Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 08:54 2 426 12

Обсъждат повишаването на минималната работна заплата

  • заплата-
  • мрз

Предвижда се тя да стане 933 лв. от 1 януари 2024 г.

Обсъждат повишаването на минималната работна заплата - 1
Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание. Представителите на синдикатите, бизнеса и правителството ще обсъдят новия размер на минималната работна заплата за страната от първи януари догодина. Предвижда се той да бъде 933 лева. В дневния ред на заседанието е включен и проект за промени в Кодекса на труда, свързан с регламентирането на работата от разстояние.

Съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Предлаганият от правителството размер на най-ниското възнаграждение, изчислен по новия механизъм, е 933 лв. от 1 януари 2024 г. Това е ръст от 153 лв. или близо 20 процента спрямо сегашния размер от 780 лв.

Работодателските организации са против новия механизъм за определяне на минималната заплата, като част от представителите на бизнеса настояват той да бъде отменен. Работодателите смятат, че новият размер не съответства на икономическите реалности и че ще постави в затруднение част от българския бизнес, особено малките и микропредприятията в по-изостаналите райони на страната.

С промените в Кодекса на труда се предвижда изрично задължението в трудовия договор да се определя мястото на работата от разстояния. С проекта се предлага регламентиране на „правото на изключване“, т.е. правото на работника или служителя да не отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка. В България работата от разстояние е най-слабо разпространена в сравнение с другите държави членки на Европейския съюз, като работещите от разстояние представляват по-малко от 10% от всички работници и служители.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Искаме

    2 11 Отговор
    в €врозоната !
  • 2 честен ционист

    13 4 Отговор
    С това пробито левче и 2000лв да направят мин заплата, все тая. Кокорчо може само да генерира инфлация, докато и последният Ганчо не се боцне, после заплата няма и да има, а само точки и многоточия.
  • 3 ...

    4 1 Отговор
    обсъждат че инфлацията така си е ела майката че друго не могат да измислят
  • 4 Бравос

    15 0 Отговор
    470 евро...в Румъния става 740 евро:)
  • 5 Злати Минкова

    10 3 Отговор
    Като няма приходи в бюджета, вдигат минималната, за да има какво повече да цоцат от нея. Естествено ние чрез бизнеса като посредник плащаме тази гощавка. Болен здрав носи.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Когато стане реалност, тогава ще я коментираме.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 12...34

    3 1 Отговор
    Вчера за това се бяха събрали колкото се може по малко да я вдигнат.Работим като в Европа а получаваме нищо,затова не ни искат, доходи никакви.
  • 10 Нямат наяждане червените олигарси

    3 1 Отговор
    Изчисленията на икономистите показват че производителноста на труда е в пъти повече от възнаграждението за минималната работна заплата и тя трябва да е много по висока от предлаганата Единствено в България като страна членка и свободен достъп на Европейските пазари заплащането е обидно и мизерно
  • 11 Повишавате цени

    7 0 Отговор
    ток, вода, парно, после помпате инфлация със заплати. Теглим чертата инфлацията в пъти е изяла повишенията. Хайде спрете инфлацията, писна ни! Всяка инфлация е намаляване на Покупателната сбособност. Понижавайте цени, слагайте тавани на печалбите. ЕС ви забранявал, да си гледа работата. Средната заплата стигна европейската, а 4000 лв не стигат. Не разбрахте ли, че цените трябва да падат.
  • 12 !?!?!?

    2 0 Отговор
    Реалната минимална работна заплата за страната в момента е 1000лв. Повишаването на минималната работна заплата трябва да се основава на цените на храните, тока, вода, горивата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове