Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 22:08 12 216 26

Проф. Дуранкев: Мисля, че Асен Василев крие силни козове за Бюджет 2024 . Възможно е да ги извади в последния момент

  • боян дуранкев-
  • асен василев-
  • силни козове-
  • бюджет 2024-
  • последния момент

"Очевидно е, че олигарсите зад невидимата кадифена завеса дърпат конците и в това правителство засега, или ако трябва да го оправдая, очевидно е, че то не може да предложи промени, тъй като се крепи буквално на един конец. И трябва да премине по конеца от 2023 до 2024 г., когато ще стане и смяната на ротация", коментира икономистът

Проф. Дуранкев: Мисля, че Асен Василев крие силни козове за Бюджет 2024 . Възможно е да ги извади в последния момент  - 1
Снимка: БГНЕС

"Бюджет 2024 година е в полза на олигархията и на рентиерите. Очевидно е, че в момента фокуса е върху една компания, но мисля, че министър Василев крие в ръкавите си много силни козове точно по тази линия. Особено, ако ги извади в последния момент, при влизане в пленарна зала на последно четене на бюджета, напълно е възможно". Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът проф. д-р Боян Дуранкев.

Според него трябва да се помисли как да се пооправи от европейска гледна точка облагането на свръхпечалбите в страната: "Става дума не само за “Лукойл", а става дума за нещо, което под сурдинка се говори навсякъде. И за военната индустрия, тя изнася половината в момента за Украйна, от това, което прави и генерира свръхпечалби. И банките, които изнасят към майките си огромни печалби, и други компании, които имат огромни свръхпечалби, но засега изглежда, че нашето финансово Министерство се чувства слабо, за да премине към т.нар. европейски практики на облагане на тези свръхпечалби. Това е основният дефицит", отбеляза проф. Дуранкев.

"Очевидно е, че държането на ниските данъци нито води до повече инвеститори в България, това вече е факт, нито води до нормални европейски практики, в приходната част на Държавния бюджет. Ако в България се премине към традиционни европейски практики, това означава прогресивно данъчно облагане - и на физическите лица, и на компаниите. Очевидно е, че олигарсите зад невидимата кадифена завеса дърпат конците и в това правителство засега, или ако трябва да го оправдая, очевидно е, че то не може да предложи промени, тъй като се крепи буквално на един конец. И трябва да премине по конеца от 2023 до 2024 г., когато ще стане и смяната на ротация", коментира икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен-_ Язовец

    37 9 Отговор
    Асан Василев единственото което крие е, че е херма.фродит обаче му личи затова няма лична карта защото трябва да пише неустановен пол.
  • 2 Пенсионер

    38 2 Отговор
    Все пак, Коледна добавка към пенсията ще има ли? В Гърция на 2 милиона пенсионери дават по 250 евро Коледна добавка. В Румъния от 1.1.2024г., увеличават пенсиите с 40%. У нас нищо. Обръщам внимание на всички финансисти, че предвидените 11% за м.юли 2024г., предствляват актуализация на пенсиите по Закон, съгласно швейцарското правило за компенсация на годишната инфлация. Това не е увеличение на пенсиите! Асен Василев Сие финансисти, заблуждават хората. Припомням 2022г., юли месец, освен 10% актуализация на пенсиите, имаше през декември и Коледна добавка 70 лева. Сега няма да има! Защо? Кого е тръгнал да заблуждава Асен Василев и прочие финансисти?
  • 3 гост

    20 4 Отговор
    Дуранкев разсъждаваше по добре , но възрастта си оказва своето
  • 4 Делю Хайдутин

    37 4 Отговор
    Кокорчо фалира България.
  • 5 хи хи

    24 5 Отговор
    Хи хи хи, вижте какви професори имаме, дами и господа. хи хи хи...Да не се чудите що държавата е на това дередже.
  • 6 Хахахаха

    16 3 Отговор
    Не знам какви козове крие василев Но днес чух от него напълно грешни данни за минималните заплати в Македония сърбия и черна гора Каза че били по високи от българияКоето не е верно Помислих че се шегува Но той беше сериозен За македония примерно спомена 960 лв Което е близо 30.000 динара. А тя всъщност е 17 000 динара или около 550 лв

    Коментиран от #11

  • 7 Така е

    22 2 Отговор
    Кокорчо крие неколко коза, но те по-скоро представляват интерес за Спецов, нямат отношение към бюджета.
  • 8 Мнение

    27 4 Отговор
    Абе тоя знаели че за усигоровки държавата отдържа от нашия труд над 40 процента и къде отиват тези пари? Получава се така, че след като си внасяШ непрекъснато УСИГОРОВКИТЕ в продължение на години и в един момент като не се разбереш с работодателя и останеш без работа не получаваш нищо защото уж е по взаимно съгласие. А парите вече ги няма. Е справедливо ли е? Не нали? а този иска още да вдига данъците. И вообще нашата държава е един голям грабител.
  • 9 Коментар

    20 3 Отговор
    Мхм...ококорения мигрант,който даже няма право да гласува крие коз "Нов заем" и имот в чужбина.
  • 10 нннн

    22 3 Отговор
    Асен Василев крие дипломата си така, че че и той не може да я намери. А сексуалната си ориентация никак не може да скрие.
  • 11 Явно

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    Обърка средните заплати в Македония и другите с минималните Дано не са го чели макетата или сърбите че ще умрат от смях Вдигна им почти двойно минималните Справка средната в Македония е горе долу колкото минималната у нас от 1 .1 2024
  • 12 Анализатор

    25 1 Отговор
    Прави впечатление, че немалко видни икономисти и финансисти при обсъждане на бюджета не отчитат тежкото положение в които се намират българите. Например Красен Станчев е от онази вечно привилегирована каста, която ни управлява вече 79 години. Той, а и такива като него, винаги ще са добре- "експерти", "консултанти", усвоители на чужди средства, паразити- подръжници на пазарната икономика, а при тях нищо пазарно няма, просто лапат наготово от пазара. Баща му Стефан Станчев е зам.завеждащ отдел в ЦК на БКП.Станчев завършва философия в Съветския съюз и веднага започва работа като асистент по философия в АОНСУ при ЦК на БКП.
  • 13 Гост

    28 2 Отговор
    Професорът и такива като него подобия, нищо не казват за пенсиите, мълчат сякаш 2 милиона пенсионери ги няма в тази държава. Инфлация страшна, цени на стоки и услуги хвръкнаха във Космоса и никой от тях не иска да види, как хората посрещат елементарни нужди. Храна и лекарства. Жестока работа. Ужас.
  • 14 киро

    8 3 Отговор
    асенка е неграмотна .има една коза специ, но козове няма
  • 15 Артилерист

    9 0 Отговор
    Проф. Дуранкев е изключително интелигентен-нали сме се разбрали, че това е различно от умен-човек. Всяка негова дума, освен, че си е на мястото, има по- дълбок смисъл. Той сега изглежда, че е позитивен към Асан Василев и бюджета му, но когато дойде последното четене на бюджета и ако Василев не извади нищо от ръкавите, ще видите как ще го разпердушини г-н професорът.
  • 16 Сашко

    9 4 Отговор
    От къдде ги иэмъкват разни професори като този маняк Дуранкев празно дрънкало.Писал много ,но нищо конкретно не казва ,вероятен комунист от бившите плампала!
  • 17 Пасъмас със Силния Коз!

    6 2 Отговор
    Модерния Андрешко.

    Ще ми се да ви разкажа братя, как след избори и балотажи.
    Клетият ни суверен пострада, ще се вдига Данък Сграда.
    Данъчната им оценка днес уви, Ще е в тон с пазарните цени.
    Спецов-ете, Кирчо и Кокорчо, туй проклето Харвардско отборче.
    Ще облагат приходите от имоти, с Данък “Ти не си работил”!
    Тези бирници и данъчни агенти, ще следят за сделките с апартаменти.
    Ти реално ли си изповядал, за да кажеш-Заповядай!?!
    Всички касови бележки, за да няма повече забежки.
    Трябва вий до изхода да пазите, и пред НАП да ги показвате!?!
    Доходите от заплати….Тука вече Бегам бате!
    Ще се внасят във акаунт със ПИК, свърши тази с мъни в плик!?!
    Туй живот ли е кажете ми, сметка да държат на Кеш-а ни?
    Да не може всеки ей така, да получи кинти на ръка!?!
    За да няма плащане под масата, или някой да сколаса
    Да си купи Ламборджини, и за трактор да го мине?!?
    Аз понеже съм Андрешко, считам туй за тежка грешка!
    Ние племе сме кораво! Имаме Изконно Право.
    Всички доходи и далавери, да се вършат в кеш между хавери!
  • 18 Ани

    4 6 Отговор
    Бивши ченгета на ДС и драскачи комунисти Дуранкев заливат нюзовете в България с глупотевини

    Коментиран от #21

  • 19 Така мисля

    4 1 Отговор
    Предполагам , тия козове ги крие , на едно място , дето слънце не огрява.
  • 20 Красимир Петров

    4 3 Отговор
    Скритите кодове на кокорча са теглене на заеми.За 2 г и 6 месеца откакто той е министър на финансите,кокорчо е изтеглил около 40 милиарда.
  • 21 Анонимен

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ани":

    Ани, напиши нещо, да те видим колко си умна?
  • 22 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    12 1 Отговор
    СИЛНИТЕ МУ КОЗОВЕ ГИ ЗНАЕМ ДРАСТИЧНО ВДИГАНЕ НА ДАНАЦИТЕ И ТЕГЛЕНЕ НА ОГРОМНИ ЗАЕМИ ПОСЛЕ ДА МУ МИСЛЯТ БЪЛГАРИТЕ ТОЙ СИ ОТИВА НА ОСТРОВА
  • 23 Истинският

    7 2 Отговор
    Да ни вкарва в милиарди дългове? Това ли му са силните козове?
  • 24 КИРО ЖЪРТЪ

    6 1 Отговор
    ДЕЛЯНЧО ЩО. НАЙ. СЕТНЕ
    ТВОЯ. ГУРУ БОКО. НЕ. ТЕ
    СПРЕ. ОТ. ИЗЯВИ. ЧЕ УМИРИСА
    ЦЯЛАТА. ПЛАНЕТА. С. ТВОИТЕ
    ГОВНА. КАТО. БЕШЕ. МИНИСТЪР.
    ВЧЕРА. ЕДИН. ДРУГ. СТАР
    КОМУНЯГА РУ. ОВЧ ВЯРНО
    КАЗА ЧЕ С ПЕЕВСКИ. СТЕ Д2
    В КРАЖБИТЕ, САМО. ЧЕ
    Д2. СИ. ВАДЯТ. ХЛЯБА. С. МУЗИКА. КОЯТО. ПРАВЯТ. А ПЪК
    ТИ. И. ШИШИ. ПРАКТИКУВАТЕ
    КРАЖБАТА. ОТ. ДЪРЖАВАТА. И
    НАРОДА .РАЗЛИКАТА. Е ГОЛЯМА

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кокорчо

    0 0 Отговор
    ще играе без коз !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол