Last news in Fakti

14 Юли, 2023 13:23 743 8

Георги Свиленски към управляващите: Прекроявате Закона за здравното осигуряване, за да намерите удобния човек

  • парламент-
  • здравно осигуряване

Всички държавни структури протестират - чуйте исканията им, вместо да си играете на поправка на закони, каза депутатът

Георги Свиленски към управляващите: Прекроявате Закона за здравното осигуряване, за да намерите удобния човек - 1

„Уважаеми колеги народни представители, четвърти ден българският парламент знаете ли какво е приел? За над 20 часа пленарно време, сме приели единствено на първо гласуване законопроекта за държавния бюджет. През другото време си играете на процедури за избор, критерии, изслушване, неизбиране, поправка на закони“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски от парламентарната трибуна по време на дебатите за промени в Закона за здравното осигуряване.

Социалистът припомни, че същото е било направено и със Закона за съдебната власт, а сега това се прави и с процедурата за избор за председател на НЗОК:

„Колеги, във вторник имаше точка в пленарното заседание и избор на управител. Имаше и кандидат на тази трибуна, който ви говори 10 минути какво ще направи и никой от вас не каза една дума, че казаното от нея е грешно. И след 2 часа – г-н Ангелов даде мъжката си дума, че този проблем ще бъде решен с това, че утре няма кой да подписва. Е, тази мъжка дума, г-н Ангелов, колко може да ѝ вярваме на нея?“, попита Георги Свиленски.

И обясни по отношение на предложената кандидатура от социалистите за управител на НЗОК в лицето на проф. Жени Стайкова: „Българските граждани, българското общество имаха представител, кандидат, минал през всички
процедури, проверен от всички инстанции, отговарящ на критериите. И защо, за да може сега да променяте закона и утре да няма кой да подписва, а г-н Симидчиев да обвини в тероризъм колеги народни представители. Кой го прави
този политически тероризъм? Терористите не са в двата края на залата, терористите са по средата ми се струва – защото вие отказахте избора“, каза Свиленски от парламентарната трибуна.

Той се обърна към управляващите: „Вие оставихте Здравната каса без управител и трябва да си понесете отговорността. И трябва един да излезе и да каже не „Давам мъжката си дума, че ще го реша“, а да каже „Колеги, извинявам се на НЗОК, на българските граждани, че ги оставих в следващите седмица, две, три, пет, не знам кога ще си намерите управител в тази ситуация без управител, който да подписва. И още колко закона ще промените в рамките на седмица-две, за да се нагласите и да си намерите кандидатите?“, попита Георги Свиленски.

Той припомни вчерашния пленарен ден: „Първо, избирахте председатели на комисии, след това зам.-председатели, ама структурно, а след това и поименно. След това трябваше и по единично да ги гласуваме, защото цял ден трябваше да загубите време, а отвън на 40 градуса НОИ протестират. БНР протестира. Това вас интересува ли ви? Не. Интересува ви да се промени Закона за Здравноосигурителната каса, така че да можете евентуално да се разберете събота и неделя за вашия кандидат“, каза Свиленски.

От парламентарната група народният представител от „БСП за България“ призова: „Излезте и чуйте хората отвън, излезте и вижте цените, вижте на какви градуси сте ги оставили. Няма синдикат, който да не протестира – „Защита“, КНСБ, „Подкрепа“, ДАИ, НОИ, Статистически институт, БНР, Полиция, НАП. Вие осъзнавате ли в какво състояние тласкате държавата? Няма една държавна структура, която да не протестира и вие стоите тук и си променяте закона за Здравното осигуряване, за да може да си намерите удобния човек, за когото г-н Ангелов даде своята мъжка дума“, изрази възмущение Георги Свиленски.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    8 4 Отговор
    от мнителност ще умре .
  • 2 Zелен чорап

    6 4 Отговор
    Оооо баджанак, няма ли да си вземаш проZтата деса, че ми пречи да заживея с кондукторката ?
  • 3 Опа

    6 0 Отговор
    Ти плащаш здравните осигуровки цял живот, а когато ходиш на лекар, дори за преглед, пак плащаш и може дори никога да не ползваш болнични и услугите на здравната каса. Ако останеш без работа и не можеш да плащаш осигуровките, те изхвърлят от ползване на услугите на касата, а за да се възстановиш правата си трябва да платиш вноските не за периода, в който ти не си плащал,а за 5 години, което е абсолютен грабеж и пълнене на гушите на администрацията в здравната каса. Мафия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Не вярвам

    4 0 Отговор
    в тази каса да се краде. Не, нашата бяла мафия не е като оная, корумпираната
  • 6 Тома

    6 0 Отговор
    Ами нали целта е хората да ги псуват и после да не ходят на избори.А те да се хилят и папкат и да викат колко е прост народа
  • 7 А бе другарю,

    4 1 Отговор
    Та вие предложихте един от най- корумпираните бивши ваши директори от Кърджали. Цели два пъти я махаха от рзи именно заради кражби. А пък колко е е умна и компетентна с тези купени титли и дипломи...!?
  • 8 Майора

    3 2 Отговор
    Абе баджанак та какъв човек сте предложили? Та вие когато бяхте в безпринципната коалиция вибрше добре , а сега само критикувате! Да не говорим че сте наследници на БКП , а тя е забранена със закон , така че и вас не трябва да виима на политическата сцена!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове