Last news in Fakti

20 Юни, 2023 05:40 3 891 13

Димитър Гърдев: Показаха ми учудващи имейли от Илхан Кючук

  • димитър гърдев-
  • илхан кючук-
  • косово-
  • северна македония

Не очаквам мащабен конфликт в Косово, заяви бившият председател на комисията по външна политика

Димитър Гърдев: Показаха ми учудващи имейли от Илхан Кючук - 1
Снимка: БГНЕС

В политиката, според мен, имат шанс само такива идеи, които могат да обединят около себе си голяма подкрепа. От каква позиция се влиза, кой като каква личност влиза –времето дават ясен отговор на това, което казах. А именно какви са идеите, каква подкрепа може да получи от избирателите, доколко това, което се предлага, наистина е в полза на обществото. А и с оглед на факта, че живеем в информационна епоха – важно е кой е носителят на тези послания, какъв е имиджът му и дали народът може да му гласува доверие.

Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA News бившият председател на комисията по външна политика, ИТН, Димитър Гърдев, коментирайки изявлението на Иван Гешев, че подава оставка като прокурор и влиза в политиката.

Той коментира темата с напрежението в Косово през последните седмици. „В доклада си за Косово, който представителите на ЕС и САЩ представиха миналата седмица, бяха доста резки към Албин Курти – премиерът на Косово. Защото ескалацията на напрежението рязко се покачи и е може би на най-високия си градус откакто затихна конфликта там. Това наложи КФОР да увеличи своите сили там. Тези части, които застанаха по средата и трябваше да спрат протестите и изблика на насилие - всъщност заеха страната на Косово. Това наложи и увеличаването на контингента от страна на Турция. По молба на сръбския президент Александър Вучич турският президент влезе там като умиротворител. Той не само ще остане, но и от есента ще поеме командването на всички сили на КФОР в Косово”.

По думите му ескалацията на напрежението в Косово ще доведе до активизиране на международната общност и до постигане на някакво решение. „Проблемите са ясни – и двете страни трябва да изпълнят своите ангажименти. Косовските сърби трябва да участват в кметските избори. Сегашните кметове бяха избрани само с 4 процента, защото те бойкотираха избора и само албанската общност гласува. От своя страна косовските албанци трябва да изпълнят едно споразумение от Охрид, което включва създаването на Асоциация на сръбските общини, което е един вид самоуправление. Още 2016 година президентът Хашим Тачи обеща да го спази и то обеща не пред друга, а пред тогавашния вицепрезидент Джо Байдън”.

Според Гърдев в Косово голям конфликт и с дълготраен интензитет не би могло да има, визирайки молбата на Вучич към посланиците на САЩ и Великобритания с думите „Спрете Курти, защото ще разпали нова война на Балканите”. „Причината е, че там се намира най-голямата американска военна база в региона „Бондстийл”. В нея има толкова бойни хеликоптери, колкото имат всички балкански държави взети заедно. Това е стабилизиращият фактор там. САЩ винаги са имали проблем с този политик – Албин Курти. Още, когато беше за кратко премиер – той успя да се скара с абсолютно всички”.

„Този балкански национализъм, който в един момент става абсолютно контрапродуктивен за собствения си народ – виждаме същото в нашата съседна държава Република Северна Македония. Виждаме го в лидера на една партия – Християн Мицкоски, лидерът на ВМРО-ДПМН, който получи всичко което искаше, но продължава да ескалира напрежението. А именно да призовава да не бъде изпълнено политическото условие, което е поставено с преговорната рамка на РСМ – промяната на конституцията и вписването там като държавотворен народ на хората с българско самосъзнание, но и на черногорците, а и на хърватите”.

Гърдев коментира и въпроса с проблема с доклада за напредъка на РСМ по пътя ѝ към членство в Европейския съюз на евродепутата Илхан Кючук и защитен ли е българският интерес. „Имаме един доклад, който се влачи 4 години. Този доклад през цялото време Скопие се опитва всячески да забави и да не получи реална оценка на случващото се с правата на българите в РСМ. Защото този доклад съвпада със стартирането на преговорите и ако там всички констатации, които реално виждаме, бъдат отразени е – това ще доведе до коренна промяна на отношението към Скопие от страна на ЕС”.

„Всички проблеми в РСМ бяха обединени в един Компромис 18 и в един момент той беше предложено да бъде премахнат от самия докладчик. Мои приятели евродепутати ми показаха имейли от Илхан Кючук, които той трябва да каже дали е така или не. Но в тях видях неща, които са просто учудващи. По негова инициатива е да бъде премахнат този Компромис 18”, подчерта Гърдев. И уточни: "В тези имейли се споменава, че неговите колеги - 33-ма, ще гласуват против. Също така се споменава, че той самият предлага на останалите да гласуват против. Нека да видим дали е така. Както споменах, информацията е от един български евродепутат, който ми показа мейл до него".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истина

    27 12 Отговор
    Украина е Русия, Косово е Сърбия !

    Коментиран от #6, #13

  • 2 Последния Софиянец

    10 12 Отговор
    Този се гордее че Балканския полуостров е под окупацията на янките.

    Коментиран от #3

  • 3 Еййй,

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Това казанджиите от всичко разбирате
  • 4 ИЛХАН

    18 1 Отговор
    Н Е работи за интересите на България . Не случайно е поставен там .
  • 5 Гост

    17 1 Отговор
    То какво да очакваме от илхан кючюк.да защитава България ли?той е там да защитава интересите на турция. Щяхте да видите за тях как щеше да се бори за техните интереси. Той е предател.
  • 6 Мехмед

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    Кърджали и Делиормана са Турция.

    Коментиран от #7

  • 7 Истина

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Мехмед":

    Така е. Кърджали и Делиормана са Турция. Айтоско поле също.

    Коментиран от #9, #12

  • 8 факуса

    2 0 Отговор
    айде пак един ми показа,ама ще изчакаме и ала бала пак само евтин пиар,застанете кат мъже бе нали е демокрация стига с тез увъртания,кажете си може да ви разберем,ама кат ви гледаме политиката нема да стане
  • 9 007 /агент/

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Истина":

    Виена също. За Рим, Париж, Лондон и Берлин да не говорим... Пълно е с турчуля

    Коментиран от #10

  • 10 Мехмед

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "007 /агент/":

    Ами има ни, съществуваме а вие изчезвате. Дори в българия не след дълго ще сте рядкост.
  • 11 Кюрдистан - България

    3 0 Отговор
    Кючук е агент на турските спецслужби, работи в техен интерес! В наш интерес е да му уредим среща с Кюрдската партия ПКК!
  • 12 Клин клин избива

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Истина":

    Няма Турция, ИМА КЮРДИСТАН - НАШИ ВЕКОВНИ ПРИЯТВЛИ
  • 13 Така е

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Истина":

    Турция е Кюрдистан!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове