Last news in Fakti

26 Юни, 2023 07:13 3 875 24

Денков се обгради с пъстри съветници

  • николай денков-
  • съветници-
  • пъстрота

За част от политическия си кабинет Денков е заложил на лица, близки до него от периода му на просветен министър. За други позиции обаче разчита на фигури, които са с добри връзки в партиите, подкрепящи кабинета

Денков се обгради с пъстри съветници - 1
Снимка: Нова телевизия

Премиерът Николай Денков се заобиколи със съветници с пъстро политическо минало. За част от политическия си кабинет Денков е заложил на лица, близки до него от периода му на просветен министър. За други позиции обаче разчита на фигури, които са с добри връзки в партиите, подкрепящи кабинета.

Това показва изискана от "Сега" справка от правителствената пресслужба за назначените до момента членове на политическия кабинет на Денков.

Начело на политическия кабинет на премиера застана Иван Модев. Модев е ключова фигура в партийното строителство на ПП и много близък до Денков - той бе начело на политическия му кабинет като министър на образованието.

Модев е с дълга биография в областта на младежките политики и със солидни позиции при различни правителства. Той е син на бившия общински съветник на БСП и областен управител на София Тодор Модев. Иван Модев оглавяваше различни структури, свързани с европейското финансиране на младежките и образователни политики, беше директор на ключовата дирекция за управление на структурните фондове в областта на образованието при министър Тодор Танев.

Любопитно е, че сестрата на Иван Модев - Мариела Модева, бе зам.-министър на туризма в първия кабинет "Петков" и после при служебните кабинети и се спрягаше за поста и сега. Според информации обаче е отпаднала заради съмнения, че ще попадне в ситуация на конфликт на интереси. Модева е близка до БСП и е била дори кандидат за евродепутат от партията през 2019 г.

Интересен е изборът на съветници в областта на сигурността и въпросите на военно-промишления комплекс. За съветник по външна политика и политика за сигурност на премиера е назначен Драгомир Заков, който беше военен министър в кабинета на Кирил Петков и проектоминистър на външните работи в неуспешния опит на проф. Николай Габровски да направи кабинет с мандата на ГЕРБ. Заков сам съобщи, че става съветник на Денков в профила си във "Фейсбук".

Заков стана известен, като стана военен министър в кабинета на Кирил Петков на пожар. Дотогава той беше постоянен представител на България в НАТО и замести като шеф на Министерството на отбраната Стефан Янев, който бе принуден да напусне по онова време. Заков получи подкрепата на 184 депутати от групите на ПП, ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН и ДБ. ДПС се въздържа, а "Възраждане" не участва в гласуването. Изборът на Заков беше неочакван. Буквално половин час преди началото на пленарното заседание все още се смяташе, че начело на ведомството ще застане военният експерт от ПП Тодор Тагарев. И досега не е ясна същинската причина, която е наложила замяната му със Заков. Сега Тагарев вече е военен министър, а Заков - съветник на премиера Денков.

Денков реши да запази съветник на предшественика си Гълъб Донев за ресор "Вътрешна сигурност" - Данчо Дяков. Досега той беше секретар на Съвета по сигурността на МС при Донев и вероятно ще остане такъв.

Дяков минаваше за един от най-близките хора на президента Румен Радев в първия му мандат. Тогава той му беше съветник по военната сигурност. През 2018 г. Радев неочаквано го направи шеф на Националната служба за охрана, което потвърждаваше, че му е много верен.

Още по-изненадващо обаче Дяков напусна поста през 2019 г. по неизвестни и досега причини и не остана в президентството. Тогава той отиде в бюрото за защита, когато то беше към тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Че е напуснал и това място, се разбра, когато стана ясно, че е станал секретар на Съвета по сигурност към МС по времето на Гълъб Донев. Нещо, което е нямало как да стане без санкцията и съгласието на президента Радев.

Дяков завършва през 1987 г. Военния факултет на ВИФ "Георги Димитров". От 1992 г. е на служба във Военна полиция, а после 4 години ѝ е директор. Тогава става и генерал. Преди да стане съветник на Радев, работи в Съюзното командване на силите на НАТО в Брунсум, Нидерландия.

По въпросите на военно-промишления комплекс ще отговаря човек, близък на ген. Атанас Атанасов. За поста е избран Веселин Марков, бивш служител на ДАНС. Марков е нещатен сътрудник в НС на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов. Марков поема ключов ресор на фона на войната в Украйна и намеренията на новия кабинет за по-активна политика в оказването на подкрепа на Киев.

За двустранните отношения и въпросите на ЕС в политическия кабинет ще отговаря Таня Гермер. Гермер се появи в списък на назначени на граждански договори експерти при кабинета "Петков". Справка в търговския регистър показва, че тя е била в ръководството на агенциите за експортно застраховане и за насърчаване на търговията в кабинета "Сакскобургготски", участвала е и в борда на "Български пощи".

За административните въпроси в кабинета Денков ще отговаря Маргарита Парашкевова. Тя бе в екипа на МОН, в дирекция "Човешки ресурси".

Международните организации и сътрудничество се поема от Екатерина Димитрушева, юрист. Тя бе депутат от ПП в 47-ото Народно събрание.

В политическия кабинет са още Пламен Славов - парламентарен секретар, и Румяна Дилова - сътрудник в кабинета на Иван Модев.
Мария Габриел ще разчита на човек от Брюксел

Вицепремиерът Мария Габриел ще разчита в кабинета си на човек, с който работи от години - Мария Колева. Тя бе заместник-началник на кабинета на Габриел като еврокомисар с ресори образование, програма “Еразъм”, цифрово образование.

Парламентарен секретар на Габриел ще бъде Елена Найденова, издигана в парламентарни листи на ГЕРБ като кандидат-депутат за София.

За съветник е назначена Десислава Чернева. Лице със същото име работеше като експерт към дирекцията на икономическото министерство за еврофондовете за конкурентоспособност в мандата на кабинета "Борисов 3".

В кабинета на Габриел е привлечена като експерт и Росица Цонева.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    29 3 Отговор
    ОПГ крадлив Слугинаж на Посолството!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🌈🌈🧑‍🤝‍🧑🌈🌈

    26 5 Отговор
    Ами нали са ЛГБТ коалиция, с какви да се обгради
  • 4 Остап Бендер казваше:

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Който не чете вестници, трябва да бъде морално убиван!
  • 5 Коментар

    29 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Това е защото Денков и с-ие чакат новините да дойдат от посолствата, като единствено достоверни
  • 6 Делю Хайдутин

    28 3 Отговор
    Пъстри съветници под знамето на 🌈.
  • 7 Един

    30 3 Отговор
    Класик го е казал! Той прост , другите прости - разбират се!
  • 8 истина ти казвам

    24 3 Отговор
    Тоа се омота като пиле във калчища и не знае на кой свет е! Май верно се задава Виденова зима!
  • 9 ЧОЧО

    18 2 Отговор
    Като им чета биографиите,имам чувството,че имат повече стаж от възраста си.Много специалисти много експерт.Милиционер,роднина, милиционер и коменисти.
  • 10 КозЗа Ноздра

    21 3 Отговор
    Този като го видя и ми призлява.. Ебаxти и каpикатурата и мишка дребна
  • 11 ИВАН

    15 4 Отговор
    Денков - мишчица съм хитра, но доста услужлива - служа вярно на тези които ми плащат парички.
  • 12 АРЕС

    15 4 Отговор
    Пе..... ДенкОФ се обградил само с пъстри, леки,меки и дашни съветничета.
  • 13 Ама

    4 0 Отговор
    с пауни ли ?
  • 14 Защитник на

    3 0 Отговор
    гебрев и сега ще ни лъже за командоси в бургас дето да ги арестува . Побъркаха хотелиерите и спасителите .
  • 15 Перо

    9 2 Отговор
    Джендърия и неграмотност! Липса на капацитет за частния бизнес!
  • 16 хихи

    6 3 Отговор
    "..пъстри съветници.." пъстри в смисъл!??? ЛГБТ?
  • 17 Гебрев е

    2 0 Отговор
    слабото място на всехвалбието и лъжите на новото проанглийско правителство . Не прави нищо за подводницата . Сталинка пак е на масата .
  • 18 Бамбука

    0 5 Отговор
    Малкия голям човек. Не очаквах още от самото начало премиера да се опълчи на президента заради глупавите му обвинения, но едно голямо БРАВО ! Да му пожелаем успех на Денков !
  • 19 пфууууу

    8 0 Отговор
    Неуспели, но лакоми калинки.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 С две думи

    7 2 Отговор
    Пълна шушумига както всички измамници от ПП
  • 22 соросденкоff

    7 1 Отговор
    всичките са съгласувани с посолствОТО
  • 23 ГОРСКИ

    7 3 Отговор
    Този ще бъде най слабият министър председател, обграждат се със роднини, братовчеди за да крадат !!!!!!!
  • 24 ентусиализиран

    3 3 Отговор
    Ей са кви прайдове ни чакат само .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол