Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 10:15 13 946 20

Последна стартирала процедура за строеж в "Люлин" на екипа на Фандъкова предизвика гнeва на хората

  • строеж в люлин-
  • недоволство

Главният архитект Здравко Здравков е издал на 1 ноември виза за проектиране на жилищна сграда с магазини, офиси и подземни гаражи в незастроено пространство на кръстовище

Последна стартирала процедура за строеж в "Люлин" на екипа на Фандъкова предизвика гнeва на хората - 1

Поредната стартирала процедура за строеж на жилищен блок в столичния район "Люлин" предизвика недоволство и множество гневни коментари на живеещите в него, съобщи "Сега".

Главният архитект на София Здравко Здравков е издал на 1 ноември виза за проектиране на жилищна сграда с магазини, офиси и подземни гаражи в незастроено пространство на кръстовището на бул. "Добринова скала" и бул. "Царица Йоанна" в "Люлин"2. Новата кооперация може да е с височина до 28 метра, което означава 9 етажа, личи от публикуваните документи.

Според информацията в агенцията по кадастъра теренът е с големина над 3 дка и 60% от него може да бъде застроен. Информацията сочи, че парцелът е "съсобственост", което може да означава, че общината има дял в него и въпреки това тя се е съгласила върху него да се вдигне поредният блок. Подробният устройствен план на имота е приет преди около година от Столичния общински съвет. Във визата пише, че бъдещият инвестиционен проект трябва да се съгласува с "Метрополитен", тъй като плановете на общината са в непосредствена близост да се построи една от двете бъдещи нови спирки на метрото в "Люлин".

Издадената от главния архитект виза вече бе публикувана във Фейсбук групите на "Люлин". Коментарите са, че това е поредният строеж, за който хората в района не са уведомени предварително и са поставени пред свършен факт.

Хората смятат още, че новият блок ще влоши още повече средата за живот, ще увеличи задръстванията и ще отнеме поредното от все по-оредяващите зелени пространства в квартала. Люлинчани обръщат внимание, че в съседство на проектния вече се изгражда внушителен жилищен комплекс, който е собственост на бизнесмена, с чийто показания бе осъдена бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева.

След новината за новата сграда в "Люлин" в кварталните социални групи бе пуснато допитване има ли микрорайон, в който в момента да не се строят нови блокове. Призивите на люлинчани са управляващите в София да спрат да уплътняват вече застроените комплекси и да помислят за изнасяне на новото строителството извън тях.

Преди да влезе в четвъртия си мандат, отиващият си кмет Йорданка Фандъкова нееднократно обещаваше да инициира преразглеждане на Общия устройствен план на София, който урежда в коя част на града какво може да се строи. След това обаче тя забрави за обещанията си, а от ГЕРБ започнаха да твърдят, че планът не трябва да се променя, защото това може да доведе до множество от съдебни дела.

По време на приключващата кампания кандидатът на ГЕРБ Антов Хекимян също се обяви против преработката на ОУП. "Това ще е отваряне на кутията на Пандора. Жителите на София вече имат право да обжалват ОУП и при евентуално негова промяна се създават предпоставки за колективни дела. По-скоро може да се промени специалният закон за устройството на Столична община и чрез него да се пресекат опитите за презастрояване", коментира той. За разлика от Хекимян, достигналите до балотаж Васил Терзиев и Ваня Григорова бяха категорични, че планът на София трябва да преразгледа.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Трябва да започне

    60 2 Отговор
    бутане на сгради, които пречат на циркулацията на въздуха в София и да се построят множество обществени тоалетни за да могат хората да излизат.
  • 3 Сталин

    90 2 Отговор
    България все повече започва да прилича на едно голямо азиатско гето,в България се строи вандалски , всичко е унищожено в градовете , няма дървета, няма цветя, няма трева,няма въздух,само кал,мръсотия и бетон,на запад къщите в жилищните райони не се виждат от дървета и зеленина,София все повече прилича на Карачи и Бомбай

    Коментиран от #5

  • 4 Роби

    19 0 Отговор
    тази новина от Австралия ли е ? поне така пише под статията.

    Коментиран от #17

  • 5 Българин

    32 10 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Не се вайкайте, още по лошо ще стане. Плановете на политиците е до7 години да се унищожи и раздели държавата на 5 парчета.

    Коментиран от #9

  • 6 Гост

    78 1 Отговор
    фандака че си е за псуване, за псуване си е, обаче никой не обръща внимание на главния архитект, който е незаменим цървул
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пламен Килията сигурно ще строи този нов

    31 2 Отговор
    блок в Люлин! Дали е вярно, че близка роднина на Борисое получава от всеки блок в Люлин по апартамен с магазин или гараж??? Става дума за блокове строени от Пламен Симов Килията??? Така говорят хората в ЖК Люлин!!??
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ББ от Банкя

    21 1 Отговор
    Еее, Треба се пълни чекмеджето дори и като не съм на власт
  • 11 Цуца

    19 2 Отговор
    Предпоследно е, до 23.49 ч днес ще валят сделки за краденето на София!
    Дано е за поседно и се задавят в лакомията!
  • 12 Гражданин

    13 6 Отговор
    Не може, при положение че не си собственик на парцела да предявяваш претенции. Свидетел съм на друг случай с Овча купел 2, където жители на един блок са против да се строи друг блок, които дори не притежават земята под блока си. А въпросният строеж беше в ПУП още от 2001 година. Това създава опасен прецедент, защото не е нормално един собственик на имот да определя дали друг собственик може да влезе във владение на имота си или не!
  • 13 Защо да не се строи в Люлин?

    9 17 Отговор
    Към момента Люлин е с ниска степен на застрояване. В Младостите, Ливадите и Витоша степента на застрояване е много по-висока.
  • 14 Рррррр

    11 8 Отговор
    Няма само в Младост да строят една до друга, че и ще почнат едно в/у друго строителство. Време е и в другите квартали да усетят очарованието на презастрояването и проблемите с предвижване и паркиране....

    Коментиран от #16

  • 15 Смс

    25 3 Отговор
    София се управлява неграмотно.Аз съм твърдо против жена да е кмет.Трябва си инженер който да вкара пътно-транспортната мрежа поне в 20 ти век.С глоби легнали полицаи светофари, нови пешеходни пътеки нещата не стават.Трябва конструктивно нов подход.Организацията на уличното движения в София е пълно безобразие и хаос.Шофьорите не са виновни а потърпевши от създадената ситуация.

    Коментиран от #18

  • 16 Последния Софиянец

    14 5 Отговор

    До коментар #14 от "Рррррр":

    Разбира се, са лумпените като изберат утре бизнесменчето, ще видите що е строителство
  • 17 Новичок

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Роби":

    Люлин не е квартал,Люлин е континент. Оня Ваклин къде прави ала- бала с Иванчева,строи и пълни чекмеджето.Пфу Аман от герберски мурафети...
  • 18 1346

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Смс":

    А случайно да знаеш, че във всяка сериозна проектантска фирма, на чертожните дъски седят именно жени? Не защитавам Фандъкова.
  • 19 Милчо Мицков

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Земемер":

    Лошо ли е?На България най- хубавото и е Гърция.Познавам чужденци,които се радват,че Бяло море е толкова близо до София.
  • 20 Фоли

    4 0 Отговор
    Долни алчни хадове в момента строят поредния блок срещу моя принудих се да облепя стъклата с фолио за да не ме зяпат строители и бъдещи собственици.Люлин 6 срещу блок 639
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове