат закони и наредби, както Дяволът чете Евангелието. Вероятно добре се отчитат към тях за да си стоят на дъното на правото. Ако имахме работещи за обществения интерес грамотни, независими и отговорни съдии, нито едно дело на топлофикация срещу потребители, които без правно основание са наричани дори „клиенти”, няма да бъде спечелено от тях. Фактически без правно основание топлофикация иска да ѝ плащат и им се получава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове