Last news in Fakti

29 Юни, 2023 10:11 3 509 42

"Алфа рисърч": Стартовото доверие към кабинета е 20%, висок дял неутрални оценки - 43% и 37% недоверие

  • социологическо проучване-
  • правителство-
  • президент

Прогресивен спад в доверието и първа по рода си поляризация в отношението към президента Радев: 33% положително, 32% отрицателно и 35% неутрално отношение към него, според социолозите

"Алфа рисърч": Стартовото доверие към кабинета е 20%, висок дял неутрални оценки - 43% и 37% недоверие - 1

Виждаме една рационална позиция в българското общество по отношение на възприятията за управлението на двете най-големи политически сили - ГЕРБ и ПП-ДБ. При предходни изследвания на служебните кабинети тогава водещото бе, че хората искат да имат редовно правителство. 48% от хората казват, че това не е най-идеалното правителство, но предвид ситуацията, възможностите и реалностите, то получава одобрение.

Това сочи проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 20-26 юни сред 1000 пълнолетни граждани, цитирано от БНТ.

Срещу правителство между двете водещи сили изпъкват две версии: че това е предателство спрямо избирателите на двете коалиции, и втората - че е вредно за страната. Тези тези получават значително по-малка подкрепа в обществото.

77% от хората, които са подкрепили ГЕРБ-СДС, приемат тази теза, че това правителство е най-приемливият вариант, а 76% от симпатизантите на ПП-ДБ са също на тази теза.

Проучването измерва начална позиция на подкрепата към кабинета, която сочи, че всички скандали, които са били при формирането и гласуването му, са се отразили на обществените нагласи, които пък води до критично настроено общество към правителството. Тук резервът, който има правителството, е високият дял на хората, които са с неутрална позиция.

Парламентът започна с минимум подкрепа - 8%, която е характерна за края на един парламент, а не за началото - това се дължи на скандалите и разправиите. Президентът продължава да е с най-висока подкрепа, но при него има вече една негативна тенденция и поляризация на обществото, която особено много се засили при връчването на мандата на настоящото правителство. Това разочарова симпатизантите на партиите, които иначе са имали симпатии към него, сочи изследването.

Ето какво показва цялото изследване:

Настоящото изследване е проведено в периода 20 – 26 юни 2023г. от "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

"Алфа Рисърч" носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Три месеца след предсрочния парламентарен вот и седмици след излъчването на кабинета „Денков – Габриел“, обществено-политическите нагласи се открояват с трезв реализъм за желаното и възможното в настоящата ситуация - това сочат резултатите от периодичния мониторинг на Алфа Рисърч, реализиран в периода 20 – 26 юни 2023г., сред 1000 пълнолетни жители на страната по метода на пряко стандартизирано интервю с таблети.

Конкретните измерения на тези нагласи в края на юни са:

Стартово доверие към кабинета от 20%, все още висок дял неутрални оценки (43%) и 37% недоверие. По-добър, но също поляризиран начален личен рейтинг на премиера Н. Денков (26% доверие, 30% недоверие, 44% неутрално отношение).

Одобрение за дейността на 49-то НС на „санитарния“ минимум от 8 на сто, срещу 53% неодобрение и 39% неутрално мнение.

Прогресивен спад в доверието и първа по рода си поляризация в отношението към президента Р. Радев, отразяваща разделителните линии в обществото: 33% положително, 32% отрицателно и 35% неутрално отношение към него.

Очаквани електорални щети за водещите политически формации, но запазване на цялостните рамки на последния вот. ГЕРБ получава подкрепата на 25.1% от решените да гласуват (около 2 пункта по-малко от април) , а ПП-ДБ – 20.2% (спад от около 5 пункта). Без промяна в подкрепата за останалите партии през последните два месеца: трета позиция за Възраждане с 15.4%, следвани от ДПС (12.6%), БСП (8.8%), ИТН (4.1%).

Високото недоверие, което Ив. Гешев генерира докато заемаше поста главен прокурор се възпроизвежда и във възприемането му като потенциален политик – в съотношение 82% : 3% хората не биха се доверили на негова формация, 15% не са в състояние да изразят позиция.

Очертаваща се оспорвана конкуренция в битката за кметските места наесен. Превес на предпочитанията към избор на нови градоначалници (49%) над желанието за запазване на досегашните (41%) и висока вероятност за балотаж в по-голям брой общини в сравнение с последния местен вот от 2019г.

По-детайлният анализ разкрива следния релеф зад тези обобщени тенденции:

Политически нагласи и доверие в институции и партии

Желанието за преодоляване на политическата криза и излизането от цикъла служебни правителства е многократно регистрирано в експресни социологически проучвания на Алфа Рисърч. Тази позиция продължава да среща най-високо одобрение сред обществото, въпреки острите политически атаки, на които беше подложен кабинетът „Денков-Габриел“ още от деня на гласуването му в Народното събрание. 48% от пълнолетните жители на страната споделят мнението, че правителство между първите две политически сили не е идеален, но е най-добрият от възможните варианти. Двата най-активно лансирани срещу него аргумента получават значително по-слаб обществен отзвук: 14 на сто смятат, че правителството между ГЕРБ и ПП-ДБ е предателство към собствените им избиратели, а 13% - че то е вредно за страната. Зад общото управление застават 77% от априлските избиратели на ГЕРБ, 76% от тези на ПП-ДБ, над 40 на сто от гласувалите за други партии и всеки трети от неучаствалите във вота.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербер

    6 41 Отговор
    Едно е сигурно ГЕРБ печели местните избори!

    Коментиран от #41

  • 2 Време е за Възраждане

    49 13 Отговор
    Тепърва предстои ротация на 2-то и 3-то място !

    Коментиран от #6, #12, #16, #20

  • 3 Компира

    58 6 Отговор
    7% е подкрепата за ПП-ДБ! След позорния запис същата е паднала до 2-3%. Всичко останало е лъжа и стъкмистика, пошла, нескопосана игра и лицемерие в лицето на обществото ни!

    Коментиран от #18

  • 4 Учуден

    47 6 Отговор
    Защо си правите труда да ни занимавате с фалшиви анкети след като цяла България чу, че 7% са евроатлантиците, другото е ала бала?

    Коментиран от #5, #21

  • 5 Реалност

    32 4 Отговор

    До коментар #4 от "Учуден":

    Казват ни с какви проценти Козяк са програмирали флашките.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Някой

    32 2 Отговор
    Абе, убеден съм, че ако сега се направят избори, резултатите ще са доста различни от предположенията (платени) на социолозите. Еле, и ако се премахнат машините за гласуване.
    Според мен, след последния месец управляващите партии направиха първа сила "Възраждане". ГЕРБ са си намалили електората, но няма да е толкова много, колкото биха загубили ПП-ДБ. Според мен последните биха имали не повече от 10%, защото предадоха електората си по много противен начин.
  • 8 Така така

    24 2 Отговор
    Платени измислици
  • 9 Графата

    16 3 Отговор
    ГЕРБ загуби ли големите градове ще тръгне надолу.
  • 10 ТОТО 3

    15 2 Отговор
    НЕ вИ ВЯРВАМ....
  • 11 Подкрепата на пп дб

    11 6 Отговор
    и герб е само от социологическите агенции,изчислителния център и посолството!
  • 12 Ще ви дойде времето.

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "Време е за Възраждане":

    По-скоро отколкото го очаквате.
  • 13 Бай Иван

    11 3 Отговор
    Това което виждам е 25,1% + 12,6% - крадци и схемаджии и 15,4% изперкали и откачени
  • 14 Да наричаш

    19 4 Отговор
    Да наричаш 20% одобрение, с малко ала бала украса здрав реализъм си е чиста стъкмистика в стил - адвокат, който от три дерета носи вода, за да докаже, че мафиотът не е престъпник! Българите не пасат трева уважаеми пиар мейкъри! Само харчите парите на нпо спонсорите.

    Коментиран от #27

  • 15 Бай Онзи

    20 4 Отговор
    Сега разбрахте ли,защо онова мишленце с о4ките обяви Възраждане за еди какви си?Защо искат да я забранят?Защото те биха станали втора,дори в даден момент първа полит. сила.Просто времето на мекеренцата свършва.Идва нова вълна,която ще ги измие и отвее.Кой се изпрал-изпрал.
  • 16 Възрожденец

    3 15 Отговор

    До коментар #2 от "Време е за Възраждане":

    Време е да си върнем хубавите думи възраждане и патриот от рашисткатаcraн на българите.

    Коментиран от #29

  • 17 Демократ

    14 1 Отговор
    Ама Петков каза, че са 7 процента на изборите ПП. Има ши някой който да вярва на това?
  • 18 🇧🇬🇪🇺💯

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Компира":

    Точно.
  • 19 Токмакти Джун

    8 3 Отговор
    Да бе да ППДБ няма да влезе в следващия парламент а ВЪЗРАЖДАНЕ ще са първа сила кой им вярва на тия ..... или пак ала бала
  • 20 086

    8 11 Отговор

    До коментар #2 от "Време е за Възраждане":

    Възраждане са менте.
  • 21 Деюре и дефакто

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Учуден":

    Всички институции са нелигитимни!
    За да бъдат легитимни решенията на Народното събрание е необходим кворум (участие на 50%+1 глас от всички народни представители) и решението да бъде взето с мнозинство най-малко от 50%+1 глас от кворума. Следователно избори за народно събрание, на които не са гласували 50% + 1 глас от всички избиратели следва да се считат за нелегитимни.
    Тези - наричащи себе си "спечелили" изборите са самозванци, техните %ти са от измежду 30те % гласували - няма кворум на избирателите, следователно резултатите от изборите са нелегитимни, а също и решенията на тези, присвоили си управленските правомощия!
    Народа е отвратен! Избори до дупка!
  • 22 Ханко от село Осеня

    3 10 Отговор
    Руските подлоги от израждане достигнаха максимума , това е добре при тях е лесно , няма спящи , няма не гласували , няма не подкрепям , това е всичко с което разполагат , те са като дпс , константа , не са интересни . Сега след четири години когато дойде време за избори когато вече си плащаме в евро и всичко си дойде по местата тия изрожденци ще са само лош спомен наредени до волен , барака , магарешки и симеонов ....

    Коментиран от #34

  • 23 ДОКО

    2 0 Отговор
    АКО СМЯТАТЕ ЧЕ С МАТЕМАТИКА ЩЕ ПРЕБОРИТЕ ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРИЯ...МНОЖКО СЕ ЛЪЖЕТЕ..НЕЩАТА ДА ВЛЯЗАТ В РЕЛСИ Е НЕОБХОДИМА НЕ ПРОМЯНА А РЕВОЛЮЦИЯ..И КАКТО Е КАЗАЛ ЛЕНИН РЕВОЛЮЦИЯ НЕ СЕ ПРАВИ А СЕ ОРГАНИЗИРА..А КОЙ ЩЕ Я ОРГАНИЗИРА..ЕМИ НЕКОЙ ЧОБАНИН В РОДОПИТЕ..ТОЕСТ ИЗВОДА Е ЕДИН - ЩЕ ЖИВЕЕМ КАКТО ДО СЕГА ОБЪРКАНО И НА САМОТЕК..
  • 24 Бамбука

    7 1 Отговор
    Четеш "Алфа дрън дрън " и спираш.
  • 25 Максуда

    5 2 Отговор
    Защо варненският въшкар е още на свобода?
  • 26 Азим

    4 0 Отговор
    Въведен нов термин „неутрални оценки”, чрез който витиевато ни заблуждават, че кабинетът уж имал потрнциал.
  • 27 Измамници

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Да наричаш":

    Според разпоредбите на НК:
    Чл. 209. (1) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години.
    (2) Който със същата цел използва заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
  • 28 ГОРСКИ

    6 1 Отговор
    Платените лъжи винаги натежават !!!!!!!!!
  • 29 ГОРСКИ

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Възрожденец":

    Какъв възрожденец си ти като предаваш България на ингилизите !!!!!!!!!
  • 30 Хор-мони

    2 2 Отговор
    Хората на България НЕ ви искат бг. политици!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ЛилитоДончев

    0 0 Отговор
    Ето графиката

  • 33 рашо дамаджанов

    2 2 Отговор
    Подмяната са не повече от 8-9 процента .... това са пълни глупости с тия 20%
  • 34 АБСОЛЮТНО ТОЧНО👍

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ханко от село Осеня":

    МИ ТО СЕ ВИЖДА...
    В ПОДГОТОВКАТА
    ЗА КМЕТОВЕ.....
    КУПЕЙКИТЕ ИМАТ САМО...
    ЕДНА ..кандидатура..ВАРНА..😁....
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сомалийския пират

    2 4 Отговор
    САМО ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ ЩЕ СПАСЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ РУСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ.

    Коментиран от #37

  • 37 мухарко

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Сомалийския пират":

    Само УСА ли могат да завладяват света или и миризливите рашки?? Питайте си господарите си от УСА какво да пишете срещу силните на деня!
  • 38 Да на ЕС и НАТО

    4 3 Отговор
    Напред към Европа!
  • 39 Време е

    2 4 Отговор
    За Възрождение !!!!! Останаха ли избиратели на ПП-ДБ-ГЕРБ. ?????
  • 40 измама

    4 1 Отговор
    Това е манипулация на общественото мнение. Изкарали са данните от преди изборите....
  • 41 Едно е сигурно

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гербер":

    Всички крадци от герб в затвора !!!
  • 42 ХА ХА ХА

    0 0 Отговор
    ОБЕСИХА СЕ САМИ ТЕЗИ ФЕЙКОВИ СОЦИОЛОЗИ,ДУП€DAVCI.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове