Last news in Fakti

24 Май, 2023 20:15 992 22

Проф. Ваня Добрева: Днешното време разрушава традицията, поставя кръст на паметта и на онова, което ни прави българи

  • проф. ваня добрева-
  • азбука-
  • памет-
  • традиции

По думите й нашата азбука, която е намерила пристан в старобългарската култура, след това е била съхранена, развита и обогатена на север от нас - в Русия

Проф. Ваня Добрева: Днешното време разрушава традицията, поставя кръст на паметта и на онова, което ни прави българи - 1

Днешното време е време, което разрушава традицията, поставя кръст на паметта и на онова, което, в крайна сметка, ни прави българи. Това каза проф. Ваня Добрева по време на организираната от СИНПИ дискусията „Демография и културна идентичност“, която се проведе в Благоевград в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

По думите ѝ нашата азбука, която е намерила пристан в старобългарската култура, след това е била съхранена, развита и обогатена на север от нас - в Русия.

„От тази култура нашите възрожденци в епохата на ХІХ век се учиха и разбираха какво е свобода, какво е красота, какво е поезия, драматургия, и с тези свои знания облагородяваха Отечеството ни. Те откриват огромно количество знания за това кои сме ние, българите, в книгите, които са съхранявани в руските манастири “, изтъкна проф. Добрева, която часове по-рано получи годишната награда за 2022 г. на Съюза на българските писатели за литературна критика.

По време на събитието бе представена изложбата „Македония в карикатури“, посветена на 145-ата годишнина от рождението на Александър Божинов - карикатурист, военен фотограф и писател, който през 1930 г. публикува свои карикатури на тема Македония.

Изложбата, който ще гостува в Регионалния исторически музей в Благоевград следващите две седмици, е подготвена от научен екип на Унибит, ръководен от проф.дфн Ваня Добрева, по проект на Фонда за научни изследвания „Между комичното и трагичното - Александър Божинов“.

„Най-подходящото място за такава изложба е в Благоевград, защото съм сигурна, че през душите на всеки един от вас минава въпросът за Македония, за случващото се там, за нашите отношения с Република Северна Македония“, отбеляза проф. Боряна Бужашка, която е част от авторския колектив.

Тя обясни, че след Ньойския мирен договор, когато губим толкова скъпи за нас български земи, включително Македония, творците, българската интелигенция не са излизали на митинги, но са се опитвали по свой начин да изразят усещането си за това, което се е случвало с българското население по тези земи.

„Като че ли това е актуално и в днешно време. В карикатурите на Божинов ще намерите съвременното звучене на това, което слушаме и четем всеки ден, че се случва с българите в Република Северна Македония“, счита проф. Бужашка.

Председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи д-р Калоян Паргов посочи, че темата за демографията е интердисциплинарна и няма как едностранно да се разглежда.

„Не можем да говорим за културна идентичност изолирано, без да отчетем регионалното развитие, свързаността, инфраструктурата, образованието, икономиката, сигурността на средата, в която живеем, подрастващите и възпитанието им, здравеопазването и раждаемостта. Те са част от общата картина и среда, която трябва да е в синхрон и баланс, за да има предпоставки, които да вдъхват на всеки човек чувството на социален оптимизъм, перспектива и развитие“, убеден е Паргов.

Той представи и останалите членове на СИНПИ, които взеха участие в срещата с благоевградската общественост – проф. арх. Иван Данов, Дончо Атанасов, Христо Монов, Пламен Милев, Даниела Везиева, Валентин Николов, Чавдар Минчев и Димитър Пенков.

Според Дончо Атанасов, който е бивш председател на АПИ, пътната инфраструктура е изключително важна за демографията и за развитието на районите.

„Развитието на инфраструктурата в Благоевградска област е много важна за България. Областта граничи с две съседни държави“, каза той и допълни, че все още не е ясно кога ще стане свързването на Община Струмяни с Македония.

Атанасов обясни, че по времето, когато е ръководил АПИ, за изграждането на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле е било избрано трасе, което гарантира най-екологично и най-икономически защитимо развитие.

„Първата ни задача като народ, като нация, като политици е да запазим българското население на българската територия“, категоричен бе проф. Данов.

Той каза, че за да запазим населението и да го увеличим, е необходимо да се работи в изключително много области – както за физически прираст на населението, така и в областта на образованието и областта на икономиката.

„Българите трябва да припознаят нашата държава, да я харесват, да виждат бъдещето на поколенията в нея и тези поколения да се радват, че живеят тук“, заяви Иван Данов.

По думите на Христо Монов националната идентичност, родовата идентичност и половата идентичност са в основата на здравата личност.

„Учебните програми бяха осакатени и от тях изпаднаха такива неща, които са в основата на националната идентичност“, счита той.

Монов обърна внимание на това, че на матура по избор, на която се явявили повечето от учениците, тази година са били едва 47 000 деца. „Този випуск, който днес беше на матура, е около 75 000 човека. Между 25 и 28 хиляди от родените през 2004 г. няма да завършат средно образование“, алармира психологът.

„Един от изходите от тази тенденция е, след като нямаме достатъчно деца, да работим за повишаване личностното им качество. Това е една от мисиите на СИНПИ“, обяви Христо Монов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 1 Отговор
    Създали сме една от малкото Велики световни култури а се отричаме от нея и се пъхаме в английската култура.
  • 2 Гориил

    7 1 Отговор
    Днешното време убива душата.През 2005 г. цяла България се весели бурно, пееше весели песни и танцуваше запалителни танци.
  • 3 гост

    18 2 Отговор
    Тази вечер по бтв при рецитирането на химна на Кирил и Методий рецитаторите съвсем ПОЛИТКОРЕКТНО пропуснаха стиха "В ЕДНО СЪС ДРУГИТЕ СЛАВЯНИ КРЪСТОСАЙ ДУХ СЪС ОГНЕН МЕЧ" и продължиха нататък. Отново за кой ли път не сме славяни. Или българския език е най близо до "американския", както по времето на ВСВ беше до германския! Той и Пешо коня искаше да сменяме кирилицата с латиницата. Явно редакторите на бтв работят В Оруеловото "МИНИСТЕРСТВО НА ИСТИНАТА"!

    Коментиран от #17, #19

  • 4 ТрампЛин

    3 10 Отговор
    Членовете на СИПНИ, ако няма донеси! Щом нашата азбука е доразвита и обогатена в русия….спирам да я ползвам. Ще използвам старата азбука на която е писал моите Пра деди!!

    Коментиран от #9

  • 5 Русофилията трябва да се инкриминира!

    2 8 Отговор
    Иначе изчезваме!

    Коментиран от #13

  • 6 Путинофил

    2 6 Отговор
    путин каза, че кирилицата е византийска!
    Всички руски медии пишат същото!

    Коментиран от #10, #16

  • 7 В Софийският университет

    3 8 Отговор
    учат децата ни на русофилия!
  • 8 ТрампЛин

    1 9 Отговор
    “Учебните програми бяха осакатени и от тях изпаднаха такива неща, които са в основата на националната идентичност“, счита той.”

    Да, изчезна Основи на Комунизма.
    Да, изчезна История на БКП.
    Да, изчезна История на КПСС.

    На когото му липсват може да хваща гората!
  • 9 А50

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТрампЛин":

    Проф. Добрева е права, Петер1 оформя днешния вид на кирилицата, но руснаците знаят от къде идва писмото и четмото им и нямат претенции. САЩките центаджии няма да могат да накарат българите да мразят Русия, пък ти си пиши на каквото искаш
  • 10 А50

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Путинофил":

    Кога го е казал. Ами както ние не споменаваме Русия на 3-ти Март така и те прескачат България на 24-ти Май. Трудно ли е да стоплите

    Коментиран от #11

  • 11 ТрампЛин

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "А50":

    Какво е станало на 3-ти Март заслужаващо да го споменаваме?
  • 12 ха ха

    4 1 Отговор
    думи , приказки , обещания и действия в противоположна посока , от деянията на безбройните институции и служители оставам с убеждението че съвсем систематично и целенасочено ни унищожават
  • 13 Марш да

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Русофилията трябва да се инкриминира!":

    си сменяш пола.
  • 14 Най - големият убиец на българщината са

    2 7 Отговор
    русофилството и путинизма. Вижте изявяващите се тук слуги на руския империализъм и фашизъм! Срам ме е, заради това че ви се дава трибуна за вашите гнусотии. За мен вие не сте българи, а едни объркани хора в пълен когнитивен дисонанс.
  • 15 Срам ме е, че има такива професорки!

    2 3 Отговор
    Великият руски учен и приятел на народа ни Дмитрий Лихачов:
    „Не е нужно да се измисля това, което не е било. Никаква велика история Русия не е имала. Създателите на митовете за историята на Русия са Петър Първи и Екатерина Втора. Цивилизацията в блатата на и горите на Московията се е появила през 13 век, с идването на християнските проповедници от цивилизования Киев. Но още във времето на Петър Първи московските боляри неистово се съпротивлявали на новото като представяли като аргумент своето невежество: "Не искаме киевски проповедници, те там в Киев всички са книжни плъхове, при тях даже жените им четат!“.

    Коментиран от #18

  • 16 Гориил

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Путинофил":

    Лично аз не отричам изключителния принос на българската култура в създаването на славянската писменост. Но политическите обстоятелства ви направиха пленници и заложници на враговете на Русия.В такива случаи победата във Втората световна война беше извоювана от Съединените американски щати, а Русия играеше спомагателна роля.
  • 17 💯💯💯💯

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    И аз го забелязах. Пак конюнктури някакви. Жалко за истината.
    Ама то ако споменем славяни, ще трябва да кажем и други, полит-не-коректни работи,,,,,,нали
  • 18 А50

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Срам ме е, че има такива професорки!":

    Ти говориш за два руски града, като Киев по ирония на съдбата е изваден от състава на Русия. По твоята логика Климент Охридски като е създал първообраза на съвременната ни азбука в Охридския книжовен център азбуката ни е Македонска защото сега Охрид попада в Македония. Много преплитате историята но това в крайна сметка не работи добре за нас.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 руzzoфили

    3 3 Отговор
    мин ди ли
  • 21 шопендар

    3 3 Отговор
    чак сега ли разбрахте че се опитват да ни затрият като нация,а след това и като народ,а след това и като държава.тече огромно промиване на мозъците на младите,още от детската градина,основните ни празници се размиват и опошляват с мажоретки,и промяна на фактите,и обругаване на светините ни и на героичните ни легенди,изтриване на най важните епохи в историята ни и в литературата.продадоха БЪЛГАРИЯ БЕ ХОРА
  • 22 Сандокан

    3 1 Отговор
    Що ни занимават с пленум на БСП в Джумаята,ми то само Корнела и Мутрофановна липсват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове