Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 10:21 2 715 28

Милен Керемедчиев: Не знам колко пъти трябва да получим "не" за Шенген, за да променим нашата стратегия

  • шенген-
  • вето

С лошо няма да стане. До края на годината няма да се вдигне ветото и на Австрия, и на Нидерландия, смята бившият зам.-външен министър

Милен Керемедчиев: Не знам колко пъти трябва да получим "не" за Шенген, за да променим нашата стратегия - 1

Австрия остава твърдо решена да блокира приемането на България и Румъния в Шенген. Това стана ясно след срещата между българския министър-председател Николай Денков и австрийския канцлер Карл Нехамер, която се проведе вчера във Виена.

"Шенген в момента не работи. Страните членки харчат между 46-50 млн. евро за граничен контрол. Това се случва поради безпрецедентния през последните години бежански натиск върху външните граници. Само за две години има 38% ръст на поисканите убежища в страните членки на ЕС", коментира международният анализатор и бивш зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него проблемите са огромни и тежки.

"Акад. Денков не можа да даде успокоение как мигрантските потоци биха могли да намалеят. Това трябваше да бъде неговата основна задача", смята Керемедчиев.

Бившият шеф на "Гранична полиция" ген. Валери Григоров е на мнение, че канцлерът на Австрия детайлно е показал необходимостта от това да се търсят нови подходи и да се развива и усъвършенства Шенгенското пространство. Той изтъкна няколко съществени акцента по стратегическия план за развитие на границите, които не са изпълнени.

"Говорехме за ново структурен подход на управление на границите. На второ място - нова инфраструктура, която да обслужва зелена и синя граница. На трето място е нова структура на ГКПП, която да съответства на Шенгенския кодекс. До момента не сме изпълнили нищо", подчерта ген. Григоров .

По думите на бившия шеф на "Гранична полиция" липсва комуникация и няма кой да обясни на австрийските ни партньори и колеги как България постига успехи. Събеседникът му посочи, че граничният контрол е ключов, но не е единственият.

"Не знам колко пъти трябва да получим "не", за да променим нашата стратегия. Новият подход трябва да бъде влизане с летища и пристанища като първа стъпка, където няма никакво критика. Трябва да оставим основния проблем, който е граничният контрол по сухопътните граници, където има увеличаващ се мигрантски натиск", настоя Керемедчиев.

Ген. Григоров открои като основен проблем в политически план загубеното доверие на европейските партньори.

"Политиците говорят, но не могат да подплатят с факти, с постижения, онова, което им се иска да се получи. Бойко Рашков съкрати три основни структурни звена, които са за външна граница, намалиха управленската, структурната и ресурсната възможност на това да има по-добра охрана на границата. Неадекватността на политиците и слабата експертиза саморазрушават авторитета и политическото доверие на България в ЕС. Докато бях директор на службата, тя беше с 9452-ма по щат. В момента са под 6000. Къде са другите 3000? Виждаме унищожаване на структурата", категоричен е бившият шеф на "Гранична полиция".

Керемедчиев припомни, че България и Румъния са единствените страни членки на ЕС, кандидатствали за членове на Шенген.

"С лошо няма да стане. Австрийският канцлер отговаря пред неговите гласоподаватели. Правителството е до края но годината. До края на годината няма да се вдигне ветото и на Австрия, и на Нидерландия", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този път съм съгласна

    19 5 Отговор
    Напълно е прав.
  • 2 Голям зор

    11 5 Отговор
    С мислене от БКп така ще е
  • 3 Абе

    20 5 Отговор
    Вие не разбрахте ли че каквото и да направим шенген няма да видим?

    Коментиран от #20

  • 4 Град Симитли

    8 2 Отговор
    "Умен по цялата глава"! :))
  • 5 да де

    18 5 Отговор
    Не съм си и помислял, че може да има и ма ло умни академици, но явно у нас всичко е възможно.
  • 6 УРА,,УРА

    19 2 Отговор
    Когато Македония види ЕС, тогава и ние ще видим Шенген.
  • 7 РАДУЛ МИСИРКОВ

    18 2 Отговор
    ПИТАШ ВЕДНЪЖ ПИТАШ ВТОРИ ПЪТ КАТО НЕ ТЕ ИСКАТ -А УЕ Я СИ -------МАЙКАТА
  • 8 Бай Тъню Кочаня

    20 4 Отговор
    На кошарата покрива гори, ние вътре искаме да влезем...
  • 9 Смех

    25 2 Отговор
    Границата се пазаше до 1989 година, след това не
  • 10 експерта от хоремага

    23 4 Отговор
    Какъв Шенген бре гусин международен аналлизатор, ххаххх ! Скоро ще трябва да си укрепим и затворим западните граници за тълпите джендърляци със спукани ауспуси и картери.
  • 11 Абе

    25 0 Отговор
    Никой няма да ни пусне в шенген, нищо не можеме да опазиме. Единственото хубаво нещо е че никой емигрант не иска да остане в нашата мизерна теритирия
  • 12 !!!?

    10 2 Отговор
    ДЕЛА се искат, а не ОБЯСНЕНИЯ за влизане в Шенген...нали ние искаме същото от Северна Македония за да влезе в ЕС !!!?
  • 13 Луд

    11 2 Отговор
    А ти какво направи по въпроса ,докато беше шеф .

    Коментиран от #17

  • 14 Аман

    15 3 Отговор
    бе, оревахте орталъка с тоя Шенген !
  • 15 ТаУмВзе

    14 5 Отговор
    Бе за чии ни е Шенген бре, при положения, че европеистан Приключи.
  • 16 Национал

    13 0 Отговор
    Още като стигнат Калотина ГКТП тези от Европа изпадат в потрес.Няча такава мръсна ,неподдържана,разпасана и проста.За срам.Какъв Шенген-онези знаят всичко за всички контрабанди ама си траят щото и те живеят от тях.И какъв Шенген с хора под прикритие и без завършили в Русия.
  • 17 ген КЪСТЪР

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Луд":

    Топло място дебела банкова сметка -шапка на тояга КВО ДА ИСКА ЕДНО ДРЕБНО ЧОВЕЧЕ
  • 18 Аз.казах

    5 3 Отговор
    Прав е, но има начин за облекчаване на други клузи и така можем да омекотим някой по строги забрани. Ама ние нямаме политици . Можели пък и ние да си правим мръсно ,при положение какъв ни беше наМВР , тоя беше пълна пародия. Тоя Рашков е старата школа мракобесна.
  • 19 Ъкъдимик ШенгаДенков

    9 2 Отговор
    Хатели палучше, а палучилась как всегда, рибята.
  • 20 А на кого му пука?

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    Народът се вълнува от далеч по прозаични неща. Тази димка не работи.
  • 21 Ами да

    10 0 Отговор
    Далече сме от стратегия! Става дума за порочна всекидневна практика, за масова корупция! С тази наша действителност, поддържана от партийните върхушки няма шанс за Шенген!
  • 22 ИНЖ

    5 0 Отговор
    Трябва да наложим върховенство на закона. Няма да излъжем никого.....
  • 23 Абе отворковци

    8 1 Отговор
    нали Гешев беше главната спънка за Шенген, бе!
  • 24 Гост

    5 0 Отговор
    Няма промяна на стратегията. Далаверата няма начин да спре. Не променяме нищо, а академика отива да им обяснява колко сме готини и как трябва да сме в Шенген, но и далаверата да не спира
  • 25 Гал

    0 1 Отговор
    Тоя папагал и още 15-20 бройки, омръзнало на хората.
  • 26 Гост

    5 1 Отговор
    Само си представете ,преди 89г как и дали така лесно ,се преминаваше нашата граница.А като се замислиш това е и решението за пазенето по границата .
  • 27 Когато не знаеш какво правиш

    2 0 Отговор
    Правиш това, което знаеш, или което ти позволят да направиш.Мигрантите не искат да останат в България и това е факт, както е и факт, че на Запад от нашата граница не ги искат и всячески се мъчат да се отърват от тях.Те и нас не ни искат и се опитват да ни залъгват с общи приказки от сорта на "намали нищо против България, но обстоятелствата били такива".Това, което ние можем да направим е следното: Да се възползуваме от ситуацията.Щом не ни искат ние пък ще им доставяме това, което те не искат-мигрантите.И за това ще вземаме пари вместо да ги вземат каналджиите.Още на границата да се обособяват групи мигранти, като на всеки индивид се определи сума в евро за преминаване през наша територия и организирано да ги извозваме до северните и западните ни граници.Там да има военен санитарен кордон и срок за преминаване отсреща за срок от 48 часа.Така хем ще напълним бюджета с пари(като се има в предвид, че каналджиите вземат по 1500 евра на калпак), няма да натоварваме излишно капацитета на МВР!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове