Last news in Fakti

28 Юли, 2023 11:33 1 848 56

Румен Гълъбинов: За членство в еврозоната трябва да свалим инфлацията у нас

  • румен гълъбинов-
  • еврозона-
  • членство-
  • инфлация

"Ако гледате доходите в сравнение с чертата на бедността, практически няма група от населението, която да обеднява, с изключение на самотни майки с над 3 деца и пенсионери, които гледат други пенсионери. Където има помощи, не бива да отиват за всички, а по предназначение. 3% от населението са без документи за самоличност", коментира Красен Станчев 

Румен Гълъбинов:  За членство в еврозоната трябва да свалим инфлацията у нас - 1
Снимка: NovaNews

Икономистът Румен Гълъбинов каза в ефира на Nova News, че най-високият праг по рефинансирането отива на 4,5%. "Инфлацията продължава да е по-висока от лихвения процент - 6%, като амбицията е да падне до под 3 на сто накрая на годината. За членство в еврозоната трябва да свалим инфлацията у нас. Охлаждането на икономиката ще повлияе като предрецесионно състояние. Рецесията ще е по-голям риск в следващия бюджет. Дефицитът от 3% ще бъде спазен за тази година, надявам се и за следващата. Той е на начислена, не на касова основа", посочи още Гълъбинов.

Икономистът доц. Красен Станчев коментира следното: "С увеличаването на лихвените проценти и изтичането на гратисния период за банките за прилагане на ограниченията на БНБ, както и с очакваното вдигане на лихвите в еврозоната, ще се забави растежът. В България тези процеси идват с 3-4 месеца закъснение, така че е възможно прогнозата за икономически ръст на БНБ да се сбъдне".
По думите на Станчев бързането е било заради ДДС акцизите. "Това не се прави от днес за утре. Така или иначе няма да се изпълнят договори или ще се мине в сивата икономика. От 2015 г. се предприемат мерки за ограничаване на правата върху това, което си спестил в частен фонд. Ако гледате доходите в сравнение с чертата на бедността, практически няма група от населението, която да обеднява, с изключение на самотни майки с над 3 деца и пенсионери, които гледат други пенсионери. Където има помощи, не бива да отиват за всички, а по предназначение. 3% от населението са без документи за самоличност", коментира още експертът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Кольо

    24 9 Отговор
    Че кой иска еврото освен политиците понеже ще намажат нещо?

    Коментиран от #13

  • 2 Асанчо от Руската Федерация

    11 12 Отговор
    Да влезем в състава на Руската Федерация и приемем рублата искам

    Коментиран от #6, #7

  • 3 честен ционист

    15 5 Отговор
    Увеличи по-добре заплатите бре, инфлация няма как да свалиш, че в тази Еврозона с тия жълти стотинки начречени заплата ще ви вземат на подбив.
  • 4 Мек Отело

    2 2 Отговор
    супер, значи да я вдигаме с общи усилия
  • 5 Последния Софиянец

    14 6 Отговор
    Първо ще се проведе референдума за българския лев.
  • 6 Осман от Ингушетия-РФ

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Асанчо от Руската Федерация":

    Брат ми неси добре скачай някаде и се отарвай от проблемите си

    Коментиран от #14

  • 7 Синан Яраков-РФ

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Асанчо от Руската Федерация":

    Долу ръцете от руска България
  • 8 Не бре Гумене!

    17 3 Отговор
    не можеш да влезеш в "Клубът на богатите" с цървули. Трябва да достигнем около средното ниво стандарт на доходи за Еврозоната и тогава. Докладът на Световната банка е че ще бъдем на около 90% от средноевропейското ниво около 2043г. До тогава и дълг може да нямаме и дефицит може да нямаме и инфлация да няма, но ако хората са така или иначе бедни какво ще търсят в "Клубът на богатите"?

    Коментиран от #10

  • 9 Скайнет

    6 3 Отговор
    Свалете я, кой ви пречи. Спекулата у нас е като законен рекет. С тази спекула не сме и за рублозоната.
  • 10 Бар Лога

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Не бре Гумене!":

    хубавото е, че дотогава нацията ганикус-гъбарес ще е само неприятен спомен
  • 11 🇧🇬🇪🇺💯

    6 3 Отговор
    България след близо 80 години Комунистическа и ДС - Държавна Сигурност Диктатура е индиго - копие на Русо Монголския - Татарски Абсолютизъм.
  • 12 Ами

    8 1 Отговор
    найде сваляйте я, кво чакате. Решете в народното събрание, че е 1.5%, гласувате - и готово. Дайба и помиярите, народа не е толкова прост колкото вас.
  • 13 Адрес 4000

    6 11 Отговор

    До коментар #1 от "бай Кольо":

    Ама Верно ли никой не го иска?
    Не думай
    Верно ли трябва да я свалим инфлацията
    Не думай
    Ми Хърватия как го приеха туй еуро с висока инфлация
    Досега трябваше да са изпукали от глад според слугите на Кремъл?
    Живеят си и то доста добре
    Айде сега се скрий някъде заедно с всички съветофили
    България ще приеме еврото от 1 ян 25 год
    И няма да има референдум
    Ясно ли е мили русофилчета:)

    Коментиран от #17

  • 14 Уточнение

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Осман от Ингушетия-РФ":

    след някоя година ще си поговорим пак - кой пра, кой крив. ТЪПУНГЕР.
  • 15 🇧🇬🇪🇺💯

    4 1 Отговор
    Как Коми Шайката с помоща на българското ДС гестапо експроприира Частната Собственост и Земеделска Земя два пъти за последните 80 години Диктатура на ДС Комунистите, 1944 и отново 1989?
    Моля гласувайте за ДС на следващите избори.
  • 16 Уточнение

    6 0 Отговор
    ВСЯКАКВИ КРЕТЕНИ ВЗЕМАТ ДУМАТА И РЪСЯТ МОЗЪК.
  • 17 провинциалист

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Адрес 4000":

    Верно е, никой не го иска.
  • 18 ТаУмВзе

    3 2 Отговор
    Ква еврозона бреее, докато се накумят да им изпълняват безумията Зоничката ще се РАЗПАДНЕ!
  • 19 🇧🇬🇪🇺💯

    3 0 Отговор
    Как ДС Коми Шайката разпродаде Икономическите Активи на България за 5 цента на долар в полза ДС Служители и Агенти след 1989 г.?
  • 20 Това е

    6 0 Отговор
    Сводниците и труженичките от Околовръстното, щом ги напече жегата се преквалифицират на анализатори,политолози и експерти и почват да обикалят сайтове и телевизии.
  • 21 🇧🇬🇪🇺💯

    1 2 Отговор
    Защо Александър Маринов - Сивият Кардинал на ДС и водещ офицер на Президента Румен Радев не е в затвора?
  • 22 Какви 6%

    6 0 Отговор
    Шегува ли се? Колко е парно 2019 г. с топла вода 100 лв.? А колко е сега сградна инсталация без топла вода и парно, над 120 лева. Сто процента увеличение при парно! Колко е 25 лв ток лято 2000, и колко 70 лв. съща консумация 2023 г. над 200%. Колко е вода от 1.20 кубик на 4-5 лева? Колко е хляб 2018 г. 1.20 обикновен, а сега 1.80. Колко е хляб 400 гр. черен качествен 2.50, а сега 4.80, а? С 30% само за 2 г. се вдигна цена на газ, крайните продукти повече. Вие какво искате 70% от българите да ги докарате до социалните кухни? 2018 г. 1.80 домати, същите домати сега 4 - 6.80.
    Вие получавате 20 000 лв до сто хиляди месечно, дреме ви.

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ГЪЛЪБЧЕТО на мама - лъжливо овчарче !

    5 1 Отговор
    Вие можете всичко , не сте рекли- не сте я свалили ИНФЛАЦИЯТА . Кой от нас ЗНАЕ КОЛКО е тя реално - никой ! По всичко личи че ще ни набутате в още по-фатално-катастрофална КОЛОНИАЛНА зависимост от Западна Европа. Евросъюза е обречен и всеки ще се спасява по ЕДЕНИЧНО а който е в Зоната ще му се нарежда от ВЪН КОЛКО дължи и кога и как ще плаща ! Дадем ли си НАЦИОНАЛНАТА ВАЛУТА - НАЦИЯТА се обезличава. Все едно са ти обсебели БАНКОВАТА СМЕТКА и ПАСПОРТА . Ние ставаме НО БАДИ ! Еврозоната е ЦЕЛ на Запада за да ни ВКАРА в КОЛОНИЯЛНА ЗАВИСИМОСТ ! Ние ще водим ГОЛОТО МЪЖКО ХОРО !
  • 25 абеее

    3 1 Отговор
    всичко е двойно а тия заплати от по 400 евро мое си ги заврете в г.аза .
  • 26 🇧🇬🇪🇺💯

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Какви 6%":

    Коментарът Ви е абсолютно сто процентово реален.

    ДС Коми Шайката узорпирала власта в България от близо 80 гадини е предизвестената Чува за Българската Държава и Българските Граждани?

    Коментиран от #51

  • 27 дддд

    3 1 Отговор
    България е във филма Господин за един ден ,България е Пурко .Колко ви платиха за да унищожите народа на България ?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 🇧🇬🇪🇺💯

    0 0 Отговор
    ДС Коми Шайката узурпирала власта в България от близо 80 години е предизвестената Чума за Българската Държава и Българските Граждани?
  • 30 ДОКАТО търсим " КОЙ ШЪ УПРАЙ положението

    2 1 Отговор
    Ще ни сложат не само Букаи на краката но и Белезници и Каишки на шията и приковани със СИНДЖИР за НОВИЯТ СВЕТОВЕН колониален РЕД . Само да загатна от Брюксел много ни тачът за задължения като равноправни в НАТО , но за ШЕНГЕН ни гък ни мък а нашите циг.роми , Франция ни ги върна обратно ! До кога ще сме СНИЖЕНИ и ще се изправим в пълен ръст. Та ние сме ошушкани съвсем , дори селскостопанската ни продукция е тяхна а ни после внасяме чужди от вън ! Избирай брат или Колониален Роб или си потомък на ДРЕВЕН ЕВРОПЕЙСКИ РОД !
  • 31 Та ние при Соца - гаден бяхме

    1 1 Отговор
    По-добре , въпреки че всеки тогавашен другар бе предрешен ГАД днешен ! Сравнение като направиш ще се убедиш ! Не беше ЛУКСОЗНО , но беше ПО-ДОВОЛНО, Уверено, Сигурно , Човешки , Културно и Спокойно ! Тежко беше за онези дето живееха на принципа : " И 5 стотинки да е бензинът - ПАК ще крадем !" Време е да престанем да търсим " КОЙ ШЪ УПРАЙ ПОЛОЖЕНИЕТО ?" А да излезем в единен строй и свит ЮМРУК !
  • 32 Читател

    1 0 Отговор
    Не мисля че здраво мислещ човек може да им вярва на тия, абсолютни глупости говори.
  • 33 Не ЗНАЧИ че трябва да се върне СОЦА

    1 1 Отговор
    Защото днешните Господа - тогавашните ДРУГАРИ смърдяха почти също , както и сега . Нужен е НОВ ОБЩЕСТВЕН СТРОЙ където НАРОДА да ДЪРЖИ ЮЗДИТЕ на маскарите ! А какво е днес , след изборите те стават по зли от ДЯВОЛИ !
  • 34 Хахахах

    0 0 Отговор
    3% на начислена, не на касова основа....- Кокорчо казва, че е толкова. Трите телевизии го повтарят денонощно....Е значи е 3% !!! :D
  • 35 ДОКАТО избраният дупутат не е на

    1 1 Отговор
    ПОСТОЯНЕН КОНТРОЛ , ОТЧЕТ и подлежи на наказателна САНКЦИЯ , като отнемане на ВОТА НА ДОВЕРИЕ - от своите Избиратели от СЕКЦИИТЕ ЩЕ ВОДИМ ГОЛОТО МЪЖКО ХОРО и ще гледаме " Фермата " и " Стани богат " до второ причастие !
  • 36 Положението ни може да се " УПРЪЙ "

    1 1 Отговор
    Само от нас ! Всички в ЕДНА Партия : " Народен Юмрук " и с силова структура като ФСБ " ШМАЙЗЕР" но е нужна Нова Политическа платформа за Държавно устройство и Управление къдета БЕНЕФИЦИАРА да е ИЗБИРАТЕЛЯ а не МЕКЕРЕТО @
  • 37 Народ ли сме или АХМАЦИ ?

    1 0 Отговор
    Кротушки , аганца и овци дръгливи ? Не ни ли стана ясно че сме за КУРБАН определени на задните Европейци ! Те винаги са били КОЛОНИАЛИСТИ и без такива наивници като нас те отдавна да са в гражданска война ! Запада без колонии не може да живее. Ние сме поканени при тях не да сме с тях на равно на МАСАТА а да ИМ слагаме на масата. До кога бе джанъм ще сме БУДАЛИ и АХМАЦИ ! Ние знаем , че можем да си устроим живота по-доволен и от тях. Само да си развържем РЪЦЕТЕ . Знам това от времето на прогнилия Соц. Но истината е такава - всяка жаба в своя гьол и ВСЯКА КОЗА на своя КРАК !
  • 38 Откъде ги вадят тези измекяри, не знам

    3 1 Отговор
    КАКЪВ ИКОНОМИСТ СИ БЕ, ПЪРВОБИТЕН ШАМАН! КАКЪВ ШЕНГЕН ТЕ ТРЕСЕ? В ШЕНГЕН НЕ ИСКАТ БЕДНЯЦИ, ЗАЩОТО САМИЯТ ШЕНГЕН ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗРАВНЯВА СТАНДАРТИТЕ НА ЖИВОТ, Т.Е. ЩЕ ТРЯБВА ДА НАЛИВА ПАРИ НА БГ! С ТЕЗИ ПЕНСИИ И МИН.ЗАПЛАТИ СМЕ ЗА АФРИКА!
  • 39 Днес Народният ИЗБРАННИК

    2 1 Отговор
    Е чист Народен ИЗМАМНИК , поддкрепян от ЕС за да разруши своята държава и НАРОД !
  • 40 Нека всяко днешно лъскаво МЕКЕРЕ да зная

    1 1 Отговор
    Народа ще ги съди както на ТРИБУНАЛ бързо , кратко и на СТЕНАТА ! Където и да избягат , ще ги настигне туй що им се присъди ! От 1989-та дейността им ще им бъде оценена като заслуга за ВИСОКИЯТ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ който си създадоха , НО САМО ЗА ТЯХ !!
  • 41 смешник

    3 2 Отговор
    този каквото да ни съобщи все не е вярно.не знам какво работи.

    Коментиран от #49

  • 42 С нас се гаврят радни Ма N a Фи !

    2 1 Отговор
    А ние мълчим и търпим ! Какво стана с българският ЮНАК ? Станал е вече на СМАЧКАНЯК ? Аз знам че има нова млада свежа сила която чака своя ВОДАЧ . Но засега такъв няма а това може да доведе до отделни граждански възпламенявания , които лесно ще се потушат.
  • 43 Ха ха ха

    2 1 Отговор
    Ами свали я бе, елементарник.
  • 44 Бай той Толстой

    2 0 Отговор
    Абе къде го намерихте тоя папуняк пак бе,нали беше със доц.Сарийски и се изложи достатъчно.Нема
    ора вече,а?
  • 45 Механик

    2 0 Отговор
    В референдума не трябва да участват хора над 50 години. До 2043 година на повечето от тях няма да са останали и костите в гробищата. Справедливо ли е да гласуват за нещо което няма да го доживеят.

    Коментиран от #46, #47, #50

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 50годишен

    1 0 Отговор
    Ще си вземем имотите с нас,вие ще живеете на палатки -ние ще ви ги купим!
  • 49 Козяк

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "смешник":

    Лижидупинапоразия.на заплата е
  • 50 Бай той Толстой

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Механик":

    А какво ще ядете,като още ви храним бе, младеж?Само децата ви дето не правим,но май ще се наложи.За нищо не ви бива,освен да стеняте.
  • 51 Психиатър

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Да те прегледам?
  • 52 безплатно

    0 0 Отговор
    30% от населението на България са сини пенсионери и тези майки.Инфлацията ще е голяма докато,базите за пресмятането не се изравнят с тези в Люксембург и Франция.Дефицитите в Еврозоната са главозамайващи,ние ще им подобрим средните показатели,като оставаме с ниски доходи и евтина квалифицирана работна ръка,за това 24май води до учени,но бедни българи,на Запад нямат качествено средно държавно образование и си внасят,бизнеса не иска да плаща високи заплати на хора с висше образование,както Кодекса на труда го задължава.

    Коментиран от #55

  • 53 Тъжно, но факт

    1 0 Отговор
    Ако скоро не се опълчим на разбеснелия и самозабравил се мракобесен запад заедно с братска Русия нищо добро не чака ни пенсионерите ни младежите ни ни нас хората на средна възраст...
  • 54 НЕ НА ЕВРОТО

    1 0 Отговор
    ДА НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ
  • 55 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "безплатно":

    Бил ли си някога на Запад, учил ли си там, децата ти били ли са в частно или държавно училище в държави като Франция и Люксембург?
  • 56 Дедо Пене

    0 0 Отговор
    Хайде всички путинофили да се хванете на работа, за да си изработите -това което ви дава Държавата и Обществото!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол