Last news in Fakti

29 Юни, 2023 09:23 1 085 34

Социолог: Управленското танго не върви много гладко, но в обществото има едно усещане за облекчение

  • правителство-
  • местни избори

Ако кабинетът успее да изпълни 2-3 ключови задачи - Шенген, еврозона, съдебна реформа, това ще донесе кредит на доверие от страна на избирателите, смята Елена Дариева

Социолог: Управленското танго не върви много гладко, но в обществото има едно усещане за облекчение - 1

Управленското танго не върви много гладко. Важното е обаче, че в обществото има едно усещане за облекчение, след като бе постигнат така трудно намереният компромис и се стигна до редовно правителство. Това заяви пред БНР социологът Елена Дариева от Агенция "Насока".

Тя отбеляза, че имаме паритет в правителството и по-ярка поляризация.

"Имаме два големи субекта, които увеличават шансовете за взаимен контрол, което води до по-голямо напрежение. Този кабинет на ротационен принцип не разполага с обичайните 100 дни, когато искаме да оценим как работи едно правителство".

Според нея по-сериозният проблем е в разделението на обществото. Социологът смята, че ако кабинетът успее да изпълни 2-3 ключови задачи - Шенген, еврозона, съдебна реформа, това ще донесе кредит на доверие от страна на избирателите, но ще възстанови и усещането за ред и предвидимост.

Местните политически сили са изключително важен вододел тази есен, коментира Дариева. По думите ѝ те ще дадат различна политическа тежест и вероятно ще нарушат вътрешната симетрия.

За ГЕРБ и ДПС тези местни избори са особено важни, защото те имат какво да отстояват и какво да губят, подчерта тя. Според нея еврозизборите ще са вторият голям тест на национално ниво.

Правителството Денков/Габриел е правителство на компромиса, напомни социологът. Общественото внимание ще бъде приковано върху тези два политически субекта. Местните избори минават под знака на случващото се в тези два лагера, което устройва и двата, смята тя. В този смисъл Дариева изказа мнение, че до местния вот няма да станем свидетели на "развод", т.е. на падане на кабинета. Все пак ако не се подобри комуникацията между двете коалиции в управлението, няма как да вървят нещата.

Паритетът, който бе постигнат на тези избори, породи необходимостта от създаване на нови съюзи, продължи с коментара си Елена Дариева. По думите ѝ този процес е мъчителен.

"Президентът от своя страна през последните години натрупа прекалено много власт през служебните правителства. В момента, в който губи тези механизми на власт, нормално е да бъде прекалено рязък. Това преяждане с власт и действията му, които бяха на ръба на конституционните му правомощия, доведоха до щетите, които той понесе електорално в персоналния си рейтинг".

ДПС създават съвсем нов прочит на тази ситуация, добави социологът и обясни:

"Участието на Пеевски в конституционната комисия поставяше много важен въпрос - възможно ли е Пеевски да се превърне в механизма, който ще детронира модела "Пеевски". Отговорът е еднозначен. Отстъплението, което той направи от участието си в тази комисия, цели да подобри ефективността на нейната работа, да даде глътка въздух и процесите да тръгнат в по-нормален ход. В рейтинга му трудно може да настъпи някаква промяна".

За "Възраждане" Елена Дариева отчете, че партията е във възходящ електорален тренд. Според нея това е партията, която най-успешно сърфира върху вълната на антисистемния радикализъм.

"Тя е на път да се превърне във фаворит на всички български граждани, които са гневни на партиите, на управленския елит, а те не са малко".

С хоризонта на местните избори на есен забелязваме, че "Възраждане" ще играе значима роля на равнище местна власт. Те може да се окажат значим балансьор, смята още социологът.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфата

    4 23 Отговор
    77% от хората, които са подкрепили ГЕРБ-СДС, приемат тази теза, че това правителство е най-приемливият вариант, а 76% от симпатизантите на ПП-ДБ са също на тази теза.

    Коментиран от #27

  • 2 086

    31 1 Отговор
    Еми да и едните и другите се облекчиха. Яко замириса обаче..
  • 3 шиши амедуф дугануф

    13 1 Отговор
    водещ съм в танготу, чекмеджана ми ръкопляска отстрани
  • 4 ТаУмВзе

    18 1 Отговор
    Сериозно, тия експертчета на кво са? Освен на хранилката де.
  • 5 Псевдоним

    10 0 Отговор
    Това танго малко бие на танц на мечка с мечкадар.
  • 6 Смея ти се много

    21 2 Отговор
    Ако повръщането предизвикано от гнус може да се нарече облекчение тогава да.
  • 7 Реалист

    23 2 Отговор
    Всички нормални българи мразят назначението на посолството ОПГ ГЕРБППДБ
  • 8 С.П.

    18 0 Отговор
    В това танго академикът е толкова непохватен, че постоянно настъпва партньорката си. Хич не им се танцува заедно, но евроатлантическият оркестър не им дава възможност да прекратят танца - неспирно свири музиката под такта на евроатлантическите ценности.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор
    Не е усещане ,
    видимо е, че

    ПОЛИтутките се ОБЛЕКЧАВАТ ‼️‼️‼️
  • 10 Чеп

    17 0 Отговор
    Има облекчение само в лгбт обществото.
  • 11 ъгахбз

    16 1 Отговор
    Денка е лъжец и фашист. Само едни мустачки му липсват, иначе лъже точно като тях. Трябва спешно да ги гоним цялата банда разбойници от ГЕРБ, ПП и Демократична българия. Тези са готови да набутат България в пропаст за да ги харесат в Посолството. Не спи българино, недеи да спиш.
  • 12 усещане има

    9 0 Отговор
    но не е за облекчение а за раздразнение от разни малоумници "управляващи" страната под диктовката на Посолството. Когато видя кръвта на тези по Украинските бойни полета, тогава ще изпитам облекчение че са починали в името на демокрацията. Иначе празните приказки само дразнят.
  • 13 Българин

    16 0 Отговор
    Това не е вярно, приоритетите на това правителство трябва да са доходите на хората, здравеопазване и образование.Приоритетите които те са си избрали , всъщност са им наложени отвън.Хората живеят в България и Шенген не им първа грижа.По въпроса на еврото, нещата са много спорни, но с повече проценти са за -не, отколкото за - да.Тук най напиращите за евротото са банките и сетете се защо.По отношение на реформите в съдебната система, изглежда доста цинично те да се правят от компроментирани политици с абсолютни лични амбиции.
  • 14 някой

    13 0 Отговор
    Накрая народа да не изтанцува един изборен ,,валс,, с ,,танцьорите" .Както се пееше в една песен от миналото,,Послееееден валс,сбогооом любимааа......"
  • 15 Някой

    20 0 Отговор
    ХАХА! Платени социолози!
    В обществото няма облекчение. Облекчението е в Посолството. В обществото се трупа много пбързо напрежение и фрустрация от сатирата, която ни се разиграва.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    12 0 Отговор
    Това за "ОБЛЕКЧЕНИЕТО" избщо не е вярно според мен. Напротив стана още по зле. Компроментирано е това управление и то много много компроментирано.
  • 18 111111

    11 0 Отговор
    Какво облекчение,като ги гледаш ти идва да крещиш.
  • 19 Анонимен

    14 1 Отговор
    Еврозона ли? Да сте чули, че българите искат референдум, за да реши народът?
  • 20 комунистче

    9 0 Отговор
    усещането за облекчение, е само в професорската, пардон, академишката, или академичната, бяла глава, народа всъщонст е бая настръхнал в момента
  • 21 Тука политиците и тиквите

    4 0 Отговор
    изобщо не пречат и не помагат на сутрешното ми облегчаване
  • 22 Така така

    5 0 Отговор
    В кое общество онези 20% от него ли? Ами 80% хорица кво мислят по този въпрос!?

    Коментиран от #26

  • 23 Хи Мен

    8 0 Отговор
    В кое общество? Обществото на посолството ли? Гнъсни предатели
  • 24 Грантаджиев соросоид

    8 0 Отговор
    Облекчение ще почувстваме, когато ви тикнем в затвора цялата коалиция на мутри и предатели...
  • 25 Цончо плюнката 💦☔

    1 5 Отговор
    💦💦💦💦💦💦💦
  • 26 Социологически

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Така така":

    Като толкова много мислят така да излизат да протестират никой не ги спира, ама ще е хубаво на протеста да се появят хиляди а не десетина платени
  • 27 АДЕ СМЯТАЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алфата":

    И КОЛКО ПРОЦЕНТА СА ТИЯ ОТ НАРОДА 70% ОТ 40% ОБЩО ГЛАСУВАЛИ ЗА ПП ДБ И ГЕРБ ОТ 40 % ГЛАСУВАЛИ СА ОБЩО 10 % ОСТАНАЛИТЕ 90% ГИ СМЯТАТ ЗА ЗНАЕШ КВО
  • 28 Моля?

    7 0 Отговор
    Облекчение от едно военолюбско продажнно правителството, което обслужва чужди интереси! Забрави Денков!
  • 29 Касапин

    1 0 Отговор
    ВЪЗРАЖДАНЕ БАЛАНСЬОР НА КАКВО НА ШМЕКЕРИ МАЙ ПРОСТО ВМЕСТО ДА БАЛАНСИРА ЩЕ ИЗХВЪРЛИ БАЛАСТА И БАЛАСТА ГО УСЕЩА И ВЕЧЕ ПИСКА ПО УКРАИНСКИ ТЕРТИП НЕОФАШИСТОКОМУНИСТОПУТИНИСТИТЕ ШЪ НЪ БИЯТ ПОМОООООЩ
  • 30 АРЕС

    6 0 Отговор
    Сто процента СОЦИОЛОГА--СОЦИОПАТА е на амфети.
  • 31 Ха ха ха

    5 0 Отговор
    То облекение настъпва и като се изходиш хубаво. Като този социолог.
  • 32 радикализация

    4 0 Отговор
    Къде го видяхте това ОБЛЕКЧЕНИЕ в Обществото, г-н Тодоров? Аз виждам РАДИКАЛИЗАЦИЯ! И ако политиците не я виждат, толкова по-зле за тях! Особено след онези "изтекли записи".....
  • 33 Ццц

    3 0 Отговор
    Тия са започнали да тръбят всеки ден колко ги харесва народа ,още малко и ще си повярват ,негодници и шарлатани
  • 34 Ццц

    3 0 Отговор
    Единственото облекчение е на посолството ,че България е под техен контрол .Унищожаването е в ход .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове