Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 08:29 1 091 14

Проф. Екатерина Михайлова: Очаквах Румен Радев да излезе със свой вариант за промени в Конституцията

  • екатерина михайлова-
  • президент-
  • вариант-
  • промени-
  • конституция

"Конституцията не се прави за конкретен човек. Много битки са водени между президент, парламент и правителство. За две години се видя един проблем. Освен правомощията на президента, нека погледнем и състоянието на политическата система", коментира експертът

Проф. Екатерина Михайлова: Очаквах Румен Радев да излезе със свой вариант за промени в Конституцията - 1
Снимка: БНТ

Проблемът със съдебната власт не е нов. Има пет изменения на Конституцията, четири от тях са свързани със съдебната власт. На прага сме на пето изменение. Това коментира проф. д-р Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в ефира на БНТ.

Проблемът със съдебната власт е да се получи по-добро правосъдие. Тези промени едва ли ще стигат до гражданите като яснота. Промяната е структурна - как се структурира ВСС, идеята е да има два отделни органа. Позитивното от този проект е, че се търси самоуправление. Съдии да взимат решенията за санкционирането или израстването на действащи съдии, добави още проф. д-р Михайлова, цитирана от novini.bg.

По думите ѝ по време на обсъждането на промените в Конституцията във ВСС се е повдигнал въпросът дали за някои от промените не е необходимо да има Велико народно събрание. "Дали да бъдат отделени двата съвета и да няма общо между тях. Това е една от темите. По-лесно е да има един пленум, който да решава общи за съдебната власт въпроси - бюджет, израстване в кадровата власт", коментира още тя.

Проф. Михайлова сподели, че е критик на служебното правителство. "Смятам, че не трябва да има служебно правителство. Привърженик съм да остане действащото правителство по време на предизборната кампания".
Тя определи като спорни предложенията служебен премиер да бъде или председателят на парламента, гуверньорът на БНБ или председателят на КС.

"Конституцията не се прави за конкретен човек. Много битки са водени между президент, парламент и правителство. За две години се видя един проблем. Освен правомощията на президента, нека погледнем и състоянието на политическата система. Когато изискваме от едната институция, нека изискваме и от останалите. Има решения, които не са само на конституционно ниво - изборни закони, Закон за партиите", допълни още преподавателят по конституционно право.

Тя отбеляза, че е очаквала президента Радев да излезе със свой вариант за промени в Конституцията.

"Може би опасенията му са, че няма да намерят подкрепа. Когато се прави промяна в Конституцията не се търси само подкрепа на депутатите. Това е обществен договор и трябва да бъде подкрепен от мнозинството от българските граждани. Относно внесените предложения- очакваше се да има промени в съдебната система, но други предложения ме изненадаха.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНА Е

    13 2 Отговор
    И теб те видяхме колко голям оклук излезе. От мавъра и СДС започна разрухата на държавата.
  • 2 Властната

    15 0 Отговор
    До кога едни и същи доказани предатели ще плямпат и дават съвети?
  • 3 Срам си

    11 1 Отговор
    Кой не скача е червен..
  • 4 Булпсихопатъ

    12 2 Отговор
    Какво и е на конституцията? Да не би да има нужда от промени? Може би да се регламентира забраната за промени на конституцията от слугинажа на посолството.
  • 5 пффф

    5 12 Отговор
    А аз очаквах Руменчо да излезе за две коремни и десет набирания.
  • 6 Тахумба

    10 1 Отговор
    Професор?! Къде? В Института за престолонаследници?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 За какво да излиза

    10 3 Отговор
    със свой вариант президента, като в момента на власт са национални предатели и мафия! Не се ли опомни народа да изхвърли това зло, е безсмислено да се предлага и прави каквото и да е!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кандидат Милионер

    1 5 Отговор
    За какво ми е да променя Конституцията ,пРезидента,като и без това не я спазва...
  • 11 Българин

    8 0 Отговор
    Тая да не си мисли ,че народа е забравил зулумите които му причини-явно е така щом изпълзя.Иска пак на хранилката,че май ограбеното привършва.
  • 12 Анонимен

    3 1 Отговор
    Какъв преподавател по конституционно право си като искаш да остане едно правителство което е в оставка? То няма право да изпълнява никакви функции по управлението на страната. Това против служебните правителство е във връзка, че си против президента издигнат от БСП, а ти си кадър на СДС. Отнемане това правомощие на президента относно служебното правителство е в пълно противоречие с конституцията и може да се приеме само от Велико народно събрание.
  • 13 истина ти казвам

    6 1 Отговор
    Вероятно след поправките на конституцията,корупцията ше стане законна и гарантирана! Млади хора,бегайте от тая кочина докато все още имате възмоност! Терминал 2 и повече не се връщайте,тия ще ви унищожът!
  • 14 БЪЛГАРИН

    4 0 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ ИМА НАЙ-ДОБРИТЕ КОНСТИТУЦИОНАЛИСТИ В ЕКИПА СИ И СЪС СИГУРНОСТ ИМА РАЗРАБОТЕН ВАРИАНТ ЗА ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА, НО ЗАСЛУЖАВА ЛИ СИ НА ТЕЗИ ГАЛ..ФОНИ ДА Я ПРЕДЛОЖИ, ЗАЩОТО КАТО Я ПРЕДЛОЖИ ГАЛ..ФОНИ..ТЕ ЩЕ Я ОТХВЪРЛЯТ, ЩЕ ГО ОПЛЮЯТ, И НАКРАЯ ТЕЗИ СТОЙНОСТНИ КОНСТИТУЦИОНАЛИСТИ, КОИТО СА РАБОТИЛИ ПО НЕЯ, ЩЕ БЪДАТ УНИЖЕНИ.
    ТА ТАЗИ БИВША СЕДЕСАРКА ОТЛИЧНО ГО ЗНАЕ ТОВА И ЗНАЕ, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА НЯМА ДА И ДОСТАВИ УДОВОЛСТВИЕТО ЕКИПА МУ ДА БЪДЕ ОПЛЮТ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол