Last news in Fakti

2 Декември, 2013 09:56 1 013 0

Янаки Стоилов: Ако рязко се намалят партийните субсиди, пак ще се търсят обиколни пътища (обновена)

  • янаки стоилов-
  • бсп-
  • дпс-
  • партийните субсидии

Ще се наложи по-ясно оформяне на отношенията между двете партии БСП и ДПС за взаимна подкрепа на правителството, смята депутатът от левицата

Янаки Стоилов: Ако рязко се намалят партийните субсиди, пак ще се търсят обиколни пътища (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Оценката на всяко управление се прави от хората, които могат да преценят резултатите от политиката. Още в първите 100 дни бяха предприети редица мерки и от социален, и от икономически характер. Следващата поредица са заложени в Бюджета за 2014г. и ще продължат да се реализират през целия този период. Това заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП и ПГ на КБ, в сутрешния блок на БНТ.

На въпрос дали проведеният семинар на Боровец между парламентарните групи на БСП и ДПС възражда БКП, Стоилов отговори, че това по никакъв начин не надхвърля съществуващите правила. „В някои случаи работата между двете парламентарни групи се нуждае от подобрение, не по-малко от работата между депутатите и министрите. За мен това беше доста полезно като насока, информация, анализ, насока на предстоящите действия“, обясни той.

Стоилов допълни, че през следващите години може би ще оформят много ясни отношения между двете партии по отношение на взаимната подкрепа на правителството и припомни, че то е било излъчено без да се формулира коалиционно споразумение. По думите на зам.-председателя на БСП този семинар е допринесъл и за взаимното доверие между двете партии, защото е имало и  противоречия и различни виждания.

Партиите трябва да покажат разбиране към състоянието на гражданите

По отношение на предложението за намаляване на партийните субсидии, Стоилов заяви, че съобразно с цялостната ситуация в страната е необходимо партиите да покажат разбиране за състоянието, в което се намират голяма част от гражданите. „Без да се променя основата в Закона за политическите партии на размера на субсидията, ще бъде изплатен по-малък размер, вероятно с 10%, за следващата година - 1,20 лв. по-малко от предвиденото“, каза той.

Според него, ако рязко бъдат намалени субсидиите, трябва да се търсят други заобиколни пътища. „За мен, самите партии трябва да повишават своята политическа състоятелност и доверието, за да управляват средствата, които заделя обществото“, допълни той. По негово мнение в някаква степен субсидиите са алтернатива на обръчите от фирми. „Не искам да издигам лозунг, че с идването на новото правителство този въпрос е бил окончателно решен. Това е един болезнен, мъчителен процес, по който наистина е въпрос на критична енергия и в обществото, и в самите партии, тъй като и за нас това решение не е лесно.

Не е лесно партиите да бъдат зависими изцяло от своите членове и избиратели. За всяко решение ние трябва да правим внимателен анализ дали не обслужва едни или други икономически интереси и да бъде така подготвено, че да задоволи интересите на мнозинството от българските граждани. Мисля, че такъв оздравителен процес в момента се развива. Само от членски внос, като се има предвид неговия размер в момента, БСП не може да се издържа. Но за една лява партия е много важно тя да разчита в голяма степен и на средствата, които получа от своите симпатизанти, тъй като ние претендираме да сме масова партия“, каза Янаки Стоилов.

На въпрос какво прави БСП, ако й останат пари, зам.-председателят на БСП отговори, че пари не остават, дори се налага да взимат кредит във връзка с изборите. „От гледна точка на европейското финансиране, бяха повишени средствата за партиите във връзка с предстоящите евроизбори, а в България следващите години ще има избори“, поясни той.

С въвеждането на нов данък за ВЕИ няма да се увеличи цената на тока

По повод предложението да има 20% данък върху приходите от възобновяемите енергийни източници, Стоилов е на мнение, че през последните 2 години в България много рязко се е увеличил делът на възобновяемите енергийни източници, специално соларните и ветрогенераторите и общата сума от тези източници почти доближава капацитета на атомните реактори.

„Тази цена се плаща от всички български граждани. От тази гледна точка, колкото и да е болезнено, че тези промени се правят във входа на реализацията на редица от тези проекти или тяхната експлоатация, в крайна сметка в интереса на гражданите и балансирането на енергетиката, подобни мерки са оправдани“, каза той.

Стоилов обясни, че цените на електроенергията се определят от регулатора. „Никъде не е казано, че налагането на тези допълнителни плащания по някакъв начин се отразява върху цената на електроенергията. По отношение на вътрешните разходи на тези, за които това се отнася, там може да има проблеми как ще бъдат разпределени, но няма отражение върху цената за потребителите“, категоричен бе той.

България се нуждае от нови мощности и в Козлодуй, и в Белене

„В БСП не би трябвало да има разнобой за 7-ми реактор или АЕЦ Белене. Нашата позиция е, че България се нуждае от нови мощности и те трябва да бъдат както в Козлодуй, така и в Белене. Тук не трябва да има противопоставяне. Големият въпрос, на който още не сме отговори и ще се получи отговор следващите месеци, се отнася към приемането на енергийната стратегия, че България трябва да направи национална програма за икономическо развитие. Когато говорим за енергетика и енергийни мощности, ние трябва да кажем как до 2020, 2030г. ще се развива българската икономика, нейното потребление, износът на електроенергия в региона, за да кажем, че са обосновани различните проекти. Ако България има развита икономика, ще се нуждае и от развита енергетика“, допълни Стоилов.

На въпрос дали ще се възроди „Химко” – Враца, народният представител отговори, че първата стъпка за това вече се прави от държавата и обясни, че „Химко“ е длъжник към редица държавни структури и е необходимо тези средства да бъдат обобщени, да се установи техният размер и да не се допусне разбиването и разпродажбата на предприятието на парче, както е станало с ликвидацията на „Кремиковци“.

„Държавата да прецени дали сама или с чужди инвеститори, а такива интереси също има, да се възстанови заводът“, каза той.

Необходима е нова политика, която да съчетае социалната политика с процес на активно политическо възстановяване

Във връзка с Бюджет 2014 Стоилов обясни и идеята за възможността в началото на 2015г. да бъде възстановен данъкът на хората, които получават доходи до размера на минималната заплата. „Това е също наш ангажимент в опита да направим по-гъвкава и отзивчива данъчната система към реалните социални и финансови възможности на гражданите, а също така и през изпълнението на бюджетната година и с постъпването на европейски средства да бъдат предоставени ваучери на безработни млади лица за различни видове социални услуги. Това са стъпки за ограничаване на безработицата.

Още два факта за бюджета: единият е, че в 3-тото тримесечие се констатира увеличаване на броя на заетите лица с 68 000. Понеже често ни питаха как ще решаваме проблемите със заетостта. Второто е, когато се говори за доброто усвояване на средствата от европейските фондове, по данни на служебното правителство, рисковите средства, които България може да загуби за сегашния период са 270 млн. евро“, поясни той.

По неговите думи, опитът от миналото управление показва, че въпреки социалните подобрения, само по себе си това не е достатъчно, за да се поддържа политическото доверие. „Затова говорим за нова политика, която да съчетае социалната политика с процес на активно политическо възстановяване, с премахване на порочните зависимости между бизнес и политика, т.е. да се очертае перспектива, в която хората да видят, че не е моментно подобряване на ситуацията, не е малко увеличаване тук и там на определени доходи и разходи, които прави държавата в тяхното положение. Това са следващите по-дълбоки стъпки, които управлението трябва да направи. Ние запазваме определени нива на доверие на гражданите, продължаваме да изпълняваме своите предизборни ангажименти“, заключи Янаки Стоилов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове