Last news in Fakti

27 Септември, 2023 06:03 1 470 23

Георги Лозанов за Хекимян: Всеки има право да смени професията

  • георги лозанов-
  • медии-
  • избори-
  • антон хекимян

ГЕРБ не са изненадани от подозренията срещу тях за влиянието им в медиите, заяви медийният експерт

Георги Лозанов за Хекимян: Всеки има право да смени професията - 1
Снимка: БГНЕС

Всеки има право да си смени професията. Което значи само едно, че оттук нататък Антон Хекимян поема професионален и биографичен обрат – той вече не е журналист и той се отказва от журналистическата си кариера. Това каза в аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ доц. Георги Лозанов, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация от Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и бивш председател на СЕМ. "Връщането му след това ще е трудна работа, ако реши да се връща, но като цяло вече той е минал на друга писта“, посочи Лозанов.

По думите му, Хекимян вече може да каже: "Аз не съм журналист вече, всеки е имал в миналото си нещо, което не продължава в настоящето, и аз оттук нататък съм политик, и ще работя като политик.“

Според Георги Лозанов, ГЕРБ едва ли се изненадва много от подозренията към тях, че имат влияние върху медиите. Той припомни сложните отношения на Бойко Борисов с медиите в много ситуации, с много реакции, с "мисирките“ и какво ли не още, и когато е бил обект на тяхното голямо внимание.

За медията бТВ, от която излиза Антон Хекимян, доц. Лозанов смята, че по закон не би следвало да има някакви последствия за нея. По-скоро става въпрос за един професионално-етичен разговор, отколкото някакъв разговор по закон и във връзка с регулацията. бТВ ще трябва да пази доверието оттук нататък на своите зрители, което няма да е лесно, или ще стане по-трудно. Така че, в някакъв смисъл решението на Хекимян нанася известен удар върху бТВ, върху доверието в нейната публицистика, в аспекта до колко медията е критична по отношение на властта, което е задължителен професионален стандарт.

"Как ще успее да го излекува това, ще видим, и дали изобщо ще успее“, добави доц. Георги Лозанов.

"Дебатът власт-медии не трябваше да слиза въобще от дневния ред на обществото. Този дебат обикновено го свързваме с дебата за свободата на словото. И трябва да ви кажа, че последните 15 години, и то парадоксално, откакто влязохме в Европейския съюз, този дебат изведнъж отпадна от медийния дневен ред“, добави бившият председател на СЕМ.

Източник: ФОКУС


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Избирателите

    10 9 Отговор
    Гласуваме за Кекимян !
  • 2 Хихихи..

    13 3 Отговор
    Злобно,рошаво и черно - Коцето е прясно мляко до него..
  • 3 Но с папионката си съм "по-така".

    16 0 Отговор
    Журналистката Дияна Янкулов БНР, стана говорител на военното министерство при управлението на БСП и се върна триумфално в Радиото без за пострада кариерата й на журналист. Илияна Йотова е журнарист, бе европейски депутат, а сега е вицепрезидент, макар че се изявява повече като говорител на президента и никой не я упреква за това. Журналистката Елена Йончева бе съветник в президентството и също стана европейски депутат, но за тези хора Лозанов и други изживяващи се като корифеи в журналистиката, мълчаха и не ги критикуваха, не предричаха край на журналистическата им кариера. Самият Георги Лозанов е фотограф по професия но стана журналист, който се издигна в йерархията на тази професия. Дори се изявява като политически коментатор и салонен лъв.
    Странни са политическите въплъщения и професионални мимикрии в България.
  • 4 Бай Лисан

    11 3 Отговор
    "Връщането му след това ще е трудна работа, ако реши да се връща, но като цяло вече той е минал на друга писта“, посочи Лозанов."

    Ей, веднъж и Гого Папионката да кажа една истина! Ама това за другата писта ние го знаем....
  • 5 Косата ми дълга, папионката ми шарена...

    17 0 Отговор
    Няма бивш журналист, това е призвание. Никой обаче не си спомня, кога фотографът Георги Лозанов е бил репортер, водещ, дали има журналистическо образование, за да достигне до преподавател във Факултета по журналистика, че и водеща длъжност в регулатор СЕМ. Странни неща стават...
  • 6 Мамин

    15 3 Отговор
    Гого чорлавия , цял живот работа за пет пари не е свършил с меките си ръчички и вечно на хранилки !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Никой не се отрича от журналистиката.

    8 1 Отговор
    Репортерка Зоя Велинова също нагази за малко в политиката и отново се върна в професията. Гого Лозанов се отрече от фотографията, за което е учил.
  • 9 Зайо Байо

    13 2 Отговор
    Винаги съм се питал следното - Антон питал ли е настойчиво , упорито и настоятелно ББ и ГЕРБ за ......Барселона , за Мата Хари , За мис Бикини , за Тулупите , за Мисирките , за набиването с 200 , за Чекмеджетата , за главните прокурори , за Ало , Ваньо , за простите хора , за битете хора от протестите , за самите протести ? Отговорът е НЕ , защото се плашеше от навъсения ПРОСТАК Борисов и му слугуваше наведено и страхливо !

    Коментиран от #13

  • 10 ТиквенсониадатА

    13 2 Отговор
    Грешка ! Антончо не е сменял професията си . Той и преди , и особено сега след като полегна на бай Ганьо от Банкя , потвърди , че си е ......ПРО-СТИ-ТУТ.КА !
  • 11 Смях и Сеир

    12 2 Отговор
    Нали прякора на Хекимян беше МАЛКИЯТ БАРЕК ? Това не говори ли КРАСНОРЕЧИВо , какъв човек е той ?
  • 12 ЗЕЛЕНчук

    14 2 Отговор
    Заради такива СЛАГАЧИ и ЛАКЕИ като Антон , хората се гнусят от нашенската , съвременна журналистика !
  • 13 Божков се призна, че е платил преврата..

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Зайо Байо":

    Защо да пита нещо, което всеки трезвомислещ човек знае, че е нескопосана намещалка на ДС? Кокто и се оказа. Няма пачки, кюлчета/любимите на Божков черепа/, Барселона гейт...всичко е измишльотина.

    Коментиран от #16

  • 14 плюс минус

    10 3 Отговор
    По времето на соца журналистите бяха журналисти.

    Коментиран от #18, #20

  • 15 Гост

    9 1 Отговор
    Рошавият не успя да замаже нещата. Професия се сменя, връзките и влиянието остават.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЛЪЖАНОВ

    2 1 Отговор
    ДЪРТ КОМУНИСТИ. ИМА И ПРОФЕСИЯ ЗАТВОРНИК. ТЯ САМО ЗА НАРОДА ЛИ Е...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 В НС е куцо и сакато...

    7 0 Отговор
    В България 90% са сбъркал професията си, включително и Георги Лозанов. С диплома за фотограф.
  • 20 При соца нямаше свободно слово.

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "плюс минус":

    По времето на соца нямаше свобода на словото. Четяхме за "загниващия запад", но той не загина, а СССР и комунизмът се сринаха.
  • 21 Лост

    3 1 Отговор
    Лозанов кажи си направо, че всеки има право да мине под 🌈 и да ти олекне.
  • 22 ежко

    0 0 Отговор
    Прав си Лозанов.Ти например може да станеш метач.Обществото да се облагодетелства поне малко от съществуването ти.Какво?Не искаш?Няма не искам!
  • 23 Освен професията

    1 0 Отговор
    партията и резбата, нали Гого
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове