Last news in Fakti

8 Август, 2023 23:30 3 178 12

Важните новини във ФАКТИ на 08.08.2023 г.

  • пп-дб-
  • росен христов-
  • георги киряков-
  • вандализъм-
  • парламент-
  • сметна палата-
  • дебора-
  • насилие-
  • тодор тагарев-
  • татяна дончева-
  • лекарства-
  • загинали-
  • вежди рашидов-
  • украйна-
  • кабинет-
  • безбожко езеро-
  • пострадало момиче-
  • сем-
  • деца-
  • паметник-
  • скандал-
  • иван гешев

Вносители на измененията са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов

Важните новини във ФАКТИ на 08.08.2023 г. - 1
Снимка: БНТ

ПП-ДБ с предложения за промени в Закона за съдебната власт: Да има единна система за случайно разпределение на делата

Да се въведе единна информационна система за случайно разпределение на делата в съдебната система. Това предвиждат предложения за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), внесени от ПП-ДБ. Информацията може да се намери на сайта на Народното събрание, съобщават от БТА. В преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се предвиждат изменения и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Към момента в ЗСВ е записано, че се използват „информационни системи“.

Росен Христов: По мое време "Булгаргаз" търгуваше само с неруски газ. Не очаквам "Боташ" да измести "Булгаргаз"

Бившият министър на енергетиката Росен Христов завежда дело за клевета срещу акад. Николай Денков. Повод за това стана твърдението на министър-председателя, че договорът с "Боташ", сключен от Христов, е неизгоден.

Георги Киряков: Рестартът, за който говори Денков, няма да го видим толкова лесно

"За два месеца правителството успя да приеме бюджета и конституционните реформи. Това е много положително. Когато една сериозна законодателна дейност се извършва в толкова кратък период, е нормално да се допускат дефицити. Да, има критики към промени в Конституцията. Те се свеждат към твърде голямата намеса на парламента в съдебната система с т. нар. квалифицирано мнозинство, което се залага като основен инструмент в избора на съдии", каза политологът Цветомир Цветков в студиото на Денят ON AIR.

Вандализъм в София: 12 новопосадени дървета бяха отрязани

Вандализъм в София. 12 новопосадени дървета бяха безмилостно отрязани, съобщават от Столична община.
Сигналът бе подаден от служители на Втора градска болница, които са видели отрязани новозасадени дървета в двора на лечебното заведение, както и 2 дървета на тротоара от към бул. „Христо Ботев“.

Парламентът гласува оставката на Рашидов като шеф на Комисията по култура през септември и в новата сграда

В деловодството на НС още не е депозирана оставката на Вежди Рашидов като председател на Комисията по културата и медии. За да стане факт тя трябва да бъде гласувана от Народното събрание, съобщават от Нова телевизия.
Това ще се случи през септември в сградата на бившия партиен дом, където депутатите ще подновят работа си след ваканцията. Не е изключено тогава Рашидов да подаде и оставката си като депутат. От ГЕРБ-СДС поискаха той да напусне поста, след като негов коментар за жените жертви на домашно насилие, направен в почивката на извънредното заседание на парламента, предизвика скандал и вълна от възмущение.

Сметната палата алармира за липса на доста документи за КТБ

Сметната палата сигнализира за липса на доста документи за КТБ. Това става ясно от доклад на институцията за одита на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който обхваща 4 години - 2016-2020 г, съобщават от БНР.

Майката на Дебора: Не е много добре. Виждам един празен поглед

За адекватно правосъдие и за бърза съдебна реформа настояват хората и във втория национален протест срещу насилието на жени. В редица градове протестиращи се събират, за да кажат "Не на насилието", информират от БНТ. Повод за недоволството стана случаят с Дебора от Стара Загора, която беше жестоко малтретирана и рязана по тялото с макетен нож, за което е обвинен Георги Николаев.

"Не на насилието": Втори национален протест в цялата страна

Втори национален протест се провежда днес в подкрепа на 18-годишната Дебора от Стара Загора, пострадала от брутално насилие от бившия си приятел. В София протестиращите се събраха пред Съдебната палата, предаде репортер на Novini.bg.

Министър Тагарев и Румен Радев обсъдиха как да се спре отливът на военни и да се модернизира армията

Предприемането на спешни мерки за кадровото обезпечаване на българската армия и неотклонни действия за ускоряване на нейната модернизация. Това бяха част от основните неща, които обсъдиха днес на среща на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Татяна Дончева: Превърнали сме насилието в норма. Няма насилник, който да не е видял насилие в семейството си

"Законът за домашното насилие е абсолютно излишен. Той е изкуствено привнесен от англосаксонската система", коментира пред БНР Татяна Дончева, юрист и бивш депутат.

Спират със закон свободната продажба на лекарства

Изрично законово регламентиране на продажбата на лекарства по лекарско предписание само срещу рецепта се предвижда в проект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ).
Проектът е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването. От обхвата на това задължение са изключени случаите, в които чрез болничните аптеки лечебните заведения прилагат терапия на настанените за лечение в тях пациенти.

Член на МГЕРБ е един от загиналите при катастрофата край Ловеч

Един от загиналите в тежката катастрофа край Ловеч е Христо Николов от МГЕРБ-Ловеч.

Български фонд за жените иска оставката на Вежди Рашидов като депутат

Български фонд за жените иска оставката на Вежди Рашидов като депутат. От фондацията посочват, че екипът ѝ е следял вчерашното извънредно заседание на парламента за промените в Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН), а именно - разширяване на кръга от лица, които са били или се намират в интимна връзка, които да бъдат защитени от закона.

Шефът на военното разузнаване на Украйна разговаря на четири очи с Тодор Тагарев

Началникът на Главно управление "Разузнаване" на Министерство на отбраната на Украйна генерал-майор Кирило Буданов и водена от него делегация бяха на официално посещение в България.

До края на седмицата кабинетът представя спешен план за защита на жертвите на домашно насилие

До края на седмицата кабинетът ще представи спешен план за защита на жертвите на домашно насилие. Това заяви в Пловдив министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, цитирана от БНР. Тя припомни, че Николай Денков разпореди на няколко министерства, сред които и социалното, да набележат необходимите мерки за това.

Мъж се изкъпа в Безбожкото езеро в Пирин

Възмутени граждани сигнализираха за турист, който се е изкъпал в защитеното Безбожкото езеро. Това става ясно от публикация във фейсбук групата "Група за планински преходи".

Спасяват пострадало 15-годишно момче под връх Вихрен

Планински спасители провеждат акция след сигнал за пострадало 15-годишно момче под връх Вихрен, съобщиха от Планинската спасителна служба.

Акцията вече е започнала, към пострадалото момче са се отправили спасители от отряда в Банско, посочиха от ПСС. По първоначална информация момчето е паднало и си е ударило главата в тила. Инцидентът е станал под връх Вихрен, в посока Кабата. Момчето е било с група от пет човека, казаха още от Планинската спасителна служба.

Вчера планинските спасители от отряда в Банско проведоха акция транспортиране на пострадал в района на връх Полежан в Пирин чуждестранен турист. В акцията участваха и отряд от авиобаза "Крумово" с военен хеликоптер.

СЕМ с остра позиция по повод коментар на Денков за работата на регулатора

Съветът за електронни медии намира за недопустими оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на СЕМ. Изразеното по време на двумесечния отчет под формата на интервю показва непознаване на правомощията на органа, определени в Закона за радиото и телевизията; незнание по отношение дейността на кои лица е компетентен СЕМ; неразбиране, че професионалните стандарти за журналистическа дейност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“.

Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и препоръките във всеки един от докладите на Европейската комисия по върховенството на правото, като коригират собственото си поведение по отношение на независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната.

Съветът за електронни медии обръща внимание, че за изминалата година е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на правомощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по темата за войната в Украйна, които включват и анализират проблема с дезинформацията.

За последните 6 години над 50 000 деца са върнати обратно в училище, отпадащите намаляват с 40 на сто

Над 50 хиляди деца са върнати обратно в класните стаи за последните 6 години, а отпадащите намаляват с 40 на сто. Това обявиха от Координационния механизъм за обхващане, задържане и връщане на децата и учениците в образователната система, цитирани от БНР.

Жестока катастрофа с три жертви край Ловеч, други двама са тежко ранени

Катастрофа в Ловешко взе три жертви, а двама души бяха тежко ранени. Инцидентът е станал в нощта срещу вторник.

Арх. Любомир Пейчев: Свободно общество няма как да е щастливо с надвиснал над главите ни шмайзер на окупационна власт

"Обществото ни е все по-разделено. Все още няма физическо място, където колективната ни памет да се архивира, изследва и да се показва на хората. Фактът, че все още в училището не се изчучава това минало е достатъчно ясен за ситуацията в страната". Това коментира пред БНР арх. Любомир Пейчев.

Николай Денков отговори на СЕМ: Проблемите ви са резултат от феномена на „широко затворените очи“

Крайно време е Съветът за електронни медии (СЕМ) да се опита да види какво може да направи, за да се справи с проблемите на дезинформацията, хибридните атаки и неспазването на етичните правила, а не да обяснява какво не може да направи. Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков след въпрос за днешната позиция на медийния регулатор, повод за която стана негово изказване.

Съдебни лекари по случая "Дебора" отказаха за нова експертиза

Съдебните лекари, които трябваше да изготвят новата петорна експертиза по случая "Дебора", са си направили самоотвод, съобщи bTV.

Пиянски скандал пред нощно заведение в Стара Загора в 4 часа сутринта завърши с двама арестувани

Районната прокуратура в Стара Загора е повдигнала обвинение срещу двама мъже за хулиганство и нанасяне на телесна повреда на полицейски служители пред нощно заведение. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив, цитирани от БТА.

Иван Гешев: Сглобката еволюира в интимна коалиция

Сглобката еволюира, като удари дъното и прерасна в нещо повече. Роди се Интимната коалиция, която уверено ни поведе към най-срамния период за българския парламентаризъм. Период на некомпетентност, безпринципност и безотговорност.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПП ей pa си

    14 1 Отговор
    Защо Киро кривоустий е на снимката?

    Коментиран от #6, #11

  • 2 А бе

    4 9 Отговор
    Коя копейка заработи най-много днес? Няма ли и Ударник за деня?

    Коментиран от #3

  • 3 троловете

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "А бе":

    "Българин" и "Русофил", заработиха най-много центове и ги обърнаха в копейки! Събират за смяна на пола и после беж към окопите да обслужват войниците!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този или ще виси Укрите скандираха

    7 1 Отговор
    " На гиляку !" и "На ножи !" . Подхожда в нашият случай.
  • 6 Ами защото

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "ПП ей pa си":

    Цените на горивата и на храните пак тръгнаха нагоре, данъци и ток са следващите.
  • 7 123456

    4 1 Отговор
    Ох , да имаше един парапет тукаааа
  • 8 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Всички изброени вносители са кадъни на ДПС
  • 9 Новото АЗ

    3 1 Отговор
    Кой вятър го довя тоя търговски пътник празнословец?
    Тоя и майка си ще продаде за пари!
    Едни жълти павета не могат да наредят като нормалните хора, а те закони ще оправят!
    Готвя за ни сготвят в целия този конфликт тези мекерета!
  • 10 Читател

    4 2 Отговор
    Цялата им съдебна реформа се състоя в това да махнат Гешев(които си беше за махане) и да сложат Сарафов който да им пази гърба заради предателствата които вършат по нареждане от ПОСОЛСТВОТО и да изперат Имиджа на Борисов. С две думи "ШАРЛАТАНИ ООД"
  • 11 БАКЛАВА

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "ПП ей pa си":

    А ти на м@йк@ ти пт.к@Т@ ли прдпочиташ да е изтипосана на снимката ,всички я предпочитаме 👃
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол