Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 11:07 705 6

Богданов: Можем да създаваме технологии, важни за Европа през следващите години

  • богдан богданов-
  • технологии-
  • индустрия

По думите на министър Богданов металургията е традиционно развит отрасъл в българската икономика. „Имаме необходимата експертиза и страната ни е основен доставчик на ключови суровини за Европа“, каза още той

Богданов: Можем да създаваме технологии, важни за Европа през следващите години - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Стъпвайки на солидната база и експертиза, която ние вече сме изградили, бъдещето на България е в развитието на технологии с висока добавена стойност. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на националното отбелязване на Деня на металурга. На събитието участва и министър-председателят Николай Денков. Отбелязването на професионалния празник се организира от Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и от „Аурубис България“ – един от водещите европейски производители на мед, който отбелязва 65 години от своето създаване, съобщиха от МИ.

По думите на министър Богданов металургията е традиционно развит отрасъл в българската икономика. „Имаме необходимата експертиза и страната ни е основен доставчик на ключови суровини за Европа“, каза още той. Изнесените стоки от сектора са на обща стойност от 10.3 млрд. лева, което е 11% от общия износ на страната.

Икономическият министър заяви, че от суровините и компонентите, които произвеждаме, България може да създава технологии, които ще са изключително важни за Европа през следващите години – като системи за съхранение на енергия, системи за декрабонизация и други. Страната ни е на шесто място в ЕС в производството и обработката на цветни метали. На нея се дължат 14% от европейското производство на мед, 8 % на олово и 4% на цинк.

„Вярвам, че България и регионалните ѝ съседи ще имат все по-голяма роля за развитието на Европа“, заяви той. Икономическият министър подчерта, че въпреки рецесията, която се наблюдава в Западна Европа, българската икономика продължава да расте. По думите на Богданов страната ни е изправена пред редица предизвикателства. „Трябва да намалим административната тежест, така че отделните сектори да работят по-ефективно“, каза още министърът.

Богдан Богданов увери представителите на бранша, че имат пълната подкрепа на Министерството на икономиката и индустрията. По думите му партньорството между държавата и бизнеса ще насърчи намирането на допълнителен ресурс, а търговските ни представители по света ще съдействат за намирането на нови пазари и възможности за развитие. „Заедно ще можем да поставим началото на бъдещото технологично развитие на България“, каза още той.

В рамките на церемонията по отбелязване на Деня на металурга бяха наградени студенти по специалността.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    5 0 Отговор
    Да създаваме технологии не можем. Но можем да създаваме продукт, който ще е много важен за Европа през следващите години - боеприпаси.
    Не, че ще има полза от тях, но поне няколко човека в държавата ще напълнят гушата.
  • 2 Цинковият завод в Пловдив

    7 0 Отговор
    отрови най плодородните земи в България - Тракия! Ядете домати пълни с тежкип метали!
    Същото е и с Аурубис! Изтровиха половината племе!
  • 3 Новинар

    6 0 Отговор
    Можем ама няма. Както и доматите
  • 4 Зевс

    7 1 Отговор
    Каква металургия без наличието на такива руди? Едно злато имаме, ама ни го изнасят за без пари.
  • 5 Я па тоя 😅😂🤣

    7 0 Отговор
    Технологии щял да създава!!! Добре, че са военните заводи на бай Тошо, та да има нещо"технологично" да изнасяме!
  • 6 мале майко мила

    2 0 Отговор
    тоя е спал отвит. добре че тато направи военните заводи та тагаренко да има какво да продава и фабриките за къси ,дилги ,тънки и дебели проводници даже и москвичи алеко компютъри правец ,обеща и други неща да ни,, направи добре че беше в напреднала възраст но вие не можете и да боядишете това което е направено .за какви технологии иде реч че не се сещам
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове