Last news in Fakti

25 Септември, 2023 22:48 1 710 44

Велизар Шаламанов смъмри ДАНС

  • велизар шаламанов-
  • смъмри -
  • данс

Близо 10 млн. лева е печалбата

Велизар Шаламанов смъмри ДАНС - 1
Снимка: Архив

От каква реформа имат нужда службите и има ли основание за исканата оставка на председателя на ДАНС?

"Определено има основание за оставката му, защото когато оставката се иска от член на парламента, една от мерките за подобряване на ситуацията е наистина смяна на ръководството и ние да имаме служби, които не чакат да реагират на натиск от политиците поради нещо, което се е случило в съседна държава, а да действат изпреварващо. Основната роля на тези служби е да разполагат с такава информация и да предотвратяват и да намаляват рисковете", каза експертът по национална сигурност и бивш служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

На въпроса за нужните реформи в ДАНС, той отговори, че най-важната част е подобряването на информационната работа и координацията. Духовникът, който беше изгонен от руската църква, е там от 2018 г. и гостът акцентира точно на това. Той заяви, че никой не иска да се бърка в информационните работи на службите, но според него трябва да има ясни критерии за информационните задачи, които биват възлагани и какво е качеството на предоставената информация и как това влияе на взимането на ефективни решения.

"Предимството, което има България, е, че е член на Северноатлантическия алианс и на ЕС. Ако ние направим реформа, която въвежда функция, позволяваща консолидиране на работа с открити източници, това ще постави нашите служби в ситуация да бъдат фокусирани само върху достигащата информация и в същото време ще се лишат от този монопол от информация. В същото време липсата на тази информация поставя в неудобно положени ръководството", коментира гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Причината за поисканата оставка е политическо изказване. Шаламанов се съгласи, че тази постъпка е била категорично недопустима и според него искането за оставка е основателно. Според него културната промяна в ДАНС явно не е на ниво и въвеждането на директора на националното разузнаване е една стъпка към засилване на гражданския контрол с специалните служби, което трябва да стане в полета на събиране на информация.

"Службите ни са политизирани, още когато са били създадени. Оттогава явно стъпките по тяхното реформиране не са били достатъчни, за да се постигне деполитизация. Деполитизацията в армиите беше по-лесен процес. Това е причина да не е добра идея прехвърлянето на военното разузнаване заедно с ДАР, защото ако една ефективна служба бъде прехвърлена с една нереформирана служба, има голям риск", категоричен е той.

Според него идеята на тази реформа е да се намали броя на службите, но коментира, че това не е начинът.

"Начинът е с точно разпределение на задачите и отговорностите със засилен демократичен контрол", каза Велизар Шаламанов в края на разговора.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кухо парче

    20 2 Отговор
    и само такива сега управляват...

    Коментиран от #12

  • 2 Хора, бдете !

    31 4 Отговор
    Фашизмът се завръща !

    Оказа се, че руската църква в София има натариален акт, от който се вижда, че тя е собственост на руското посолство. Тъй като по американските медии в България се разнесе поредната лъжа, че не била собственост на Русия, сега питам - ще се извинят ли за лъжата си американските медии, раздухващи антибългарска и антируска пропаганда, или не? Или вместо това директно ще започнат да призовават за конфискация?

    Освен това, ако духовниците наистина са били шпиони, редът в България е да бъдат задържани, разследвани и съдени, тъй като нямат дипломатически статут, за да бъдат експулсирани.Очевидно е, че нямат сериозни доказателства и затова бързаха да ги изведат от страната.

    Коментиран от #13

  • 3 един съветски възпитаник

    16 1 Отговор
    шами-шами абракадабра смъмри друг съветски възпитаник, натагаренко, който (цитирам) не е взел и една гривна от укрите в предана служба срещу руснаците. Отврат!!!! \пак ще тичат на Орловия мост да посрещат братушките. Няма да можем да се уредим от тях.
  • 4 Хора, бдете !

    17 3 Отговор
    Фащизмът се завръща !
    Живеем във време на преобърнати понятия...
    Назначеното от чуждо посолство правителство отстоява чужди, а не български интереси. Приоритет е изтриването на всичко, свързано с Русия - като се почне с премахването на паметниците и промиването на мозъците на младите хора чрез подмяна на историята.

    Психодясното правителство и неговите глашатаи са в настъпление - кресливи и арогантни. Обладани от дива омраза и желание за реванш. Сляпо подчиняващи се на чужди заповеди.
    Основният проблем на държавата са не бедността, корупцията и престъпността, а руските паметници и църкви, националните празници, ...
    Но затова бе направена "сглобката" - без морал и без скрупули...
    Хора, бдете ! Много е лесно да ви превърнат във фашисти и страната потъне във войната.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 И Шаламанов е част от

    18 1 Отговор
    Нацистката Атлантическа Окупационна Власт
  • 7 И Шаламанов е Атлантик

    14 1 Отговор
    Не може да му се вярва
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Боруна Лом

    11 1 Отговор
    пИЛЕ. ПАК ЛИ ТИ БЕ?
  • 10 до всички укрофили

    13 1 Отговор
    Можете да отидете доброволци в украинската армия и да победите злите руснаци.🤣. ЗАЩО ЛИ НЕ ГО ПРАВИТЕ?
  • 11 Моряка

    14 1 Отговор
    И кой е Шаламанов?В момента е Никой.По точно един от пинчерите на Пасито.С военни дипломи от НРБ и СССР.Тази порода са най злобно лаещи, но винаги прикрити зад обувките на Господаря.Но ако някой По Господар му подхвърли по тлъста мръвка,веднага минава зад неговите обувки И почва да лае познайте срещу кого.
  • 12 Първи февруари - национален празник!

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "кухо парче":

    Обикновено, такива накрая опират пешкира! Той няма да успее да увисне на последният хеликоптер!
  • 13 натариален акт?

    1 15 Отговор

    До коментар #2 от "Хора, бдете !":

    Браво бе мурзилаж не грамотен

    Коментиран от #19, #36

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 АБЕЕЕЕF-АК----ЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮ

    10 1 Отговор
    ДОКОГА ТАКИВА ОТП-АDЪЦИ ЩЕ NИ "ФОRМИРАТ" МИСLЕНЕТО...........?
  • 17 Рамзан Волфович Шойгу-чист руснак

    11 1 Отговор
    Пребоядисано комуне-милионер, бивш член на БКП, на СДС, висш чиновник в централата на НАТО в Брюксел, военен министър в служебно правителство и т.н. Шаламанката е от породата "пребоядисани комунета", които поради хамелеонската си природа са вечно в състояние на душевни терзания. Не може да се вярва на такива хора.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 А ПО ЛЕКО

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "натариален акт?":

    ЧУДЯ СЕ ТИ КОЛКО СИ ГРАМОТЕН ,.................ПО АКТА ЗА СОБСТВЕНОСТ...........ПО ПРИНЦИП ...............!!?
  • 20 ВелиЦар или?

    13 1 Отговор
    Кой пък е този клоун, че смъмря, консултира, дава насоки...?
  • 21 За сведение

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хора бдете!":

    БПЦ ООД не е църква! Мрънканиците на някой си Неофит и грозните политиканствания на разни чернодрешковци и чернодушковци, самозабравени в алчността си не духовност!
  • 22 Редник

    8 1 Отговор
    Шаламанов що не си гледаш старините, ами акъл и оценки даваш Я се скрий някъде
  • 23 Моряка

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хора бдете!":

    Този е фалшив "Хора,бдете"не е 2.Този е атлантически провокатор!
    Хора,бдете!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 предатели

    6 1 Отговор
    Колко пъти ги смениха шефовете на ДАНС и все не са доволни , всички им се виждат русофили , а може би са професионалисти и не виждат врагове там където ги няма . ДАНС не са подчинени на НПОта и пропагандния отдел на ЦРУландия . Тези управляващи може би ще мирясат , сао когато разформироват тази структура за национална сигурност и оставят един човек на телефона за да получава заповеди от посолството и негоовите служби .....и тогава ще са спокойни за краварската сигурност .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай Лисан

    9 1 Отговор
    А може ли евентуално ДАНС да смъмри тази шаламлюга?
  • 28 оийкмас

    11 1 Отговор
    На тоя шпионин да му вадят досието и да го пращат на каторга като много си бърка носа в ДАНС и службите. Нахалник с нахалник. Да чука камъни.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ийкухб

    5 1 Отговор
    Хора дето нищо не знаят за Новия Завет, не са прочели и един ред, не са влизали в Православна църква Христова, мнения и оценки дават и присъди. Не може да каже и една молитва а тръгнал да обсъжда работата на свещениците. Какво да му кажеш на такъв? Как да го търпиш и да го гледаш и слушаш с лъжите му?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 някой

    8 1 Отговор
    И кое точно изказване от ДАНС е политическо, смешници?
    На всички нормални хора им стана ясно, че просто си търсите оправдание за желанието ви да сложите ваш човек начело на ДАНС.Не по-голям професионалист, а просто ваш човек.Някой, който ще ви изпълнява нарежданията.Нали трябва да овладеете службите за да можете да си правите каквото искате.
  • 36 Буха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "натариален акт?":

    Я да видим кой е “не грамотен”, хи хи
  • 37 А М А Н

    5 1 Отговор
    от ПИШМАНОВЦИ . Много са сербез когато нямат опонент срещу себе си . Наистина те се взеха за
    ВСИЧКО знаещи , а НАС ни смятат за БАЛАМИ .
  • 38 Мишок

    3 1 Отговор
    Какво ли щеше да прави нашия, ако го нямаше това атлантическо Дути фрее?
  • 39 ПИШМАН атлантик

    2 1 Отговор
    Българският политик, като влиза на полит. манеж да си окачи цървулите на вратата, за да не забравя от къде е тръгнал!!!
  • 40 Плевнелиев, Ноев, Шаламанов, Атанасов

    5 1 Отговор
    Всички Марионетки на чужди служби и посолства, все отбор Предатели и Службогонци!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Тити

    1 1 Отговор
    ДАНС трябва да се закрие безполезна държавна структура.
  • 44 Куку

    0 1 Отговор
    Истината е,че ДАНС е место в което преживяват децата и внуците на старите ченгета и разни генерали от армията.Тихо и спокойно местенце със сладки заплати и цял ден си барат м.....е,тази структура никога няма да проработи!Никога!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове