Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 16:15 1 967 33

Министерство на финансите: Втори сме по най-нисък дълг в ЕС след Естония

  • външен дълг-
  • министерство на финансите

България е класирана на първо място в ЕС от списание „Икономист“ за най-ниски разходи по обслужване на дълга

Министерство на финансите: Втори сме по най-нисък дълг в ЕС след Естония - 1

България запазва второто си място в ЕС сред държавите с най-нисък дълг, според последните официални данни от Евростат от м. юли 2023 г. , съобщи Министерството на финансите.

Към края на първото тримесечие на 2023 г. съотношението на дълга на сектор „Държавно управление“ към БВП възлиза на 22,5%, като само Естония има по-нисък дълг. Всички други 25 държави-членки имат по-високи нива на дълг, при средно за ЕС - 83,7%.

През последните години се наблюдава трайна тенденция за намаляване на нивата на съотношението на държавния дълг в България към БВП, като тя се запазва дори след изолираното увеличение през 2020 г. вследствие на пандемията от COVID-19. През 2017 г. нивото на дълг на България е 25,1% от БВП, през 2018 г. – 22,1%, през 2019 г. – 20,0%, през 2020 г. – 24,5%, през 2021 г. – 23,9%, през 2022 г. – 22,9%, а към края на 2023 г. се очаква да бъде около 22,0%.

С приетия от Народното събрание Закон за държавния бюджет за 2023 г. на 28.07. т.г. се предвижда максимално ниво на новия държавен дълг в размер на 7,5 млрд. лв. От тях приблизително 3 млрд. лв. са необходими за рефинансиране на дълг в обращение, което служебното правителство вече изпълни през януари т.г., в т.ч. за падежа на 7-годишни еврооблигации, емитирани през март 2016 г. и за падежа на 10,5-годишни вътрешни държавни ценни книжа, емитирани през януари 2013 г. Останалите около 4,5 млрд. лв. са предвидени за финансиране на касовия дефицит от 2,5% от БВП, заложен и гласуван в бюджета.

Освен трайната тенденция за намаляване на относителните нива на дълга, България се изкачва нагоре в класацията на ЕС сред държавите с най-нисък дълг. До 2017 г. България е на трето място в ЕС, но през 2018 г. измества Люксембург и нашата държава вече заема второто място.

Ниските нива на дълг, както и ниските разходи по обслужване на държавния дълг в България, са забелязани, освен от Европейската комисия, и от световните медии. На 12.10. т.г. България е класирана на първо място в ЕС от списание „Икономист“ за най-ниски разходи по обслужване на дълга, дори по-ниски от тези на Естония: БТА :: Ирландия печели "икономическия петобой" в Европа. България се представя най-добре в дисциплината "дълг" (bta.bg).


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 6 Отговор
    Поредни Лъжи на Квадрат

    Коментиран от #28

  • 2 да де

    33 5 Отговор
    Е като сме втори какво дай да теглят и да крадат та да стигнем най-големите ли.

    Коментиран от #4

  • 3 Наивник на средна възраст

    10 3 Отговор
    Мммммм чуствайте се горди,можем да вземем да усвоим някое евро по този повод.Апропо това,че сме на последно място по дохосиза обикновения гражданин) има ли значение някакво?
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Да Пак Ще Теглят Заеми
  • 5 Кирчо и кокорчо

    18 1 Отговор
    Благодаря на БТА за тази информация, веднага теглим нови заеми барем дръпнем в класацията, па и нашите сметки в Люксембург да набъбнат

    Коментиран от #25

  • 6 чeстен ционист

    9 2 Отговор
    Важният показател е национален дълг/гражданин, или национален дълг/данъкоплатец, съответно USD40,000 и USD66,000 за Ганя.

    Коментиран от #30

  • 7 Вие нямате производство

    17 1 Отговор
    И затова всеки един дълг е пирон в икономиката на България. Нямате продукти с висока добавена стойност, като едни Франция и Германия. Не ни вкарвайте в дългови спирали, чака ни съдбата на Гърция, внуците ни няма да плащат тези заеми, нито ние от повишените данъци, за да увеличавате държавните заплати 5 пъти без икономическа причина. За добавка 70% от българите изпитват затруднения да си плащат консумативите. Частният сектор ви плаща заплатите, а той е на ръба на оцеляването, с изключение на галениците със субсидии. Подозирам че хазната е празна, и няма как да не е слуд управлението на Тройната, Борисов, служебното и вие. Инфлацията е безумна. Такова чудо не е било, кило розов домат 7 лева, 300 гр хляб от по-качественият 2.50 лева. Пощуряхте, и никакво желание за справяне със спекулата. А идва зима и непоносими сметки за парно и ток, след поредното поскъпване, за капак януари ЕРП-та на борсата, а от 2026 потребителите, ПОЩУРЯХТЕ!
  • 8 Калпазанин

    8 1 Отговор
    Ние сме богати, и да попитам защото сме богати ли, правителствата през три месеца теглят заеми от мвф? И покажете ми една държава която да не е взела от тях и да е цъфнала и вързала, само погледнете Аржентина и Пакистан
  • 9 САЩ

    12 1 Отговор
    Виждате ли - спокойно можете да си купите още 32 самолета от нас. Можем и малко танкове да ви продадем. Я - огледайте се ! Руснаците се канят да ви атакуват - трябват ви модерни оръжия. А нашите са направо скъпоценни.
  • 10 Хаха

    8 1 Отговор
    Е той асенчо сега като тегли с по лошите условия ще мръднем пп надолу. Обича да взима неизгодни кредити човека уж голям финансист.
  • 11 Име

    5 1 Отговор
    Това е една от причините да излезем от ЕС, но първо трябва да разкара е управниците. Поредното "заробване" не ни е нужно.
  • 12 Един Човек

    4 0 Отговор
    Давайте тогава , че да ги настигнем !
  • 13 2568

    7 1 Отговор
    Все по- често ми се иска да крещя! Писна ми от лъжи, от манипулации и оправдания. Политиците ни са цинични измамници. Само не разбирам, наистина ли толкова много хора им вярват и пак ли ще ги допуснем да ни управляват.
  • 14 Бай Ганя

    8 1 Отговор
    Всяко правителство започва така и теглят кредити за да крадат!!!
    Защо сме най бедните, крадци отговорете!!!
  • 15 Леля Асена Спецова ще има какво да краде

    5 1 Отговор
    Асено стига с тази шарлатания и кражба, ние си те знаем колко си некадърна и алчна!
  • 16 Асен Василев

    3 1 Отговор
    Аз ще променя това!
  • 17 Нещастник

    7 0 Отговор
    Взимай кредити и раздавай бонуси на чиновниците, а и увеличавай заплатите им Кокорчо, пък покле чакай добри изборни резултати
  • 18 Асена василева

    7 1 Отговор
    Смятам с еврото да ви направя първи по дълг хихи АМЕРИКА ПОБЕДА!
  • 19 Гьот ферен

    6 0 Отговор
    Нещо за съкращаване на разходите в държавната администрация чувала ли е тая мома
  • 20 Наблюдател

    6 1 Отговор
    Затова искат да ни вкарат в "стабилната" Еврозона, където са стабилни всички с най-голям дълг. За да могат да ни вземат резервите, но дългът да си остане. И да ни задължат да купуваме, гръцки, испански, италиански и.. който вече никой не иска.
  • 21 Ъ?!!!

    7 1 Отговор
    И какво от това?! Дайте сега да се овъртим с дългове, та да замязаме като останалите свинчета в гЕврокочината. Какви красиви стълбове за осветление по улицитееее . . .
  • 22 Мии

    8 0 Отговор
    Нали за това ще ни набутат в еврозоната.. да минем по напред в задълженията
  • 23 3.14К

    5 1 Отговор
    Толупа гласува този дълг в бюджета, за да може булката на Спецов да покрие падежа по неговите дългове. В същото време пищи (лъже), че измамниците не са го уведомили.
  • 24 Aлфа Bълкът

    7 0 Отговор
    Туй е брутен държавен дълг – не се радвайте.
    А брутния външен дълг е €44млрд.
  • 25 Тея двамата,

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Кирчо и кокорчо":

    миналия кабинет, за няколко месеца колко дългове натрупаха? Кокорът тури Тиквата в малкият си джоб с "онези" 9 милиарда. Сън го не лови от завист банкянският толуп.
  • 26 Тия да кажат

    4 1 Отговор
    Последните 15 години колко милиарда изтеглиха и за какво го похарчиха ....с какво се е подобрило живота на българите с тези заеми

    Коментиран от #27

  • 27 уйко калеко

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Тия да кажат":

    Сега ще ти напиша как се е движил дълга.2005-2009 ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ БСП НДСВ,ДПС ЗАПОЧВАТ УПРАВЛВНИЕТО СИ ПРИ БРУТЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ ОТ 11,7 МИЛИАРДА ЕВРО ИЗДАВАТ У-ТО НА ДЪРЖАВАТА НА ПЪРВОТО БОЙКОВО ПР-ВО С ДЪЛГ 37.МИЛИАРДА ЕВРО.БОЙКО ИЗДАВА У-ТО НА ПЪРВОТО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО НА РАДЕВ С ДЪЛГ 41,3 МИЛАРДА.ЗА ДВЕ ГОДИНИ И ПОЛОВИНА У-НИЕ СЛУЖЕБНО И РЕДОВНО ЯНУАРИ МЕСЕЦ ДЪЛГА ДОСТИГА 45,1 МИЛИАРДА .В МОМЕНТА Е 43,5 СЕПТЕМВРИ 2023.АЗ МИСЛЯ ,ЧЕ ТАЗИ СТАТИЯ НЕ Е СЛУЧАЙНА.ЯВНО ПОДГОТВЯТ ПОЧВАТА НАРОДА ДА СЕ НАСТРОИ ПОЛЖИТЕЛНО ЗА ТЕГЛЕНЕ НА НОВИ ЗАЕМИ
  • 28 Само

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да питам,на глава от населението ли е дълга или общо.Щото тогава картината ще е друга.

    Коментиран от #31

  • 29 бай Даньо

    1 4 Отговор
    Няма проблем ей сега копейките ще ни обяснят колко е зле работата ... явно тяхната русофилска пропагандна работа която не хваща много дикиш никъде освен на форума на Фатки ...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ЯМБОЛИЯ

    0 1 Отговор
    Феновете на русия не харесват това и не вярват на положителни новини. Те вярват само на лошите за България новини и статии.
  • 33 никой

    1 0 Отговор
    а ве я вижте какво население имат тези държави! и тогава правете сравнения? Много сме напред, но отдолу на горе честито
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове