Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 10:41 1 762 30

„Гражданска отговорност“ може да скочи с 400% за нарушителите на пътя

  • гражданска отговорност-
  • увеличение-
  • нарушители

До 25% е отстъпката за липса на нарушения в първата година

„Гражданска отговорност“ може да скочи с 400% за нарушителите на пътя - 1

Шофьорите, които причиняват катастрофи или правят чести нарушения на пътя, да плащат по-висока „Гражданска отговорност“. Това гласят промени в Кодекса на застраховането. Проектът е пуснат за обществено обсъждане, съобщава Нова ТВ.

Според застрахователния брокер Емилия Георгиева действително в Монтана има водачи с 2,3 и дори 5 нарушения в рамките на година. "Имало е и случай с над 10 произшествия за същия период, цената на задължителната ГО е същата, както и при шофьорите без провинения. Вероятно по-високата цена за нарушители ще дисциплинира, но и ще причини недоволство. Браншовите организации не успяват да постигнат до споразумение с МФ. В повечето европейски държави обаче системата бонус малус съществува", обясни тя.

По думите ѝ според новия проект има базова премия за водачи, които са нарушили правилата. "До 25% е отстъпката за липса на нарушения в първата година. За тези с провинения увеличението на ГО може да достигне до 400%. Всички застрахователни компании трябва да имат еднакви критерии, така няма да бъдат избегнати увеличенията", посочи Георгиева.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Става

    29 7 Отговор
    Ама тогава махнете глобите от КАТ, да плащане барем само на един рекетьор.
  • 2 Исторически парк

    10 8 Отговор
    Бой по джигитите!
  • 3 Тая песен

    26 4 Отговор
    Вече сме я слушали! На ви тоя малус на вас, а за нас оставете само бонуса! Или как да изтръскаме още чувала?!?
  • 4 Новинар

    23 3 Отговор
    Това го дъвчат 15 години. Няма да се случи така или иначе. Застрахователите не ги интересува кой колко ще внася. Важното е прибират повече от колкото изплащат.
  • 5 Така е

    9 1 Отговор
    Бонус мамус си е..лус !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пловдив

    13 9 Отговор
    Правилно! Така е в почти всички цивилизовани държави и е крайно време тук да бъдат въведени същите мерки!
  • 8 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    12 2 Отговор
    Редно е лекета, наглярите и явните боккклуци на пътя да плащат повече, много повече...
  • 9 гост

    27 1 Отговор
    Няма да миряса тая крадлива пасмина.Какво плащате за щета причинена ми от лице с редовна ГО ? Едно нищо.Голямо нищо.Като почнете да плащате 100 % за щетата, да ,става .А не щетата да ми струва над 450 лв и получих 87лв.
  • 10 Българка

    22 7 Отговор
    Ехаа, що работа ще ни се отвори на нас адвокатите. Ще съдя всички, защото по Конституция за ЕДНО провинение може да се налажи само ЕДНО наказание, а тия искат хем глоба на КАТ, хем глоба от застраховател. Отделно, кой е дал право на застраховател да глобява????? Ще има работа.

    Коментиран от #12, #23

  • 11 Гост

    13 1 Отговор
    Стара предизборна песен. На всеки 4 години става хит и чупи класациите.
  • 12 Гост

    9 10 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Застрахователят няма да глобява, а ще увеличи цената на застраховката, за рисковите водачи, които много начесто го карат да изплаща премии за причинени по тяхна вина ПТП. Не е глоба, а е финансова политика на фирмата застраховател.

    Коментиран от #16

  • 13 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    12 2 Отговор
    Скачането е сигурно, но отстъпките ще почакат.....
  • 14 Коректен

    12 2 Отговор
    Гражданската си скача така или иначе.
  • 15 АБВ

    18 3 Отговор
    А тези които няма нарушения ще им паднели с 400% гадове мръсни
  • 16 Българка

    22 4 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Оо, не, глоба си е. За да ми вдигне ГО, трябва да има връзка с КАТ и на основание моя грешка (веднъж санкционирана) да ми вдигне цената (отново санкция) . Та ще ги съдя до дупка. Отделно, кой "експерт" от застрахователите ще преценява , кой е по-опасен, аз с 6 глоби за неправилно паркиране или оня минал по Черни връх с 200!???!
  • 17 Селянин

    15 3 Отговор
    Само лакърдии десетилетия вече. Това няма как да стане докато гражданската е на автомобила, а не на водача. Аз имам 5 коли и 4 мотора на мое име. Ако ме натиснат за по висока гражданска ги прехвърлям на бабата на 80г и пак плащам малката гражданска. Обаче ако е на мен като водач, няма къде да мърдам. Обаче мафията не иска така, защото ще плащам само една гражданска, а не 9 както досега. И затова няма да стане. Направят ли я индивидуална ще глътнат вода и това са си го смятали и много добре го знаят.
  • 18 АГАТа Кристи

    17 1 Отговор
    А за бледоликите 1000% !
    Някой да е видял сиган в учебна кола ???
  • 19 редник

    15 2 Отговор
    /"До 25% е отстъпката за липса на нарушения в първата година. За тези с провинения увеличението на ГО може да достигне до 400%. /

    В момента средната цена на ГО за кола до 90 к.с. е около 300 лв. Иванчо е сериозен нарушител и му искат 1200лв, което е 900 лв повече. Петима съседи на Иванчо са примерни водачи и получават 25% отстъпка, което е общо около 400 лв. Разликата е... плюс 500 лв за застрахователя!
    АМАН!
  • 20 Застраховател

    10 1 Отговор
    Отдавна трябваше да стане това,както и тази застраховка да е поименна,а не на автомобилите.Така е в нормалните държави.Само така могат да се озаптят джигитите,а не КАТ да дебнат по шубраците и да взимат подкупи.
  • 21 Един шофьор

    13 2 Отговор
    Гражданската отговорност не трябва да е задължителна, не може един автомобил да стои в гаража по една или друга причина и да му плащаме гражданска отговорност!
  • 22 и кво от това?

    7 1 Отговор
    Това го говорим от 10г и все не става!
  • 23 Трета плочка,

    9 5 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Ясно колко си адвокат, по това "как си точиш ножа", без да ти е ясна материята и по това, че явно нямаш клиентела, щом си постоянно по форумите.
    Ако се ориентираш към друг вид клиентела, беки поза.работиш малко.

    Коментиран от #29

  • 24 Диман

    7 0 Отговор
    Закупих автомобил VW Touran, който е участвал в автопроизшествие. Повредите бяха предна броня,решетка и единият фар. Шофьорът му не е бил виновен. Въпреки това застрахователите го водят рисков и сега ГО, при различните застрахователи варира от 1200 до 1800. Първите три години след автопроизшествието е такава и после ще спада до някакви нормални нива.
  • 25 УдоМача

    13 2 Отговор
    А с колко ще поевтинее за тези със златен талон, да ви бера лайката!!!
  • 26 Емо

    9 0 Отговор
    Нарушение не е едно и също като причиняване на ПТП. Само второто води до изплащане на щети. Застрахователите искат само да лапат. Като вземат, все им е малко, като плащат, все едно раждат багер.
  • 27 4323

    6 0 Отговор
    А на послушните ще вдигнат вноската само с 40%
  • 28 Даниел

    5 1 Отговор
    След като държавата(закона) ме задължава да плащам ГО , трябва да се знае държавата как ще контролира сумите които застрахователя ще определя за бонус и малус??!!
    И другата най-лобистка глупост е:защо кола която не се кара трябва да и се плаща ГО??????
  • 29 Българка

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Трета плочка,":

    Хеееееееееееее.... Тука е така, а тоя ник го ползват и доста "мъже", сещаш ли се колежкееее.
  • 30 ХХХ

    1 0 Отговор
    Защо продължавате да се правите на ударени, че не разбирате? В ЕС се застраховат ШОФЬОРИТЕ, а не колите. Един наркоман и на най-изправната кола да го турите, все тая. Ама приходите ще се сринат драстично, нали? Ей за това тук система бонус малус е НЕВЪЗМОЖНА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове