Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 21:34 750 16

Д-р Брънзалов за е-рецептите: Трябва да се ползват и хартиени за известен период от време

  • николай брънзалов-
  • рецепти

Проблемите са много, но основният е липсата на контрол при отпускането на медикаментите. Тази система се въведе императивно. Българският лекарски съюз предупреждаваше до последно, че ще се случи именно това, което се случи

Д-р Брънзалов за е-рецептите: Трябва да се ползват и хартиени за известен период от време - 1
Снимка: bTV

Имаме предложение в пет точки и една от тях е, че докато не бъде оправен проблемът с кодовете, да се позволи на лекарите да работят и с хартиена рецепта. Това каза в предаването „Лице в лице“ зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

„Да, това е хаос. Проблемите са много, но основният е липсата на контрол при отпускането на медикаментите. Тази система се въведе императивно. Българският лекарски съюз предупреждаваше до последно, че ще се случи именно това, което се случи. А именно – 50% от моите колеги да не могат да си изпълняват професията в пълния ѝ размер“, обясни той.

Според д-р Брънзалов до последно от Българския фармацевтичен съюз са настоявали, че техните софтуери са готови за работа с е-рецепти. „След това започнаха „да пеят друга песен“, че техните софтуери не са готови. Объркването дойде от кодовете на фармацевтите, с които лекарите не са запознати. Стигна се и до връщане на пациенти“, каза още той.

Що се отнася до това, че голяма част от лекарите, включително световноизвестни имена в медицината, не могат да работят с електронната система и да изписват медикаменти, д-р Брънзалов поясни, че „въпросното приложение не е никак сложно за работа“.

„Електронното изписване на медикамент не отнема много повече време, отколкото писането на хартиена рецепта. Но по-важното за мен в случая е дали в аптеката ще бъде отпуснато това, което лекарят е предписал, защото такава е законовата рамка в момента“, посочи още той.

Според него има лекари, които изписват е-рецепти от две години, но проблемът бил какво точно е отпускано досега в аптеките. До 16 октомври вариантите за изписване на медикаменти са били два – по електронен път или на хартия, посочи още личният лекар. Той уточни, че тъй като сега тези два потока се сливат в един, започват да се появяват и проблемите.

„Когато пациентът мине през тази врата, той застава пред друга врата в средата на полето. Който иска минава през нея, а който иска – не минава. А именно – докторът ти предписва едно, но какво се отпуска в аптеките никой не знае“, обясни още той.

Зам.-председателят на УС на БЛС обърна внимание и на това, че никъде в наредбите не се споменава думата „контрол“. Според него, докато не се решат всички проблеми, е редно да се позволи на лекарите да използват и хартиените рецепти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дончо

    6 4 Отговор
    Няма да се ползват хартиени там има спекула и се взимат антибиотици без предписание и след 20 години няма да помагат ще станем резистентни. Антибиотик се взима в краен случай и по преценка на лекар. За лекарствата за диабет също.

    Коментиран от #6

  • 2 Обаче

    4 5 Отговор
    Спешен медик с линейка може да носи медицински куфар, а един таблет с подходящо разработено приложение го затруднява (5 антибиотика за леките случаи, на които по начало той отказва закарване в болница). Просто инат за да не бъдат контролирани. Очевадна съпротива на лекарите срещу контрол от пациентите.
  • 3 Град Симитли

    3 1 Отговор
    Дивак!
  • 4 Кара Ибрахим

    6 3 Отговор
    Докторе , известния период от време е докато се смени поколение ! ...никой не отчита че Бг е назад с 45години от ..например ФРГ
  • 5 Град Симитли

    2 3 Отговор
    Видиш ли плешивец--малоумен е!
    ... Че съ и обяснява, рендето тлъсто!
  • 6 Хмм

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дончо":

    Лекарската преценка приключи с ковид истерията и лекуването по телефона. Но пък с електронните рецепти ще има иформация и контрол. За това е бойкота.
  • 7 Сатана Z

    5 3 Отговор
    На запад се ползват и двата вида рецепти.В България лекарската мафия ще толерира тези аптеки ,които му дават комисионна от рецептите за изпълнение.
    И е крайно време в България да се дават безплатни лекарства както е в цивилизованите общества.
  • 8 Ивайло Тодоров Монтана

    6 1 Отговор
    Farma мутрите (производители и вносители) дават пари на докторите на място в пликчета за да изписват определени лекарства. Без значение има ли ефект от тях, скъпи ли са или евтини. Мафиотизирана шайка и не иска да има контрол, защото няма да има далавера!!!
  • 9 Деси Банева

    6 0 Отговор
    На мене невролог ме набута с лекарства, които ми разсипаха стомаха, като ми предписа лекарства, които са му препоръчили доставчиците на лекарства за да получи някой лев от тях. Игра със здравето на хората от алчност на една група мафиоти, които уж мислят за здравето на народа.
  • 10 Мира радева

    6 0 Отговор
    унас навсякъде е разпространен рекета. И някои алчни и нагли сребролюбци печелят и от далаверите с лекарства. Как може да се нарече хипократовец, който не дава на болния хапчето, а ко продава на друг или го изнася за повече пари в личната сметка - КАК? Това е Убиец!
  • 11 Буквоядец

    5 1 Отговор
    Нали вие ги искахте. Сега страдат хората. Срамота!
  • 12 Анонимен

    1 0 Отговор
    татини синчета на бкп само вис3 ще ви оправи
  • 13 български вариант

    4 0 Отговор
    Хората го правят за улеснение, при нас същото винаги е за затруднение.
  • 14 Резания пръст

    0 0 Отговор
    Този така наречен "Доктор" Брънзалов е пълен фейк. Бях негов пациент още докато работише в клиника Уромед в кв.Редута, в продълже на три години го посетих четири пъти (само в крайни случай посещавам болници и т.н.), та познайте ,точно четири пъти ми преписваше без замисляния антибиотик, антибиотик Аугоментин и да инхалирам Лайка. Винаги това ми преписваше, винаги антибиотик и да дишам над тенджера с вряща се Лайка.Вие си отговорете защо такъв се развива и му се дава изява и защо медицината в България е на такова бездарно ниво.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Е-рецептите са изключително полезни за аптекарската ненаситна лакомия ! Вече два пъти ми се налага да взема лекарства някакви........" Ох, системата не сработва, Не мога да Ви ги дам с намаление. Ама защо е това ЕГН на рецептата ? / Защото и пъхам под носа и хартиената рецепта на домашния лекар!!/ От далеко ли сте? Ох, не ще, и не ще да сработи тази система. Ще Ви ги дам тези лекарства без намаление – иначе не мога. И Защо да се разкарвате? То като дойдете другия път - пак може да е същото........" и.........дрън, дрън, дрън!? Вземам лекарствата без намаление / 2–5 лева/ плащам и " Збогом", дето викаше един културен министър ..............
    Бъдете щастливи , фармацевти !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове