Last news in Fakti

20 Септември, 2023 11:12 972 16

Кирил Вътев: Доброто партньорство между производителите на слънчоглед и преработвателите се промени след войната

  • правителство-
  • внос от украйна

Най-големите нямат трактори на Долни Богров, посочи министърът на земеделието

Кирил Вътев: Доброто партньорство между производителите на слънчоглед и преработвателите се промени след войната - 1

"По точка 1 ние ще се подпишем, че наистина водим преговори и то не отсега."

Това декларира министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред БНР след снощните тричасови преговори с протестиращите земеделци и изчаквателната им позиция до подписването на меморандум с правителството по техните 5 искания.

"Днес Министерският съвет ще приеме този меморандум", увери той.

"Разговори с премиера на Украйна се водят, те са перманентна практика, откакто стои темата за вноса на земеделски продукти от Украйна. Официално има решение да се продължи със забраната на четирите досега забранявани култури, да се договарят квоти. Другите три култури не ни касаят. Нас ни касае слънчогледът, нерафинираното олио, сухото мляко и мед", обясни Вътев.

Правителството настоява за контрол на износа от Украйна на тези четири продукта – слънчоглед, нерафинирано олио, сухо мляко и пчелен мед, подчерта министърът на земеделието.

Той уточни, че има период от един месец, в който да се договорят квотите за лицензионните режими.

От останалите искания на земеделците няма нищо, което да е под въпрос като изпълнение, смята Кирил Вътев.

Запитан защо у нас е било гласувано решението за отпадане на забраната за внос на украинско зърно преди тя така или иначе да отпадне официално на европейско ниво, Кирил Вътев коментира:

"Не знам дали някой го направи нарочно, дали е обмислено, дали е било толкова спешно да се направи. Това решение е взето с идеята да бъде полезно за България. Може да е "изтъргувано", може да е договорено. В кабинета няма нито един безотговорен човек", заяви земеделският министър, според когото "Денков и Габриел са голям късмет за България".

Много внимателно трябва да бъде разследвано това, че влиза слънчоглед на висока цена, а нашият, на ниската цена, си стои в складовете, подчерта Кирил Вътев след изнесената вчера от финансовия министър информация по темата.

"Да видим защо се закупува вносен слънчоглед на по-висока цена, а нашият си стои в складовете."

Интересно е как доброто партньорство между нашите производители на слънчоглед и нашите преработватели се промени след войната, продължи анализа си Вътев.

"Най-големите нямат трактори на Долни Богров. Те са си самодостатъчни. Казвам, че ги няма на протеста. Но българското земеделие е в насипно състояние. Всеки се бори да оцелява сам. Всички средни и малки имат огромен проблем", направи равносметка Кирил Вътев в предаването "Преди всички".

Проблемите на животновъдите, производителите на пчелен мед, както и на всички други земеделски производители са натрупани в продължение на много години, отбеляза още министърът на земеделието. Той попита "кой проблем се реши", след като толкова години се водят разговори с браншови организации.

"Нашето напояване е разбито, извадено. Ние имахме добре изградена мрежа за напояване в годините много назад", констатира министърът и посочи, че ще са необходими години, за да се възстанови мрежата. По думите му вече се работи по въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 2 Отговор
    Този го биха в мазето на Козяк и обърна палачинката.
  • 2 Последния Софиянец

    8 1 Отговор
    Извънредно! Азербайджан удари бази на НАТО в Армения.

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Продажни душици

    7 2 Отговор
    сте всички, нямате представа как им е писнало на всички да се подигравате с българите. Ще си плащате с лихвите. Запориране на сметки, отнемане на имуществото и затвор ви чакат, няма отърване този път.
  • 4 Умните хора се

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    отърсват от американското иго, ние го строим и надграждаме.
  • 5 Един Човек

    3 3 Отговор
    И сега лъжете фермерите , както винаги сте го правили !

    Коментиран от #7

  • 6 долу ЕС

    3 3 Отговор
    промениха го санкциите, които Русия наложи или пък беше ЕС? казвайте нешата с истинските имена, ни ене пасем трева, поне повечето от нас
  • 7 Друг човек

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Един Човек":

    И фермерите лъжат и искат да са монополисти .
    После не рИвете като стане олиото по 8 лв. и хляба , сиренето, млякото.....Субсидиите си върнят, а хората вият от цените образувани от милионери-монополисти.
  • 8 !!!?

    4 1 Отговор
    Тези защо размахват българското знаме...да не отиват на фронта !!!?
  • 9 !!!?

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Откога базите на Кремъл в Армения са на НАТО !!!?
  • 10 Червен кхмер

    3 0 Отговор
    Да хубава работа, ама българска.
    Едни протестиращи с Бентлита, Поршета , купени островчета....и с крясъци само българското е най добро, нищо че е скъпо другарЕ.Като нямате пари за хляб яжте торти провикна се един от Бентлито към простолюдието.Хубава работа ама българска.Важно КЕЛЕПИРА да върви.
  • 11 Веселин

    1 0 Отговор
    Изненадвам се че вече толкова дни никой не дава пълно и смислено обяснение на ситуацията за протеста на зърнопроизводителите . А би трябвало да се кажат няколко прости истини :
    1. Основен принцип на ЕС е свободното движение на стоки , хора и капитали .
    2. Украйна от 2017 година е със статут на страна с право за свободна търговия със страните от ЕС .
    3. Цените на всички продукти в България , включително и на слънчогледа , пшеницата , яйцата и т.н. се определят от цените на международните цени . Международни цени които преди две години със започването на войната в Украйна се качиха рязко но после риска от войната беше калкулиран от света и международните цени започнаха да падат и продължават да падат във света и в България . Затова въпреки че последните 4 /5 месеца имаше забрана за внос на слънчоглед и пшеница от Украйна , цените продължиха да падат и не се покачиха . Няма да се покачат и ако се нарушат основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки , хора и капитали и продължи забраната за внос на слънчоглед от Украйна .
    4. Забраната за внос на слънчоглед от Украйна няма да е от полза на зърнопроизводителите / зърнарите / но е нанесе голяма вреда на преработвателите на слънчоглед в България . Които преработват двойно по големи количества от произвежданото в България и изнасят в цял свят най вече олио .
    5. И последно - няма ли кой да каже на зърнопроизводителите че с тази стачка , те режат клона на на който стоят . Защото още по силно

    Коментиран от #16

  • 12 ТРЕНД

    2 0 Отговор
    Цяла Европа включително Полша, Унгария, Румъния, България и Украйна, Турция, арабските страни, Индия, Южна Америка и Африка, се търгуваха на 100 процента, от Русия, две руски фирми, доставящи им всичко необходимо, и кредити, торове, и ИЗКУПУВАНЕ, НА ПШЕНИЦАТА И СЛЪНЧОГЛЕДЪТ. Ето защо първо стана кризата със слънчогледът - олиото, а след това пшеницата залежава, а знаем - че ядяхме на 100 процента украинска пшеница - брашна вече 15 години. Нашата пшеница летеше за Италия... Руснаците са най най развити в регионът с борсовите търговии в тази област. И когато спряха руснаците и всичко --- капиталът мухляса -- изгни. 99% от складовата площ извън САЩ и всички кораби за зърно са Руски, ето защо и украинци и поляци и българи закъсаха с пласирането на зърното. Руски фирми ни заливаха с евтино некачествено зърно вече 20 години и изкупуваха нашето качествено. Руската фирма заливаше и Русия и Африка с украинското зърно, а тяхното свръхкачество изнасяха за ЕС.изглежда са владели и пазарът на пчелен мед. олио и мед..
  • 13 Мнение

    0 2 Отговор
    Браво на нашия народ!
    Кризисните ситуации обединяват хората и те заедно започват да търсят отговорност от овладените чучела в сглобката!
    Това е нещото, което буквално изпотява престъпните национални придатели, служещи на посолството!!!

    Иде справедливост и за България и българите!
    Дръжте се уважаеми сънародници, още малко и народът ни ще се събуди изцяло!!!
  • 14 КОСТЯ КОПЕЙКИН

    3 0 Отговор
    БАСИ, ТИЯ МИ ИЗЯДОХА СУБСИДИЙКАТА.
  • 15 Злати Минкова

    2 0 Отговор
    Като видя българско знаме и ми се дохожда до тоалетна. Това е знамето на копейките, на необразованите, на скoпените, на онези, които не са прочели една книга през живота си. Слава на Украйна!
  • 16 На то има недъдърно правителство

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Веселин":

    Хората искат цена и изкупуване И да се произвежда толкова колкото може да се изкупи / слънчоглед още е на полето Субсидии да се дават само на изкупината продукция от България А не на всички
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове