Last news in Fakti

20 Юни, 2023 09:31 2 001 60

Социолог: Имаме говорители на Кремълската пропаганда, които са на изключително високи институционални позиции

  • пропаганда-
  • президент

Всички медии цитират официалните говорители на пропагандата – Путин, Лавров, Митрофанова, това увеличава разпространението на техните тези, смята Валентин Вълканов

Социолог: Имаме говорители на Кремълската пропаганда, които са на изключително високи институционални позиции - 1

Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ) публикува новото си проучване на тема: "Руската пропаганда в България онлайн". Какво се промени и кои са основните разпространители на пропаганда в България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Валентин Вълканов, социолог, преподавател в НБУ, член е на екипа във ФХСИ.

"Започнахме да публикуваме резултати от проучванията ни по-често, защото обстановката е много динамична – вътрешнополитическа и геополитическа. Във вътрешнополитически план се случвам много събития и те обикновено са преработени през някои опорки на Кремълската пропаганда. Например, във вътрешнополитически план имаме говорители на Кремълската пропаганда, които са на изключително високи институционални позиции и те използват своята позиция. На първо място, това е президентът Радев, той постоянно повтаря опорки на Кремъл, като тази за въоръжаването на Украйна и помощта, която България ѝ дава. Опорката, че това ще ни вкара във война, е невярна, защото виждаме, че това не се случва вече повече от година. Цяла Европа помага на Украйна и война няма в Европа. Тази опорка е абсолютно празна от съдържание. Но неговото словосъчетание "войнолюбци" помогна на някои от партиите, които също застават зад неговите фалшиви тези – това са БСП и "Възраждане". Една от партиите, създадена наскоро, "Левицата" също използваше такива опорки, но без успех поне за влизане в НС.

Що се отнася до "Възраждане" обаче, те по тази и други причини успяха да отвоюват още гласове по време на изборите. На тях наистина помогна това говорене."

"На първо място, чисто социологически трябва да кажем, че имаме доста добри предпоставки в момента за такъв тип войнстващ популизъм. Имаме няколко кризи, наслагани една върху друга и преди това две години пауза на света, свързана с Covid-19 пандемията. Тези всички фактори предпоставят разклащане в обществото, което вече 34 години, след началото на т.нар. "преход", не може да намери пътя си. От тук нататък тези популистки наративи, които се подхранват и от Кремъл, и от наши вътрешни проблеми, тези разкази много лесно могат да бъдат впрегнати в различни конкретни наративи като референдума на "Възраждане" срещу еврото. Няма никаква логика в техния референдум, защо ще отложат тъкмо с 20 години въвеждането на еврото у нас. Те смотолевиха някакъв отговор, който беше от сорта, че тогава сме щели да бъдем готови."

"Медиите канят "Възраждане“ масово и няма как да не ги канят, защото са парламентарно-представена партия, но като ги канят, не им задават въпросите, през които ще се изобличи, че от "Възраждане" не казват истината. Оставят ги да си говорят опорките. Според мен това се случва, защото имаме проблем с регулацията в медийното пространство. Това не е единствената причина, разбира се. Няма смисъл от празнословно противопоставяне между две гледни точки, когато едната е неистина, манипулация или пропаганда. Това не е алтернативна гледна точка. Двете неща – истината и фактите – не могат да бъдат противопоставяне на лъжата и пропагандата, нито пък да бъдат оставяни да се "бият" едно с друго за сърцата на публиката. Това е в основата на проблема."

"По-рано в проучванията ни до към 2021 преди войната имаше конкретна конспиративна логика, която следваше Кремълската пропаганда и тя гласеше нещо такова, че имаме един "хегемон кукловод“ в лицето на САЩ и НАТО, които са горе-долу взаимно заменяеми и те дърпат конците на своите "марионетки" от ЕС и либералните европейски лидери. А българският политически елит е даже второ ниво марионетки, които са мачкани от европейските "марионетки". И ето, появява се "добрата" Русия, която ще ни извади от тази "либерална тиня" със своите ценности, традиционализъм, православие, мощ и т.н. Т.е. те въздигат Русия. Промяната, която се случи напоследък, е, че първите две фигури на "хегемона кукловод" и на "марионетките" се събира в една голяма фигура – САЩ и НАТО са вече заедно с брюкселските "марионетки" – това е колективният Запад, "колективното зло". Тази промяна обаче не променя вътрешното използване на пропагандните наративи.

Лошото е, че всички медии цитират официалните говорители на пропагандата – Путин, Лавров, Митрофанова на наш терен, и те не могат да не ги цитират и да се правят, че тези хора не са казали нищо. Това обаче увеличава разпространението на тяхната пропаганда и ние наблюдаваме до 20 пъти скокове в различните наративи. Това е опасно дотолкова, доколкото влияе не пренебрежимо малко на обществените нагласи, които се проявяват при гласуване и хората дават вота си на партии, които са разпространители на фалшиви тези. За България виждаме вследствие на това опит за разрушаване на демокрацията, разпадане на институции, виждаме все по-често, особено от страна президента Радев, действия, които граничат с конституционните му права като различни безконтролни изказвания."


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 35 Отговор
    Радев не говори руски език. Или по-точно го приказва като Баце. По десетопръсната система.
  • 2 Българин

    18 65 Отговор
    БГ копейките ще ходят на топло
  • 3 Град Симитли

    51 10 Отговор
    Фондация за едене на Х. ЙЩА"!
  • 4 Българин

    22 56 Отговор
    руските подложки ще си получат своето

    Коментиран от #39

  • 5 Аре бегайте бе

    78 27 Отговор
    това ли ни е най-големият проблем? Кремълската пропаганда. Баламосвате овцете докато ги крадете.

    Коментиран от #44

  • 6 Българин

    20 63 Отговор
    импийчмънт за Радев и затвор за рубладжиите
  • 7 Скайнет

    16 52 Отговор
    Говорят, но скоро Московия се разпадне и те млъкне.
  • 8 Българин

    21 53 Отговор
    копейките ще се успокоят,Путин като загуби войната

    Коментиран от #59

  • 9 Някой

    80 19 Отговор
    И имаме поне 200 пъти повече говорители на Брюкселската и краварската пропаганда, за което обаче не говорите. Тя не е по-малко лоша или опасна.
  • 10 Българин

    16 45 Отговор
    петата колона на Кремъл губи позиции
  • 11 Зеления миризлив чорап е изражданек

    16 47 Отговор
    Импийчмънт на фатмака и забрана на фашистката партия на копейката.
  • 12 Московийски пропагандатор

    16 46 Отговор
    Силата на Московия е в лъжите. Използва свободата на свободните държави срещу самите тях. Копейките не трябва да имат свобода, за да си дойдат нещата на мястото.
  • 13 манул

    61 11 Отговор
    Фондация за хуманитарни и социални изследвания-поредните поми,,,яри.
  • 14 ЕВРОНЮЗ

    60 9 Отговор
    Кой плюска от 47 милиона долара в България за да внушава омраза към един народ добронамерено настроен към България това ме вълнува.???

    Коментиран от #18

  • 15 Има решение...

    12 46 Отговор
    Муньо, копейките, каскетите на Нинова и всички безродници които подържат садиста-психопат путин в Сибир, там да пропагандират. България е в ЕС и НАТО, и там е завинаги...ако някой още не е разбрал, а който не е разбрал и не иска да разбере това, да си събира парцалите и пътя към блатата.

    Коментиран от #19

  • 16 Българин

    14 40 Отговор
    От Съединението до днес Русия и русофилите са най големите врагове на България и българите!

    Коментиран от #42

  • 17 така ли

    38 12 Отговор
    Вие лапайте краварско-европейски локуми завите с целофан от зеленото скато с ленти и печат.....
  • 18 Кой е този народ..

    8 19 Отговор

    До коментар #14 от "ЕВРОНЮЗ":

    Който е така добронамерено настроен към България??????
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    40 9 Отговор
    Нищо изненадващо. След като веднъж наложиха цензура, в нарушение на собсвените си правила на ЕС, спирайки руските телевизии, вече са напът да задълбочат забраните, затова пускат такива папагали, да можем да свикнем с мисълта. Крайно време е, ние европейците, да започнем да се възприемаме като дебили, които не могат и не трябва да чуват различни гледни точки и безрезервно да се доверяваме на официалната пропаганда. Така започва да се открехва прозорецът на Оветрот и такава е мечтата на всеки един управляващ от години, но за съжаление, рядко се сбъдва. Няма да стане и този път... още по малко този път, защото живеем в 21 век и информацията изобилства. Нищо де, колкото мозъци успеят да промият, все е файда!

    Коментиран от #37

  • 21 гост

    39 9 Отговор
    ФХСИ - още едни помияри на яслата на Америка ПРОТИВ България! Ако всички тези от разви фондации, институти, НПО и прочие нищоправещи грантаджии се влеят в реалната икономика Швейцария ряпа ще яде, но там трябва да се работи, а не да се плюе!
  • 22 Така така

    34 10 Отговор
    Най грозната диктатура е диктатурата на ЕС

    Коментиран от #33

  • 23 Агата Кристи

    11 30 Отговор
    От това, което "тече" във форумите, имам усещането, че русофилите в България са ПОВЕЧЕ от българите. Това да си ПРОДАЖНИК на този, който те унищожава си е повече от мазохизъм. ТО Е И ПРЕДАТЕЛСТВО и за такива трябва съд за държавна измяна !!!

    Коментиран от #27

  • 24 нннн

    30 9 Отговор
    Ами да! Никаква чужда! Само правилна евроатлантическа пропаганда 25 часа в денонощието.Със Сорос напред и нагоре завинаги... И...ти!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 защо

    20 7 Отговор
    Демек Радев при Алиенде, а Възраждане и БСП в ГУЛАК, Треблинка или Гуантанамо. По избор. Нали г-н Вълканов?

    Коментиран от #30

  • 27 Сократ

    31 8 Отговор

    До коментар #23 от "Агата Кристи":

    Друго си е да се слушка правилната пропаганда спусната от Козяк. А такива, като теб, ще сте първите, които ще се преобуят във въздуха.

    Коментиран от #45, #52

  • 28 кокорчо

    30 7 Отговор
    ИМАМЕ ГОВОРИТЕЛИ И ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ХАМЕРИКАНСКА ПРОПАГАНДА КОИТО УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА
  • 29 Минувач

    33 7 Отговор
    Кой е този социолог или се крие зад поредната измислена фондация. Интересно ми е, дали тази фондация получава пари от Америка за България или по някой друг американски канал.
    Този пишман социолог не усеща ли, че индиректно прокламира фашизъм, обявявайки се да не се дава никаква гласност на другата страна. Иска пълен медиен тоталиризъм. Говори, че на Възраждане не им били задавали неудобни въпроси??? Та те само такива им задават! А за сериозните неща, за които ги клеветят, не медиите, а ДАНС и НАП многократно ги разследваха без да намерят НИЩО! Тоя социолог, какво ще каже за медиите и евро-атл. партии, където не им се задават неудобни въпроси, като в краен случай само се преминава набързо през тях без задълбаване. Такива компромати срещу ПП и ДБ рядко могат да се чуят, навсякъде по света това веднага ще е съдебно дело, а тук - се договарят и упрвляват, за да се пазят взаимно. Възраждане, Радев и който и да е, когато не искат да се праща оръжие за Украйна - какъв е проблема??????? Длъжни ли сме????? Те в НАТО ли са - НЕ, имаме ли общи договори за взаимопомощ?????? Сякаш не виждаме, че авро-атл. така изкривяват нещата, че да се чувстваме гузни и длъжни да пращаме за Украйна, ако си неутрален, значи си бил за Русия?!? Не, за Русия щяхме да сме, ако пращаме снаряди за Русия, където също имат нужда.
  • 30 Хмммм

    4 16 Отговор

    До коментар #26 от "защо":

    Ако бях с мисленето и културата на Израждане, това звучи като чудесно решение. За жалост не съм и смятам, че човекът е прав и рашистката пропаганда трябва да се бори със средствата на демокрацията.
  • 31 Мнение

    23 4 Отговор
    Поредният социолог,който е кандидат за психиатрията.Има си болни,които на всичко българско казват,че е руско.Още малко и кючеците ще кажат,че са руски хаха.От такива като този социолог не можем да си защитим българските интереси и искат да ни направят роби на чужденците.
  • 32 Реалист

    22 5 Отговор
    Всики фондации в България се финнсират от ЦРУ

    Коментиран от #35

  • 33 Глупотевини

    5 14 Отговор

    До коментар #22 от "Така така":

    До сега не сме живели по-добре. Носталгията ти по Белене , изстъпленията на СССР и Народния съд е мпакобесна.
  • 34 Българин 🇧🇬

    22 5 Отговор
    Марш на говедарите от България марш да си събират и петата колона и марш във ФАЩ
  • 35 А петата колона

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Реалист":

    под масата.
  • 36 Професора

    24 6 Отговор
    Петата колона на Сорос в България има 30 НПО и фондации тези са едни от тех
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Запознат

    27 4 Отговор
    НБУ университета на Сорос в България промиват мозъци на децата там и ги посвещават в джендарство и ЛБГТИ идеологията
  • 39 Олга

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    "Българин", отначало свали шалвари и после се прави на "патриот"
  • 40 Цицерон

    21 4 Отговор
    Чиста проба глобалиска Сор.осня НБУ
  • 41 Професора

    21 4 Отговор
    НБУ е развъдник на соросо.дни г.иди
  • 42 Това

    4 10 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    е неоспорим факт и често трябва да се припомня на четирихилядниците.
  • 43 фондация

    5 3 Отговор
    къде са ни парите кога ще има
  • 44 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Аре бегайте бе":

    проблем е и то голям.
  • 45 Агата Кристи

    7 13 Отговор

    До коментар #27 от "Сократ":

    Сократ-це,
    Извинявай, ама да те попитам :
    - защо дечицата ви заминават да се учат при "Козяк", а не в Мoskof ???
    - колата ти каква марка е ???
    - като си влезеш у дома уредите ти - капиталистически, или руски са ???
    Мога и още въпроси, но няма смисъл, щото още на първият ЗАПЕЦВАШ.
    И Господ не е в състояние да възстанови промитите ви мозъци ...

    Коментиран от #57

  • 46 !!!?

    15 5 Отговор
    Ха ха ха ха, поредната сороспийска фондация. Един файтон отрепки, майкопродавци.
  • 47 Българин

    2 1 Отговор
    Снощи като се прибирах пиян, паднах и забих чело в стъпалата. Добре, че не счупих ръка или крак. Но сега трябва да плащам ремонта на стълбите.

    Коментиран от #56

  • 48 радецки

    13 1 Отговор
    какво долнопробно лицемерие. забравиха как боце се гушка с путинката, аман заман, една тръбичка да мине и през БГ. убеден съм,че кога новия 3-ти украински мине дунава, те тия антипутиньоци първи ша размахат червени знаменца с надпис здраствуйте братушки!
  • 49 Гост

    18 2 Отговор
    При соца забраняваха и заглушаваха ВВС и Свободна Европа, сега забраняват руските телевизии. Всички знаем, до къде стигнаха комунистите, предполагам и евроатлантиците ще стигнат до там. Никой не е прокопсал със забрани и цензура. Въпросът е друг, че мен лично най много ме дразнят местните ни фундаменталисти. И при комунизма бяха най старателни, и сега са пак "по католици от Папата". До такива безумни крайности стигат, че чак ми става весело, да ги гледам и слушам. Трябвало, видети ли, да се забрани да се чува Путин, Лавров и Митрофанофа....защото не им харесват? Все пак говорим за официални представители на руската държва, с която все още не сме прекъснали окончателно дипломатическите си отгошения(въпреки че много се стараем). Какво да слушаме и да четем? Бесарабски фронт ли?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 де факто

    10 2 Отговор
    Социолог: Имаме ИЗКЛЮЧИТЕЛНО И САМО говорители на КОЗЯШКАТА пропаганда, които са на изключително високи институционални позиции
  • 52 Тез бг грижовници на РФ

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Сократ":

    Постни си московлийски ник, а ти Сократ, изключително влиятелен философ от Класическия период на философията, останал в историята като един от бащите на западната философия.

    Коментиран от #54

  • 53 Сандо

    3 3 Отговор
    А на някои даже под креватите се намират такива евроазиатски гадове.
  • 54 Агата Кристи

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "Тез бг грижовници на РФ":

    Русофил и философия....
    Да. Може да са философи, НО.... ДЪРВЕНИ....
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Касапин

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Агата Кристи":

    АМИ УРЕДИТЕ МИ СА ТУРСКИ КОЛАТ МИ Е РУМЪНСКА ТОКА БЕНЗИНА И ГАЗТА СА МИ РУСКИ ХРАНАТА МИ Е БЪЛГАРСКА ТУРСКА ИЛИ МАКЕДОНСКА НЯМАМ НИЩО АМЕРИКАНСКО ТЕЛЕФОНА МИ Е КИТАЙСКИ СИНА МИ СЕ ИЗУЧИ В БЪЛГАРИЯ А ПРИ ТЕБЕ КАК Е А ЩО НЕ ПИТАШ НЕМЦИТЕ КАК СА С КИТАЙСКИТЕ И ТУРСКИТЕ СТОКИ А ЗАБРАВИХ МАГАЗИНИТЕ И БАНКИТЕ МИ СА НЕМСКИ ИЛИ АМЕРИКАНСКИ ЩОТО ОТ ТАМ СЕ КРАДЕ НАЙ ЗДРАВО И СЕГА КВО СТАНА КЪДЕ ТРЯБВА ДА СИ МУШНЕШ ОПОРКАТА С КИТАЙСКО КОН......ДОМЧЕ
  • 58 факуса

    1 0 Отговор
    слугите на сорос съгласувано против москва,що не се изнесете при сорос,щом тук командва кремъл бе,нали сте все умни икрасиви
  • 59 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    по интересно е какво ще правиш ти като я спечели,щот вече я спечели
  • 60 Софиянец

    1 0 Отговор
    Смърди на поредното краварско НПО! Проучване били правили, лелелел! Е това е да си подметка цял живот!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове