Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 22:04 3 130 62

Любомир Каримански: Защо Асен Василев и НАП не могат да си съберат данъците от "Лукойл"?!

  • лукойл-
  • данъци-
  • собственик-
  • нап-
  • руски петрол-
  • икономика

Умишлено искат да сменят собственика в "Лукойл"

Любомир Каримански: Защо Асен Василев и НАП не могат да си съберат данъците от "Лукойл"?! - 1
Снимка: Нова телевизия

„Министерството на финансите и НАП не могат да си съберат данъците от „Лукойл” – как така. Ако всеки един от нас като гражданин на тази държава не си плати налога, дали така ще постъпят тези институции”. Това попита риторично икономистът и бивш депутат от ИТН Любомир Каримански в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той е песимист за това, че рафинерията ще плати сега данъците си. „Защо „Лукойл” последните 10 г. не е внасял данък в хазната. Явно шефът на НАП и неговият екип трябва да проверят как се образуват „трансферните цени” и къде се случват те. НАП има такива правомощия, както и останалите служби”, препоръча икономистът и каза, че финансовият министър трябва да понесе отговорност.

„Според мен умишлено се търси смяна на собственика на „Лукойл” – търси се чрез публичен шум”, каза Каримански.

Относно таксата по тръбата на „Булгартрансгаз”, той припомни, че всеки газ, който влезе в Турция, става собственост на държавата им и запита как ще се проследи кой газ, преминал през българската територия на тръбопровода, е от „Газпром”.

„Гоним инвеститори, които са направили заводи в България – преработвателите на слънчоглед отиват да правят завод в Румъния. „Защо ги гоним? Нека събираме от техните данъци. Икономиката на България започва да отслабва така, както отслабва икономиката в Западна Европа. Инфлацията ни не спада с такъв темп, какъвто има в Западна Европа, напротив, разликата седи над 2%”, каза Каримански.

По думите му имаме структурен проблем в икономиката, както имаме структурен проблем в бюджета. „Ще връщаме парите, ако не изпълним условията по Плана за възстановяване и устойчивост”, категоричен е икономистът. „Сега не можем да усвоим 4-5 млрд. за капиталови разходи, в последните 2 г. ще усвояваме и ще абсорбираме с нашата икономика по 11-12 млрд.”, каза той и допълни, че е необходимо да имаме доверие и иновации.

Относно влизането на България в еврозоната, той каза, че може да не е загубена кауза, ако догоним европейския стандарт. „Конвергентният доклад на ЕЦБ е много важен – до колко догонваме средния стандарт на европейците. Години наред не инвестираме в икономиката и в развитието на човешкия капитал на България. Решението (за влизане в еврозоната) изисква да имаш визия как да управляваш държавата. Нашите управленци нямат стратегия, нито едно министерство няма синтезирана стратегия”, допълни Любомир Каримански.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На бандита

    29 16 Отговор
    как да му вземеш нещо? Просто не плаща и се държи нагло. Защото е монополист.
    Решението е просто да го разкараме.

    Коментиран от #31

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тъпуту киру

    29 8 Отговор
    ше ви направя завод за електромобили а кака ви асена завод за батерии
  • 4 любител

    34 5 Отговор
    ами то е абсолютно ясно като бял ден защо не плащали на държавата защото 10г. са плащали на боко тиквата а сега плащат на кирчо и кокорчо. хахаха
  • 5 дънди прешъс

    27 1 Отговор
    каримански за нас нищо не казвате ? явно ви доставяме удоволствие...
  • 6 един

    18 18 Отговор
    Aсен пак взе нещо за държавата,а 15 год.преди това не само не взеха нищо,ами и дадоха Росенец за жълти стотинки,но на Каримански тия работи услужливо му убягват!

    Коментиран от #12

  • 7 кккккккккк

    38 1 Отговор
    Не събират защото разкатаха малкия бизнес и той затвори , като убиеш кравата вече не пуска мляко ! Другия ми призив е , айде вече спрете да крадете , ня ви ли стигнаха 30 години , колко още яхти искате да имате ?
  • 8 Варна

    34 8 Отговор
    Затваряш Блокове на АЕЦ , което е машина за пари , затваряш рафинерия , затваря централи , даваш злато безплатно , раздавш земите си , внасяш боклучава и скъпа храна .Навсякъде където има потоци от пари беше затворено .Откъде да дойдат ?
  • 9 дом

    14 16 Отговор
    Да го сменят. ЛУКОЙЛ ни дере 30 години. Вальо Златев направи стотици милиони от България, не от Русия, от нашата съдрана кожа. Да се махат.
  • 10 Кара Ибрахим

    27 3 Отговор
    Просто е . Лукойл са си платили всичко ..другото е рекет !
  • 11 ренесанс

    30 3 Отговор
    Кви данъци бе пич ? Хората са отвратени от всички .Как да плащат данъци и за какво да ги плащат ? Един свестен път няма , мръсно е навсякъде ,като падне 1 см сняг и обявяваме код червено . Здравеопазването е такова , че ако не ходиш на лекар ще си по здрав , образованието е майтап, дава дипломи само за да вземат шофьорски книжки .Какво предлага държавата на хорат срещу техните данъци , че да иска да ги плащат .Изчистихте народа , с лъжата сме 6 милиона , колко данъци да ти генерира раята ? Връщай се да учиш икономика , да си опресниш малко материална
  • 12 Помак

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "един":

    ..Асан Васвиев са казва тоз Асан василеф ...от наште е и е ..мн неграмотен
  • 13 икономист

    21 1 Отговор
    Един бюджет не могат да докарат .Два пъти го режат и все късо ! Загадка !
  • 14 Прав си Каримански

    21 4 Отговор
    Но как инвеститори да не отиват в други държави, като в нашата властва мафията ПП,ДБ, ГЕРБ и ДПС, която рекетира и краде!
  • 15 визионер

    22 1 Отговор
    Започнахте лекооо да усещате как клокочи народа и само малка искрица ще взриви цялата система и се разтревожихте .Намаляйте спекулативните цени на всичко и на бензина и на краставиците по 6 лева и на сиренето по 20 лева .Вдигайте заплатите до нормални нива .Не ги ли направите тези неща , ше се отключи невиждана ярост .Народа няма какво да губи , вече достатъчно загуби 30 години . Не си правете упражнения с тока за бита , че ще стане грозно
  • 16 Тотал

    26 1 Отговор
    Какви инвеститори ? Родния бизнес се премести в Гърция и Румъния , тез чужднци чакат ! Излезте и отворете едно кафене или баничарница спазвайки всички изисквания и може и да ви светне какви закони сте сътворили и защо няма кой да палща данъци .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Аз съм

    3 9 Отговор
    Тоя някакъв клоун от шоуто на Слави ли беше?
  • 21 Фактолог

    14 1 Отговор
    Нали европейската комисия въведе пределни цени за покупка на руски петрол от 60 долара за барел още преди няколко месеца, как така горивата отново поскъпват? Когато предния път ПП бяха на власт стана същото - всеки ден с по 2-3 стотинки и неусетно стана 3,40. Тогава се оказа че сме плащали и доставяли 40 % от горивото на украинските нацисти. Освен това пълнеха скъсания ни бюджет, защото пък тук храним техните семейства в луксозни хотели. Тези предатели се върнаха отново на власт с Ала-Бала и филмът отново се повтаря. Шарлатаните всячески се опитват да ни убедят в това, че Лукойл е виновника за техните продажни действия и шашми, точно както направиха с доставките на газ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТаУмВзе

    6 8 Отговор
    Тая ли точно чалгарска рублоподлога се намери да говори за лукойл!?
  • 24 БАНко

    9 3 Отговор
    ДЕНКО И ТАГАРЕНКО , СЛАГАТЕ НИ ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ !!!
  • 25 Санкт-Петербург

    4 2 Отговор
    Само ВИС-2 могат да събират данъците от българите.

    Коментиран от #29

  • 26 Биволъ

    3 1 Отговор
    Не знам,но Асен Василев като не е завършил Харвард какъв икономист ли,финансист ли Е?

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 държавата

    3 3 Отговор
    демонстрира, че тук управлява мафията. Мафията вече не се крие, след като сглобката я пере ли, пере.
    И как така става, че НАП не си върши работата! Не трябва ли да призоваваме НАП да защити националния бюджет и да си прибере данъците, ако има основания. А, забравих - основания няма.
    Мафията в лицето на Добрев и Пеевски бълнуват някакъв данък "свръх печалба" - нещо, което в данъчните ни закони не съществува и не се дължи.
    Сагата е подобна на Божковата - в поднормативните актове, те така са регламентирали нещата, че Лукойл нищо повече не им дължи, ама не или ще плати, или ще им махнем бизнеса. Само дето, този път всичко се разиграва най-нагло пред очите ни, пералнята нали пере - от какво да се смущават тези двамцата.
    Сякаш всички забравят, че правосъдието следва да се раздава по определения ред, но явно на други места, не в България. При нас, излизат Добрев и Пеевски, застават ми на някаква трубунка в НС и ми се произнасят сякаш са последна инстанция. Ако го караме така, никой вече няма да иска да прави бизнес в България, защото закон и държава няма - има Добрев и Пеевски. Има държавен рекет.
    Или си равнис по тях и чуваш лептата на уше, или - чуваш рекета от трибунка, медиите тръбят, че не си платил данъци, а народа се радва на 73 ст. и на никой не му пука, че такива данъци няма (поне в закона). На никой не му пука, че държавата е мафиот - е, поне докато двамцата от трибунката не погледнат към него.

    Коментиран от #33

  • 29 Подаръчно пликче

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Санкт-Петербург":

    Аааааа, има и едни фирми "Съдебни изпълнители" пращат едни мургавелки високи ,мускулести и черни.

    Коментиран от #36

  • 30 Просто асен василев

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Биволъ":

    е обикновен крадец! И няма такава държава да сложи крадец за министър на финансиите! Това казва всичко за интелекта на това стадо!
  • 31 ГЕРБ съм, искам и аз да гепя!

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "На бандита":

    Шарлатаните и шайката на костов, крадат всичко и нищо не остава за тиквата! Какви данъци, какви 5лв. Гепят всичко за последно!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бико

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "държавата":

    Толкова години "Лукойл" плаща данъци в Швейцария. Там им бил офиса. Но заводът им в България. Офисът не произвежда.И никой нищо...

    Коментиран от #38

  • 34 Бесен- _Язовец

    3 1 Отговор
    Ватираната мафия е навсякъде, България е окупирана от тях!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Санкт-Петербург

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Подаръчно пликче":

    Руснак съм.
    Знам само Васко и Жоро от ВИС-2. Гълъбите бели, двама братя, херои на България. Васко Илиев ти братко мили, песента.
  • 37 Къв посол

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Последния Софиянец":

    Да не ти е сополя? Подразните истината за предателите и нацистите ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС ли, че текна споля? :)) Ко ви аресва да се влачите по корем, продадени като зарзавати, не знам! :))
  • 38 държавата

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Бико":

    е Лукойл ли е виновен, че сме го разрешили!
    Да променят данъчния закон и да отменят това основание, от което Лукойл се е възползвал досега. Ама не искат и няма да го направят, защото от ЕК ще ги санкционират, че нарушават европейските изисквания и правила.
    Това, че не знаят как да решават подобни казуси, не означава ще ползвателя на тяхната немощ е виновен. Не е луд, който яде зелника, а който му го дава.
    Нормално е всеки да си гони интереса в рамките на закона. А на ония от трибунката, именно писането на закони им е работата. Ама не, рекета им е по-познат и по-лесен за изпълнение.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Уса

    4 0 Отговор
    Защото Лукойл са мъжкари с топки световен бизнес а тези на посолството са поплювковци с розови бикини.Вие,ако имахте печеливш бизнес щяхте ли да плащате на лигльовци еднодневки
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 7542

    1 3 Отговор
    Защото ти Каримански заедно с още десетки други руски подлоги работите срещу България.
  • 43 Уса

    5 1 Отговор
    По важното за българите не са данъците на Лукойл,които трябва да се плащат а безобразната кражба на злато и минерали от България.Темата е табу
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Е като се имаш за поимия

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "ТаУмВзе":

    ко да ти кажа? Освен да изтечеш! Поне да не мрисаш толкова!

    Коментиран от #55

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Кви наши и ваши бе

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "ТаУмВзе":

    Аз плюя по боклука продал се като мушмули на оная смет САЩ и на националните поредатели Пп, ДСБ и ГЕРБ! Просто ме е гнус от тази смет!

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Наркос

    5 0 Отговор
    Как така нямат стратегия бе колега 😂 Стратегията е да се доберат до висок пост с гарантирана заплата, тук там далаверки, комисионни, търгове и държавни поръчки под масата и после чики рики с кайена на бяло море в Гърция, къщичка в барселона или друга вече устроена държава 😌 Плана им е доста солиден всъщност, просто не включва останалите 4-5 милиона българи

    Коментиран от #61

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Делян, Добрев?? Докато Борисов беше

    1 0 Отговор
    13 год на власт колко Данъци събрахте от Лукоойл!! Бойко си играеше карти със Златев!! Едни Голями пари трябва, да са отивали в Сметките му някъде!! ДОБРЕВ, ТИ КЪДЕ БЕШЕ ПРЕЗ ТЕЯ ГОДИНИ, НА Марс???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове