Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 08:03 1 489 31

Експерт: Грешка беше пускането на маскирани полицаи срещу протестиращите. Българската полиция още се държи като милиция

  • експерт по сигурност-
  • грешка-
  • маскирани полицаи-
  • протестиращи-
  • милиция

"Скандалното поведение е по време на такива събития да си на кино, ако ще да си режисьор на този филм, ти си министър и е редно да си тръгнеш, за да бъдеш с твоите колеги в центъра. Ежеминутният контакт дава увереност на служителите", категоричен беше Иван Анчев

Експерт: Грешка беше пускането на маскирани полицаи срещу протестиращите. Българската полиция още се държи като милиция - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Считам, че е недопустимо вътрешният министър в едно правителство да има видим разнобой с министър-председателя и с един от мандатоносителите и да излъчва такива послания в обществото. От подобен тип отношения винаги страда държавността. Прави лошо впечатление на гражданите и на криминалния контингент, че може да си прави това, което искат- има ясен разнобой в изпълнителната власт, ДАНС с министър-председателя. Денков е в ситуация, в която няма на кого да се облегне", коментира дипломатът и експерт по сигурност Иван Анчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той призова за строги наказания за полицаите, употребили прекомерна сила срещу протестиращи. Също така подчерта, че е имало много униформени, които са си изпълнявали задълженията както трябва.

"Не приемем това, което видях в първите часове - трима полицаи да бият с палки паднал на земята човек, може да е най-големият хулиганин, но не е правилно. Скандалното поведение е по време на такива събития да си на кино, ако ще да си режисьор на този филм, ти си министър и е редно да си тръгнеш, за да бъдеш с твоите колеги в центъра. Ежеминутният контакт дава увереност на служителите", категоричен беше Анчев.
Пред Bulgaria ON AIR той посочи грешките в планирането на операцията и действията на служителите на реда на терен: "Тези водни оръдия ескалират допълнително напрежението. Да слагаш на първа линия с жълти жилетки неекипирани полицаи, само и само да вдъхнеш уважение към тези дошли със злоумишлени цели, е непрофесионално".

Според Анчев грешка е било пускането на маскирани полицаи срещу протестиращите. Той уточни, че такива са само служителите на СОБТ.
"Този човек няма да спазва стриктно повелите на закона, това е грешка на планирането, на ръководителите на терен. Този псевдо бабаитлък, който си мислят, че униформата им дава, трябва да бъде изкоренен. Българската полиция все още не е станала полиция, а се държи като милиция", каза експертът по сигурността.
Позицията му е, че Борислав Михайлов трябва да подаде оставка.

Също така предложи кметът на София да започне кампания за изкореняване на футболното хулиганство по примера на Англия, където "футболните мачове се гледат като театър".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    18 25 Отговор
    Скоро Кирчовците ще имат голям проблем с МВР , защото се отнесоха към собствения си министър , и служителите , по типично шушумигарски Кирчовски начин! Забъркаха малоумна каша , като разрешиха официално да се съберат купища враждуващи агитки в София , като видяха колко некадърно са се омазали , хвърлиха МВР да ги вади от ситуацията , а сега за благодарност , сочи тях за виновни , а не признават собственото си малоумие !!! Е , нали гласувахте за млади от чужбина , за да ви оправят !!! Ами , оправят ви !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гражданин

    25 3 Отговор
    Това не беше грешка ,а умишлено вкарани биячи !!!
  • 4 Перо

    22 4 Отговор
    Само в БГ полицаите са анонимни, без отличителни знаци с персонален номер и от кой полицейски участък са, което предполага, че е направено за избягване на отговорност при извършване на безчинства! МВР е девоенизирано министерство от повече от 20 г., а висшите полицаи и другите, още носят генералски и маршалски пагони, лампази и военни пагони и символи!

    Коментиран от #5

  • 5 честен ционист

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Кой е казал, че Полицията трябва да защитава гражданите? Май не разбирате, какво е общото между преториянците и днешните милиционери?

    Коментиран от #8

  • 6 замислен

    17 5 Отговор
    Платен протест с платени провокатори, които търсеха точно сблъсъци с полицията за да има "бити от полицията" и да се свали Перуката от БФС. Няма значение кой пази протеста, на тези хора им беше платено да ескалират напрежението и успяха. Чудя се, ако така да платиш на 500-100 идиота да направят поразии на някой протест е цената да се свали правителството дали някой няма да инвестира след 2 седмици?

    Коментиран от #31

  • 7 реру

    22 2 Отговор
    "Считам, че е недопустимо вътрешният министър в едно правителство да има видим разнобой с министър-председателя и с един от мандатоносителите и да излъчва такива послания в обществото..."


    Допустимо е, ако са му набили в главата, че се намира не в ПАРЛАМЕНТАРНА република, а в авторитарна...
  • 8 Когато

    11 8 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Някой е праззз , явно е завинаги ! Какво трябваше да направи според теб МВР ?! Да ги остави да се колят , и да си трошат черепите с железа ли ?! Аман от разбирачи !
  • 9 Верно ли

    9 3 Отговор
    Докога ще я дъвчим тази дъвка? Всички знаем, че това не са "протестиращи", а платени от разни политически фракции агиткаджии, дето излизат да правят золуми по команда! Даже новоизлюпилите се "демократчета" ги ползват напоследък я за паметника на съветската армия, я за плашене на баби във Влайкова, а сега "протестиращи" били!
  • 10 Софийски

    12 8 Отговор
    А наглеца руски не подава оставка, жалки хора. Милиционерщина двуграмова.
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 3 Отговор
    Всички от родата на михайлом от прадядо му до баща му са служители на мвр и повечето от тях- дс.Това за вас ,джурналистите вероятно е тайна........докато държавна сигурност се опитва да влезе в спалнята итоалетната на всеки български гражданин ,добро няма да се види в бг.този цирк ,включая и побоя,който изядоха невинни граждани пак е под ръководството на "разтурената "от "демократичните"сили дс!

    Коментиран от #14

  • 12 Ник

    11 15 Отговор
    Не тя не се държи , като милиция , която биеше само в управлението , а като полицията и жандармерията преди 9.09.1944г. , която си позволяваше да пали къщи , разстрелва невинни малки деца и жени без съд и присъда , да реже и набучва партизански глави на кол и др.!

    Коментиран от #26

  • 13 Сандо

    4 11 Отговор
    Полицията е част от репресивния апарат на една държава и като такава нейно задължение е да се грижи за опазването на реда в страната,използвайки именно репресивни мерки в рамките на разрешените от закона.Всичко казано извън това са популистки приказки,манипулации и фалшификации.А призивите полицията да не прилага задълженията си водят само до отслабването на властта,независимо в чии ръце се намира в момента.

    Коментиран от #18

  • 14 Сандо

    3 11 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Стига с това демонизиране на нашата ДС!Вие какво си мислите,че в ония страни,знаменосци на демокрацията,е нещо по-различно?Нищо подобно,само дето там методите им са по-фини и дискретни,а населението им е приучено да ги уважава и да им съдейства.А без такива служби всяка страна е на прага на развала и разрушението,пример за което е и нашата смачкана и нещастна държавица.

    Коментиран от #16

  • 15 Бг-полиция

    13 2 Отговор
    Полицаи у нас стават главно онези, от които нищо не става. Урежда ги някой или си плащат да ги назначат. Използват униформата и палката за да си избият комплексите, породени от чувството им за малоценност. И постоянно ревът за по-високи заплати.
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    Чети,чети и мисли.играй шах,стигни на моето ниво на мислене и тогава ще разбереш написаното от мен.Никой не говори за другите страни.Да вземем НЕМСКИЯТ ДЯВОЛ.....Защо в германия,гоите ходят по перфектни тротоари и Карат коли по перфектни пътища???ОТ тук се почва.....Защото техният дявол не наднича под завивките на всеки дом и не гледа какво е пуснал някой във ВС!Ако не си ме разбрал ще продължа,фуражке!.....Ако не ме изтриеш.......Защото с такъв като мен е много трудно...да се играе......По лесно е да триеш!

    Коментиран от #28

  • 17 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    Това са ОПГ
  • 18 Факт

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Сандо":

    Тук ключа е " в рамките на закона"Тези особи си мислят,че униформата им дава неограничени права,а тя всъщност им носи само отговорности.Те трябва да познават перфектно закона.Я се опитай да поискаш на кой да е милиционер да си покаже служебното удостоверение до пълно запознаване.Чумпили със селско -рамбовски манталитет.Без нагръдни знаци,без боди камери,с бради и татуси.
  • 19 Пецата

    0 6 Отговор
    Аз на протести не хода щот ми е все тая за политика, футбол и т.н. ама се кефя на сеира след това - трошене, бой, скандали и т.н. 😆
  • 20 Ей хубавец

    4 11 Отговор
    Когато имаше милиция, такива работи бяха невъзможни, защото имаше превенция! А, Борислав Михайлов не е лъжица за твоята уста, защото ти нямаш нищо общо с футбола, а и мястото ти в живота не съответства на неговото ниво във сферата в която се е развивал и работи!

    Коментиран от #22

  • 21 Фибата

    4 1 Отговор
    Г-н Анчев, "експерте", това е работа на ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР!
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ей хубавец":

    Убавец, и сега са невъзможни!!!Направеното е по същия сценарий ,който запали партийният дом и го отнесоха невинни граждани.Вероято в ерархията на дс,тази фамилия да се ползва с протекции........Не вярвам да забраниш на хора като мен да изказват мненията си,Фуражке!Колко ли пари е изкарал един футболен вратар....без чичо милионер някъде по света .......Защо ли някой като вас могат да виреят само в бг,а други като мен и фамилия по света......Би ли ми отговорил.Добре ли се спи под протекцията на мвр и дс,а фуражке ти знаеш,кажи,но не заплашвай....

    Коментиран от #30

  • 23 но защо ?

    2 3 Отговор
    Защо никой не казва, че е недопустимо да излезеш на мирен протест, а да се държиш така, сякаш си на война. Защо се толерира наглостта и агресията на феновете, защо ги представят като жертви ? Как може човек, който руши, пали, хвърля бомбички, носи боксове, човек, който напада полицаи , да е добре дошъл на протеста и да се очаква към него да се отнасят великодушно? И това, че постоянно се обвиняват полицаите, ще провокира още по-демонични сили, които ще налагат някакво улично
    правосъдие и ще смятат за правилно, полицаите да стоят безучастни и безмълвно да понасят тази чудовищна агресия.
    Постоянно се чува "полицейско насилие", но не се набляга на истината, че то беше провокирано от хора готови, едва ли не, за война.
  • 24 Служител на МВР

    2 17 Отговор
    Този Иван Анчев някога бил лие на такива протести и въобще бил ли е полицаи. И той се изказва неподготвен от което личи , че е пълен некадърник и нищо друго. Ако го изправят пред такава разгневена тълпа - тогава друга песен ще запее. От такива псевдо експерти по сигурност на нас редовите полицаи ни дойде до гуша. Аман от такива некадърници.

    Коментиран от #25

  • 25 реру

    17 1 Отговор

    До коментар #24 от "Служител на МВР":

    "... От такива псевдо експерти по сигурност на нас редовите полицаи ни дойде до гуша..."


    Такива, които са без нагръдни знаци и боди камери не са "редови полицаи", а най-обикновени
    селски биячи и на всички "ни дойде до гуша"...
  • 26 Промит мозък си

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ник":

    Туй от на "Всеки километър" и прочее живковистки филми ли ти влезе в празната кофа?И двамата ми дядовци(единия мандражия,другия животновъд) друго ми разказваха за отпреди 9-ти и след 9-ти.

    Коментиран от #29

  • 27 незабавка

    8 1 Отговор
    незабавна оставка на тулупа на МВР и Боби Перуката и цялия БФС. Наказания и съдебно преследване на милиционерите с маски и палки!
  • 28 Сандо

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не зная защо си мислиш,че добре играещите шах преуспяват и в другите игри на житейската дъска?По-скоро това е едно самозаблуждение,доказано от самия живот.А колкото до фуражката - ами тя е част от екипировката на много образования във всички страни,при това не само военни или полицейски.
  • 29 Сандо

    1 4 Отговор

    До коментар #26 от "Промит мозък си":

    А пък моя дядо ми разказваше,че са го били и преди девети,и след девети и като тарикатски се усмихваше,ми казваше,че винаги се обърквал на кого да "слугува".При това не се оплакваше,защото смяташе,че грешките са си негови.И никога не е парадирал с това,че е давал прасета на партизаните,за да хапнат по нещо в Балкана.
  • 30 Дълбоко проникващ

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Нещо май не разбираш, мислещ от дълбочина! Опитвам се да обясня,че човек стигнал до четвърто място в света/in the world/ не може да бъде оценяван от т@пири!
  • 31 Не и не

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "замислен":

    Ами Дебелия и Буда вече инвестираха - не виждаш ли какви циркове се случват след протеста и какви вече отдавна забравени мишки изпълзяха от дупките си за да плюят и обвиняват правителството и кмета по де що има медия? Всичко си е по план...Дебелян и Банкянския парите не ги бъркат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол