Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 22:30 3 861 1

Важните новини във ФАКТИ на 15.11.2023 г.

  • васил божков-
  • сняг-
  • катастрофа-
  • катедрала-
  • слави трифонов-
  • ваня григорова-
  • мартин димитров-
  • васил терзиев-
  • армия-
  • софия-
  • сдс

Едва 11 дни продължи същинският арест на бизнесмена, който се завърна у нас след три години и половина в Дубай

Важните новини във ФАКТИ на 15.11.2023 г. - 1
Снимка: Фейсбук

Васил Божков пусна ВИДЕО от домашния си арест

Бизнесменът Васил Божков избра нестандартен начин да демонстрира заниманията си по време на домашния си арест.

Този уикенд идва първия сняг

След преминаването на студения фронт днес, през нощта облаците бързо ще намаляват и до сутринта ще се изясни. С умерен и силен северозападен вятър обаче ще продължи да нахлува студен въздух. Това сочат прогнозите на синоптиците, цитирани от "Нова телевизия'.

Две нови жертви на войната на пътя

Двама души загинаха при тежка катастрофа на пътя София-Варна. Инцидентът е станал около 19.30 ч. край Ново село, съобщи "Нова телевизия".

След Слави Трифонов, Васил Терзиев провери маркировката около катедралата "Александър Невски"

Кметът на София Васил Терзиев провери маркировката на площад "Св. Александър Невски" след сигнал за некачествено полагане.

Слави Трифонов: В София полагат пътна маркировка върху кал и то пред катедралата " Александър Невски"

Това, което виждате на снимката е заснето днес, сутринта в 11:50 ч. пред храм-паметника “Александър Невски” в София. Това е специална техника, полагане на маркировка върху кал.

Георги Свиленски: Ваня Григорова да не дава успокоителните на БСП

Вотът на недоверие е основен инструмент в парламентарна демокрация, той е за това да чуят българските граждани какво правителство ги управлява, каква алтернатива предлага опозицията и с какво не е съгласна при управлението на правителството. Няма българин, който да не е на мнение, че това правителство трябва да си отиде. Това заяви Георги Свиленски от БСП в ефира на бТВ.

Мартин Димитров: Ще има увеличение на пенсиите

Критиките към бюджета са продължение на местните избори, а местните избори приключиха. Някои от критиките трябва да бъдат отразени, но все пак този бюджет още не е внесен и има време да се коригира. Трябва диалогичност и да се разговаря.

Васил Терзиев срещу черния PR: Няма да сменям името на храма "Свети Александър Невски"

В публикация, споделена няколкостотин пъти във Фейсбук, се твърди, че новоизбраният кмет на София Васил Терзиев се е срещнал с американския посланик в България и пред него е обещал, след поемането на поста, да въведе задължителни сертификати за Covid-19 за пътуващите в градския транспорт, за посетителите в моловете и заведенията.

Край на мита за българина като славен войник

Умря митът, че българинът е славен и безстрашен войник. Това показват тревожните данни от Министерството на отбраната. От тях става ясно, че с близо 2/3 е спаднал броят на кандидатите за доброволни резервисти в армията.

Президентът поздрави Йорданка Фандъкова

Президентът Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 Йорданка Фандъкова. Това съобщиха от пресофиса на държавния глава.

СДС възкреси стара своя идея: Да разделим парламента на две камари

Ще цитирам един голям френски политик Реймон Бар, който беше премиер министър на Франция по време на Жискар д'Естен. Той казваше така: "Когато нещо е зле, винаги може да го влошим. "Така че ние това правим много успешно в България. Това каза пред "Фокус" главният секретар на Съюза на демократичните сили Илия Лазаров.

"Сегашната Конституция беше относително силово наложена във Великото Народно събрание от бившата Комунистическа партия, респективно впоследствие Българска социалистическа партия, която имаше мнозинство във Великото Народно събрание, заедно с някои от нейните сателити и с част от хората, които впоследствие преминаха в БСП. Но това бяха едни естествени процеси в онези години. Към онзи момент Великото Народно събрание генерира тази Конституция. Тя в общи линии не е добра Конституция, но даде един относително спокоен дълъг период на управление на държавата. Но тя има сериозни нужди от ремонт", каза Лазаров.

По думите му, през 1998-1999 година покойният Евгений Бакърджиев е говорел много упорито за второ ниво на местното самоуправление, и ако не го е бил махнал Иван Костов, най-вероятно е щял да реализира тази именно децентрализация. Децентрализацията на местното самоуправление винаги се спъва от финансови министър, който и да е той, без значение: ляв, десен, зелен, и т.н., по простата причина, че това намалява неговата власт. Това намалява и централната власт на правителството, през което то контролира общините, смята още Лазаров.

"В момента данъците се събират от общините, но всичко отива в централната власт, след което се преразпределя и правителството дава с постановление на дадена община или на друга не дава. И затова в момента даже имаме и такъв казус, защото всичко зависи от финансовия министър и от правителството на коя община ще има, на коя няма да има. Респективно различните общини са от различни политически сили и кметовете ако не се харесват на централната власт, не получават нищо. Докато ако се отиде на европейския модел – винаги съм бил привърженик на френския модел на управление в много отношения, франкофон съм и френски възпитаник, там имаме именно тази децентрализация, т.нар. "региони“", каза Илия Лазаров.

Той обясни, че в България са били обособени 6 икономически региона, малко повече отколкото трябва. Реално България може да бъде шест, може да бъде и четири икономически региона. София си е отделен самостоятелен регион сам по себе си, тъй като има голяма концентрация и на икономика, и на население в столицата, която е една аномалия в Европа като столица. Никоя столица не се състои от такава голяма периферия, включително вътре в самата Столична община има три-четири града: Банкя, Нови Искър и т.н., има 20-30-40 села, язовир Искър също влиза в Столичната община.

"Една Атина, която е огромен мегаполис, самата Атина, административната Атина е 700 000 души, и тя се ограничава в един център. Другото са отделни общини, много по-лесни за управление. А това цялото генерира един регион. Париж е по същия начин: Париж административният е около 1.5 милиона, почти 2 милиона, малкият, ограничен от Периферика – околовръстният път, всичко, големият регион обаче се нарича Ил дьо Франс, който е регионът. И този регион, големият регион Ил дьо Франс си има своя регионален парламент, assemblée régionale както му казват на френски, със своя председател и своето правителство. Данъците се събират отдолу нагоре и при всеки остава съответният данък, а държавата единствено допреразпределя там, където по-малко е икономическото развитие да подпомогне по-слабо развитите региони. Това именно пречи на обезлюдяването. И това второ ниво на местно самоуправление е много важно да го има и да влезе именно в Конституцията", смята още Илия Лазаров.

"Една от нашите препоръки, желания за тези промени, които не са конюнктурни, те са свързани с една дългосрочна визия за България, една от нашите препоръки е именно парламентът да се раздели на две камари. Това не е самоцел, не е за да имаме Сенат примерно, или Съвет на старейшините, или както искате го наречете, това е с цел първото четене да се гледа в едната камара, второто четене се гледа в другата камара от други хора. Създава едно спокойствие, един баланс на властите. Едната камара, Долната, се избира през 4 години, е нашето предложение, а другата камара се избира за пет години, но никога не съвпадат двете дати на избиране на двете камари. Така, че те представляват различна снимка на обществената нагласа в различни периоди от време и взаимно се контролират", съобщи Илия Лазаров.

Второто предложение на СДС е Горната камара да се избира мажоритарно на принципа на избирателните райони. В момента в България има 31 избирателни района, което означава по двама народни представители, сенатори или старейшини на регион, мажоритарно избрани по определена система, те представляват съответния регион. И тогава вече на второ четене тези мажоритарни избрани народни представители, независимо дали са от партии или от индивидуални хора, личности от региона, уважавани по една или друга линия, те ще гледат регионалния интерес, ако искат да бъдат преизбрани. И ще има баланс между централните интереси на централната власт и на политическите парти, и на съответните региони.

Другото, което СДС категорично предлага в годините, това е президентът на Републиката да се избира именно на общо заседание на тези две камари: Долната и Горната.

"Ако приемам, че Горната е 62-ма души, Долната нормално би било да бъде между 120 и 160 човека – въпрос на преценка. Ако е 160 човека, ще се запази сегашната пропорция от 240, ако е 140-120, ще се намалят бройките. Въпросът е да се прецени колко е необходимо наистина, за да мога да работят ефективно комисиите. И съответно като се избират народни представители, да има необходимата квалификация на тези хора, които са вътре. Да има съответно доста юристи, да има икономисти, да има лекари, да има учители", добави Илия Лазаров.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    1 0 Отговор
    Божков пусна видео и дойде първия сняг в Банкя...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол