Last news in Fakti

7 Септември, 2023 23:30 2 042 4

Важните новини във ФАКТИ на 07.09.2023 г.

  • ден на национален траур-
  • тома биков-
  • 12 моста-
  • стойчо стойчев-
  • румен христов-
  • адмирал емил ефтимов-
  • андрей райчев-
  • георги кадиев-
  • ангел кунчев-
  • борис попиванов-
  • симитли-
  • николай денков-
  • райски газ-
  • закон-
  • фонд за бедствия и аварии-
  • ахтопол-
  • цалево-
  • юлиан попов-
  • военни инженери-
  • премиер-
  • кметски избори-
  • банкова измама

В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени. Преди началото на правителственото заседание днес премиерът и министрите почетоха тяхната памет с едноминутно мълчание

Важните новини във ФАКТИ на 07.09.2023 г. - 1
Снимка: МС

Правителството реши: 8 септември е Ден на национален траур за жертвите, загинали при потопа в община Царево

Утрешният 8 септември ще бъде Ден на национален траур за жертвите, загинали при наводненията в община Царево на 5 септември 2023 г., реши правителството. В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени. Преди началото на правителственото заседание днес премиерът и министрите почетоха тяхната памет с едноминутно мълчание.

Тома Биков: Когато виждаме катастрофите на пияни и дрогирани със скъпи коли, това е "престижно" в българското общество

Министерството на културата е едно от най-недофинансираните министерства. От отношението към културата в България произлизат най-различни други проблеми. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Тома Биков, който от днес оглави Комисията по култура и медии.

12 моста в района на Царево са напълно разрушени или частично увредени от потопа

Десетки милиони ще са нужни за възстановяване на щетите след потопа на Черноморието. 12 моста в района на Царево са напълно разрушени или са частично увредени от стихията. През целия ден на място се правеха огледи. Трети ден след бедствието, водите на места в курорта все още не могат да се отекат в морето. Районът на къмпинг „Нестинарка” е най-засегнат. Целият трафик бе пренасочен през мост, който вчера се отвори и се наложи да бъде ремонтиран, разказват от Нова телевизия.

Стойчо Стойчев: Радев обикновено е в остър разлом с всички кабинети, освен с тези, които той е назначил

"Хоризонтът на правителството е поне до европейските избори догодина". Тази прогноза направи пред БНР доц. Стойчо Стойчев, политолог и университетски преподавател. Той уточни, че ако някой очаква на предстоящата до края на седмицата лидерска среща Бойко Борисов и Кирил Петков да се разберат, че коалицията приключва и управлението се разпада, ще бъде разочарован:

Румен Христов: Ние не печелим от тази коалиция. Имаме забележки към дадени министри, но е рано да се търси отговорност

Беше направено всичко възможно да се овладее ситуацията, но природната стихия бе неудържима. Това е дъжд, изсипал се в кратък период от време. Говори се колко са били замърсени деретата. Няма как да се върнат загиналите. Съболезнования на техните близки. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС и лидер на десницата Румен Христов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Адм. Ефтимов: Работим по осигуряване на сухопътна връзка между квартала на Царево „Василико“ и централната част

Готовността на армията е денонощна, но се спазва определен регламент. Това каза в „Лице в лице“ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. На пети септември получихме информация от кабинета на премиера. Заедно с министъра задействахме мерки за спасяване на човешки животи. Вертолети бяха приведени в готовност, както и самолета „Спартан“, каза той.
По думите му областният управител и кметът на Царево действали много добре.

Андрей Райчев: Кабинет ще има, докато му е изгодно на Борисов. Той си играе като котка с мишка с тях

„Няма никакво стопляне на отношенията между президента и премиера. Има нормализиране“. Това коментира в предаването „Лице в лице“ социологът Андрей Райчев.

Кадиев: Очаквам да има все повече подобни бедствия като в Царево. 60 млн.от бюджета за справяне с бедствията са малко

„Сметките за ток ще нараснат и то с много. Държавата ще гарантира ниска цена на търговците на ток на 60%, останалите те трябва да намират на свободния пазар, където цената е по-висока. КЕВР вече няма да може да дава таван на цената. Не съм против свободния пазар. Във всички държави в Европа битовият пазар на ток е на свободния пазар, но там е уредено по друг начин – има квота на субсидирана цена, над която вече всичко е на пазарна цена”. Това заяви в студиото на „Денят на живо” бившия заместник-министър на финансите Георги Кадиев по Nova News по повод планираното излизане на свободния пазар на ток за битовите потребители.

Ангел Кунчев: Остава в сила препоръката да не се пие вода от чешмите в селищата на община Царево

Остава препоръката да не се пие вода от чешмите в населените места в община Царево, докато не бъдат получени два последователни резултата, че водата е годна за употреба. Това каза пред депутатите от здравната комисия главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БНР.

Доц. Борис Попиванов: Войната, която на всички фронтове този кабинет се опитва да стартира, продължава

Мнозинството няма да се разпадне, но е доста вероятно след местните избори ГЕРБ да поиска повече власт". Тази прогноза направи пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Борис Попиванов.

Два нови труса в района на Симитли са регистрирани през днешния ден

Два нови труса са регистрирани в района на Симитли, съобщават от Сеизмологичния център на БАН. Първият от тях е с магнитуд 3.2 по Рихтер, а вторият с 2.4. Трусовете са регистрирани след 13.00 часа.

Денков: Всички лица под риск бяха изведени от региона на Царево. Комисия ще търси причината за бедствието

Утре ще бъде сформирана временна експертна междуведомствена комисия, която да извърши проверка на състоянието на инфраструктурата и причината за бедственото положение по Южното Черноморие. Това каза премиерът Николай Денков преди началото на днешното заседание на Министерски съвет. То започна с минута мълчание в памет на жертвите на наводненията в Царево, съобщават от Нова телевизия.
По думите му комисията ще бъде председателствана от зам.-министъра на околната среда и водите Петър Димитров. "Като членове ще вземат участие представители от МОСВ, МРРБ, Министерство на земеделието, АПИ и други институции, както и представители на областната администрация на Бургас и от засегнатите общини. При необходимост председателят ще привлича за участие в работата и представители от други министерства и организации. В тридневен срок от издаване на заповедта съответните министри, ведомствата, областният управител и кметовете на засегнатите общини следва да уведомят комисията за своите представители. В 14-дневен срок от първото заседание комисията следва да представи доклад, с констатации и предложения за коригиращи действия, включително изменения на нормативната уредба. Контролът по изпълнение на заповедта ще осъществявам лично", посочи той.

Райският газ ще се използва само в производството на храни

Народните представители приеха на второ четене промените в Закона за храните. Със 153 гласа “за” депутатите приеха употребата на диазотен оксид (райски газ) като добавка в храни да се допуска в обекти за производство и преработка на храни, както и заведения за обществено хранене, когато диазотният оксид се използва като добавка в помещенията за приготвянето на храни.

Без шофиране за година и 3 хиляди лева глоба за нарушение на жп прелез

Парламентът прие на първо четене четирите законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, предаде БНР.

Асен Василев: Във Фонда за бедствия и аварии има средства за пострадалите от наводнението райони

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председателят на Комисията по бюджет и финанси проведоха среща с министъра на финансите Асен Василев и зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев относно финансовите въпроси, свързани с дейността на ведомствената комисията за подпомагане при бедствия и аварии, съобщи БНТ.

463 л/кв.м. в Ахтопол: Това е рекордът за валежи у нас, регистриран през 1994 г.

Рекордът за валежи в България е регистриран през 1994 г. в Ахтопол и е от 463 литра на квадратен метър. Този валеж е бил за 23 часа и половина и е регистриран на 6 и 7 октомври 1994 г. Това е абсолютният рекорд - екстремум, на валежите в България, откакто имаме синоптични наблюдения.

30 милиона лева са щетите в Царево

Щети за 30 милиона лева са нанесени по инфраструктурата от наводненията в община Царево. Това каза кметът Георги Лапчев.

Междуведомствена комисия започна оглед на разрушенията на територията на общината. Предстои да бъде извършен и втори оглед. Междувременно обстановката се нормализира, а наводнените райони се разчистват от кал и наноси.

"Хората получиха абсолютно лично всичко онова, което е необходимо за тях. Единствено останаха огромните щети, които сега предстои да бъдат отстранени. Министерски съвет се надявам в най-скоро време да вземе решение, с което да бъдем подпомогнати с финансова помощ. Необходими са приблизително 30 млн. лева".

Междувременно се нормализира ситуацията след наводненията в община Царево. Днес се правят огледи, за да се опишат щетите. Няма населени места без достъп, а там където мостовете са компрометирани има полиция, която отбива пътуващите.

Такава е ситуацията с моста след Царево в посока Ахтопол. Градчето бе пощадено от водната стихия, наводнени са били приземни етажи на крайбрежната улица, казаха местни.

"Бяхме откъснати от света. Заради падналите мостове нямахме контакт. В Ахтопол нямахме такива разрушения, каквито има нагоре. Няма пострадали хора, наводнени са няколко мазета".

"Щом на къмпинга не са се оплакали от наводнения, значи е нямало такива бедствени положения. Щом сме излезли да си пием кафето, значи, всичко е нормално и спокойно".

В Лозенец също продължават дейностите по разчистване. В ниската част на селището бяха наводнения каравани и хотели.

Кметът Женя Гандиева каза че социални работни правят описи и тепърва ще е ясно колко са щетите.

Бурното море не спря плажуващите.

Екоминистърът: Замърсяването е нормално след буря

Замърсяването по Черноморието в засегнатите от наводненията райони не е тежко, то е нормално след буря. Предполагам, че за няколко дни ще се успокои, каза пред журналисти в парламента министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по повод бедствието на територията на Царево. Обилните валежи в района доведоха до наводнения и сериозни материални щети, четирима души загинаха.

Разбира се, има замърсяване в резултат на наводненията, посочи Попов. По думите му това са временни замърсявания и нивата им се оценяват в момента, а отговорните институциите следят ситуацията. Проверяват се информации в социалните мрежи за изхвърлени предмети, „за вероятни зауствания“, каза още министърът. Той добави още, че хората не трябва да влизат в морето, а водата да се използва само за битови нужди.

На въпрос има ли изсичане и дали това е причина за наводненията, Попов отговори: „Не, не е причина. Изсичания има, да“, предаде БНТ

Военни инженери извършват оглед и оценка на мостови съоръжения в Община Царево

Военнослужещи от инженерните формирования в Българската армия в момента извършват оглед и оценка на щетите нтри мостови съоръжения в районите, пострадали от големите наводнения на 5 септември. Правят се разчети за построяване на мост, свързващ централната част на Царево с квартал „Василико“.

Николай Денков: Въоръжаваме бреговата охрана с ракети, никой да не смее да доближи черноморските ни градове

България е започнала да оборудва с ракети бреговата охрана, като целта е „никой да не смее да доближи черноморските градове“ на страната, съобщи премиерът Николай Денков в четвъртък, 7 септември, докато отговаряше на въпроси на граждани, зададени му от потребители във „Фейсбук“.

Политолог: София не може да има ляв кмет, въпросът е кой от десните кандидати ще спечели

Битката за София, както и за големите градове ще е особено ожесточена. Това прогнозира пред Euronews Bulgaria политологът Петър Чолаков относно местните избори наесен. По думите му големият въпрос е кой десен кандидат ще спечели изборите в столицата. „Защото София трудно би имала ляв кмет“, смята Чолаков.

43-годишна жена изтеглила под чужда самоличност два кредита по 50 000 лева в съучастие с мъж на 46 години

Действия по разследването на престъплението стартирали след постъпила в отдел „Икономическа полиция“ - СДВР информация.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зоопарк

    3 0 Отговор
    Една сухоземна костенурка тъкмо решила, че се спасила от потопа, но изневиделица се появила неадекватната руса министърка на туризма в диско клинче и бели ботушки, която радостно я фанала и я метнала в бурните води на Черно море. Трагикомедия балканска, майно ле!
  • 2 Съпричастност

    2 0 Отговор
    Тежко покрусени от наводненията, депутатите обещаха в петък да мляскат по-тихо пържолите и кебапчетата за 3,50 лева пълна чиния при над 10 хиляди лева мизерна депутатска заплата. Тежко е, но хората са ни избрали, си помисли за първи път задълбочено Бузьо Бузев.

    Коментиран от #3

  • 3 Позьори

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Съпричастност":

    И двуличници.
  • 4 ТрампЛин

    0 0 Отговор
    Да се определи 9 септември официално за Ден на Трагедията и да се смъкват знамената на половин височина!!! Само така ще запомним всички злини случили се през първите дни на септември И ще почетем паметта на жертвите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол