Last news in Fakti

5 Септември, 2023 22:06 1 958 26

Държавата в помощ на пострадалите от община Царево: 11 екипа, 35 служители и 2 групи водолази са на място

  • държава-
  • помощ-
  • пострадали-
  • царево-
  • екипи-
  • водолази

Служители на жандармерията, областната дирекция на МВР - Бургас и на Гранична полиция участват в евакуацията на хора. До момента от домовете им, от къмпингите и плажовете са изведени над 100 души

Държавата в помощ на пострадалите от община Царево: 11 екипа, 35 служители и 2 групи водолази са на място  - 1
Снимка: МС

Само за няколко часа правителството мобилизира всички възможни институции, за да помогне на пострадалите от тежкото наводнение в община Царево днес. Служители на няколко министерства работят на терен, за да овладеят последствията от бедствието и да защитят хората, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

На място са 11 екипа, 35 служители и 2 групи водолази от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас. Мобилизирани са допълнително хидромоторните модули от Регионалните дирекции на пожарната в Кърджали и Стара Загора. Служители на жандармерията, областната дирекция на МВР - Бургас и на Гранична полиция участват в евакуацията на хора. До момента от домовете им, от къмпингите и плажовете са изведени над 100 души. Обезпечават се сигурността и охраната по пътя от Приморско в посока юг.

В готовност за овладяване на последствията от бедствието са и модулни формирования за борба с природни бедствия от Министерството на отбраната. Военното формирование от състава на командването за логистична поддръжка в Бургас осигурява военнослужещи и високопроходима техника за доставка до пострадалите райони на сухи хранителни пакети и питейна вода, осигурени от областната управа.

В борбата с бедствието се включиха също министерствата на транспорта и съобщенията, на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на земеделието и храните.

Агенцията за социално подпомагане (АСП) изпраща експерти за огледи на пораженията и подготовка на помощ за пострадалите. Министерството на труда и социалната политика (МТСП) пусна електронна платформа за сигнали за бедстващи хора: https://www.mlsp.government.bg/signali-za-bedstvashchi-khora-v-obshchina-tsarevo. Екипи на ведомството ще съдействат на пострадалите хора да подадат заявления за кандидатстване за еднократна помощ до 1512 лв. Тя се отпуска за покриване на инцидентно възникнали нужди след оценка на нанесените от пороя щети. След подпомагането от АСП пострадалите семейства ще могат да кандидатстват за помощ до 2500 лв. за закупуване на електроуеди и друга покъщнина от фонд "Социална закрила" на МТСП.

Служители на „Напоителни системи“ ЕАД наблюдават нивата на реките и са в готовност за реакция при опасност. На някои рискови места са предприети мерки за превенция.

Звената на МРРБ работят в денонощен режим до овладяване на бедствената ситуация. Областно пътно управление – Бургас и „ВиК“ - Бургас се включиха в отстраняването на последиците от наводненията. АПИ предприе спешни мерки за почистване на републиканските пътища в района на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета. Заради пропадналия мост и нарушената инфраструктура от склад в Сливен е осигурен понтонен мост за пострадалия регион. Той ще бъде пренесен с няколко камиона.

Утре експерти от Министерството на туризма ще анализира състоянието на хотелите от най-засегнатите райони и нуждите от настаняване.

Областният управител на Бургас Пламен Янев организира щаб за улесняване на комуникацията между институции и граждани. Работи се по доставката на над 1000 пакета за бедстващите хора от БЧК и дарители. Силна подкрепа дойде от доброволци от страната - в Царево се очакват 4 амфибии, 2 джипа и офроуд линейка, както и 13 напълно екипирани доброволци, сред които са 1 лекар и 3 парамедици. От съюза на парамедиците също са готови да се включат обучени и дипломирани техни членове.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питам

    1 8 Отговор
    Как да стигна до Царево и Ахтопол - пътя нали е отрязан - има ли обиколен път искам да отида до Ахтопол ?

    Коментиран от #2, #6

  • 2 От София

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Питам":

    става въпрос
  • 3 Ветеринарен психолог

    17 6 Отговор
    Плъха,какво прави там?

    Коментиран от #5, #26

  • 4 АБЕ....КЪДЕ Е..3.03..🤔

    9 5 Отговор
    ДОНДУКОВ ДВЕ...ЗАЩО МЪЛЧИ....

    Коментиран от #7, #12

  • 5 ПИТАЙ УТРЕ В ПЛОВДИВ 20.30

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ветеринарен психолог":

    ФОЛКЛОРЕН УДАРЕН ИНСТРУМЕНТ..3.03...
  • 6 елементарно

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Питам":

    с плуване
    започни от Павлово от пристанището - през Дунав Рени и си там

    Коментиран от #10

  • 7 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "АБЕ....КЪДЕ Е..3.03..🤔":

    гледа стари записи от темата

    С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ

    Коментиран от #24

  • 8 Браво

    7 1 Отговор
    Сега ще свършат проблемите. Ще ги дават по телевизията. Няма никой да стачкува. За умишлено удавяне и разрушаване на печелившите бизнеси в печелившия курорт. Без умисъл, а и малко грешки.
  • 9 ами да кажа

    16 1 Отговор
    ще помагат щото понеже още не са помогнали на старите наводнени райони в страната ама нали идат избори и трябва да се прави впечатление на загриженост от лицемерите
  • 10 елементарен

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "елементарно":

    елементарен мислиш ли че си много оригинален?!?
  • 11 денков и сие

    12 3 Отговор
    са гола вода и шавар у джоба.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 абе

    13 2 Отговор
    Дребничкия премиер с хиликоптел ли е стигнал до там?
  • 14 Каква държава

    12 1 Отговор
    Няма държава а държавна мафия
  • 15 Дааа

    12 2 Отговор
    Държавата никога на никой не е помагала, нейната функция е точно обратната! Колкото американската държава помогна на хората от Мауи, толкова и колониалната администрация у нас ще помогне на българите!
  • 16 Винкело

    10 0 Отговор
    35... служители? Че те за подмокрен подлез в София повече отиват...
  • 17 Ха,ха,ха

    15 3 Отговор
    Денков,а сега да те видя ,с академични приказки не става иска БТР и много мъжки ръце. Викай си Тагарев и Габриел и запрятайте ръкави щом ще подаряват БТР-те и ще оставите хората без високо проходима техника. Не ви ли е срам , един Динко да има подходяща техника за бетствия ,а цяла държава да се затруднява. Или това е български народ ,а не украински,че да му помагате. Само подаяния от няколко лъвчета и голи приказки на никой няма да помогнат. Да се управлява държава не лесна работа,има
    нужда от стопанин и патриот ,а не от книжни плъхове и продажни министри.
  • 18 СНиколов

    10 0 Отговор
    В едни други кървави мордорски времена когато, всеки ден на всеки уличен стълб е бил окачван по едни репресиран десидент.
    Имеше едни неща наречени, трудови войски, транспотни войски и инжинерни войски,
    който в тая ситуация сега щяха да са задействани.

    Коментиран от #19, #22

  • 19 Харалампи ...

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "СНиколов":

    Само да питам, за един приятел. По статистическите данни колко български граждани са умирали на месец, тогава и колко сега умират?

    Коментиран от #20

  • 20 СНиколов

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Харалампи ...":

    Много добре заден въпрос подкрепям с две ръце.
    Обаче ако отговорът не отърва на това дето сега бълват по талавизора,
    дали ще публикуват тази информация ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 факуса

    2 1 Отговор
    помоща я видяхме в карловско,пак по кирташко ръководство
  • 24 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    а къде е киртака ,вездесъщия пожарникар ,пинокио с лодката от росенец,президента няма власт и не може да нареди нищо,и посолството мълчи
  • 25 Баце ЕООД

    0 0 Отговор
    Политиците ни са пълни боклуци... 30 години след дъжд качулка.
  • 26 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ветеринарен психолог":

    Селфита
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол