Last news in Fakti

3 Септември, 2023 11:11 1 720 53

Росица Матева: Британският посланик беше в ЦИК, защото помогна за срещата със "Смартматик". Визитата нямаше "заден план"

  • росица матева-
  • британски посланик-
  • среща-
  • смартматик

"Едно от първите неща, които трябва да направят общинските избирателни комисии, е да определят броя на мандатите в Общинските съвети на територията на съответната община и тогава ще имаме информация колко общински съветници в цялата страна ще избираме, което се изчислява по определена формула, разписана в Изборния кодекс", обясни още Матева

Росица Матева: Британският посланик беше в ЦИК, защото помогна за срещата със "Смартматик". Визитата нямаше "заден план" - 1
Снимка: БГНЕС

"Британският посланик в България присъства на срещата в ЦИК, защото той ни помогна да осъществим тази среща със "Смартматик". Фирмата има централа в Лондон и чрез съдействието на посланика на можехме да осъществим тази среща, на която да присъства представител на "Смартматик". До момента ние бяхме разменили доста кореспонденция във връзка с необходимостта да се надгради софтуерът, който притежава държавата, защото за първи път ще се гласува на общи местни избори с машини и трябва да бъде доработен и развит този софтуер. Единствените, които могат да го направят, това са създателите на софтуера, а именно - "Смартматик". ЦИК прецени, че само с писма няма как да се случи това. Трябваше да проведем този разговор, но за да пристигне някой от фирмата, ни трябваше и съдействието на британския посланик".

Това обясни пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на ЦИК, във връзка с проведена по инициатива на Комисията среща, на която са били поканени и са присъствали и вицепремиерът Мария Габриел и финансовият министър Асен Василев.

Тя беше категорична, че срещата не е имала "заден план" и добави:

"Посланикът на Великобритания присъства само в това качество. Няма заден план. Разговорът беше проведен между ЦИК и "Смартматик". Г-жа Мария Габриел и Асен Василев присъстваха от страна на правителството, защото изборите са работа на цялата държава, според ЦИК са и въпрос на национална сигурност. Не е по силите само на ЦИК да се справи с това. Изборният кодекс е предвидил и доста други органи, включително Министерският съвет, да имат участие в организацията на тези избори".

По думите на Росица Матева софтуерът за изборите е собственост на българската държава, но за да бъде доразвит, ще трябва и съдействието на фирмата "Смартматик".

"Ще ни стигне времето за подготовка на местните избори на 29-и октомври", заяви в предаването "Неделя 150" зам.-председателят на ЦИК и добави:

"ЦИК започна подготовка за местните избори веднага след приключване на работа по извънредните парламентарни избори на 2-ри април".
"Едно от първите неща, които трябва да направят общинските избирателни комисии, е да определят броя на мандатите в Общинските съвети на територията на съответната община и тогава ще имаме информация колко общински съветници в цялата страна ще избираме, което се изчислява по определена формула, разписана в Изборния кодекс", обясни още Матева.

От ЦИК не сме инициирали промяна на срока между изборния ден и балотажа, уточни тя:

"Преценката е на законодателя, ако реши да има промяна в Изборния кодекс. Там е посочено, че ако има балотаж, той трябва да бъде насрочен до 7 дни след първия тур. ... И със 7-дневния срок ще се справим"


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаххаха

    63 4 Отговор
    Даже вече не се крият.Сега сигурно съгласуват кметовете.Да не излезе някое запише,което никой няма да отрече ама всички ще се скарат,че не е трябвало да се пуска.

    Коментиран от #3

  • 2 факт

    43 3 Отговор
    Тоз пък кой му иска мнението !! Да си гледа държавата ,че бледоликите я превзеха !!
  • 3 Име

    55 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хаххаха":

    Няма нищо за криене.
    Кметовете вече знаят кой ще остане и кой ще бъде сменен.
  • 4 ЦИК, СИК, ВИС

    71 3 Отговор
    Британския посланик е осигурявал логистиката !
  • 5 Сталин

    49 3 Отговор
    На последната среща на Г20 Клаус Шваб каза ,вече не е нужно да се ходи на избори,изкуствения интелект ще решава коя партия ще спечели изборите,та това означава че България е вече напред в бъдещето,защото машините за гласуване решават кой да управлява в България където контрола на софтуера е в посолството.Само че има малка грешка в софтуера на изкуствения интелект в графата където се посочва партиите в интерес на кого работят , вместо в интерес на България е посочено в интерес на посолството и изкуствения интелект ни избра Тулупа и Киртака да управляват колонията.Ама вие не се притеснявайте пийте си спокойно ракията и вече не е нужно да вдигате задните части да ходите да гласувате ,изкуствения интелект ще направи България велика.
  • 6 Матева

    32 2 Отговор
    Не заден план а ,,заден двор,, дадох.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кочо

    53 7 Отговор
    С 3 думи казано, никакъв проблем няма да има, ако подполковник Митрофанова акостира в ЦИК и започне да дава указания!

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 А бе,

    17 4 Отговор

    До коментар #8 от "Кочо":

    нека там се върти украинската Митрофанова !

    Коментиран от #18

  • 12 123

    25 2 Отговор
    Всичко е ясно посолството каза ние приеме смешници бг
  • 13 Каквато вяра да

    25 1 Отговор
    Изповядваш, лъжата все е грях и се наказва!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 абг

    12 3 Отговор
    Това са нормални неща, не трябва да се притесняваме, човекът все пак е помогнал !
  • 17 да да

    20 1 Отговор
    измамата е ясна .....
  • 18 Кочо

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "А бе,":

    Украинската Митрафана се казва Юдашчук! Олеся Юдасчук!
  • 19 Урсула

    27 1 Отговор
    Добре че е бил Британският посланик!:) Иначе как ще осъществите тази среща!:) Между другото UK от години не е в ЕU ! Та , какъв го дири в България?!
  • 20 Селянин

    22 2 Отговор
    Ала бала ница
    изборна паница.
    В посолствоТо е сътворена
    от Юда осветена,
    кривоусмихната и с цвят на дъгата
    ще се поднася тя на раята.
  • 21 мдаа

    20 1 Отговор
    Такива прояви, като посещението на американския посланик в партийните централи на ПП и ДБ, както и посещението на британския посланик в ЦИК преди местните избори, се прави само в колониите. Там всичко е ясно - в колонията изборите са проформа, колкото да се създава усещане за демокрация и възможността после да се каже на електората - такива сте си избрали, ще си ги търпите, сами сте си виновни. Мисля, че е време вече да разкараме марионетките като депутати, правителство, кметове и други мъпети, които обичат да проявяват самоинициатива и да вредят повече, отколкото са им дали указания. Време е САЩ и Великобритания открито да управляват България и да поемат отговорността за това.
  • 22 Даааааа

    17 1 Отговор
    Празни приказка за наивници.
  • 23 Кочо

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сталин":

    Може! Първо, комисиите са все от едни и същи представители и вариантите са различни! Пишат протокола така, че представените да са доволни, за сметка на непредставените! Тоест, ти си представител на БСП, имате 10 гласа, но ви пишат оше 5, за сметка на някакви, които не присъстват! Другия вариант е да мълчите и си траете, защото работите в пощата и много добре знаете от кого зависи да не останете без работа! Трети вариант - протокола е готов, вие си отивате дома, а, посочвам реален случай, гербераскинята отива да го предава в РИК! там и се присмиват, че не може един протокол да напише, връщат я 9 пъти, предала последна, но този протокол вече не е оня протокол, който сте видели първоначално! От телевизора обявяват резултатите, а вие, ако имате желание и смелост - оспорвайте! Сам противника на машинното гласуване Михаил Константинов показа протокол преправян 40 пъти и обвини неграмотната комисия! Има и повече от 40! След такъв ремонт, какво от истината е останало, според Вас? Отделно, правене невалидни бюлетините на врага, по модела ,,Иван Тотев"! Отделно, разделянето и броенето на юнашко доверие от членовете на комисията за по бързо и хвърляне в чувала!
  • 24 Матей

    9 1 Отговор
    Къде е тоа, акъл да дава !?
  • 25 Лъжат ежедневно

    10 1 Отговор
    Приказки за приспиване на бабите! Вс фирма, като усети келепир, пътека прави заради печалбата.
  • 26 Гост

    14 1 Отговор
    Верваме ти, лельо
  • 27 Хасковски каунь

    11 1 Отговор
    И тоя прави само логистика. Няма майтап.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пенчо

    15 1 Отговор
    Айдеее, тая за ептен балъци ни взе ... За чий за да се свържеш с фирма, на която едър клиент ти е нужен посланик ???? При това офиса им за Европа е в Холандия
  • 30 УСА боклук

    11 1 Отговор
    Само от наша страна имаше "заден план". От тяхна беше " преден план"
  • 31 Кочо

    7 1 Отговор
    Но, това са несъществени неща, а и да са съществени, вие нямате влияние над тях! Компромис няма! Фалшификации, изпиране на мутри в управлението, войнолюбци - всичко е позволено, щом трябва да се задоволят интересите на господарите! За Кочо е важно, че тази и нейната председателка са много приятни милфки, а резултатите от вашия вот нямат нищо общо с техния живот!
  • 32 2222222

    14 1 Отговор
    Браво,Петров само е съдействал,посолството и то .Ние май сме много зависими.Вижда се че от Денков нищо не зависи,само дето излиза по телевизията със стресната физиономия и се мъчи да доказва колко е независим.

    Коментиран от #36

  • 33 345

    8 1 Отговор
    Посланнико нямй работапо нашите учреждения.да си гледа работата за която е дощъл
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Макето

    13 1 Отговор
    Продажници! Кога ще допуснат българския посланик в ЦИК на Великобритания? Никога, ама Ганьоооо
  • 36 345

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "2222222":

    Международна колония
  • 37 ИЗБИРАТЕЛ

    12 0 Отговор
    На въпроса за посланика да отговаря Габриел и дребния, а не вророразрядни чиновници.
  • 38 Няма такава държава !

    16 0 Отговор
    Викнете и американския посланик да ви осигури ролки за машините.Ния сме по-зле от тези в Африка,където се разбунтуваха
    срещу колониалистите !
  • 39 ха ха

    9 0 Отговор
    и на КОЙ даде флашката с кодовете ? щото жирафа си ги има още от евро съюза , значи на коки , без заден план
  • 40 Ясно

    8 0 Отговор
    Значи кметовете на София и половин България скоро ще е някой братчед на Риши (лондоския бивш кмет, настояш премиер.
  • 41 Да спрат с тези

    11 0 Отговор
    НелепиОправдания и аргументи. Никое чуждо лице, дори и български политици нямат място в Цик!!! Смешници.
  • 42 Румен Американеца

    11 1 Отговор
    Помага човека, в ЦИК никой не говори английски, посланикът превежда, съгласува, одобрява, не може без посолстваТА да стаеа ала бала.
  • 43 Пешо

    5 0 Отговор
    Не вярвам
  • 44 Механик

    7 0 Отговор
    Още ли има слепци?
    Сигурно има и са болшинство, щом с такива елемнетарни лъжи се оправдават недопустими прояви, които са си чиста измяна на Родината.
    Явно България вече я няма. Жалко, но справедливо. Ниеп оказахме, че не заслужаваме да имаме страна.
  • 45 факт

    9 0 Отговор
    Собствениците на "Смартматик" бяха уличени още преди 6 години в пране на пари и криене на данъци. Компанията е регистрирана в офшорната зона Барбадос. На тази офшорка България е поверила резултатите от изборите, разбирай съдбата си, като на всичкото отгоре ЦИК няма контакт с фирмата и се налага британският посланик да ходатайства. После не се чудете защо все повече българи предпочитат да отидат за гъби и не искат гласовете им да служат за легитимиране на престъпно избрана, всъщност назначена, власт.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 А бе идиоти

    6 0 Отговор
    Не разбрахте ли че чужди посланици нямат работа в национални независими органи нямащи отношение към външната политика а?
  • 48 Здрасти

    4 0 Отговор
    Ай де бе, повярвахме, ха ха
  • 49 Зайко Байко

    6 0 Отговор
    Тая те тка е 100% лъжкиня и фалшификатор на изборите.
  • 50 питанка

    6 0 Отговор
    От кога е правило посланиците на чужда страна да присъстват на срещите между фирмите? Тези нашите от "сглобката" съвсем на "балъци" ни правят. Денков и Габриел защо не обявят направо списъка с кметовете по градове и паланки, за да спестиме и някой лев и от изборите
  • 51 Каквото и да говориш

    6 0 Отговор
    И обясняваш англето мястото не му е там!Безобразие, още повече от Англия още от Руско-Турската война,където активно подпомагат османците та до безсмислените бомбандировки над София добро не сме видяли!БЕЗОБРАЗИЕ!
  • 52 така ли

    1 0 Отговор
    само за тая пуста задна прашка?!Ейй,нищо!Стават вече алашик ,без станбул тапия...
  • 53 А, и нашият

    1 0 Отговор
    посланник в ингилизия ходи у тяхното ЦВИК...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол