Last news in Fakti

6 Септември, 2023 07:45 2 512 12

С богата програма Пловдив чества 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

  • пловдив-
  • програма-
  • съединение на българия

Кулминацията на честванията е тази вечер с тържествената заря-проверка на площад „Съединение"

С богата програма Пловдив чества 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия - 1
Снимка: БГНЕС

С богата програма Пловдив чества 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и празника на града. Президентът Румен Радев ще вземе участие в тържествената церемония по отбелязването на годишнината. Кулминацията на честванията е тази вечер с тържествената заря-проверка на площад „Съединение", съобщиха от община Пловдив, цитирани от БТА.

Отбелязването на годишнината от Съединението и празника на Пловдив започват в 10:00 часа с тържествен молебен, отслужен от Пловдивския Митрополит Николай, в Катедрален храм „Света Богородица". В 11:30 часа ще бъдат положени венци и цветя пред паметната плоча на майор Райчо Николов, която се намира до Римския стадион на главната улица в града. Празничната концертна програма започва в 12:00 часа с участието на Биг Бенд Пловдив с диригент Николай Гешев. Концертът ще се състои на ул. „Иван Вазов" в отсечката между ул. „Авксентий Велешки" и ул. „Кръстьо Пастухов".

В 12:00 часа кметът на града Здравко Димитров и председателят на Общински съвет - Пловдив инж. Александър Държиков ще връчат отличието „Почетен гражданин на град Пловдив" на джаз музиканта Огнян Видев и актьора от Драматичен театър Пловдив - Стоян Сърданов. Церемонията ще се състои в зала „Съединение" на Регионалния исторически музей – Пловдив.

Участниците в 48-ят Международен маратон „Съединение“, чието начало е площадът в град Съединение, ще бъдат посрещнати в 12:00 часа на площад "Съединение" в Пловдив. Спортното мероприятие променя маршрутите на 11 градски автобуса и спира движението на моторни превозни средства по булевардите "Васил Априлов", от табелата за начало на град Пловдив при входа откъм Голямоконарско шосе до кръстовището е бул. „Шести септември“ и по "Шести септември" до кръстовището с бул. „Цар Борис III Обединител“.

Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие" ще се състои в 18:30 часа на площад „Централен", пред Военния клуб. По повод празника ансамбъл „Тракия" и Гвардейският представителен духов оркестър ще представят на пловдивчани и гости на града съвместен концерт на Античния театър от 19:00 часа.

В 19:45 часа в Регионален исторически музей, Зала "Съединение", ще бъде представена изложбата „Дарителството има значение".

Тържествена заря-проверка ще започне в 20:30 часа на площад „Съединение". В 20:45 часа президентът Румен Радев ще произнесе слово по повод празника. На гражданите, които желаят да присъстват на мероприятието, достъп до зоната за сигурност ще бъде осигуряван след 18:30 часа през три пункта за проверка: на бул. „6-ти септември" и ул. „Димитър Цончев" (при сградата на Прокуратурата); при бул. „6-ти септември" и ул. „Св. Климент" (при подлеза) и при бул. „6-ти септември" и ул. „Петко Каравелов" (до ДЗИ-Пловдив).

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван. За времето от 16:00 ч. до 22:30 ч. се въвежда забрана за използването на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната на провеждане на мероприятието.

Концертната програма за празника продължава в 21:00 часа с концерт на Теодосий Спасов Фолк Квинтет на ул. „Иван Вазов".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 5 Отговор
    Трите официални езика на Кочината.

    Коментиран от #2

  • 2 кяур

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    ама как ви се пръска гаzoпроvода 😄
  • 3 Съединението е признато първо от

    3 4 Отговор
    Великобритания затова и България остава съединена ако не беше признато обединението от Великобритания не се знаеше какво щеше да ни се случи
    Честит праздник
  • 4 Хаха

    2 0 Отговор
    А защо Обикновени граждани няма да могат да поднасят венци на празника на Съединението 🤣
    Тва само за богоизбраните
  • 5 Не го

    2 3 Отговор
    обичат големия празник русофилчетата и това е!
  • 6 Софийски

    3 2 Отговор
    Празник забравен през комунистическото робство, болгаромразците празнуват сред три дена.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ха сега де,

    4 3 Отговор
    Да видим днес как Радев ще свърже Съединението с Русия, която категорично е била против него.

    В записките на началник-щаба на руската армия във връзка с войната от 1877/1878 г. и в заключението на специалното строго секретно съвещание от 21.08.1881 г. се отбелязва: "безусловното господство във водите на Черно море представлява за нас задача от първостепенна и най-голяма важност"...
    ... "Настоящото движение на българите аз не одобрявам - пише руският император, - те не ни послушаха, действаха тайно, съвети не потърсиха, нека сега сами сърбат кашата от тях сварена. Според мен, докато княз Александър (Батенберг - б. м.) се разпорежда със съдбата на българите, нашата намеса в българските дела е съвършено невъзможна и безполезна. Според мен - продължава Александър III - ние трябва да имаме една главна цел: това е завладяването на Константинопол, за да можем веднъж завинаги да се утвърдим в проливите и да знаем, че те ще бъдат в наши ръце. Това е в интересите на Русия и това трябва да бъде нашият стремеж, всичко останало, ставащо на Балканския полуостров, за нас е второстепенно". (вестник ДУМА четвъртък, 06 Септември 2012 / брой: 208)
  • 9 6-6-6

    6 1 Отговор
    Ние Пловдивчани, и други будни граждани, инициираме днес подписка за референдум с цел отделянето на Източна Румелия от паразита София!
    Десетилетното делене на р. България на София и провинцията ,днес добива логичния завършек с нашите действия. Над 50% от приходите в републиканския бюджет идват от окръг Пловдив,но остават за София и С.България. Труда на гражданите и благата,които произвеждаме трябва да остават тук. За развитие на нашата инфраструктура и бит,а не както до сега да бъдем грабени.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Общество

    0 1 Отговор
    Помнете историята си, а не митовете за нея! Защото Съединението не радва всички Велики сили, особено Русия...

    "Заради последните действия на българите, които ние не одобряваме и за нас са нежелателни, би било непростимо и даже престъпно спрямо Русия да се караме и да водим война с Турция, а може би и с Европа. Ние трябва да имаме една-единствена главна цел - завладяването на Константинопол, за да се установим завинаги на Проливите и да знаем, че Константинопол винаги ще бъде в наши ръце. Това е в интерес на Русия и към това трябва да се стремим. Всичко останало, случващо се на Балканите, за нас е второстепенно. Стига сме се правили на интересни в ущърб на истинските интереси на Русия! Славяните сега са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях!"
  • 12 гост

    2 0 Отговор
    В началото на 1885 г. когато се създава БТЦРК начело със Захари Стоянов се издига идеята за ОБЕДИНЕНИЕ на Княжеството, Източна Румелия и Македония, като в Македония трябвало да избухне въстание. По-късно се отказват от Македония и се насочват към СЪЕДИНЕНИЕ на първите две области. След успеха на акцията въпроса става от компетенцията на великите сили. Избухва и Сръбско-Българската война. Първоначално се подписва през януари 1886 г. Споразумение между османската империя и Княжеството за назначаването на Александър Батемберг за генерал губернатор на Източна Румелия, оспорено от Русия заради името на княза. Следва Букурещкият договор за прекратяването на войната подписан от една от Сърбия и от Друга от Осм. империя и княжеството, защото е васално. На Цариградската конференция на великите сили проблемът окончателно е решен ЮРИДИЧЕСКИ НА ПРИНЦИПА НА ДУАЛИЗМА: КНЯЗЪТ НА БЪЛГАРИЯ /без да се споменава име/ СЕ НАЗНАЧАВА ЗА ГЕНЕРАЛ-ГУБЕРНАТОР НА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ. Така формално не се нарушава Берлинския договор,но империята запазва правата си върху имуществата си в областта. Фактически двете области се обединяват с допълнителните избори за депутати в БЪЛГАРСКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА НА 1886 Г. Със СЪЕДИНЕНИЕТО, обаче отпада идеята за даване автономия на балканските вилаети на империята записана в решенията на Берлинския конгрес. Силите се опасянат, че АВТОНОМИЯТА Е КРАЧКАТА КЪМ ОБЕДИНЕНИЕТО............./от тук, който има капацитета може да си направи и
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове