Last news in Fakti

18 Юни, 2023 22:30 3 578 10

Важните новини във ФАКТИ на 18.06.2023 г.

  • корнелия нинова-
  • нели куцкова-
  • николай денков-
  • татяна дончева-
  • атанас атанасов-
  • стою стоев-
  • атанаска дишева-
  • калоян методиев-
  • пламен димитров-
  • цветлин йовчев-
  • цветан цветанов-
  • искрен арабаджиев-
  • крум зарков-
  • иван гешев-
  • левон хампарцумян-
  • валежи-
  • хайредин-
  • времето

Паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи да управлява. Това не е съдебна реформа, а задкулисна сделка с две цели - да се спасят досегашните крадци, а бъдещите да си гарантират спокойствие. Приеха се закони за конкретен човек, а не за промяна в системата, за справедливост. Прие се закон, специално за Иван Гешев - да бъде намален броят на членовете на ВСС, които да го освободят - от 17 на 13, коментира лидерът на БСП

Важните новини във ФАКТИ на 18.06.2023 г. - 1
Снимка: bTV

Нинова: ГЕРБ и ДПС употребиха ПП и ДБ. С техните гласове махнаха Гешев и сложиха Сарафов

ГЕРБ и ДПС употребиха ПП и ДБ, каза пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова. И продължи още: "С техните гласове махнаха Гешев и сложиха Сарафов. Те са си виновни, че позволиха да бъдат пералнята на задкулисието, срещу което уж се бореха". Нинова смята,че трябва да бъде избран нов Висш съдебен съвет, тъй като мандатът на този е изтекъл, и едва след това да се пристъпи към избор на нов главен прокурор. И подчерта, че фигурата на главен прокурор трябва да бъде запазена.

Нели Куцкова: Смущаващо е Сарафов да се опитва да изчисти "Гешевчетата", след като допреди месец бе част от тях

Силно смущаващо е изпълняващият временно функциите на главен прокурор да се опитва да изчисти "Гешевчетата", след като допреди месец той бе един от тях. Борислав Сарафов започна да се държи като самия досегашен главен прокурор Иван Гешев. Това коментира пред news.bg съдия Нели Куцкова, която е бивш председател на Софийския окръжен съд и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) 1998-2003 година.

Денков: Не е ясно къде са отишли парите, дадени преди 2 години за ДКК. Но ремонти на язовири няма

С отпуснатите пари преди 2 г. за „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, дадени за ремонти на язовири, нито ремонти са направени, нито пък е ясно къде са отишли средствата.Това каза министър- предедателят Николай Денков, който е на обиколка на наводнените населени места в Северозападна България.

Татяна Дончева: Сарафов бе избран бързо, за да изпреварят някого

"Ако ПП-ДБ не искат Борисов да контролира ВСС, трябва да организират избора за нов ВСС и да се постараят да си намерят 2/3 мнозинство“. Това каза в ефира на bTV Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“.

Ген. Атанас Атанасов: Този опит да се пробутва Сарафов няма да мине. А ако мине – много лошо за българското общество

„След взрива срещу кортежа на Гешев, поискахме оставката на Сарафов, преди тази на Гешев. И то не само заради изявлението му тогава, а заради много стари прегрешения. Този опит да се пробутва Сарафов няма да мине. А ако мине – много лошо за българското общество.,Нов главен прокурор няма. Изпълняващ длъжността не е същото. Главният прокурор се избира от Пленума на ВСС, затова протестираме, това е влизане през задния вход”. Това заяви в предаването „На фокус” съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Стою Стоев: В последния момент чухме, че Сарафов има различно мнение от това на Гешев, преди това 3 години нищо не чухме

"В цялата ситуация, която се разиграва в последния месец и малко, на преден план беше съмнението у всички за политическо влияние в съдебната власт и конкретно във ВСС. Докато за отстраняването на г-н Гешев имаше много и други основания той да бъде отсранен - масови протести, доста конректни мнения на специалисти, че той не е пригоден за тази длъжност. Отстраняването на Гешев може поне да бъде обяснено не само с политическото влияние. Буквално за 1 ден, на следващия ден, се проведе процедура, която по никакъв начин не разсея съмненията за политическото влияние във ВСС. Вместо да се проведе прозрачен, открит процес с ясно разписани правила, по които трябва да се избере изпълняващият длъжността, на следващия ден той беше избран с една изключително прибързана процедура". Това заяви пред БНР Стою Стоев от ПП-ДБ, председател на правната комисия в парламента.
Той подчерта, че част от критиките, които са имали към Иван Гешев, са ги имали и към Борислав Сарафов:

Денков от Враца: Помощ по няколко линии могат да получат пострадалите от наводненията. Опасността намалява

Засегнатите от наводнението могат да получат помощ по няколко линии - еднократната помощ, която е до 1512 лв след опис на щетите или помощ за повредени уреди, която достига до 2500 лв. Могат да се възползват и от програмата за безплатен обяд, както и по програмите на Агенцията по заетостта, която предстои да наеме хора за почистването на наводнените участъци. Това каза премиерът Николай Денков след заседанието на кризисния щаб за наводненията в област Враца. Министър-председателят заяви, че институциите са предприели адекватни действия в кризисната ситуация, а най-критичното, изглежда, е отминало, съобщават от БНТ.

Атанаска Дишева: ВСС трябва да бъде разделен на две колегии

За да бъде променен начинът, по който работи ВСС, трябва да има промяна в начина, по който той е структуриран, в начина, по който се избират неговите членове, както и съществена промяна в неговите правомощия. Това каза пред БНР съдия Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет. При избора на Иван Гешев за обвинител номер 1 през 2019 година тя гласува "против".

Калоян Методиев: Двигателите на смяната на Гешев бяха ГЕРБ и ДПС. Радев беше координатор на входа и изхода на процеса

Политологът Калоян Методиев смята,че двигателите на смяната на главния прокурор са ГЕРБ и ДПС. Радев е координатор на входа и изхода на процеса - на входа чрез т.нар. крумчови закони и на изхода като екзекутор на Гешев, с което спаси Борисов от "Барселонагейт". ПП-ДБ са абсолютните съучастници в този процес. Особено ДБ, които съществуваха заради тази реформа. Зарков и Славов бяха сервитьорите във ВСС. Това коментира той на страницата си във Фейсбук.

Пламен Димитров:1000 лева минимална работна заплата е реалистично и законосъобразно

"1000 лева минимална работна заплата е реалистично и законосъобразно", каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Заложените в бюджета над 10 млрд. лева капиталови разходи няма да бъдат изпълнени поне с 2 млрд. лева, което дава възможност за друг размер на разходите. Има още пера, в които могат да бъдат направени икономии, за да се намерят парите, които искаме, за да бъдат заложени в разходната част за увеличение на заплатите на тези, на които плаща правителството, за да се компенсира продължаващата инфлация. На годишна база тя продължава да е двуцифрена", каза още той. И допълни, че рецесията у нас ще се забави в сравнение с други страни в Европейския съюз.
"Трябва да бъдат затворени всички данъчни дупки, които бяха отворени и всяко ДДС да бъде върнато на ставката си", коментира синдикалистът.

Цветлин Йовчев: Борисов съумя да адаптира действията и политиката си спрямо българския манталитет

„Говори се от много време, че нашата стратегия на национална сигурност е остаряла. Средата за сигурност е много остаряла. Нямаме отбранителна доктрина. Не функционира системата като система за управлението.Органът, който е призован да осъществява координацията и управлението на цялата система и това е Съветът за сигурност към Министерски съвет, който не функционира. Службите изостават относно организацията на работните процеси вътре, защото те трябва да бъдат променени спрямо новите условия. Ние срещаме нови заплахи, които не намират решение в начина, по който ние сме организирали дейността на системата. Всички системи в държавата са в тежка криза“. Това каза в „Тази неделя“ Цветлин Йовчев, който е бивш шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър.

Цветанов: Борисов се скри зад Комисията за имунитетите. Нямам никакви притеснения да дам ДНК

В парламента вече всички са удовлетворени от това да няма главен прокурор, който да иска имунитети.Това каза лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в студиото на "Oпорни хора" по Bulgaria ON AIR.
"Могат да се създадат и комисии, които да отложат евентуалното даване на тези имунитети и тези, които трябва да извършат процесуално-следствени действия, ако бъдат махнати имунитетите, те ще бъдат блокирани, а и не изключвам възможността някои от тези дела да бъдат прекратени и това ще бъде отново разочарование за българското общество. Борисов не си даде имунитета, но ако се върнем в началото, когато се създаваше политическа партия ГЕРБ, тогава ценностите и посланията, които правехме във всичките срещи с нашите избиратели, казвахме, че при най-малки съмнения, трябва да се минава през съответните контролни органи, за да се извършат съответните проверки. За първи път лидер на партия, който беше най-големият радетел на това нещо се скри зад Комисията за имунитетите и не си даде имунитета", припомни Цветанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
"Вече се заговори за ДНК профил, който е бил отказан от Борисов. Аз мога да кажа, че нямам никакви притеснения, по което и да е било разследване да дам ДНК, защото нямам никакви притеснения от това, което съм правил и това, което правя", поясни лидерът на Републиканци за България.
"Говорих с един представител от "Продължаваме промяната", който е бил дори в листата, той е възмутен от това, което се случва в момента и казва, че това е подигравка с доверието и анти-говоренето, което беше през цялата кампания срещу модела "Борисов". Защото искам да правим разграничаване между Борисов и ГЕРБ като цяло, защото ГЕРБ има много стойностни хора", категоричен е Цветанов

Искрен Арабаджиев: Гешев е само пешка, която беше свалена. Със Сарафов са двете страни на една и съща монета

"Този ВСС, който избра Гешев, години наред не намираше основание да го свали и сега като по команда сваля Гешев, той според нас е нелегитимен. Първо, нас ни притеснява органът, който взе решението ден след като излезе указа на президента - прокурорската колегия, а не пленума, защото има индикации, че това решение трябва да се вземе от пленума на ВСС. Второ - бързината на процедурата, която се случи, критериите, по които беше избран и самата личност.Това коментира в "Денят започва с Георги Любенов" Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов също дължи обяснение за проточваните с години дела и внезапното активизиране на прокуратурата след заявката за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, допълни той, цитиран от novini.bg.

Крум Зарков: Ако не се реши бързо този въпрос около избора на Сарафов, той ще се превърне в политическа криза

Бързият избор само от прокурорска колегия, на когото и да е от сегашните заместници, включително и на Сарафов, беше предизвестен скандал. Но няма нужда политически партии, особено представените в парламента, особено тези, които са част от управлението, да правят декларации и да критикуват. Защото в тях е ключът за решаване на проблема - не в Министерство на правосъдието, не във ВСС, а в парламента. Защото, ако не се реши бързо този въпрос около напрежението с избора на Сарафов, той много бързо може да прерасне в политическа криза". Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" бившият правосъден министър Крум Зарков.

Бившият градски прокурор на София: Всичко започна след атентата срещу Гешев

„Смяна на пластове. Гешев и Сарафов са различни. След 35 месеца Сарафов каза, че е време за промяна и в момента е изпълняващ длъжността главен прокурор“. Това каза в предаването „Тази неделя“ по bTV бившият градски прокурор на София и настоящ адвокат Николай Кокинов.

Хампарцумян: Цените няма да се върнат на нивата от преди 2 години

Новината, че има дефлация, не ни казва много. Това е технически параметър в момента, който е в рамките на няколко месеца. Трябва да видим дали това е тенденция. Едно от нещата, които обаче ни казва е, че темповете на годишната инфлация се забавят. Това вероятно се дължи на сезонни фактори. Сега примерно плодовете и зеленчуците са по-евтини спрямо зимата. Това заяви в студиото на „Събуди се” по NOVA банкерът Левон Хампарцумян.

Има ли опасност от преливането на язовир "Огоста"?

Поредна безсънна нощ. Водната стихия в страната обхвана още населени места в Северозападна България. Областните управители на областите Монтана и Враца са в готовност да евакуират жителите на врачанското село Хайредин и град Бойчиновци, селата Портитовци, Ерден, Кобиляк и Лечево, и ниските части на селата Мърчево, Владимирово и Грошмин, Монтанско, предаде NOVA.

Има точки, където са паднали над 300 литра на квадратен метър

„Дъждовете бяха свързани с един обширен циклон, който се намираше над централните райони на континента. Атмосферата беше неустойчива и валежите бързо се генерират. През последния ден валежите са свързани със средиземноморски циклон. Той е характерен за зимата, рядкост е през лятото“. Това обясни в предаването „Тази неделя“ по bTV Евгения Трайкова, синоптик от НИМХ.

Евакуираха хора в Хайредин, Малък Искър заля мост в Етрополе

Частично бедствено положение във врачанското село Хайредин. Причината са проливните дъждове и контролираното изпускане на язовир "Огоста", което покачи нивото на едноименната река.

Времето днес, прогноза за неделя, 18 юни: Валежите намаляват и постепенно спират

Днес също ще превалява, но вече на по-малко места и по-слабо. По-интензивни валежи ще има до обяд на изолирани места, главно в планинските райони на западната половина на страната, а след обяд - в Източна България и по Черноморието, където е в сила предупреждение от първа степен - код жълто за количества до 35-40 л/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 много е проста

    8 5 Отговор
    тая няма ли кой да е гръ........не
  • 2 питам

    8 7 Отговор
    къде е човека от Банкя
    Тишина....
    а дължи обяснения на гласувалите за ГЕРБ и получили Стою Бузкин
  • 3 пффф

    9 7 Отговор
    Нагъл, по-нагъл, най-нагъл,комунист,Нинова!
  • 4 БеСПишко

    6 4 Отговор
    Не залагайте на Курни, приятелски съвет. Акциите на протежето на Костов вървят все надолу. Скоро ще я изритат от партията ѝ.
  • 5 Дошло

    6 4 Отговор
    Е ВРЕМЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ !
  • 6 Важните проблеми

    6 4 Отговор
    Наводненията, настъпили в резултат на безхаберието на управляващите 34 г.. Втора важна новина, безумни сметки за парно, месец април, за гарсониера 200 лв. сградна - смяна на Закони Енергетика от ДЕпутатите, обслужващи монополиста Топлофикация. Не може при спрени радиатори, отромни суми за сградна СТО лв. на месец. Едно е подадена топлоенергия от Топлофикация, друго е реално израходвана от сградата, уред след абонатната. Нямат уреди на вертикалните тръби в Общи Части, които да измерят реално топлоотдаване на етаж, при хоризонтални инсталации на апартаменти. Не се прави разлика между апартаменти с хоризонтална инсталация на входа, и централен топломер на входа на артамента ви.Считат кубатура, взимат ви измислена сума -отопляема кубатура, каквато нямате при хоризонтални инсталации, защото не минават вертикални тръби от радиатори към долни и горни етажи. Трети проблем-евро, няма Референдум. Четвърти - излизане от СЗО Споразумение, отказ плащане членска вноска, за да не ни бустерират с незнайни течности насилствено. Пети- не на Истанбулска Конвенция-референдум. Шести-безумна инфлация, стигаща до 60% при храни. Седми-Мир и Неутралитет, референдум за излизане от НАТО - единственото решение България да е неутрална, уведомителен режим.

    Коментиран от #8

  • 7 БОЦ - ко

    6 3 Отговор
    "На крак о парии презрени",
    "ДРУГАРКАТА" със бузките червени,
    Първо се ояде,
    После ви предаде..
  • 8 123

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Важните проблеми":

    "Комунисти, комсомолци, пионери,
    Сме в един и същи строй".....


    Явно и сутрин на ставане, и вечер на лягане си я пееш ...
  • 9 пътник

    3 3 Отговор
    Тази само разединява и противопоставя.По традиция в търсене на врагове,но времената се промениха и това не е печелившата карта към властта.
  • 10 сусо

    3 2 Отговор
    Таа па като цялата и партийка и както винаги само чакат да прилапат нещо наготово!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол