26 Септември, 2023 07:15 1 644 62

Още няма решение на казуса с руската църква, няма и богослужения

  • руска църква-
  • софия-
  • митрофанова

Храмът беше затворен в петък, след като свещенослужителите ѝ бяха уличени в шпионаж в полза на Русия и експулсирани

Още няма решение на казуса с руската църква, няма и богослужения - 1
Снимка: БГНЕС

Без решение засега остава казусът със затварянето на Руската църква в София, припомня БНТ.

Все още не е ясно кога ще бъдат възстановени богослуженията в храма, въпреки че патриарх Неофит предприе действия като назначи български свещеници, които да служат в църквата.

Изяснява се чия собственост е храмът - руска или българска. Църквата беше затворена в петък, след като свещенослужителите ѝ бяха уличени в шпионаж в полза на Русия и експулсирани.

Към момента храмът остава затворен. Премиерът Николай Денков коментира, че българската държава е готова да съдейства за възстановяването на богослуженията в храма, но само ако Синодът сметне за необходимо.

Руският посланик Елеонора Митрофанова заяви, че руското посолство в София ще предприеме действия относно храма "Св. Николай Мирликийски" в координация с Руската православна църква.

От Светия Синод обявиха, че няма да коментират собствеността на храма до заседанието си на 3 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо Ганьоо..

    27 14 Отговор
    Руснаците си взеха белята с теб да те откъсват от Османската империя.Голяма беля!

    Коментиран от #38, #53

  • 2 Хора, бдете !

    40 12 Отговор
    Фашизмът се завръща !

    Оказа се, че руската църква в София има нотариален акт, от който се вижда, че тя е собственост на руското посолство. Тъй като по американските медии в България се разнесе поредната лъжа, че не била собственост на Русия, сега питам - ще се извинят ли за лъжата си американските медии, раздухващи антибългарска и антируска пропаганда, или не? Или вместо това директно ще започнат да призовават за конфискация?

    Освен това, ако духовниците наистина са били шпиони, редът в България е да бъдат задържани, разследвани и съдени, тъй като нямат дипломатически статут, за да бъдат експулсирани.Очевидно е, че нямат сериозни доказателства и затова бързаха да ги изведат от страната.

    Коментиран от #4, #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Карл Маркс

    12 26 Отговор
    Религията е опиум за народите а
    руското православие е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! И всичко в него е насочено към едно - обожествяването на Путин.

    Коментиран от #41

  • 6 Стамат

    9 26 Отговор
    По-добре, че църквата е затворена. В наш интерес е руското влияние да отслабва. Има предостатъчно български църкви за вярващите.
  • 7 Доктор Рачо Петров

    9 24 Отговор
    Лекувам русофили от патологична омраза и българофобия по стара и изпитана рецепта. Гарантирани резултати!
  • 8 да де

    27 5 Отговор
    Какво изясняват като снощи по Нова показаха нотариалния акт от 1997 г. църквата е руска собственост.

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Няма и да има

    20 7 Отговор
    В Руска църква, руски свещенослужители, какво не е ясно? Какво целят сатанистите, разкол в Източно Православие, осъществен в България и една религия, една църква, един език, едно световно правителство. Кирилицата ще я унищожат, затова искаха за нац. празник 24 май, да не забравяме президент искащ да пишем на латиница, и това не са случайности, а вековни планове. Като се почне от Дарвинизъм, Ницше-Аз, его, и Маркс - хомо икономикс. Защо им пречи руската църква? защото тя е последният пристан на Източното Православие, отстояващ мъж, жена, Бог, деца, морал. За сравнение вижте литургия, проповед в Руски Храм от руски духовни лица към миряните - докосва душите, и българските - на които спиш. Проблемът е война между Антихриста и Бог.

    Коментиран от #52

  • 12 Анатема

    20 7 Отговор
    За това, че сте прости, естествено са виновни Митрофанова и Путин.
  • 13 ти да видиш

    27 9 Отговор
    Посолството краде църквата от руското посолство? Кой знае може да искат да правят храм на НАТО там и главен жрец да е Сюлейман Паси?

    Коментиран от #16

  • 14 Само питам

    9 26 Отговор

    До коментар #8 от "да де":

    А във фашистка Русия дали има църква, която да е БЪЛГАРСКА СОБСТВЕНОСТ?

    Коментиран от #18, #20, #23

  • 15 Ааааа

    15 5 Отговор
    Кога ще затворят някой джамия??

    Коментиран от #17

  • 16 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    10 25 Отговор

    До коментар #13 от "ти да видиш":

    Русофилския истеричен вой е музика за ушите ми!

    Коментиран от #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 да де

    10 6 Отговор

    До коментар #14 от "Само питам":

    Това ли ти е проблема въпроса е защо земята барабар с църквата е продадена от другаря Иван Костов.

    Коментиран от #39

  • 19 Какво не е ясно!

    20 5 Отговор
    Поръчката на ЦРУ Козяк е да се унищожава вс руско, дори и с незаконни средства и мега лъжи.

    А иначе църквата си е руска и там ще служат руски свещенници.

    Може би някои иска в Желязната църква в Истанбул да влязат турски духовници... От Племето на предателите може всичко да се очаква.

    Коментиран от #22, #61

  • 20 факт

    19 4 Отговор

    До коментар #14 от "Само питам":

    Има, разбира се. Храмът "Успение Богородично" в Москва е предоставен на Българската православна църква като подворие още през 1948 г.

    Коментиран от #50

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Руски свещеници?

    3 10 Отговор

    До коментар #19 от "Какво не е ясно!":

    Шегуваш се...
  • 23 Ти как

    17 4 Отговор

    До коментар #14 от "Само питам":

    реши, че е Русия е фашистка? То тогава американците са ненадминати фашисти...

    Коментиран от #47

  • 24 Точно

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хора, бдете !":

    Браво за точния коментар! Самата истина! Сега Плевнелиев, Паси и Поптодорова предлагат да поправяме националното знаме с това на ЕС и НАТО! Е това е повече от наглост, прОдаване на НЕЗАВИСИМОСТТА ни.
  • 25 ПРАВНО НЕГРАМОТЕН

    6 17 Отговор
    ПО НАШИЯ ЗАКОН ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ НЯМАТ ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ЗЕМЯ.

    Видях констативния нотариален акт, който го размахва Копейкин и ,може да го видите и вие на много места :

    1. Ами че той няма следните задължителни реквизити - името на нотариуса, номера на нотариалното дело, няма никакви сигнатури - т.е. няма входяща регистрация , няма в двойно входящия регистър (том, партида, номер на акта ) , няма никакви регистрационни данни, няма го името на нотариуса, няма го и името на пълномощника на руското посолство, чрез който то действа . Т.е. пълен фалшификат , това е недействителен акт поради изброените му пороци , някаква имотна измама

    2. Констативните нотариални актове не пораждат право на собственост, а само я удостоверя, въз основа на документи – в случая някакъв КРЕПОСТЕН АКТ, ОТПРЕДИ ВЕК , КОЙТО НЕ Е ВПИСАН НИКЪДЕ и всяко КГБ / или Гестапо може да си направи стотина такива , и лесно да ги състари .

    3 .Чужда държава може да придобива право на собственост върху земя, сгради и ограничени вещни права върху недвижим имот въз основа на международен договор, на закон или акт на Министерския съвет. ТАКЪВ ДОГОВОР, ЗАКОН ИЛИ АКТ ЗА РУСКАТА ЦЪРКВА НЯМА .
    И ако в този фалшив крепостен акт , пише че през 1887 г. земята е била собственост на Русия, то след взилане в сила за Закона за Собствеността, който забрянява чужди държава да притежават земя, тя е била дръжна да го прехвърли на субект , който има право да притежава земя у нас .

    Коментиран от #28

  • 26 в ушенцата

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺":

    Ти си музикален ивалид ве соpocoиднопce!
  • 27 Тома

    10 2 Отговор
    Най добре е шиши да влезе в църквата и да почне службата
  • 28 Таквоз е

    7 14 Отговор

    До коментар #25 от "ПРАВНО НЕГРАМОТЕН":

    Много ясно че е фалшив документ
    Просто се надяват нашите да се уплашат и да отстъпят
  • 29 Човек

    8 14 Отговор
    Това, че руската църква е затворена няма никакво значение. За миряните църкви има бол. Важното е, че руските шпиони бяха изгонени чак след като го направиха в Македония. Това означава, че ДАНС са били опънали чадър над тях. "Задействали" са се чак когато са били поставени пред свършен факт без право на избор. С две думи - руските шпиони са в ДАНС и те работят за ФСБ, също както ДС работеше за КГБ. Евроатлантическата ни ориентация е била само фасадна и е случила за заблуда както на Запада, така и на българския народ. Реално на най-дълбоко ниво ние обслужваме Русия. Тази война извади всичко това наяве и бавно започнахме да прочистваме агентите, но това се прави само когато е неизбежно и на повърхностно ниво. Много далече сме от това да стигнем до сърцето на проблема и да изчистим основните руски играчи в службите, да разкараме президента, да забраним преименуваната БКП, както и противоконституционните ДПС и Възраждане, обслужващи чужди държави. Никога не е късно и за лустрация. Иначе в правия път няма да влезем и ще си останем корумпирана безправова държава като една типична руска губерния.
  • 30 Дедо ви...

    12 6 Отговор
    Какво решение да има. Църквата е собственост на Русия която има нотариален акт за нея от 1999 г. и е подчинена на РПЦ!!! Ганьовците какво ще решанат!!!!
  • 31 Не е точно

    14 3 Отговор
    да унищожат руското. Целта е унищожаване на Източното Православие, враг е всяка държава, която отстоява ценности и морал, която не свежда Човекът до консуматор, потребител, до "печалбарски канибализъм". Правилно каза един съфорумец "Глобална вяра, която е безверие, в чиято основа са сатанински и окултни, езически практики". Защо в България, защото българското православие през годините отстъпи от угодният на Бог човек, и затова миряните търсеха истинската, каноничната църква в руски Храм, важни са духовниците, те предават словото. Виждаме как Христос е разпънат, от същите сили, управляващи в момента България. Затова врагове са Буда, Христос, словото им, те създават друга картина на света, те променят светът, променят човекът, и т.н.
  • 32 Поп с ушанка

    6 2 Отговор
    Блажени са вярващите!
  • 33 Дебатът

    9 1 Отговор
    И вижте как принизиха дебатът, до Собственост. Ето ви консуматорският канибализъм. Кой владее Земята, Въздухът, Слънцето, Водата - Сатанистите, за тях всичко е собственост, те слагат, те назначават, купуват, продават, владеят. Глупци - нима можеш да притежаваш Земята? Важно е словото и НосителяТ му. Те искат да премахнат носителите на слвото. Това е същността на проблема - и затова Христос е убит, дори без храм, той е опасен, защото е носител на словото..
  • 34 Механик

    7 8 Отговор
    митрофанова вън от България !

    Коментиран от #54

  • 35 Рашисти

    2 7 Отговор
    Кози крак? Клещи? Секачи? Има ги в изобилие по железариите... :) А и с флекс също става, само е малко по-шумно.
  • 36 Козякостан

    12 3 Отговор
    Проблемът не е само политически, просто на западните сатанюги много им бодът очите кръстовете на кубетата на православните църкви. Още повече пък на руска православна църква насред столицата. Между другото крайно време е София официално да бъде преименувана на Козяк 16
  • 37 Мнение

    12 2 Отговор
    През 1997 г. "евроатлантикът", "тъмносиният", "демократът" Иван Костов дава храма и земята на Руската федерация с НОТАРИАЛЕН АКТ. Вероятно срещу огромен подкуп от няколко милиона евро. Архимандрит Вассиан е изгонен от Северна Македония, понеже е бил против признаването на Македонската православна църква под името Охридска архиепископия. И тук е интересното! Според Устава на Българската Православна Църква, "Българската Патриаршия е правоприемник на Плисковската архиепископия, Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия. Тя е единна и неделима." Затова и българските историци са категорични, че признаването на Македонската църква като Охридска архиепископия е посегателство над историческата ни памет. Тоест архимандрит Вассиан е защитавал българските интереси и затова е изгонен от македонците.
  • 38 SDEЧЕВ

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ганьо Ганьоо..":

    КАКВО Е ШПИОНИРАЛ ПОПА МИ Е МНОГО ИНТЕРЕСНО. ПОПА СЛУЖЕШЕ НА УКРАИНЦИ И РУСНАЦИ КОИТО СЕ МОЛЕХА В МИР ПОМЕЖДУ СИ КОЕТО Е ЕРЕС ЗА ЕВАНГЕЛИСТИТЕ И ТЯХНАТА ШУМА НАРЕЧЕНА ДОЛАР. ДОЛАРА ПОЧНА ДА ВАЖИ ОТ ДЕНЯ В КОЙТО ЕВАНГЕЛИСТИТЕ ИЗПЪРЖИХА 100000 ЯПОНЕЦА С АТОМ И ЗАПЛАШИХА И АРАБИТЕ СЪС СЪЩОТО. МРАЗЯ КОМУНЯГИ ,НО И МРАЗЯ ДА МЕ ИЗКАРВАТ МЕНЕ КОМУНЯГА ЗАЩОТО КАЗВАМ,ЧЕ ВОЙНАТА МЕЖДУ БРАТЯТА РУСИ И УКРАИНЦИ Е С ЦЕЛ ДАСМЕ В ДЪЛГОВЕ СЪС СТОТИЦИ ПОКОЛЕНИЯ НАПРЕД. АРЕ СТИГА БЕ ЕВАНГЕЛИСТИ. ОСТАВЕТЕ НИ НАМИРА МОЛЯ. Църквата се превърна в символ на помирение между братята руси и украинци,което си е шпионаж ,но срещу чичоСам. Плащайте по 3 лева бензин слепи демократи,а аз ще се моля да видя отново Тръмп,като шев на Света,че те и него го изкараха руски шпионин.

    Коментиран от #42

  • 39 Триоката врана

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "да де":

    На 7.11.1898 год. с нот. Акт №11 Софийска община дарява на старата руска легация /посолство/ парцел в близост до княжеския дворец , продажника костов няма нищо общо...
  • 40 Наркос

    10 3 Отговор
    Нали ви казах в нотарялния акт ясно пише кой е сабственика на сградата и земята и това е руското посолство. Това ще е кражба и то абсолютно излишна, имаме си собствени църкви, манастири, параклиси и няма смисъл да се краде точно тази.

    Коментиран от #44

  • 41 арл

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Карл Маркс":

    Дааа, Путин е велик политик , благодарение на него още не сса се разхвърчали ядрени ракети из континентите в стил ...аз на теб , ти на мен . Брюксел и Сащ не знам как още могат да говорят за суверенитет и демокрация .
  • 42 факт

    10 3 Отговор

    До коментар #38 от "SDEЧЕВ":

    Казваш, че църквата се е превърнала в символ на помирението между руси и украинци. Между русите и православните украинци, населяващи Източна Украйна, никога не е имало раздори и конфликти, че да се налага да се помиряват. Проблемите ги създават западните украинци, а те не са православни християни и не само няма да стъпят в православен храм, но и подложиха на гонения и тормоз православните свещеници в Киевско-Печорската лавра. Западните украинци са католици униати и не понасят православието, нищо че се водят християни. Руската църква в София се посещава от източни украинци, а те считат себе си за руснаци.
  • 43 дядото

    7 3 Отговор
    и срамно и обидно.посолства на католически държави и представители на мусулманска етническа партия да решават настоящето и бъдещото на православието в българия и света говори за нещо друго и опасно.
  • 44 Триоката врана

    5 3 Отговор

    До коментар #40 от "Наркос":

    На 10 ноември 1952 година на заседание на Светия Синод на Руската Православна Църква е взето решение за предаването «в юрисдикция и владение на Българската Православна Църква на следните енории, манастири и клир на Руската Православна Църква в България: енория в село Царев брод, енория в град Димитрово (сега Перник), енория във Варна, енория в Пловдив, енория и храм-паметник при Шипка, енория в тогавашното село Княжево, енория в град Русе, мъжки манастир «Архангел Михаил» в село Кокаляне и Девически манастир «Покров Богородичен» в тогавашното село Княжево.
    9.Храмът „ Свети Николай Чудотворец“ не е включван в този списък и не е предаван в юрисдикция на БПЦ.
    След като през 1934 г. се установяват дипломатически отношения между България и СССР, с протокол от 6 юли 1940 г. съветската страна предава храма за безвъзмездно ползване на България в течение на 15 години. Шест години по- късно съветското правителство спира действието на протокола, , и предава храма на архиепископ Серафим като представител на Московската Патриаршия, управляващ седемте руски енории в България.
    10. Църквата „Свети Николай“ в София е с официално определен през 1953 г. от Светия Синод на РПЦ статут на подворие
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 По делата

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ти как":

    ще ги познаете. Не хрумка, а неоспорим факт.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 рфжух

    4 2 Отговор
    Няма ли други църкви наоколо? Толкова ли е важно точно в Руската църква да се ходи?
  • 50 Предоставен

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "факт":

    а не подарен. И там служат пак убийците на Гудняев.
  • 51 Руската църква е руска собственост

    7 3 Отговор
    с нотариален акт от 1997 г.
    С нотариални актове са и всички други чужди църкви,синагоги и джамии.
    Шпионаж от попове които не са на държавни постове.Каквс държавна тайна могат да предадат на Русия.
    Удар по православието е това
  • 52 И Бог

    1 6 Отговор

    До коментар #11 от "Няма и да има":

    не е на страната на Раzzzия.

    Коментиран от #56

  • 53 Не бива

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ганьо Ганьоо..":

    човек да е с толкова робска психика.
  • 54 Скоро ще си в Сибир

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Механик":

    Тунгус
  • 55 Демократ

    4 6 Отговор
    Ако България се управлява от истински българи, това никога нямаше да се случи. За съжаление не само държавата, но и църквата, се управлява от руски подлоги под формата на българи с руски пагони. Пълна трагедия, срам и позор.

    Коментиран от #58

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 До важна ли е руската

    6 3 Отговор
    Дотокова доколкото, руските свещенослужители изповядват в по-голяма степен каноничното православие, руските свещеници са по-ангажирани в литургии, проповеди, беседи, отколкото българските - отбиващи номерът. Не руският храм им е проблемът, а руските свещенослужители, най-грубо печелят повече последователи на Източното Православие. За това става въпрос. Изключително важни във всяка една вяра са носителите на Словото, те го донасят до вярващите.

    Коментиран от #59

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Православието

    2 4 Отговор

    До коментар #57 от "До важна ли е руската":

    къде го учат рашисткитеорки? В школите на КГБ или ГРУ?
  • 60 ....

    1 2 Отговор
    Ами извикайте ключар! Толкова е просто. Тая баба Цоцолана никога няма да ги даде. Да е може и да ги е глътнала, за по-сигурно.
  • 61 Умен по цялата глава

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Какво не е ясно!":

    Единия свещеник е руснак,а двамата други са от Беларус... Беларус - Русия ли е ,??
  • 62 фкю

    2 1 Отговор
    Цялото т нар Българско правителство са американски агенти, да ги изгоним тогава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове