Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 10:31 861 13

Надграждат машините за изборите през октомври. ЦИК обаче няма "зелена светлина" за български софтуер

  • машини-
  • избори-
  • надграждане-
  • октомври-
  • софтуер

„Многократно сме обръщали внимание на това, поставяли сме въпроса на всеки един Министерски съвет, независимо дали е избран или назначен, дали е редовен или служебен – да се направи задание за изработването на софтуер за гласуване и възложителят му да е българската държава. Имахме и идея да се възложи тази дейност на БАН – убедени сме, че има потенциал за това. Само че към този момент няма резултат“, заяви Камелия Нейкова. Тя уточни, че според нея не става въпрос само за пари.

Надграждат машините за изборите през октомври. ЦИК обаче няма "зелена светлина" за български софтуер  - 1
Снимка: bTV

„Във вчерашния ден Централната избирателна комисия взе решение за избор на изпълнител за надграждане на софтуера за гласуване в местни избори, тъй като много пъти сме казвали, че софтуерът, който беше закупен 2021 г., към онзи момент е бил разработен съобразно предвидените в Изборния кодекс избори с машинно гласуване, а местните не са били предвидени за гласуване с машини.“

Това коментира в „Тази сутрин“ председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. Тя посочи, че специално за тази дейност е нямало друг възможен изпълнител,.

„Създателят на софтуера на тези машини за гласуване е Smartmatic Iinternational Holding, с които ЦИК още след изборите, които бяха през април, провежда многократни разговори и размяна на кореспонденции, за да бъде директен партньор на българската държава и да няма посредник в тези отношения“, заяви Камелия Нейкова.
„Само че Smartmatic категорично отказа такъв директен договор и поеха ангажимент да извършат надграждането на софтуера, но чрез „Сиела Норма“ или чрез „Информационно обслужване“, които предоставиха изключителните права. Правата са предоставени само на „Сиела Норма“, тъй като „Информационно обслужване“, които са и преброител на резултатите от изборите, отказват да се ангажират с това. „Сиела Норма“ на практика е посредникът“, посочи още тя.
„Толкова, доколкото не може да има техническо решение по отношение на този софтуер на гласуване, който се използва за тези машини за гласуване, без участието на Smartmatic – да, има зависимост“, заяви Камелия Нейкова.

На въпрос защо ЦИК няма „зелена светлина“ за български софтуер, който да се управлява от „Информационно обслужване“ и държавните институции, председателят на ЦИК отговори, че не знае.

„Многократно сме обръщали внимание на това, поставяли сме въпроса на всеки един Министерски съвет, независимо дали е избран или назначен, дали е редовен или служебен – да се направи задание за изработването на софтуер за гласуване и възложителят му да е българската държава. Имахме и идея да се възложи тази дейност на БАН – убедени сме, че има потенциал за това. Само че към този момент няма резултат“, заяви Нейкова. Тя уточни, че според нея не става въпрос само за пари.
Камелия Нейкова посочи, че при машинното гласуване около 2 милиона лева е цената, която Smartmatic е определила за надграждане на софтуера. За другите дейностите, свързани с инсталиране на софтуера, транспортиране, логистика, техническо обслужване – разходите са приблизително колкото за изборите през април, около 8 милиона лева. Нови машини няма да се купуват, а тези, които имаме, се съхраняват в частния склад, в който се съхраняват от момента, в който са дошли в България.

„За създаването на тази комисия аз лично събрах от заседание на Народното събрание, от публикации в медиите, но с какво точно ще се занимава тази комисия не мога да ви кажа, тъй като няма информация в ЦИК. Не мога да кажа какво целят депутатите с нея. Няма лошо, че е създадена, нека се извършват всички необходими проверки, които народните представители смятат, че са необходими“. Това коментира Нейкова относно специалната комисия, която беше създадена на 21 септември и която трябва да проверява сигурността на устройствата за гласуване.

„По отношение на сигурността Изборният кодекс предвиждат една процедура, която се нарича удостоверяване на съответствието, на софтуера на гласуване с техническата спецификация, с изискванията на закона. Това е основната проверка за сигурността на софтуера на гласуване и това е възложено на три държавни органа – на Министерството на електронното управление, Института по стандартизация и Института по метрология. Те и за тези избори ще направят това – в изпълнение на закона“, посочи Камелия Нейкова.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 3 Отговор
    ще се Манипулира Мошщно
  • 2 ррррр

    9 1 Отговор
    като има ала бала с машините за какво са ни по добре с бюлетина
  • 3 провинциалист

    10 0 Отговор
    Това още колко милиона в джобчето?
  • 4 Галя от EmbassyTO

    6 1 Отговор
    Важното е, че софтуера е наш. За подходящите резултати: гласувайте на машинките.
    Галка
  • 5 смях

    12 0 Отговор
    "Надграждат" ги с резултатите. За ПП-ДБ-тата е много важно да се сложи синчето на ДС в София и да се вземат още 2-3 областни града, иначе сглобката им е АЙДЕ ЧАО.
  • 6 Голям зор

    8 0 Отговор
    Това означава ли че при предните гласувания не са били в ред,или е било нещо нередно
  • 7 ти да видиш

    6 0 Отговор
    Надграждат за ППто, че иначе няма да минат 4те процента
  • 8 Правят

    6 0 Отговор
    Ала бала със софтуера.нахартия ще гласувам
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    "Не е важно кой как гласува,
    а кой как брои гласовете!"
    Й.С
  • 10 Някой

    3 0 Отговор
    Като програмист, ако аз им направя софтуера, мога да го направя да получават според това какво са ми платили. Дали са ми 30% от платеното, значи получават 30% на изборите. ;)
    Затова трябва да се гледа и като принтер и да се броят разпечатките, които хората да гледат. Предимството е да няма като преди 15.1% невалидни бюлетини за съветници.
  • 11 ганю

    2 0 Отговор
    Точно и правилно е да се каже
    НАГАЖДАТ ,НАТАМАНЯВАТ ,УЙДУРДИСВАТ
    умний ми народе българский
    да и отрежеш продажната кратуна че да я боцнеш на един кол
    Хан Крум
  • 12 Манол

    3 0 Отговор
    Камелия Нейкова ми беше началник в една бивша държавна агенция, кадър на НДСВ и интимно близка на тогавашния областен управител. Рядко корумпирана личност. Не ми се влиза в подробности, но като знам за какъв човек говорим, да гласуваш при нейното ръководство си е загуба на време.
  • 13 Дядо Пройко

    1 0 Отговор
    Няма начин да гласувам с мадуровките.Само с хартиена бюлетина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол