Last news in Fakti

29 Май, 2023 17:12 2 200 41

Учителите готови за стачка, искат 30% ръст на заплатите

  • учители-
  • стачка-
  • заплати

Проучването сред учителите откроява 12 важни за системата приоритети. Първите три от тях са промяна на учебните планове и програми с нови, незабавни промени в училищния закон и стратегия за финансиране на образованието с 6% от БВП

Учителите готови за стачка, искат 30% ръст на заплатите - 1
Снимка: shutterstock

Повече от половината учители са готови за ефективна стачка, ако не получат увеличение на заплатите. Това е показало национално проучване, проведено от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ сред педагозите, предаде БНР.

Близо 70 на сто от участвалите в проучването очакват увеличение на учителските заплати с 30 % след гласуване на бюджета за тази година, а ¼ от респондентите са съгласни и на 20% ръст.

Преобладава искането увеличението да е от 1 януари 2023 година, по-малко са очакванията това да се случи от 1 юли.

Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ :

"Ще се стигне до национална стачка, най-вероятно. Не говорим за никакви политически мотиви, говорим само за социални. За съжаление учителска стачка, погледнато и в недалечната ни история, блокира цялата държава.

Проучването сред учителите откроява 12 важни за системата приоритети. Първите три от тях са промяна на учебните планове и програми с нови, незабавни промени в училищния закон и стратегия за финансиране на образованието с 6% от БВП.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еййй

    73 11 Отговор
    Тези учители не се наситиха!Децата от ден на ден по неуки а те масово са като маникенки и не слизат от колите!Горките само за пари мислят а не за знанията наДЕЦАТА!!!!

    Коментиран от #8, #21

  • 2 честен ционист

    28 2 Отговор
    Ще има да си стачкуват.. Седянки ще има цяло лято, та Последният да докопа някоя млада даскалица под мослето. Алоо, нали затова си промениха закончето, та да назначават даскали и такива без завършено педагогическо висше образование. Учебната програма отдавна е издадена и напечатана. Ще има заучаване на Мравин от първо до четвърто отделение на изуст.

    Коментиран от #29

  • 3 Анонимен

    42 3 Отговор
    Какви 30%? Някои май още не са наясно, че пари няма. Нека фо разберат това, най-вече държавните служители. Тези пари, които се искат, няма откъде да дойдат. Аз със зор вече си плащам сам 300лв осигуровки месечно, как да стане. 10 човека като мен да плащат заплатата на един чиновник. Ами пенсиите?

    Коментиран от #28

  • 4 Преда

    33 1 Отговор
    Aми да, не е имало турско робство, а за Априлското въстание само няколко реда. Либерализъм. или предателство?

    Коментиран от #13

  • 5 Никой

    35 4 Отговор
    Що мълчите за частните занимални с деца където скубете от всяко дете по 300 - 500 лева. Не стига ,че произвеждате необразовани граждани които после счупват държавата ами и високи заплати желаят. Що не скочихте против безумието децата да изучават военно дело в училище. За пушечно месо ли ви трябват ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 тДаскали неуки!

    41 4 Отговор
    Най- неуките деца не само в ЕС, а даскалите заплати искат! Плаща се на резултати даскали, не на калпак!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ХАХАХА

    45 4 Отговор
    По неграмотни поколения през последните 30 години не е имало те искат увеличение на заплатите и на какво основание?
  • 10 Пепи

    34 1 Отговор
    Да питам защо учителите са на смени по двама, след като първият идва в 8.00, а вторият си тръгва в 17.30. Втора гатанка: работите до 18.00, а трябва да си вземете детето от училище в 17,30. Трета гатанка: защо има демографска криза?
  • 11 киро

    33 6 Отговор
    няма ли кои да закрие половината училища са само на докумнти с роми докага ще нахалстват теси учители да съкратят 30 % и да им ги дигнат с 30 % учители без ученици странна работа

    Коментиран от #12, #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 В Софийският университет

    7 17 Отговор
    учат децата ни на русофилия!
    В детските градини пеят руски военни песенки!
  • 15 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    34 4 Отговор
    Пак ли за пари реват тези ненаситни твАри? На какво научиха децата, за да им се увеличават заплатите по 2-3 пъти в годината? Родителите са разбити финансово заради частни уроци, които плащат, защото в училищата почти на нищо не ги учат. Учителите разчитат на родителите да ги учат. Е, да де, но нали ги изпращаме на училище, за да се образоват там, а не вкъщи, при частни учители и други такива. Доста станаха нагли и това отвращава целия народ. Те ли са най-заслужилите, за да искат безмерни заплати? Първо резултатите, после парите.

    Коментиран от #32

  • 16 Буко Баламата

    12 1 Отговор
    Това тези учители с частните занималии,или са други.
  • 17 Виждащ

    24 1 Отговор
    вече няма учител с пачки под 2000, и реват за още 30 процента отгоре?!?!!!!
    на какво отгоре :(
  • 18 дйкфлдклфсд

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "киро":

    Ми малко им е това от 2000 до 5000 лева на месец пари ли са?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гъбарко

    21 2 Отговор
    Апетитът идва с яденето. Колко пъти ще им увеличават заплатите, които са доста над средните за страната? Може би искат министерски заплати? Кой лансира този апетит?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бай Спас

    19 2 Отговор
    над 2000 лева вземати да не мрънкат ако искат пари да дойдат при бен да бъркат бетон 4000 на месец
  • 23 Ехоо

    18 1 Отговор
    В тази държава май само учители и таксджии ще останат! Кой ще учат и возят е друг проблем! Хората дето имат различни професии какво доматите с колците ли да ядът?
  • 24 бай ганьо

    21 1 Отговор
    Държавата е пред фалит бе хора,, ще се радвате ако и тези получавате!
  • 25 Пффффф

    8 7 Отговор
    Повече от половината учители са пред пенсия. Не се тревожете. След десетина години няма да има даскали и доктори. Тогава ще се оправи всичко. Въпроса е, че най-големите мрънкачи тук са хора, които това не ги засяга.
  • 26 даскала

    17 4 Отговор
    Три месеца отпуск няма други освен депутатите,облекло-600лв.,4-6 часа на ден работа,заплата 1800-2500 лв. ДМС,НАГРАДИ,а учениците се вижда колко знаят в това го знам по БНТ.А счетоводителите в ОУ нямат работа за тия 2500лв. които получават и в общините да има контрольори по добре счетоводството да е в общините
  • 27 Буквоядец

    11 1 Отговор
    Наглост! Но много гласове за ГЕРБ!
  • 28 Ами как

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Със заем, ей го де МВФ-то.
  • 29 Глупости

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Педагогически специалисти се бълват здраво, бих казал системата се е пренаситила.
    Взимат непедагогически само по села и паланки...
    Какъв е смисълът от матури? Доста не знаят български език...
  • 30 Наглярщина

    9 2 Отговор
    За такива народът е казал: Подадеш му пръста, то ти налапа ръката. И то вече със самочувствието, че заслужавали много повече. Освен големи заплати, пари за дрехи и 4 пъти е годината ДМС, накрая и по десет брутни заплати без данъци, обезщетения за неползван отпуск, защото вече са "много болни" и през лятото вземат болнични, или бездействат в училище на 4 часа като дежурни и се водят на работа. Преди 2 години съседка се похвали , че излязла в пенсия с 32 хилядарки обезщетение. А на въпрос от къде идват парите нагло заявяват " ми не ме интересува". И са активни гласоподаватели на ..............
  • 31 петкан

    8 1 Отговор
    Да и повече празници,всеки масец по два, три.Деца седми,осми клас не знаят таблицата.
  • 32 Запозната съм

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ":

    14 години работих в училище като АП. "Аууууу, възмутена съм. Това дете е педагогически занемарено. Никакво обучение вкъщи". Питам я ако родителите не си свършат работата, дали някой друг ще им я свърши и дали са на половин работен ден, та да имат време и сили да се занимават с уроците на детето. Мига на парцали, извъртя се и спря да ми говори.
  • 33 Наблюдател

    6 2 Отговор
    Ами да стачкуват, какво от това? Без съмнение се очертава ситуацията да няма никакво увеличение на заплати, нито на пенсии, социални и т.н. Ще има нов удължен бюджет. При него няма пари за увеличение на нищо! Ама мислете бе хора, за какво носите глави на раменете си? Селската счетоводителка Велкова от кабинета Донев изработи бюджет с 6.4% бюджетен дефицит и прехвърли горещият картоф в НС. Депутатите да си блъскат главите при правенето на бюджета. Странното е, че нищо не се знае какви харчове,тоест колко милиарда лева са похарчени от служебното правителство и за какво, щото финансовото министерство затъна с 6.4% бюджетен дефицит. СМЕТНАТА ПАЛАТА ЗАЩО НЕ НАПРАВИ ПРОВЕРКА? А, сега вероятно предстои СЕЧ на всичко. Пенсии, заплати, социални и т.н. За актуализацията на пенсиите през месец юли вече писах. Вероятно няма да има такава. Това е положението Минке...
  • 34 Ехеее

    15 1 Отговор
    Те всички искат 30% увеличение, но с какво се е подобрило качеството на свършената работа. Много е лесно за тези на държавна хранилка, но откъде ще бъдат извадени тези пари? Кой плаща? Аз като данъкоплатец не съм съгласен. Моите родители след 40 години трудов стаж са с по 500 лева пенсии, тия искат по 2500-3000 лева заплати като реално работят по 7-8 месеца в годината. През останалото време са 3 месеца лятна ваканция, още един месец есенна, пролетна, зимна, срочна, грипна ваканция, отделно че и през изминалата седмица на са се преработили. Хайде ако обичате, печете се зимата на 22 градуса на парно, което плащаме пак ние. И НАЙ-ВАЖНОТО - ДЕЦАТА СА ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНИ!!!

    Коментиран от #35, #39

  • 35 Абсолютно вярно

    13 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ехеее":

    И половината от тях си въртят частни уроци.

    Коментиран от #41

  • 36 Намаление с 30 % трябва

    9 1 Отговор
    Домързя ги да организират училищата празнуване на техния празник, 24 май! За децата това е просто почивен ден, защото учитилеките трябва да си лежат на дивана и да пърдят. През май са работили две седмици, през април ваканция, през февруали между срочна, па коледна, па лятна три месеца....айййй у лево. МЪРДИ ГИ ДА ГЛЕДАТ една голяма част!
  • 37 фактите

    5 2 Отговор
    В учебника за 6ти клас на Просвета пише: по време на османското завоевание...представяте ли си? Каква е тая гавра! Айде тия в министерството са корумпирани иддиоти, но защо учитилите траят ката на-рани?! Какво завоевание, бе, алооооо ПЕТ ВЕКА РОБСТВО, ТУРСКО ИГО.
  • 38 Наблюдател от първо лице

    9 1 Отговор
    Буквално не съм чула нито едно училище в София да организира децата да празнуват 24 май, дори за един час да се съберат, да кажат пет стихчета и да изпеят две песни, да почувстват нещо, да запомнят защо са българи и защо пишат и говорят на този език! Де факто, децата прекараха "празника" скитайки по улиците или в леглото с тик-ток! Така че учителите нямат право да искат нищо. Защото за да получиш, трябва да дадеш.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Директно:

    6 0 Отговор
    Нагли, корумпирани, ненаяли се отпускари искат нашите и вашите пари за да произвеждат чалга-маргинали :( !! Е, тоя път няма да стане!!!
  • 41 Бонус

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Абсолютно вярно":

    И почти всички участват в проекти, финансирани от...( знае се), та двама + поне секретарката на училището, или зам. шеф и под. + 6 – 7 ученици ходят " по програма" за 5– 7 дни из Юропа и света ( наспоред зависи ). Знаете ли колко програми има в училището до вас??? И– НЕ че е лошо, но просто е допълнителен бонус ( 7 дни във Венеция или Париж напр.). Вярно е, че и за децата е безплатно( извън джобни), но и за учителите е " добре дошло".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове