Last news in Fakti

20 Септември, 2023 09:38 1 753 55

БАБХ за украинското зърно: От 575 проби в нито една няма тежки метали, остатъци от пестициди и радиоактивност

  • украинско зърно-
  • бабх

На зърното се извършва фитосанитарен контрол, вземат се проби за лабораторен анализ, които показват качествените характеристики на зърното, наличие на складови вредители, каза д-р Татяна Николова

БАБХ за украинското зърно:  От 575 проби в нито една няма тежки метали, остатъци от пестициди и радиоактивност - 1

Вносът на украинско зърно отново е разрешен. Засилено ще се следи за радиоактивност и наличие на тежки метали в зърното.

Д-р Татяна Николова, която е директор на дирекция в БАБХ, каза в студиото на "България сутрин", че от понеделник са били разпоредени допълнителни проверки на храните, които са с произход Украйна.

"На зърното се извършва фитосанитарен контрол, вземат се проби за лабораторен анализ, които показват качествените характеристики на зърното, наличие на складови вредители. Ще извършваме официален контрол на всякакви храни и фуражи от растителен и животински произход от Украйна. Проверка на всички документи, с които пристига храната от Украйна. Физическа проверка за идентичност и съответствие на документите. Ще бъдат взимани проби за лабораторен анализ", обясни тя.

От думите на госта стана ясно, че зърното пристига у нас с фитосанитарен документ - сертификат, който гарантира неговия произход. Храните са придружени и с анализни сертификати, гаранции за качество и безопасност.

Николова посочи, че от октомври миналата година до май месец тази година е извършван такъв контрол на влизащите стоки от Украйна. Взети са 575 проби, като в нито една от тях не са установени тежки метали, остатъци от пестициди и радиоактивност. Храните са пристигали с редовни документи за произход, подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Лабораторните изследвания изискват около седмица време за излизане на резултатите, като в това време пратките няма да бъдат поставяни под забрана. Ако се установи обаче храна, при която има несъответствия, ще може да се докаже коя е пратката и тя да бъде проследена.

"Гръцките колеги пускат пратките за свободно обращение на територията на общността и носят отговорност, извършвайки основния контрол на храни с произход от трета страна", поясни д-р Татяна Николова.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    57 3 Отговор
    Пробите са направени в лабораторията на Мария Габриел.

    Коментиран от #21

  • 2 Коментар

    47 3 Отговор
    Аха...така казвахте и за нитратите.Не ви вярваме.Само че едно е нитрати,а друго е уран.Ако мутираме заради вас после трябва да се правим на костенурките Нинджа,за да има справедливост.
    Карайте го това на онези,които им дават снарядите с уран,а не на нас!
  • 3 като няма тежки метали ....

    41 1 Отговор
    Поляците са изяли 100 тона хляб от „техническа пшеница“ от Украйна, използвана за лепила и етанол .

    В случая т.нар. „техническа пшеница“ е била продавана в Полша като нормална пшеница и влагана в храната на хората.
    Техническата пшеница е разновидност на пшеницата, отглеждана заради нейните индустриални свойства. Тя се характеризира с ниски хранителни качества, но в същото време има характеристики, които я правят подходяща за производството на различни промишлени продукти. В частност от нея се правят лепила и нишестета за хартиената, текстилната и фармацевтичната промишленост; влага се в производството на бира; използва се за производството на етанол; за производството на ПДЧ и шперплат в мебелната и строителната промишленост и, накрая, за производството на фуражи. Но не и за храна на хората.

    Коментиран от #15, #39

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 пфууууу

    38 1 Отговор
    колко ти платиха?
  • 6 Последния Софиянец

    32 2 Отговор
    Едно време на Танчето и давах парите в тоалетната че я беше страх да не я снимат камерите в заведението ми.Беше ми районна
  • 7 Сандо

    36 3 Отговор
    Пробите са като чиста сълза,отронила се от украинска девица в памет на утилизираните укронацисти.
  • 8 Бабх

    40 1 Отговор
    Съжалявам ама не можах да не излъжа след като видях сумата в торбата
  • 9 браво бе

    33 1 Отговор
    сигурна лъжа с цел да се угоди на академика и да не ги уволнят
  • 10 Последния Софиянец

    30 1 Отговор
    Тия за 50 лв са готови на всичко.
  • 11 О. Ч. З

    28 1 Отговор
    Спомням си във не чак толкова далечното минало за една лаборатория на една определена граница дето правила такива проверки на хранителни продукти
    И се оказало че голяма част от тях били вредни за човека но нищо ние сме добри прасенца и ще ги изядеме и тия от БАБХ спяха и мълчаха
    И за още по близкото минало за едни проверки качеството на морската вода се правеха и тя бе едва ли не перфектно чиста но отнякъде за ден два се появиха някъкви тръби на самите плажове за къпане на хората и никой не знае от къде и как са се озовали там
    И сега имаме над 500 проверки на зърното възможно ли е да са направени на специално подбрани партиди или са само на хартия
  • 12 ШенГенчо

    15 8 Отговор
    МАЙ УКРАИНА НИ СПАСЯВА ОТ ГЛАД! АЛЧНИ ЦЪРВУЛИ, НАКАЧИЛИ СЕ НА ЕВРОСУБСИДИИТЕ - ТО НЕ БЯХА КЪЩИ ЗА ТЪЩИ, МИЛИОНИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НЕЩО, КОЕТО И ОТ ДРОН НЕ СЕ ВИЖДА, РОМСКИ ОСОБЕНОСТИ НА ЕТНОСА, МИГРАНТСКИ МАГИСТРАЛИ, ЧЕСТНИ И ПОЧТЕНИ ПОЛИТИЦИ И МАГИСТРАТИ. И ДОСЕГА МЯМА НИТО ЕДИН ОСЪДЕН! НИТО ЕДИН!!! ШЕНГЕН ЛИ? ОТАТЪК ШЕНГЕН С ПО ЕДИН КАМЪК НА ШИЯТА! НЯКОЛКО СТОТИН КАМЪКА, САМИ ЩЕ ИМ ГИ ЗАКАЧИМ, НА БОКО, КУРНЕЛА И ШИШО ПО ДВА, ЗАЩОТО СА САМО ЛОЙ, А НА АТАНАСОВ И ЕДНО ПАВЕ МУ СТИГА!
  • 13 електрошок

    19 1 Отговор
    Радиоактивността тепърва ще влиза в сметките. След като започнат да стрелят със снаряди,от САЩ,които съдържат обеднен уран или докато чичко Путих не натисне червения бутон.
  • 14 СЕЛЯНИН

    21 1 Отговор
    То и морето така... чисто
  • 15 Ние с тежките ммм... глави!

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "като няма тежки метали ....":

    Ние на етанола му викаме спирт! Когато спиртът е от дестилат му викаме водка или ракия.
  • 16 без имена

    13 1 Отговор
    за слънчогледа дочух , че има замърсяване и остатъци от вредни вещества....

    Коментиран от #26

  • 17 нашия

    33 2 Отговор
    БАБХ по същия начин "уверено и честно" заявиха ,че овцете и свинете са болни и ги изтрепаха ,а после във Франция независимата лаборатория каза ,че животните не са били болни....е сега дали да вярваме на тия същите..???!!!!
  • 18 руски проби

    7 9 Отговор
    Лошите проби са от руското зърно!!!
  • 19 Гост 2

    25 2 Отговор
    Не я ли и срам. Грозно същество с грозни лъжи. Знае ли някой кои западни страни от ЕС внасят и консумират украинска пщеница?
  • 20 Кую

    9 1 Отговор
    БахГиБах.
  • 21 руски опорки

    3 23 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    В мрежата се разпространяват руските опорки на корумпирани с рубли български специалисти!

    Коментиран от #23, #24

  • 22 сирене

    16 2 Отговор
    като умре някой след 10 години системно хранене с некачествена храна, пак ли ще проследяваме пратките? или тогава пак ще е несъобразно пътната обстановка (липса на маркировка и осветление които са задължение на държавата) ... Тия далавераджии, що за цирк правят??

    Коментиран от #29

  • 23 е ти

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "руски опорки":

    нали си тука да ги оборваш, щото си храбър и умен .!.
  • 24 факуса

    14 1 Отговор

    До коментар #21 от "руски опорки":

    кви опорки бе жендър,роди ли чумавата коза дет не я евтаназираха, роди,тез вашите продажници не са за вяра, доказали са го
  • 25 ШенГенчо

    4 9 Отговор
    МАЙ УКРАИНА НИ СПАСЯВА ОТ ГЛАД! АЛЧНИ ЦЪРВУЛИ, НАКАЧИЛИ СЕ НА ЕВРОСУБСИДИИТЕ - ТО НЕ БЯХА КЪЩИ ЗА ТЪЩИ, МИЛИОНИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НЕЩО, КОЕТО И ОТ ДРОН НЕ СЕ ВИЖДА, РОМСКИ ОСОБЕНОСТИ НА ЕТНОСА, МИГРАНТСКИ МАГИСТРАЛИ, ЧЕСТНИ И ПОЧТЕНИ ПОЛИТИЦИ И МАГИСТРАТИ. И ДОСЕГА МЯМА НИТО ЕДИН ОСЪДЕН! НИТО ЕДИН!!! ШЕНГЕН ЛИ? ОТАТЪК ШЕНГЕН С ПО ЕДИН КАМЪК НА ШИЯТА! НЯКОЛКО СТОТИН КАМЪКА, САМИ ЩЕ ИМ ГИ ЗАКАЧИМ, НА БОКО, КУРНЕЛА И ШИШО ПО ДВА, ЗАЩОТО СА САМО ЛОЙ, А НА АТАНАСОВ И ЕДНО ПАВЕ МУ СТИГА!
  • 26 Да еаааа!

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "без имена":

    И аз дочух на пазара една баба да казва на друга баба, че от слънчогледовите печени семки падали зъбите. Особено от украинските!
  • 27 Мдааа

    3 7 Отговор
    "Николова посочи, че от октомври миналата година до май месец тази година е извършван такъв контрол на влизащите стоки от Украйна. Взети са 575 проби, като в нито една от тях не са установени тежки метали, остатъци от пестициди и радиоактивност."

    Опааа, и сега какво излезе?

    Че руските слуги в България разпространяват фейкове ли?

    Коментиран от #31

  • 28 то затова

    16 0 Отговор
    никой не вярва на официалните лаборатории. Нямаше и бактерии в черно море, няма пестициди или тежки метали в украинската продукция - абе, каквото трябва, това получават.
    Чакам деня, когато пак ще има дела за прикриване на истината пред народа и подлагането му на системно натравяне. От службогонство, не остане доверие в държавните структури

    Коментиран от #30

  • 29 Смех в блатото

    3 7 Отговор

    До коментар #22 от "сирене":

    Само да не си помислиш, че някой си е отишъл "след 10 години" от цигарите, алкохола, стреса, мръсния въздух или нещо друго подобно. Със СИГУРНОСТ ще е от "украинското зърно".
  • 30 Нали?

    2 6 Отговор

    До коментар #28 от "то затова":

    "никой не вярва на официалните лаборатории"

    Е, много по-добре е да вярваме на врачките и телефонните "консултанти"

    Коментиран от #35

  • 31 странно

    12 1 Отговор

    До коментар #27 от "Мдааа":

    но по-скоро лабораториите в Словакия ще излезе, че разпространяват лъжи. Да не забравяме, че първото официално изявление по отношение на качеството на украиската продукция дойде от Словакия - хората посочиха резултатите от техните изследвания април месец и спраха всякакъв внос.
    Освен в твоята глава лабораториите на запад от България да са руски!

    Коментиран от #32

  • 32 Мдааа

    3 12 Отговор

    До коментар #31 от "странно":

    Аз повече вярвам на лабораториите в Германия, Франция, Швеция и Испания, където украинското зърно е позволено да се внася. Нещо да кажеш?

    Коментиран от #37

  • 33 НАП

    11 0 Отговор
    Толкова пари е налапала от правилни протоколи, а не можа да си махне брадавицата на баба Яга, еггати скръндзата. Не й вервайте!
  • 34 Вервай народе!Тези ще ви оправят...

    10 0 Отговор
    По бързо от царчето и кохортата му...Няма да остане здрав Българин след вноса от Украйна..
    .
  • 35 верай си

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "Нали?":

    колкото искаш - яж си боклуците, слагай си ваксините и се радвай на слънцето.
    Скептецизма е здавословен, еле па, ако можеш да анализираш инфото от всички изтекли в медиите скандали в контролните ни органи. Обективността и коректността на контролните ни органи е проблем, който не е от вчера. Но, както се казва - блаженни са верующите.
  • 36 Селянин

    11 0 Отговор
    Не ви вярваме!!!
  • 37 странно

    10 1 Отговор

    До коментар #32 от "Мдааа":

    не бе, разрешено е - в количествата, необходими за техническо използване, не за консумация. Ха,ха.
    Хората там не са будали

    Коментиран от #40

  • 38 Как не те е срам

    18 1 Отговор
    Да заставаш и да лъжеш ,ма? И Унгария и Словакия доказаха ,че има отрови.
    Дайте им на всичките мършаци да ядат отровите на укрите. Само за тях, и само тях да ядат.
  • 39 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "като няма тежки метали ....":

    МИ ЧИ ДА БЯХА ВАКСИНИРАНИ,(....)
    СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА БОЛГАРДОБИТЪК
  • 40 Мдаа

    4 3 Отговор

    До коментар #37 от "странно":

    "не бе, разрешено е - в количествата, необходими за техническо използване, не за консумация"

    Я си дай източника на тази "информация".

    Дай и доказателства, че се допуска за "техническо използване" зърно негодно за консумация от хора.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ИВАН

    8 0 Отговор
    Лъжете го тоя народ за обикновени неща дето всички ги виждат и се вижда, че са лъжи ... а какво остава за нещо дето не може да се провери.
  • 44 УСА боклук

    1 0 Отговор
    А МИТО ИМА ЛИ?
  • 45 Глупости

    6 0 Отговор
    Най-корумпираната агенция ако ги интересуваше качеството на храната щяха да изтеглят 90% от сиренето и кашкавала например.
    Агенция която обслужва политически интереси, а не интересите на народа свързани с качеството на храната.
  • 46 Вие нямате

    9 0 Отговор
    необходимото оборудване за изследване. Доматите с колците не ги ядем. Дайте пробите в Полша, Словакия, Унгария.
    Не ви е срам, да си играете с човешкото здраве. Шарлатани.
  • 47 Вервайте

    3 0 Отговор
    Че някой да не е очаквал, че ще откриете такива.... Ако можехте да казвате истината, нямаше да сте " на служба" там🙈🙉🙊
  • 48 къде

    3 0 Отговор
    И в коя лаборатория го измерихте за радиоактивност???
  • 49 Чичо Тончо

    0 0 Отговор
    Дори като момина сълза да е чисто това украинско жито - съмнението след толкова мисирски приказки и теории на конспирациите си остава и вече няма връщане назад!
  • 50 КАЛАШНИКОВ

    3 0 Отговор
    Аман вече от продажни предатели на Националните Интереси на БЪЛГАРИЯ!!! Абе Стрино Татяна колко доларчета/ или Евраци заработи като бонусче за тая дивотия дето я гласите с Отровите в ГМО културите от Украйна
  • 51 Бах

    0 0 Отговор
    На съд за лъжа
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Поп Върбан

    2 0 Отговор
    Българска Агенция Болилима Хоя ! Дебилни чиновници унищожители на българските стопанства с животни от всякакъв вид. Без причина и от некадърност.Трябва да работите на минимална заплата за да компенсирате щетите от ликвидираните стада. ЗА ТОВА МЕСОТО, МЛЯКОТО И ЯЙЦАТА СА НАЙ СКЪПИ В БЪЛГАРИЯ. Няколко думи и за украинските стоки. 575 проби от15000камиона МАШАЛА. КОЛКО ПРОЦЕНТА СА СА ПРОВЕРЕНИТЕ И ЗА КАКВО ТОЧНО ГИ ПРОВЕРЯВАТ?КАК ПЪК ЕДИН БАРЕМ НЕ ХВАНАХТЕ С ГЪРГАРИЦА?
  • 55 Боби

    1 0 Отговор
    Вярвам ти колкото вярвам ,че изборите в БГ са честни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове