Last news in Fakti

7 Октомври, 2023 08:50 1 537 42

Колко "мъртви души" ще гласуват на местните избори?

  • мъртви души-
  • списъци-
  • избори-
  • октомври

В избирателен списък на петричко село фигурира името на жена, починала преди 16 години и на момиче, загинало миналия ноември

Колко "мъртви души" ще гласуват на местните избори? - 1
Снимка: БГНЕС

Избиратели от онзи свят могат да гласуват на местния вот. В избирателен списък на петричко село фигурира името на жена, починала преди 16 години и на момиче, загинало миналия ноември, разказват от БНТ.

На изборите в края на октомври естествено те няма как да гласуват. Но казуса повдига въпроса за мъртвите души в списъците - проблем, който не се решава от години. И който може да повлияе на избирателната активност, например.

Преди близо година жителите на петричкото село Яворница събират пари, за да приберат от Великобритания тленните останки на 17-годишната Катя Камелиева Митрева. Момичето е погрeбано в селото. Въпреки това откриваме Катя Камелиева Митрева в предварителния избирателен списък за вота на 29 октомври. Търсим момичето в селото.
"Она е умрела, как ки я търсат. Тук е на гробищата", казва местна жителка.
"И паметник е издигнат голям, и всички знаем, че е починала", каза Йордана Якимова.

Сезирахме общинската избирателна комисия в Петрич. Оттам обясниха, че след проверка в регистрите на дирекция гражданска регистрация станало ясно, че близките на Катя Камелиева Митрева не са предоставили на българските власти преведен и легализиран смъртния акт от Великобритания.

"Оттук се получава разминаването в избирателните списъци. Тъй като лицето в България не е със смъртен акт и то по документи все още е живо", обясни Борислав Коконов - председател на ОИК - Петрич.

Проблемът е, че не е само Катя. Въпреки че е починала преди 16 години, Юлфие Демирева Шабанова според избирателния списък в Яворница също има направо да гласува на местните избори.

"Доста отдавна обаче не помня коя година точно иначе отдавна е починала", каза Емилия Илиева.

"Не е жива. Още като е починала взеха и личната карта. Мисля, че се взима тогава лична карта", каза Божура Методиева.

Oт Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на чието подчинение е дирекция "Гражданска регистрация", обясниха, че избирателните списъци се отпечатват на база актовете за гражданско състояние, които се подават в общините , а информацията се актуализира ежедневно.
От общинската избирателна комисия в Петрич се ангажираха.

"Тези лица ще бъдат премахнати от списъците. Като се свързахме с ГРАО Благоевград и тези лица ще бъдат наистина премахнати по сигнала, който сте дали", каза Борислав Коконов - председател на ОИК - Петрич

От регионалното министерство обаче казват, че за да бъдат заличени починалите от избирателните списъци близките им трябва да предоставят смъртен акт в дирекция гражданска регистрация. Мъртвите души в избирателните списъци няма да се отразят на резултатите от вота, но ще окажат влияние върху данните за избирателната активност.

"Изборните наблюдатели от години подозираме, че ниската избирателна активност, която отбелязваме напоследък е не толкова заради това, че не всички отиват да гласуват, заради това, че има граждани, които фигурират в тези списъци и които би трябвало да бъдат заличени", каза Цветелина Пенева- председател на ОС към ЦИК.
Проблемът според неправителствените организации може да се реши със законодателни промени, с които да се въведат така наречената активна регистрация или теренно проучване преди изборите.

"Трябва законова промяна в изборния кодекс трябва да е налице консенсус между политическите сили", смята Цветелина Пенева - председател на ОС към ЦИК.

Окончателните избирателни списъци ще бъдат готови ден преди вота. А дали някоя от мъртвите души в тях ще се окаже реален гласоподавател, зависи от представителите на секционните комисии.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    36 2 Отговор
    Колко "мъртви души" ще гласуват на местните избори? Ами колкото е необходимо.

    Коментиран от #3

  • 2 Ний ша Ва упрайм

    19 1 Отговор
    как кой на СДС и ДБ те отдавна Умреа сал Гномът мърда
  • 3 Мечо Пух

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Колкото повече, толкова повече. А ако трябва и още. И те така.
  • 4 Дааа

    29 2 Отговор
    При 5 милиона население в момента, няма как изибирателите да са 6 милиона,
    Най-много да са 2-3 милиона, останалото са деца и емигранти.
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 0 Отговор
    Позор
  • 6 минимум 1 милион

    22 0 Отговор
    около 70% от населението е броят на избирателите, т.е 6,5 милиона х 70% = 4,5-4,6 милиона избиратели.
    6 милиона са били преди 30 години. ЦИК обяви 6 милиона избиратели.
  • 7 Гост

    19 0 Отговор
    Е как колко? Всичките!
  • 8 Перо

    21 1 Отговор
    Ами, какво става със стотиците хиляди в чужбина, които не гласуват? Като свърши времето за гласуване, някой от комисията може да гласува, вместо тях и да ги отчете!

    Коментиран от #23

  • 9 Митака

    19 0 Отговор
    Яко Ала-бала ще има през добрите мадуровки под погледа на "нашето" МВР на тия избори
  • 10 Мъртви души,

    11 0 Отговор
    Ще гласуват,да мъртви.70 %,които са ни живи,ни умрели.Много ще са мъртвите души на България.
  • 11 Цако Даков

    17 0 Отговор
    Като почине човек, близките му вземат от медицинско лице Съобщение за смърт, според което общинските власти издават Акт за смърт и прибират личната карта. Това не е ли информация за Есграон за да го отпишат. Нали са в същата община? Близките били виновни, че не обикалят на всяко гише!!
  • 12 Не само

    8 0 Отговор
    От онзи свят и такива от чужбина които ужким са тук

    Коментиран от #15

  • 13 Над един милион

    10 1 Отговор
    са мъртвите души в избирателните списъци !!! Над един милион и 40 хиляди

    Коментиран от #20

  • 14 Умен по цялата глава

    3 6 Отговор
    Не пишете глупости..Първо - Душата няма как да е мъртва,щото тя не умира...И второ- няма как да се появи ,Душата,с паспорт и лични данни пред Комисията и да се подпише...А това,че се отразява на Активността не променя резултатите от Вота на живия Суверен..
  • 15 От онзи свят се подписаха даже

    7 8 Отговор

    До коментар #12 от "Не само":

    2 000 за копейкиният референдум.

    Коментиран от #39

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 буха муха ха

    11 0 Отговор
    Гробищните паркове имат сериозно отношение към изборите идват от отвъдното за да дадат своя вот за любим избранник.
  • 18 Неграмотни и нищастници

    7 1 Отговор
    За кои да гласувам като си гледате само вашето? България става все по зле и хората не търпят, на всички мързеливи политици оставка!!! Защото ви мързи и да дишате, оставяте Европа да прави всичко когато ние трябва и сами да се справяме

    Коментиран от #19

  • 19 За Възраждане разбира се

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Неграмотни и нищастници":

    Няма за кой друг.
  • 20 Кандидат Милионер

    2 8 Отговор

    До коментар #13 от "Над един милион":

    Ама верно ли..Сериозно..??Милион и 40 хиляди... И кога ги преброи бе..На работа не ходиш ли??
    А тия дето не искат да гласуват или са за " гъби" като какви ги броиме...???
    Умишлено създавате Недоверие в достоверността на Изборите!!Умишлено!!

    Коментиран от #22, #30

  • 21 МНОГО ПОКАЗАТЕЛНА СТАТИИКА

    12 1 Отговор
    ОТРАЗЯВА СТРАХА НА ПП ДБ ГЕРБ ОТ ПРЕДСТОЯЩИЯТ ПРОВАЛ НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ И ПОДГОТВЯ ВОПИЮЩИТЕ ИМ ПИСЪЦИ ЗА ТОВА ЧЕ СА ЗАГУБИЛИ ОТ КУПЕН ВОТ
  • 22 Само тези македонците

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кандидат Милионер":

    с паспортите регистрирани по трафопостовете по 800-1000 души са над 120000... дали не са мъртви души да те питам. Баща ми почина преди 8 месеца и той е в списъците също. И смъртен акт има и всичко .....

    Коментиран от #25

  • 23 МММ да

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    Така се процедира в североизточна България-Силистренска област, където електората е твърдо на ДПС и ГЕРБ. Водят се по списък лица,които никога не са ходили да гласуват и се дописват като гласували и са на всички избори.
    За 15години право на глас никога не бях гласувал до преди 2-3 години и случайно бях в Бг по местните избори. Та отивам да видя дали съм в списъка(негласуващите редовно нормално не трябва да са в него) и се оказа, че съм в него, както случайно видях името и на мой познат, който повече от 20год е в САЩ. Друга врътка е група от 20-30 "Брачеда" се разхождат от община на община цял ден и се вписват за гласуване.
    Отделно кихането на кинти е здраво заложено.
  • 24 БайКал

    10 0 Отговор
    Над 6 милиона и 48 000 са избирателите, включени в предварителните списъци за местните избори на 29 октомври.... Цифрата не само не може да е реална но и е смехотворна. Реално действително с около милион е завишена. 6 519 789 души беше цялото населението на България към 7 септември 2021г. От тогава само починалите са над 310000 души а родените около 54000 нямат отношение към избирателните списъци...... Трудно ли е да се разбере че няма как 6 милиона и 48 000 да са избирателите в България ? ......
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ББ от Банкя

    4 0 Отговор
    Толкова колкото герб да са първи
  • 27 Все си мисля че

    8 1 Отговор
    "мъртви души" ще гласуват на местните избори изключително с машини. Хмммм...
  • 28 "мъртви души"

    8 1 Отговор
    са само атлантическите ...
  • 29 Браво

    7 0 Отговор
    Какви времена настанаха.
  • 30 МММ да

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кандидат Милионер":

    Баце в мойта община масово не гласуват от отвращение(ДПС-ГЕРБ) и въпреки това излизат с един и същи по брой гласоподаватели.
  • 31 Българин

    7 1 Отговор
    Няма значение колко ще гласуват. Изборите са добре подготвени и народа отново ще си даде вота за доказаните професионалисти на ДПС! Като се изключат няколко незначителни общини навсякъде ДПС ще сложи свои кметове. В София и хикимян и терзиев са 100% доказани служители на Сарая, така е и по всички големи градове! За това и хората гласуват за тях!
  • 32 Малко Факти

    10 0 Отговор
    Какво се случва с наследниците когато някой почине и има задължения към банки и оператори на всякакви услуги - телефонни , телеграфни , водни , безводни, токови , банкови , токови , парови.
    Докато се усетят , хорицата стават роби.
    Пък после да не бягат от България.
    Ще бягат. Докато никой не остане.
    Пък вие си пишете за безмислени теми.
    Четете какви закончета са приели онези горе .

    Коментиран от #36

  • 33 Чочо

    8 0 Отговор
    Удобно си измислят че не са представили смъртен акт.Без него не могат нито да погребат,нито да кремират тяло близките на починалия.Ама списъка с избирателите нали трябва да расте
  • 34 Демократ

    9 0 Отговор
    Избирателните списъци са основата на манипулирането на изборите и това продължава 34 години. 500,000 мъртви души са там, а населението на България намалява. Трагедията с управлението се дължи на нечестните избори, проблемите са едни и същи и много лесно могат да бъдат отстранени с истински изборен професионален закон,който да гарантира честни избори. Фактът,че това не се прави,доказва сценария за запазване на дълбоко вкорененото статукво, а то е запазване на властта, парите и контрола над всичко и всички от номенклатурата на БКП и ДС кастата. До властта не се допускат почтени,образовани,ерудирани професионалисти и затова управляват вечните неграмотни простаци, но овладяли кражбите, лъжите и пропагандата до съвършенство.34 години се въртим в кръг в псевдо държавата без правосъдие с псевдодемокрация.Парламентът е резултат от нечестни избори и осигурява управление на държавата от мошеници, крадци, криминални типове без образование и затова състоянието на България е под дъното.
  • 35 Нещастен

    2 0 Отговор
    Една ми взе Душата - бройте ме и мен за " мъртва душа" !!!
  • 36 Христо

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Малко Факти":

    Всеки се среща с тези проблеми.
    Умните управляващи са гласували новите закони.
    Ето един пример:
    Майка ви и баща ви са много възрастни. Живеят в друг град.
    Лъжат ги да сключат договор от всякакъв вид , който не могат да плащат и за който е спестена застраховката за неплащане на вноски. Те не ви казват за това.
    Разболяват се и умират без да знаете за техните задължения.
    И ставате длъжници по всички тяхни задължения ако нямат нищо което би покрило задължението.
    Добре дошли в "РАЯ".
    И за кой да гласувам.
    Кой от кандидатите има смелостта да спе подобни Нови Напредничави и Революционни закони.
    Никой.
  • 37 Безплодна статия

    3 0 Отговор
    До нищо не може да доведе.
  • 38 Мухаа,хаа!

    4 0 Отговор
    Точно толкова" мъртви души" колкото да стане схемата" Ала Бала". Не се цепи поне сега на тези избори,българино! Играй контра на цялата сглобка,поне веднъж! Не разбираш ли,че който овладее местната власт,той държи цялата власт в държавата.На сглобката единствено това им липсва от инструментариума.Овладяха прокуратурата.Сега ще отнемат правомощия на президент,за да ги превърнат в техни правомощия.Като променят Конституцията, парламента да работи,дори ако МС е в оставка,ще ги направи несменяеми,за цели мандати напред.Пред тях,комунистите от 1949 г, са неграмотни дечица.Онези вземат властта за осем години,а сглобката ще го постигнат за 14 месеца! Гласувай с мозъка,а не с партийни емоции! Иначе,ще плащаме всички,и то- страшна цена!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Коментар

    3 1 Отговор
    А от машинките колко бота ще гласуват?
  • 42 Цуца

    1 0 Отговор
    Поне 70 % от хартиените бюлетини са ”мъртви души”!!! Познай КОЙ има файда!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол