Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 13:10 1 582 24

Предизвикателствата пред българската армия обсъждат водещи експерти в София

  • отбрана-
  • афсеа софия-
  • афсеа-
  • afcea

АФСЕА Секция "София" е домакин на международен форум

Предизвикателствата пред българската армия обсъждат водещи експерти в София - 1

Модернизацията на българската армия трябва да се състои и в трансфер на технологии, но и на научно - индустриално сътрудничество.

Това припомни на провеждащата се днес в София юбилейна конференция на тема „Технологичните предизвикателства и мястото на Българската армия в колективната отбрана и сигурност“ почетният президент на АФСЕА Секция "София" Симеон Краликов.

На 11 юни 2023 г. АФСЕА Секция "София" отбелязва своята 30 годишнина. За целта в София днес и утре се провежда международна конференция на тема „Технологичните предизвикателства и мястото на Българската армия в колективната отбрана и сигурност“.

На тази дата през 1993 г. от AFCEA International е издаден сертификатът за учредяване на българската секция на Асоциацията.

Симеон Краликов подчерта, че през всичките тези изминали години неправителствената организация си е поставила за цел да съдейства между науката, бизнеса и държавните институции за гарантиране на сигурността на България.

Освен важните проекти за модернизация на Въоръжените ни сили, България очаква да бъдат осъществени и редица значими проекти, необходими за изграждането на съвременни отбранителни способности. Това припомни при откриването на конференцията сегашният президент на АФСЕА Секция "София" и регионален вицепрезидент на АФСЕА Интернатионал за Югоизточна Европа Константин Зографов.

Той посочи, че за целта може да се търси финансиране от фонда на НАТО за отбранителни иновации – DIANA. Иновационният фонд на Алианса беше създаден след срещата на върха на Алианса през 2019 г. поради необходимостта Алиансът да се развива като съюз на държави, които заедно произвеждат и внедряват нови технологии.

Симеон Краликов припомни дейността на АФСЕА Секция "София" за приемането на България в НАТО и интеграцията ни в структурите на Алианса.

Поздравителни адреси към участниците във форума изпратиха президента Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев и десетки правителствени агенции и университети.

Със специален плакет и грамота централата на АФСЕА отличи дейността на АФСЕА Секция "София" не само за България, но и за региона на Югоизточна Европа.

Асоциацията AFCEA е създадена през 1946 г. в САЩ. Днес тя има над 140 секции, повече от 35000 индивидуални и 2000 колективни членове по целия свят. Бюрото за Европа AFCEA-Europe функционира в Брюксел от 1982 г. и обхваща над 28 секции с над 4500 членове.

AFCEA е абревиатура на Armed Forces Communications and Electronics Association, запазена като традиция от 1946 г. В нея са обединени представители на държавните органи, бизнеса, научни организации, на промишлеността и др. Тя е неправителствено, неполитическо и непечелившо дружество с идеална цел.

Целта е да осигури в регионален и международен мащаб среда за обмен на идеи и информация за модернизация на въоръженията, техниката, електрониката, информационните и комуникационните технологии и създаване на условия за тяхното развитие и успешно внедряване в интерес на националната сигурност и други сфери на обществения живот.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 3 Отговор
    Води се Световна война а Сглобката разоръжи армията, унищожи енергетиката и земеделието.Ще отговарят пред военния трибунал.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Предизвикателство Първо

    10 2 Отговор
    Кой да изуважу мъга/тагар Енко..😏
  • 4 Бай Иван

    23 3 Отговор
    Ква армия в БГ, вие виждали ли сте нашите военни ... та то един нормален няма!

    Коментиран от #17

  • 5 Днешната ни армия

    20 2 Отговор
    Е същата картинка като рекламата на "македонската наденица" "ке умрем за нея"!
  • 6 Само

    20 2 Отговор
    празни приказки от нищоправци. Асоциация създадена от САЩ.
  • 7 Българин

    11 1 Отговор
    Предизвикателство е да докарате заплатите в БА поне на ниво Лидл. Клоуни нещастни начело с магарето, което се има за ястреб а си е обикновен крадец. Мисирките, кога ще отразите подарените имоти за милиард в Луксозенец от магарето в ли тва не е важно?

    Коментиран от #21

  • 8 Ха ха

    4 8 Отговор
    На Путиниските тролчета майтап им се струва Маладци
  • 9 Фикри

    5 0 Отговор
    Като им гледам белите коси на тия водещи експертите" си представям каква модернизация ще направят.
    Гонети ги тия пенсии, дайте шанс на младите.
  • 10 българската армия в последните

    7 0 Отговор
    години е копие на българската държава ,куцо и сакато с една дума пародия на държава и армия ,никои не е казал ,не е превзел българия
  • 11 ЖЕКО

    8 1 Отговор
    АМА НИЕ СМЕ ИМАЛИ АРМИЯ, АЗ ПЪК МИСЛЕХ ЧЕ СА ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ НА АМЕРИКАНЦИТЕ
  • 12 За съжаление ще трябва да попитам

    10 0 Отговор
    Остана ли нещо от Българската армия
    Май не
  • 13 Съдията Дред

    5 0 Отговор
    Обсъжда се за какви картинки могат да ни измъкнат още милиарди, и какво може да се хариже на зеления, щото е "дефектно и опасно за употреба".
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дааа

    5 0 Отговор
    Много добре платени военни пенсионери дремят на топло и чакат почивката за да се докопат до безплатните сандвичи с кафе и кола. Вижте им само тиквте и ще разберете какви безполезни специалисти са.
  • 16 На снимката се виждат само

    3 0 Отговор
    пенсионерски глави, това ли ни е армията? Пенсионерски клуб - водещи експерти, събрали се на седянка...
  • 17 Иванов

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Иван":

    Напълниха армията с жени половината в маичинство кои ще воюва пален цирк
  • 18 Никой

    1 5 Отговор
    Каква армия ,като всеки военен план изготвен от съюзниците ни веднага каца на бюрото на руския генерал губернатор Митрофанова.
  • 19 Търновец

    3 0 Отговор
    Ние армия нямаме, а най големите предизвикателства пред нея да Тагарев, Соломон Паси, Ахмед Доган, Баце , Каракачанов и Цветанов, също и Костов

    Коментиран от #20, #24

  • 20 Пп-тата,

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Търновец":

    ДБ, и всички продажници в парламента къде ги забрави?

    Коментиран от #22

  • 21 456

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Човек, кажи ми колко Ора са в теб? Един път Така, друг път Онака.
  • 22 Търновец

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пп-тата,":

    Извинявай, а Тагарев не е ли ДБ, в Америка Stryker ги наричат "Ковчег, Смъртоносен Капан", имам лошо чувство че там ще лъснат гуми и като им хвърлят боя на употребявани ще ни ги дадат за нови
  • 23 Кольо

    1 0 Отговор
    Няма армия, няма предизвикателства!
  • 24 четиво за гюлета русофили

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Търновец":

    Ние все нямаме армия ама никой не ни е победил на бойното поле Всички са яли здрав пердах от нас Дори елитните руски войски са яли голям бой Имаме пленени много вражески бойни знамена включително руски До сега пленено Българско знаме няма
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове