Last news in Fakti

26 Септември, 2023 16:40 1 043 18

ЦИК: Хартиените бюлетини за местния вот ще струват над 8 милиона лева

  • цик-
  • хартиени бюлетини-
  • местни избори-
  • цена

Общият брой прогнозно количество хартиени бюлетини, които ще бъдат изработени за вота на 29 октомври, е 21 милиона, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева

ЦИК: Хартиените бюлетини за местния вот ще струват над 8 милиона лева   - 1
Снимка: БГНЕС

Общият брой прогнозно количество хартиени бюлетини, които ще бъдат изработени за вота на 29 октомври, е 21 милиона. Прогнозната стойност на тази обществена поръчка е 9,180 млн. лева. От тях около 700 000 лева ще бъдат за доставка на хартия за машинно гласуване, а около 8,5 млн. лева за хартиени бюлетини. Една хартиена бюлетина ще струва около 40 стотинки, а на една хартиена ролка по-малко от 14 лева без ДДС. Това съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БНТ.

"Подготовката на изборите върви нормално, в срок", коментира Матева.

"Вчера взехме решение и обявихме обществената поръчка за доставка на хартиените бюлетини и хартията за машинното гласуване. Ще бъдат изработени 3606 вида бюлетини. От тях 265 за общински съветници, 265 за кметове на общини, 35 за кмет на район и 3041 вида бюлетини за кметове на кметства", допълни говорителят на ЦИК.

Централната избирателна комисия ще извърши проверка заедно с Главна дирекция ГРАО, Министерството на правосъдието и МВР на всички кандидати, регистрирани от Общинските избирателни комисии, дали отговарят на изискванията да бъдат избрани. Проверката ще приключи на 28 септември.

Утре, 27 септември ще се тегли жребият за участие на партии и коалиции в местните избори. Ще се определят номерата в бюлетините.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питам

    10 0 Отговор
    За местния добре, а за постния, колко ?
  • 2 6 млн избиратели ?!

    13 0 Отговор
    при 5 млн живи българи
    мъртви души ли ще гласуват, гоголе
  • 3 Мда

    7 4 Отговор
    Герб, ДПС и БСП да ги плащат, те върнаха хартията!
  • 4 Хахаха

    11 0 Отговор
    21 милиона ли сме вече гласоподавателите:) На предните избори според ЦИК се оказа, че всички в България сме пълнолетни, но този път избиха рибата:)
  • 5 Българин

    8 1 Отговор
    Росица Матева да плати от джоба си 16 милиона излишни бюлетини!
  • 6 Русенец

    10 0 Отговор
    Все по-малка избирателна активност, но все по-скъпи избори. Ако някой ден в България гласува само един човек, изборите пак ще струват десетки милиони лв.
  • 7 9993

    9 1 Отговор
    Няма смисъл от избори. Тия там са едни и същи, сглобки и договорки. Създават само глупости. По-добре всичките да ги няма.
  • 8 Българин

    11 1 Отговор
    А хартиените чертежи на Ф16 струват над 8 милиарда лева!
  • 9 ПЕТРОВ

    9 0 Отговор
    ДА ВИ ГО НАБУТАМ В УСТАТА
  • 10 Алооо

    10 0 Отговор
    Накрая ще ги закръглите на 20 милиона, това е ясно.
  • 11 Клоунът

    8 0 Отговор
    А за мене викате, че нямате, е сега ша са оплача на деди
  • 12 оп са

    7 1 Отговор
    Козлодуйския е треснал 10 милиона от тотото ихууу! 💸
  • 13 Ала бала с президента

    6 1 Отговор
    Няма ли да е по добре на центъра на мегдана да има едно светлинно табло и всеки да се нарежда пред машината с бутони натиска и веднага се отчита гласа му.И няколко камери да снимат в реално време и да записват.Няма хартии няма 21 милиона,няма скъпите машини и техните настройки на ала бала с президента,няма да има пари излишни за председатели комисии,застъпници бензини за коли.Всичко ще бъде същото и в края на изборния ден ще се знае с точност кой е избрания,най вече ,че вота ще е явен,а не таен.Супер бързо,супер точно,супер евтино и ефективно.

    Коментиран от #14

  • 14 факуса

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ала бала с президента":

    татко петко не е съгласен, киртака как ще прави алабала
  • 15 1944

    2 2 Отговор
    за кво ги харчите тея милиони? да печелят комунетата? я на вагоните и да ги натирим в сибир. да си оправим вече държавата.
  • 16 Мислете, за да не страдате

    0 3 Отговор
    Ето там е заровено кучето, в хартиените бюлетини, защото с тях се извършва фалшифицирането на изборите. Затова е и този зор за хартиените бюлетини. Машините нямат софтуер, нямат връзка с интернет и затова, каквото и да ви говорят за хакери, макери и възможност за манипулиране на резултатите в машините е пълна дезинформация. То, ако можеха чрез машините да фалшифицират изборите първо нямаше да се напъват да се гласува и с бюлетини и второ, нямаше да се раздават хиляди евра за купуване на гласове на разните му там влиятелни фактори като онзи общински съветник дето го даваха по телевизията. Ако още някой не го е разбрал това, то за него нямам думи що за ... е. Най вдлъбнатите обаче са тези, които не гласуват и оставят на турците и ромите да ни определят начина на живот. Който не гласува няма право после да мрънка за това, че живее като ........
  • 17 Реалиста

    1 0 Отговор
    Госпожо Матева, много гнусна манипулация правите, говорете защо само една фирма доставя машините за изборите, защо все още МИШО авера на Боко прави манипулациите и защо не обявите имената и партията , която раздава стотици хиляди лева и валута за купуване на гласове? Обществена тайна , че продавачите на гласове са от ГЕРБ и ДПС, няма осъден ,защото прокуратура, а сега и полицията работи за тях! Цялата власт е в ръцете на сглобката на посолството и започват медиите безплатна реклама на тези предатели!
  • 18 ГОСТ

    2 0 Отговор
    е тоя път ще гласувам с хартиена билети на. защото нямам вяра в тия машинарии. от как Кирчо изплува се ползват машини и сам каза като искат кода ще им го дам. кода не е негов да го дава с това само доказа че не може да се вярва на машините. а още по вече с появата на ИЛ които може да съблече индивида в порнопоза.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол