Last news in Fakti

21 Септември, 2023 11:25 1 520 20

Земеделци за протеста: Няма как да искаш 100% удовлетвореност, но се доближаваме до почти всичко, което сме искали

  • земеделци-
  • протест-
  • премиер

Премиерът и земеделският министър си взеха първия изпит по комуникацията, заяви председателят от Националната асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков

Земеделци за протеста: Няма как да искаш 100% удовлетвореност, но се доближаваме до почти всичко, което сме искали - 1

Недоволството на земеделците приключи след три дни протести, дълги часове преговори и накрая с подписан меморандум. Протестиращите и управляващите се разбраха, а премиерът акад. Николай Денков се извини на земеделците, че ги нарече "терористи".

"Няма как да искаш 100% удовлетвореност, но се доближаваме до почти всичко, което сме искали. Имаше няколко неща, с които направихме компромис. Отстъпихме в категоричността за забрана на сухо мляко, мед, плодове и зеленчуци. В рамките на следващите два месеца ще има забрана за внасяне на слънчоглед, дотогава трябва да се уточнят квотите", коментира председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той не е съгласен с мнението, че производителите в България продават прекалено скъпо. По думите му цените са абсолютно адекватни.

Финансовото министерство отпуска още 63 млн. лв. за компенсации за земеделските стопани. Караколев уточни, че те са част от 213 млн. лв., които са предвидени за около 40 хил. земеделски стопани.

"Това е втори транш от т.нар. "украинска помощ". Ще бъде изплатен целият транш до края на септември. Договорихме и де минимис за всички малки и средни земеделски стопанства в размер на 47,5 млн. лв. Оказва се, че Министерството на земеделието не е стигнало до споразумение с администрацията на Министерството на финансите за отпускане на тези средства. Националните доплащания за всички животновъди сега ще бъдат платени до края на октомври", обясни Караколев.

Според него земеделската общност е показала, че може да бъде обединена. "Всички организации са аполитизирани, нито един от нашите лозунги не е бил политически и не е бил свързан с оставки на когото и да е", обърна внимание Караколев.

"Ускорихме редица други процеси, които бяха заложени в нашия меморандум, и показахме на правителството, че няма да има търпимост, когато няма диалог. Оказа се, че липсата на диалог доведе до голяма част от напрежението. Премиерът и земеделският министър си взеха първия изпит по комуникацията", заяви на свой ред председателят от Националната асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът добави, че в меморандума се е появила точка, ще се започне интензивна работа за създаване на стратегии за конкурентоспособно земеделие.

"За нас беше важно да се урегулира вносът на замразени плодове и зеленчуци. Получихме уверението, че ще получим повече компенсации. Беше важно бързото изплащане на средствата, които бяха за пропадналите площи. Производителите чакат тези средства повече от 6 месеца. Де минимисът ще даде глътка въздух за компенсация на всички загуби, които имахме", каза Петков.

"Асен Василев не си развърза кесията, но стана съпричастен с нашите проблеми и разбра, че наистина имаме нужда от тези средства. Очаквахме много повече, но бюджетът беше приет късно и нямаше много възможности за лавиране. Направи се всичко възможно, краят беше добър за всички", призна председателят от Националната асоциация на малинопроизводителите.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 0 Отговор
    Денков ги излъга.В ООН Зеленски и Урсула благодариха на Габриел че България е махнала забраната за храни от Украйна.
  • 2 Хасковски каунь

    26 0 Отговор
    Стана , АЛА БАЛА ПОРТОКАЛА.
  • 3 Коментар

    25 0 Отговор
    Това си е бил контролиран от управляващите протест,за да се потуши напрежението като някои са ги заплашвали.Благодарение на това сега всички ще мутираме от урана,защото там им пращат снаряди с обеднен уран.На хляба не пише с какъв произход е брашното.И по цената няма да се разбере с какво е направен.
  • 4 Добър зърнар

    6 0 Отговор
    не ги застреляха и сега украинските зърна вън . казах си премиера прави грешки , а то вярно . тази дружба с укрина от сутрин до вечер е съмнителна . Силен туристически сезон и пълен трезор . Върнахме и дълга . Сега и син кмет се задава . Шенген само заради ходене в гърция няма нужда .
  • 5 пожелание

    5 1 Отговор
    Е , добре де !! Ами вземете си тази година по един нов Карог !!!
  • 6 един

    6 2 Отговор
    Кога и къде ще вдигате пак нови пилони и байраци.9778
  • 7 късо име

    15 0 Отговор
    Цената на честта на земеделците се оказа 63 милиона лева. Обещаха им ги и те веднага забравиха, че ги нарекоха терористи. Забравиха, че зърното на укрите е ГМО, пръскано със забранени препарати и т.н.
  • 8 свведфж

    11 0 Отговор
    На зърнарите дадоха милиони отгоре на милиардите, които получават. На държавни чиновници и публичен сектор, лекари, учители, университетски преподаватели, полицаи, оялият се бизнес с месеци получаваше енергийни помощи и още, и още... дадоха милиарди левове предизборно, а на най- бедните- пенсионери и инвалиди, НИЩО.
    ПП/ДБ показаха истинското си лице- същите са като ГЕРБ/ДПС.
    Нинова забрави кой гласува за нея, съеши се и тя в Хартиената коалиция с ГЕРБ/ДПС и изобщо не се сеща за пенсионерите.
  • 9 Не разбрах

    7 4 Отговор
    Не разбрах какво прави Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев на протеста на зърнарите. Той не е зърнопроизводител, не знам дали и животни гледа в момента. знам, че прави пилони с държавни пари . И как ги касае животновъдите вноса на украйнско зърно ?
  • 10 дедо

    7 0 Отговор
    Тия са като италианските танкове през втората световна война-имат една предна и три задни скорости...
  • 11 Перо

    14 0 Отговор
    До нищо не са се приближили селските мутри, освен забраната за внос на слънчоглед, което не е от значение. За другите култури се “чака” съгласуване с ЕС и нищо не е решено! Ще им изплатят едни мижави 65 млн. лв., които ще се получат от няколко едри мутрафони! За какво се мъчиха протестиращите с тия трактори от морето до София, за този дето клати гората. Освен това измисления меморандум между правителството и протестиращите не може да отмени Решение на НС. Има нон-сенс правен казус, трябваше да наемат адвокат или бивш държавен служител за съветник, преди да закипи безсмислен труд!

    Коментиран от #12, #19

  • 12 Перо

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    П.С. Преди Денков да ги залъже, че освен за слънчогледа, за другите култури ще се чака “съгласуване” с ЕС, за незнайно бъдеще, никой не постави въпроса, защо на Полша, Унгария, Румъния, Словакия и Хърватска не им пука от ЕС и отдавна взеха еднолично решение за защита на собственото селско стопанство! Даже и това да им струва някаква глоба, ще бъде несравнимо с ликвидацията на местните фермери, които изхранват страната и изнасят продукция!
  • 13 като има диалог

    4 1 Отговор
    и диктатора обръща бузата . бойко видя идващата групировка трактористи и се оакаха, вика млад и неопитен е денкоу няма досега праавилно решениие взетоо . Сега всички са доволни . Ако паднеш от тротинетка с 5 не е като емили с 105 хахахаха
  • 14 Ццц

    11 1 Отговор
    На зърнарите не им пука какво зърно ще яде българина за тях е важно да им тъпчат сметките с пари и да нямат загуби за ferrari-та
  • 15 Никой

    7 0 Отговор
    Изнудването не било политическо. Забрана за внос от Украйна,но няма забрана за внос от Румъния и Молдова за житни култури. На това как да му викаме.
  • 16 Хахаха

    4 0 Отговор
    Този се държи като соросоид от ДПС
  • 17 Ясно

    6 0 Отговор
    Те ще си получат допълнително пари, а народът ще си дъвче отровите!
    Перфектно, по български.
  • 18 Долу субсидиите от нашите пари

    2 0 Отговор
    НА ТЕЗИ АЛЧНИ ЦЪРВУЛИ НЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ДАВА НИЩО. ЗЛАТНА ТРАКИЯ , ВСИЧКО В ИЗОБИЛИЕ, А ЦЕНИТЕ НА ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ СА ВСЕ ЕДНО, ЧЕ СА НА СЕВЕРНИЯ ПОЛЮС ПРЕЗ М. ЯНУАРИ. НАЙ - ДОБРЕ ДА СЕ СПРАТ ВСЯКАКВИ СУБСИДИИ И ДДС ДА СЕ КАЧИ ДО 22%. ЕТО, ДНЕС В ПЪЛНА СИЛА НАБЛЮДАВАМЕ ДЕЙСТВИЕТО НА ОТРОВАТА ГЕРБ
  • 19 Като вървиш след бръмбар, стигаш до ла.й

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Ами те са само едни алчни и прости цървули. Защо няма един, който да поиска да сее ръж, овес, ечемик, хмел - да храни народ, добитък, а хората да пият бира без консерванти? ЗАЩОТО СА ТЪПИ АЛЧНИ ЦЪРВУЛИ!!!

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове