Last news in Fakti

19 Септември, 2023 06:09 1 748 33

Шаламанов: Дронът е граждански, мината е прикачена импровизирано

  • велизар шаламанов-
  • дрон-
  • тюленово

Не бива за всяка неуредица да се търси отговорност на Министерството на отбраната, каза бившият военен министър

Шаламанов: Дронът е граждански, мината е прикачена импровизирано - 1
Снимка: NOVA

Опасна ситуация на българското Черноморие вдигна на крак жителите на Тюленово и службите за сигурност. Причината - дрон с боеприпас изплува край водите в непосредствена близост до хотел. Той беше обезвреден по обед от специализиран екип на Военноморските сили.

„Точно този тип инциденти са отговорност на Министерство на вътрешните работи, на кметовете, на областните управители като част от системата за защита на населението. Защото ние не сме във война, не провеждаме отбранителна операция.” Това заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в предаването „Пресечна точка” по NOVA.

Шаламанов обясни, че според него има поне три важни неща – Гранична полиция, Военновъздушните и Военноморските сили не са успели да засекат този дрон; хората, които дежурят на спешния телефон 112 не са запознати с този тип инциденти и как да реагират в полза на гражданите. И третото – реакцията на такъв сигнал от органите на МВР и Гражданска защита е едва, когато те имат нужда от специализирана помощ.

Вероятността да се случват такива неща не е малка, според бившия министър. „Ние виждаме дрон, който очевидно е с гражданско назначение и импровизирано му е прикачена тази 82 мм. мина. Този дрон идва от района на война, който е близо до България и се идентифицира, че ще използва все повече такъв тип оръжия и ние трябва да имаме готовност да защитим нашите граждани”, добави той.

Според Велизар Шаламанов няма основание за искане на оставка на Тодор Тагарев. „Не бива за всяка неуредица в тази страна да се търси отговорност на Министерството на отбраната. Това е отговорност на правителството като цяло. Министерството е само един елемент и както виждаме хората успяват да свършат техните задачи”, каза той.

„Консултативен съвет по национална сигурност по закон се свиква веднъж на 3 месеца и това е наистина отговорност на президента - той ще прецени. По отношение на ситуацията в Черно море мисля, че Съветът по сигурността е по-важния орган, тъй като той е част от изпълнителната власт. Ясно е, че това трябва да става регулярен принцип, тъй като ситуацията се развива”, обясни Шаламанов.

Източник: NOVA


Поставете оценка:
Оценка 1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    61 5 Отговор
    Всяка новина която представя Украйна в друга светлина освен тази на жертва на Русия, се цензурира в България.

    Коментиран от #4, #15

  • 2 Копейкин е импровизирал комбинацията

    6 40 Отговор
    Много подъл руски инфилтрат ще излезе.
  • 3 Дронът е доплавал.

    26 4 Отговор
    Няма дрон,който да лети 400 километра.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Петър

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо,":

    Сляп и глух ли си?
  • 6 Петър

    38 3 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо,":

    "Политиката, която се налага, е, че информация, която не отразява Украйна в добра светлина, се цензурира", каза в интервю за БНР разследващият журналист Диляна Гайтанджиева.
  • 7 Мата на Хари

    4 26 Отговор
    Петре, не се прави на "дръж ми шапката". И на децата е ясно кой е агресора и кой жертвата.

    Коментиран от #12

  • 8 миии

    8 3 Отговор
    Дронът е направен в Максуда и подхвърлен до Тюленово.
  • 9 Е да де ама НЕ Е РУСКИ

    43 5 Отговор
    Украински е.... ако беше руски още нема да можем да ви свалим това соросните русофобни ястребчета от него и да се снимате и да лаете нон стоп!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 миии

    9 1 Отговор
    Дронът е направен в Максуда и подхвърлен до Тюленово.
  • 12 Петър

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мата на Хари":

    Нещата не са само черно и бяло, топло и студено, сладко и солено. Мисли малко по на широко.
  • 13 Тагарев, е луд за връзване, Украински

    41 2 Отговор
    Шпионин, меркантил, предател!! Шаламанов и ти си същата"стока"!! Българомразци сте, и двамата за постове и служби ще продадете и Държавата и Народа!!
  • 14 избирател

    34 2 Отговор
    Отговорността за подобни инциденти била на кметовете, ясно, трябва да се гласува за кмет, който може да обезврежда експлозиви, по възможност след разсъмване. Тоя луд ли е?!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Петър

    21 1 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха ха аха ха":

    Всяка крушка си има опашка, нали? Ти виждаш нещата само повърхностно, за теб Украйна е Дева Мария от Гваделупа, а Русия е Сатаната.
  • 18 Русофоб соросен

    27 2 Отговор
    Най сигурно е, че лично Путин тайно го е донесъл и пуснал в водата до брега!!!
  • 19 Вън НАТО от България

    31 2 Отговор
    Скоро имаше учения/стрелби на Щабла под НАТО-вски диктат.
    Обикновено стават такива сакатлъци с мишени или заблудени балони.
    Помним как загина един български пилот заради американските интереси
    в тази част на света. НАТО е вредна организация, пишат го даже
    американски видни политици. Но докато го осъзнаят нашите гащници
    много поразии ще направи.
  • 20 Някой

    15 0 Отговор
    Откъде ви намират да ръсите подобни безумни опорки.
  • 21 Велин

    36 1 Отговор
    Г-н Тагарев дали все още получава възнаграждение от украинското министерство на отбраната!?!? До сега не знаех, че специалните екипи в армията ни са с "твърдо" работно време. Не знаех и факта, че българските военни не работят в тъмната част на денонощието. И се чудя поделенията ни през нощта имат ли охрана!?!? Може би нощните им смени ги поемат частните охранителни фирми!?!? Г-н Тагарев е изключителен смехурко!!! Явно ще трябва да си скъсаме дипломата от военното училище!!!
  • 22 Не лъжи

    14 1 Отговор
    Дронът е украински.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Цепо

    9 1 Отговор
    Абе Отворко,що не отиде тсам да покажеш колко си добър и да научиш младоците ами само шариш глупости по медиите.Аман от галоши като теб
  • 26 Дзверцов

    8 1 Отговор
    Нескопосано и комично, като в анимационен филм по украински. Ето с танива фишеци драскат по Кримсния мост. Супер точна и прецизна техноюогия със тиксо и бомба от 80 те на миналия век.
  • 27 Унуфри

    7 0 Отговор
    Ми то в този ред утре може и да захвърчат и ракети сигурно ще твърдиш че са се заблудили
  • 28 провинциалист

    6 0 Отговор
    На този най-накрая някой няма ли да му помогне да се сдобие с някоя тротоарна екзема примерно?
  • 29 Бай Митко

    8 1 Отговор
    Жалки и смешни сте! Всички в едно гърне п++д++е!
    Тагарев трябва веднага да освободи министерското кресло само заради изказването си, че "... В извънработно време поддържаме реакции в рамките на 4 часа. Т.е. когато стане нещо през нощта няма как да тръгнем веднага. В този случай екипът тръгва на зазоряване, идентифицира боеприпаса, взима всеки мерки за безопасност и в 11 часа този боеприпас беше унищожен и няма основание за притеснение."
    Е за тази глупост, не оставка, а моментално освобождаване на министерския пост! Къде се е чуло и видяло – армия и работно време? А да не говорим за през нощта – те тогава не работят! Смях и сълзи! Който има намерение да ни напада, да му е ясно вечер армията ни не работи! И докато се натутат по разписанията и като пристигнат на местопроизшествието какво да видят ромите вече предали снаряда за скрап. Не и не, това може да го каже само човек с тежка интелектуална недостатъчност!

    Коментиран от #31

  • 30 Дрона е провокация

    1 4 Отговор
    Дрона е провокация по нареждане на руското посолство!
  • 31 Тагарев е пич

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "Бай Митко":

    Тоя нескопосан дрон , подхвърлен от КГБ ,не може да го уплаши!

    Коментиран от #32

  • 32 провинциалист

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Тагарев е пич":

    Като гледам снимки на дрона, явно са го сглобявали Тагарев и Шаламанов в мазето.
  • 33 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Днес дрон, утре снаряди и ракети. Подготвят ни. Нищо добро не очаквам с тези бази дето правят на нашата територия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове