Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 10:51 2 212 26

Експерт с успокояваща прогноза за цените на горивата

  • цени-
  • горива

Нека не плашим хората, не очакваме, поне към момента, някакви ужасяващи стойности на цените на горивата. Чух онзи ден, че ще станат над 4 лева горивата - не, няма да станат

Експерт с успокояваща прогноза за цените на горивата - 1

Няма да има сериозно повишение на цената на бензина и дизела поради конфликта в Израел. Това заяви пред bTV Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

"Във вчерашния ден, за съжаление, отново наблюдавахме поскъпване в цената на петрола, и то немалко - в рамките на 4-5 долара. И това се дължи на факта, че пазарите изпитват страх този конфликт да навлезе в по-сериозна фаза, което да доведе до ограничаване на количествата продукт на световния пазар", каза Бенчев.

И предупреди - пазарът единствено чака, като никой не може да прави прогнози как ще се развият нещата. Все пак имало 3 варианта - нещата да останат както се очаква към момента - да има сухоземна операция в Газа, което би оставило цените същите, вторият - да има война между две от големите сили в региона - Израел и Иран, което би довело до сериозен скок в цената, а третият и най-лошият вариант е да започне една обща, регионална война около границите на Израел.

"Но нека не плашим хората, не очакваме, поне към момента, някакви ужасяващи стойности на цените на горивата. Чух онзи ден, че ще станат над 4 лева горивата - не, няма да станат. Ако първите два варианта се реализират, дори една прокси война между Иран и Израел да започне, не очаквам цените да минат 3 лева, 3 лева и няколко стотинки", оптимист бе Бенчев.

Това са основните очаквания, няма основание за страх, подкрепи тезата и икономистът Владимир Сиркаров. "Но това зависи от това, доколко ще се интезифицира напрежението и има различни сценарии. Със сигурност, най негативният е директен конфликт между Израел и Иран, което ще има много сериозно икономическо отражение."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 крискооо

    22 1 Отговор
    То всички станаха експерти вече, а техните прогнози не струват и 20 копейки
  • 2 Спокойно

    17 1 Отговор
    най много 5 кинта да стане
  • 3 Хаххаха

    19 1 Отговор
    Това 3лв и няколко стотинки,ще рече 3,99 може би и тогава ще обеснявате как не е минала 4лв.
  • 4 да де

    14 0 Отговор
    След като нещата може да ескалират и нищо не е ясно тоя експерт първо да обясни какво е сериозно увеличение и посла да ръси мозък
  • 5 Експерт от зглобката

    11 0 Отговор
    То 3,99 не е 4,като 4 е,но не е 4!!!
  • 6 Лост

    10 0 Отговор
    Искам някой експерт като си дава мнението и после не се получи, да отиде на Нац. Стадион преди някой мач и да получи 100 тояги на голо. Хем и стадиона ще се напълни.
  • 7 Майна

    10 0 Отговор
    Запазете спокойствие- корабът потъва
  • 8 Гост

    7 0 Отговор
    Щом "експерта" казва, няма от какво да се притесняваме
  • 9 като ви е скъпо

    1 8 Отговор
    Отивайте в Путиновия Халифат, че е без пари.
  • 10 аха

    7 0 Отговор
    Аха ,аха - така е ! Може "малко" да се поувеличат - 150-200 % ,ама ... всичко е наред ,тези в МС ,НС и кметствата си имат служебни коли и цената на горивата - хич (ама - хич) не ги интересува ! Изобщо (имаше един лозунг едно време) - "На Партията - вярност ,за народа - чиста вода" /лозунг на ВиК гр. София от 1969 г. от книгата "Кичът" на проф. Иван Славов/.

    Коментиран от #13, #15

  • 11 копейки

    3 5 Отговор
    В петък бензина беше 2.78 какво пищите.

    Коментиран от #20

  • 12 Сталин

    8 0 Отговор
    Тоя експерт да яде л@йна ,Катар казаха ,ако тия еврейски кучета продължават да бомбят Газа ще спрат износа на газ,също Иран ще затвори Ормузкия проток и нефта на 300$
  • 13 И тези служебни коли,

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "аха":

    на какво се возят? Нали се возят на същото гориво? А те може по цял ден да се возят на всякъде и да харчат горивото на страната?
  • 14 Мишел

    8 0 Отговор
    Плашат ме успокояващи прогнози на наши експерти и демократични прояви на наши демократи.
  • 15 Паисий е жив

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "аха":

    А ри виждал ли си карта на водоснабдяването от 50-та год.? А виждал ли си карта на електронабдяването от 50-та? За топлоподаване не говорим, защото не съществува такава. Намери ги, намери и от 80-та и ги сложи една до друга. Тъпи лозунги имаха комунистите, но за под 30 год електроснабдиха и водоснабдиха цялата държава. Преходниците за 32 год успяха да се напапкат за поколения напред и не направиха нищичко, освен да поканят купища инвеститори, които работят на единствения икономически допустим нначин - на ти 2, дай ми 10. Някой може ли да ми каже кога българите ще достигнем нивото си от 80-те? Кога образованието и здравеопазването ще станат отново безплатни? Кога покупателната способност на средната заплата от соца ще се изравни с тази сега? Кога хората от малките градове ще могат да получават специализирана медицинска помощ в новата болница? Кога във всяко село ще има фелшер и стоматолог? Не го казвам като човек, който няма пари и ламти за стандарт на живот . Тия неща ги казвам като образован човек от горна средна класа, но и като човек, който има очи и за трудностите на околните, а не само за телевизор, кола и телефон.

    Коментиран от #21, #22

  • 16 Ъкъдимик Луденков

    2 0 Отговор
    Ние вярваме, че "улисняваме" хората - 5 лева за литър бензин лесно се смята!
  • 17 Кой разбрал, разбрал...

    1 1 Отговор
    Манипулирането на обществено мнение съществува откакто съществува съзнателно общуване между хората, а методите са най различни. Чрез физическо насилие, чрез психологично въздействие (религиозни), чрез настройване на една общност срещу друга и още много други. До скоро ни обещаваха "светло бъдеще", което поражда оптимизъм и донякъде притъпява съпротивителните сили, но се оказа, че и това не работи безупречно. Сега масово се надпреварват да чертаят мрачни прогнози, несигурно и даже апокалиптично бъдеще, които да всяват страх и ужас от опити за някаква промяна на обществените отношения. Всичко това винаги е имало една и съща цел. Властта! Желание за спечелването ѝ или задържане на съществуващото положение поради страх от загубата ѝ. Така на политическата сцена се настаниха голям брой шарлатани, които се надяват с всяване на страх да се задържат по дълго и за някои това май работи. Да видим докога, защото и това е прилагано успешно в миналото чрез религията, но в днешно време не се наемам да прогнозирам, като ежедневните пророци от различните медии.
  • 18 Турбокамила

    2 0 Отговор
    От две години се прави всичко възможно за вдигане на цените на горивата, не само на бензина. Освен това като горди членове и членки на ЕС, трябва да плащаме и високи акцизи на бензин и дизел, това е много успокояващо.
  • 19 Коч Ина

    0 0 Отговор
    Експерт до експертина, мила майно льо
  • 20 аааахахахааа

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "копейки":

    Ами заработват си копейките, затова пищят.Те хората много добре им обясниха че половината от цената на горивата на колонките са данъци и акцизи,така че и 150 долара да стане барела няма как цената да стане 4 лева освен ако не е спекула.Ама то спекула може да има и при 20 долара за барел.Относителния дял на цената на суровия петрол е по малко от 30% при формирането на цената на горивата на колонка.

    Коментиран от #23

  • 21 Айде бе,

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Паисий е жив":

    Не ми хвали комунистите и какво са направили за 30 години, че ставаш смешен. Я погледни какво направиха които не бяха под комунистическия руски ботуш за същите години, а непосредствено след войната бяха сринати до основи и много пъти по зле от нас. За сведение, от последната война на територията на България пораженията са били едни от най нищожните за цяла Европа, а и не само.
  • 22 Адолф

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Паисий е жив":

    Ти май не си живял през 80-те щом ми говориш за покупателната способност на българина тогава.В магазините тогава имаше само газ,мас,пирони и патрони ти за покупателна способност ми говориш.Явно не си чувал вица за Тодор Живков когато на пленума на БКП се събрали да решат на кое да вдигнат цената и бай ти Тодор предложил която буква от азбуката се падне, на всички стоки започващи с тая буква да им се вдигне цената.Е паднала се буквта "Ф" и след дълго мислене кои стоки започват с "Ф" бай ти Тодор казал - "Какво му мислите бе, на Фсичко вдигаме цените!".
  • 23 Значи

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "аааахахахааа":

    бензинът като стане 3.08 лв. - това е малко увеличение, някакви си 30 стотинки. Преди два месеца пак се увеличи с 30 ст., ама нищо работа. Предишното увеличение не зависеше от спиране дерогацията на руския петрол. Следващото пък нямало да зависи от покачването на международните цени на петрола. Но все се покачва. Явно се увеличава земното притегляне или пък влияят фазите на Луната.

    Коментиран от #26

  • 24 Българин

    1 1 Отговор
    Тоя лъжец колкото пъти се е изказал,толкова пъти народа го отнася.
  • 25 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    1 0 Отговор
    ТОЗИ МЛАДЕЖ НЕ Е ХОДИЛ НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ ОТ ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ.
    МЛАДЕЖО, ДИЗЕЛА ВЕЧЕ ГОНИ 3.30ЛВ. А ТИ ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ.
    КОЙ ТИ ПЛАЩА????????
  • 26 аааахахахааа

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Значи":

    Значи нищо не си разбрал от това което написах.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове