Last news in Fakti

24 Септември, 2023 04:41 1 151 7

Депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС и Възраждане гостуваха в посолството ни в Букурещ

  • румъния-
  • посолство-
  • българия-
  • букурещ

Те са в румънската столица за Междупарламентарния футболен турнир, организиран от Камарата на депутатите

Български народни представители от ГЕРБ, БСП, ДПС и Възраждане гостуваха в посолството ни в Букурещ. Те са в румънската столица за Междупарламентарния футболен турнир, организиран от Камарата на депутатите (долната камара на румънския парламент), който продължава и в неделя.

След мача с Турция, който се игра на стадиона в Буфтя и завърши с равен резултат, депутатите посетиха дипломатическото ни представителство в румънската столица, за да присъстват на церемония, на която посланик Радко Влайков връчи на депутата на българското малцинство в румънския парламент Георги Наков патент за удължаване на мандата му като почетен консул в Тимишоара.

Ето какво споделиха някои от депутатите в интервю за БТА.

България за първи път участва в Междупарламентарния футболен турнир, организиран от Камарата на депутатите (долната камара на румънския парламент). Как ви се струва инициативата и как се представя отборът ни, съставен от народтни представители, служители и сътрудници на НС?

Красимир Вълчев, ГЕРБ: Срещнахме се с отбор, който беше значително по-подготвен от нас, с по-добри футболисти, обиграни помежду си. За съжаление една голяма част от колегите ни не успяха да пътуват, да се включат в нашия състав. Колегите с футболни умения. Този негативен резултат обаче само ни мотивира повече за следващи мачове. За следващи турнири ще бъдем по-подготвени. Мисля, че това е прекрасна инициатива, в която трябва да продължим да се включваме и обещаваме добри резултати.

Даниел Александров, ГЕРБ: Малко ме връща в годините, в които се занимавах професионално със спорт и тръпката да дойдеш в Румъния и да се състезаваш срещу румънци, а днес и срещу турци, е неописуемо. Мен лично ме радва, защото не е само футбол на терена, но и създаване на много приятелски контакти, които за страната ни са само един голям плюс.

Цветан Енчев, ДПС: Всяка една форма на сътрудничество е добре дошла. Поканата беше за футболен мач и ние се отзовахме на този турнир. Надявам се да оставим добри впечатления и да заздравим връзките между нашите два народа.

Джейхан Ибрямов, ДПС: Важното е да има и продължение. Убедени сме, че ще запалим и други колеги в Народното ни събрание, защото с тези два мача прославихме името на България. Ще я прославим тепърва още повече. Добра инициатива, приятелска, много важна, не само като хора, а и между народните представители, парламенти. И както в политически, така и в социален план.

Георги Георгиев, Възраждане: Много се радвам на поканата, която отправиха от румънския парламент. Организацията е на страхотно ниво. Забелязва се, че те имат опит в тази посока и ние трябва да се поучим от него. Спортът сплотява хората, сплотява страните, всички, които участват в този турнир, имат едно положително отношение към всеки един парламент, съответно представителите на всеки един парламент. Така че смятам, че всичко ще допринесе за едни по-добри взаимоотношения между всички тези страни, които са участници до момента.

Аз самият никога не съм играл професионално, но цял живот, от дете обичам футбола и играя на аматьорско ниво. Радвам се, че вече съм и национал, макар и на парламента. Надявам се, че ще бъда полезен на отбора и за в бъдеще.

Как мина мачът с Турция днес?

Красимир Вълчев, ГЕРБ: Днес мачът беше равностоен. Както показва и резултатът. Завърши 2:2. В началото поведоха колегите от Турция, след това ние поведохме с 2:1 и в крайна сметка завърши 2:2. Три мача в рамките на три дни е сериозно физическо предизвикателство. Не е въпрос само на технически умения. Радвам се, че в днешния мач бяхме много по-добре стиковани като отбор. За съжаление четирима колеги са с контузии, но се надявам, че ще се възстановят бързо и чакаме следващи турнири.

Готови ли сте за утрешния мач с Италия?

Даниел Александров, ГЕРБ: Направихме си разбор и сме готови за максимална победа, защото се стремим към второто място. Аз като национален спортист винаги съм мотивиран да бъда шампион и да се състезавам за това. Моите колеги все ми казват: “Ти си професионалист и постоянно гориш”. Надявам се да се справим добре и да покажем това, което можем.

Има ли нещо общо между футбола и политиката? Коментирате ли Шенген или Дунав мост 3 например, докато сте на терена с румънските колеги?

Красимир Вълчев, ГЕРБ: Футболът ни обединява. Футболът е прекрасна игра. Не бих казал, че много сме си говорили за политика. Ако се включат повече народни представители от всички парламентарни групи, от повече парламенти в подобни турнири, съм убеден, че ще бъдем по-ползотворни като народни представители.

Даниел Александров, ГЕРБ: Има общо между футбола, борбата и политиката. В борбата ние си казваме, че по целия свят сме едно голямо семейство. Аз знам, че където и да отида по света, знам, че мога да се обадя дори на мой съперник и знам, че ще бъда приет, както подобава. Футболът е колективен спорт и сплотява много. Ето например сега между парламентарните групи се събрахме, от различни партии, които имат различни виждания за политиката, но се събрахме в името на едно. Да защитим българския трибагреник, стараем се, колкото е възможно. Обещавам, че ще имаме по-добри резултати оттук нататък и ще го направим нещо като голяма традиция.

Георги Георгиев, Възраждане: Стараем се по-малко да ги коментираме и даже да ги избягваме, тъй като са доста конфликтни, както знаете. Но да, обсъждат се и подобни теми. Всеки си има гледните точки, опитваме се да направим максимално добре нещата, че да се реализират, особено проекта за Дунав мост 3 трябва да бъде реализиран. Кога ще стане, вече е въпрос на работа от страна на българското правителство в тази посока.

Днес присъствахме на церемония в българското посолство в Букурещ, на която се чу силен призив за създаване на група за приятелство между България и Румъния в българския парламент. Ще подкрепите ли подобна инициатива?

Красимир Вълчев, ГЕРБ: Да, покрай футбола вече съм мотивиран да се включа в една такава група.

Даниел Александров, ГЕРБ: Да, разбира се. Даже ще издам една малка тайна. Преди две седмици попълвахме листовките за добросъседство между страните ни. Аз лично съм писал Румъния, така че ще направя всичко възможно да накарам и нашата председателка Десислава Атанасова да задвижи по-бързо нещата. Това е само една голяма крачка и един добър знак за Шенген.

Гюнер Ахмед, ДПС: Вероятно това ще е едно от първите неща, които трябва да свършим през тази седмица. Самото участие е победа за нас, така че имаме самочувствие утре да победим. И се надяваме да представим добре България.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    2 1 Отговор
    Значи Копейкин е ходил да гледа турски мач и после в посолството 👍🏻

    Коментиран от #2

  • 2 Ходил е да докладва

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Смот@няка.
  • 3 Последния Софиянец

    2 1 Отговор
    копейката отишъл да помага да изстива супата на господарите си
  • 4 Знаещ

    2 1 Отговор
    Лато цяло схванхме идеята. Нашите дупедвци се надяват Румъния да извади горештия шенгенски картоф от огъня. А пък ние ще се присламчим към румънците. С една дума, хем не сме се противопоставяли на ЕС, хем ще минем между капките. Ама няма да стане. Румънците ще ни изоставят защото само ги дърпаме назад. Какво направи Полша преди време. Също като нас си купиха от Щатите военни самолети. Само, че част от сделката беше да влязат в Шенген. И хоп, готово. Ние си купуваме снимки на самолети, плащаме двойно и даже не си поискахме шенгенски бонус като поляците.
  • 5 бушприт

    0 0 Отговор
    Светодиодите се използват във всичко - от телевизионни екрани до електрически крушки. Те често се правят с помощта на силно регулируеми полупроводникови материали, наречени халидни перовскити. Въпреки това, производството на тези устройства традиционно отнема много време и енергия и не се залепват лесно към нееднородни субстрати, като плат и пластмаса.
  • 6 Троян

    0 0 Отговор
    Напиши нещо за свръхпроводник при стайна температура. Дупетатите са ясни. Гравитацията върши всичко във тоалетната чиния.
  • 7 Троян

    0 0 Отговор
    Румънещетата не ми е ясно как са допуснали тая паплач.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове